30-06-11

lientje liguster


Van de wol die hier geverfd is, is Lientje's jurkje gebreid. Ze is een handig hulpje in de tuin.

Werkwijze jurkje:
14 steken opzetten.
Na 24 toeren aan beide kanten 4 steken meerderen. (Voor de mouwen)
Brei 10 toeren.
In de volgende toer de middelste 2 steken afkanten. (Voor het hoofdje)
De afgekante steken er weer bij op zetten in de volgende toer.
Brei 10 toeren.
Aan beide kanten de 4 steken weer afkanten.
24 toeren breien.
14 steken afkanten.

Het ziet er dan zo uit:


Ik heb het in gerstekorrel gebreid, andere steken zijn natuurlijk ook mogelijk.
Vouw het jurkje dubbel en naai de zijkanten dicht.
Maak een hoofdje zoals b.v. hier beschreven.
Maak ook de armen en handjes.
Dit vind ik nog moeilijk, Lientje heeft een soort bokshandschoentjes aan :-)


Zet haar in elkaar, rimpel de taille en vul haar op met schapenwol (of een ander vulmiddel),  haartjes erop plakken of naaien en een hoedje erop. Eventueel een bijpassend bezempje maken van kleine takjes.
En klaar is ze!!


26-06-11

knoflooktinctuur voor de kippen


Kippen zijn misschien wel één van de nuttigste dieren om zelf te houden dankzij hun dagelijkse eitje.
En dat wij dat eitje graag gebruiken blijkt wel uit het feit dat er voor elk mens op deze aardbol 9 kippen rondlopen. Daarmee is de kip dus de meest voorkomende vogelsoort ter wereld.

Ben je ook in het bezit van zo'n eiermachientje dan zou je eens kunnen overwegen om een knoflooktinctuur te maken ter preventie van veel kippenellede. De algehele conditie wordt, bij regelmatig gebruik, beter waardoor ze beter bestand zijn tegen worm- en luchtweginfecties, (kippen hebben geen middenrif, luchtweginfecties kunnen dus heel snel en makkelijk overslaan naar de buikorganen). Ook zouden bloedluizen een hekel hebben aan knoflookkippen maar of dit ook bewezen is weet ik niet.

Je maakt het zo:
Snij een aantal knoflooktenen in stukjes en doe ze in een pot. Overgieten met een alcohol naar keuze, b.v. jenever, en laat het een aantal weken staan. Regelmatig even omschudden.


Schrik niet als na een aantal dagen de inhoud een beetje groen wordt, dit is normaal.
Als het klaar is kun je de knoflook eruit zeven en je kippen regelmatig, 2 à 3 keer per week, een scheutje door het drinkwater geven. Maar overdaad schaadt ook hier, te veel  is niet goed want stoffen in de knoflook beschadigen de rode bloedcellen die vervolgens door het lichaam afgebroken worden en dan bloedarmoede kan veroorzaken.

Wil je je kippen extra verwennen dan kun je ze ook nog regelmatig een handje vol van de volgende kruiden geven: 
  • duizendblad
  • lavas
  • zilverschoon
  • bijvoet
  • ganzevoet
  • brandnetels
Nog een weetje: het schijnt dat de kippentaal veel uitgebreider is dan de meeste mensen denken, er zijn 30 tot 40 verschillende kippenwoordjes!
Voeg dus knoflooktinctuur snel toe aan je pluimveeapotheek.

22-06-11

gezichtscrème

Een prettige gezichtscrème voor alle huidtypen en niet moeilijk om te maken...................
(als je de juiste ingrediënten in huis hebt, ze zijn o.a. hier verkrijgbaar).


Gebruik voor ongeveer 2 potjes:
  • 35 ml amandelolie
  • 5 gr tegomuls
  • 5 gr cetylalcohol
  • 2  1/2 gr bijenwas
  • 50 ml rozenwater
  • 30 ml hamameliswater
  • 5 ml stevia extract wit
Werkwijze:


Verwarm de amandelolie met de tegomuls, cetylalcohol en bijenwas au bain Marie. Je hebt de tegomuls en cetylalcohol nodig als emulgatoren om  water en olie, die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn, te mengen.
Verwarm in een andere pan  hamameliswater, rozenwater en steviaextract, ook au bain Marie. Zorg dat alles ongeveer dezelfde temperatuur heeft.
Als de was is gesmolten, dit gebeurd bij ongeveer 70 graden, de kommen uit het water nemen en langzaam het water bij de olie schenken onder voortdurend roeren.




De crème zal nu langzaam wit worden.
Daarna de crème al roerend in een pan met koud water af laten koelen. Eventueel kun je, als de crème is afgekoeld, wat etherische olie toevoegen, voor de geur of voor een extra werking, b.v. lavendelolie.
Vul de steriele potjes met de crème en bewaar de potjes in de koelkast.
Probeer een nieuwe crème altijd eerst in de holte van je elleboog en wacht 24 uur om te kijken of je voor een bepaalde stof die erin zit allergisch bent. 


Hamameliswater
Gemaakt van de bast van de toverhazelaar (Hamamelis virginia), het trekt de huid een beetje samen.

Amandelolie
Maakt de huid zeer zacht, helpt ook bij jeuk en irritaties.

Bijenwas (Cera flava)
Een afscheidingsproduct van de wasklieren van de werkbij.

Cetylalcohol
Een co-emulgator, bereid uit natuurlijke vetten.

Tegomuls
Een emulgator bereid uit plantaardige grondstoffen.

Stevia extract (Stevia rebaudiana)
Tegen rimpels en een slappe huid.

Rozenwater
Heeft een kalmerend effect.

Met dank aan de groene zon, waar ik de "fijne kneepjes van het vak"  leer(de).
TIP: sla, als je deze crème wilt maken, het lezen van de reacties eens NIET over.

18-06-11

bloemenschaal van ijs

Een leuke manier om bloemen te verwerken is het maken van een bloemenschaal van ijs, of zo je wil, een ijsschaal van bloemen. Je hebt hiervoor twee in elkaar passende schalen nodig.


Maak eerst een bodem van 1-2 cm water met bloemen of bladeren in de grootste schaal en laat het bevriezen.
(Als je de schaal gaat gebruiken om er voedsel in te serveren neem je natuurlijk geen giftige planten ;D.)


Als de bodem bevroren is plaats je de kleinste schaal hierop, vul bij met water en plaats, als de schaal gaat drijven, iets zwaars hierin. Vul nu de zijkanten op met bloemen en weer in de vriezer.


Als het allemaal goed bevroren is komt het leukste. Vul eerst de binnenste schaal met een beetje warm water en draai hem voorzichtig los. Daarna de buitenste schaal iets verwarmen en losdraaien. (Bij wat dikkere schalen is dit soms een lastig klusje).
Vul ze met een fruitsalade, ijsblokjes (vriezen wel snel aan elkaar) of gebruik hem als wijn- of bierkoeler. Ook kaarsjes kunnen erin.








Zet hem wel op een bord want het gaat natuurlijk langzaam smelten.

13-06-11

wol verven met liguster





Het verven van wol met planten is ongetwijfeld één van de oudste menselijke handwerken die al 2000 jaar vóór onze jaartelling in China werd beoefend. En de meeste recepten zijn niet geschreven door vaklieden maar door "gewone" nijvere huisvrouwen die hun eigen wol gingen verven.
Om de kleur te laten hechten moet de wol eerst worden gebeitst, zodat de vezel doordringbaar wordt. Je zou anders alleen de buitenkant van de vezel verven en de kleur bij de eerste de beste wasbeurt zien verdwijnen.
Er zijn verschillende soorten beits, die allemaal weer een andere invloed hebben op de uiteindelijke kleur, maar aluin is wel de bekendste. Aluin werd vroeger door de mannen gebruikt als ze zich hadden gesneden tijdens het scheren. Aluin bindt zich namelijk aan de eiwitten van de beschadigde huid en doet deze samentrekken waardoor het bloeden stopt. Ook wordt het als anti-transpiratiemiddel gebruikt in deodorant.




Voor mijn strengetje wol gebruikte ik het volgende recept.
100 gram wol
15 % aluin
300 % ligustersnoeiafval

Werkwijze beitsen met aluin
Laat de wol eerst 15 minuten voorweken in koud water.
Los de aluin op in wat heet water (mijn strengetje wol was 80 gram dus ik gebruikte 12 gram aluin).
Vul een ketel met koud water en doe hier de aluinoplossing bij.
Voeg de natte wol toe en verhit alles langzaam tot ongeveer 90 graden.
Probeer deze temperatuur een uurtje aan te houden.



Laat de wol afkoelen in het water.

Bereidingswijze verven met liguster
Voor 100 gram wol gebruik je minimaal 300 gram snoeiafval van de ligusterhaag (Ligustrum). Meer mag. Breng dit aan de kook, en laat het ongeveer een uurtje koken. Flink borrelen mag.



Als het is afgekoeld zeef je de bladeren eruit. De natte, gebeitste wol kan nu in het afgekoelde verfbad.
Weer alles rustig verwarmen tot 90 graden en proberen deze temperatuur een dik uur aan te houden.
De wol zal nu langzaam van kleur veranderen.







De intensiteit van de kleur is elke keer weer anders, het hangt af van de groeicondities van het plantmateriaal en ook de wolsoort zorgt voor variaties. 

De wol buiten verven is natuurlijk het allerleukste om te doen, maar niet iedereen zal die mogelijk hebben. Je kan de wol ook gewoon op het gasstel in de keuken verven, de temperatuur is dan in ieder geval veel gemakkelijker te regelen. Mijn vuurplaats bestaat uit los op elkaar gestapelde zachte metselstenen. 


Gebruik geen hard gebakken straatstenen, uit ervaring weet ik dat deze kunnen knappen en de afspringende schilfers zouden je kunnen verwonden! Betonklinkers kunnen  wel gebruikt worden. Er boven op liggen een aantal dikke ijzeren pennen. De bodem van de vuurplaats is de onderplaat van de vuurkorf.

Wil je verven met liguster maar je hebt geen schapenwol? Koop dan een bolletje witte wol 100%  en wikkel dat af zodat je een streng krijgt, hiermee kan je ook prima zelf verven.


Je kan de wol ook samen verven gelijk met het plantenmateriaal, zorg dan wel dat de temperatuur beneden de 100 graden blijft. Maar ja, ik heb zo'n hekel aan het verzamelen van al die blaadjes tussen de wol dat ik het liever zo doe. En de kleur.......die is in het "echt" veel groener dan op de foto.

                                                                                               
                                                                                            

09-06-11

vlierbloesemwijn deel 2

Het is nu tijd om de vlierbloesemwijn, die hier is opgestart, te gaan zeven. De rozijnen en bloemschermen kun je weggooien, ze hebben hun werk gedaan. Het vocht (de most) giet je in een gistingsfles die natuurlijk brandschoon is (soda) De fles wordt afgesloten met een rubberstop met daarin een plastic waterslot gevuld met water.


De bedoeling van een waterslot is om eventuele vervuiling van buiten, o.a. de azijnvlieg, te vermijden, maar  het koolzuurgas te laten ontsnappen, anders zou de fles kunnen knappen door de oplopende druk.
Je kunt het zien en horen als er weer een beetje ontsnapt. Nu laten we alles zo'n 8 weken staan, niet te koud maar ook weer niet in de zon. Er zal zich een laagje droezem vormen op de bodem van de fles. Dit is gist en andere vaste bestanddelen.


De wijn die eerst melkachtig wit is zal langzaam helder worden. De ene soort doet dit sneller dan de andere. 




Als de wijn zo'n 2 tot 3 maanden heeft gegist moet er geheveld worden, dit is het heel voorzichtig met een slangetje wegzuigen van de wijn in een ander vat zonder de droesem op de bodem in beroering te brengen.
Hiervoor zijn speciale hevels te koop. Laat de wijn weer staan en elke keer als er zich na een aantal weken een nieuw laagje droezem vorm: hevelen.
Als de wijn helder is kun je hem bottelen in wijnflessen en afsluiten met een kurk of (her te gebruiken) stop.



08-06-11

vogelmuurpesto

Vanmorgen trof ik deze vogelmuur (Stellaria media) aan. Tijd voor actie!!



Verzamel wat vogelmuur (ik ben niet zo van maten en gewichten maar ik had een dikke hand vol).
Wassen en in stukjes snijden.
Doe het in een blender samen met ongeveer 3 eetlepels pijnboompitten, 1/4 theelepel zout, 2 teen knoflook en 3 eetlepels Parmezaanse kaas. Voeg zoveel olie toe tot je een smeuïge massa krijgt.


Deze pesto kan je gebruiken bij pastagerechten of zo op een toastje.
Als je niet genoeg vogelmuur hebt kan je ook (gedeeltelijk) zevenblad gebruiken.


Vogelmuur is een veilig kruid om te gebruiken. Het kan zelfs als groente (spinazie) worden gegeten maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Lijkt me erg bitter maar misschien heb ik het mis.
Er zitten mineralen in vogelmuur (silicium) en het heeft een versterkende werking bij b.v. vermoeidheid.
En wie heeft daar nu nooit last van?

06-06-11

gevangen appeltjes

Er hangen bij mij flessen in de boom. Mensen kijken er raar naar, 't is ook wel een  vreemd gezicht.


Maar als mijn plannetje lukt groeit er in elke fles een appel.

Je zoekt een baby-appeltje dat nog klein genoeg is om door de hals van een decoratieve fles te schuiven. Eventuele takjes of blaadjes die in de weg zitten knip je er af.
Zorg dat de fles stevig vastzit aan een andere tak en de tak met het appeltje ook weer aan de fles vastzit.
Ook mag het appeltje het glas niet raken.
De appel gaat nu in de fles groeien en als hij groot en rijp is haal je alles weer los.
Spoel het dan een paar keer voorzichtig om en vul  de fles met jenever of een andere alcoholische drank.
De jenever krijgt een lichte appelsmaak en het appeltje wordt geconserveerd. 
Iedereen vraagt zich nu af hoe die appel in de fles komt. 
Het trucje lukt niet altijd, soms valt het appeltje eraf voor het rijp is.
Je kan het ook eens proberen met een peer.
Kijk voor het uiteindelijke resultaat hier.

04-06-11

rozenwater

Van elke geurende roos kun je zelf prima rozenwater maken met materialen die je waarschijnlijk zelf al in de keuken hebt.


Je neemt een grote pan en legt daar een halve baksteen in.


De rozenblaadjes leg je rondom de steen en je vult de pan met (bron)water. Het niveau van het water mag niet boven de steen uitkomen.


Zet dan een schaaltje op de steen, zorg wel dat er rondom nog ruimte is.



Leg een passende deksel omgekeerd op de pan en vul de holle deksel met koud water.

Breng het dan aan de kook en laat het een half uurtje zachtjes doorkoken. Het gaat heerlijk ruiken in de keuken. De stoom slaat tegen het koude deksel en drupt dan in het schaaltje. Je hebt nu water met een klein beetje rozen etherische olie.



 Bewaar het in een bruin, steriel flesje, tussen de 10 en 13 graden is ideaal.

Je kunt rozenhydrolaat gebruiken als:
  • lotion (voor elk huidtype)
  • verkoeling na het zonnebaden
  • basis voor een crème
  • luchtverfrisser in een sprayflacon
  • smaakmaker in verschillende gerechten als toetjes, cakeglazuur

02-06-11

vlierbloesemwijn deel 1

Ik drink graag wijn..........ik maak graag wijn. Een ideale combinatie, en één van mijn favorieten is de vlierbloesemwijn. De vlier kun je overal in Europa vinden.


Vooral op het platteland, daar werd vroeger naast een huis vaak een vlierstruik aangeplant wat bescherming bood tegen heksen, vuur en bliksem.

Wat heb je nodig voor 5 liter vlierbloesemwijn?


  • een halve liter vlierbloemen (15-20 schermen)
  • 1  1/2  kg suiker
  • 250 gr rozijnen
  • 3 citroenen
  • 1 theelepel looizuur of 1 kop sterke thee (geen rooibos)
  • 1  1/2 theelepel gistvoedingszout
  • 2 theelepels gist
  • gistingsfles
Bereidingswijze
Pluk op een zonnige dag de bloemschermen die helemaal open zijn. Ruik er eerst even aan, de meeste schermen hebben een aangename geur, soms zit er echter ééntje tussen die "anders" ruikt, laat die dan hangen. (Kijk na het plukken wel even in de spiegel, grote kans dat er geel stuifmeel op je neus zit) Knip de bloemen van de dikkere stelen. Kook 4 1/2 liter water en giet dit in een (grote) pan over de suiker, de vlierbloesems, de gehakte rozijnen en uitgeperste citroenen. Het lijkt veel suiker maar dit wordt door de wijngist voor een groot gedeelte omgezet in o.a. alcohol, alcohol is "slechts" een bijproduct van de stofwisseling van de gist. Als het geheel is afgekoeld, 21 graden of lager-meten! want als het nog te warm is legt je gist het loodje en zonder gist dus geen alcohol- voeg je de gist, gistvoedingszout en looizuur of thee toe.
Dek het geheel dan af met een doek en roer elke dag even. Het gaat borrelen en bruisen. Na zo'n 5 dagen kun je het zeven en in een gistingsvat gieten, maar daarover later.
Zie voor het vervolg vlierbloesemwijn deel 2.

Wijnmakersbenodigdheden kun je o.a. hier en hier verkrijgen.


01-06-11

zevenbladtaart

                                                         
Ja, ja ik weet het, het is misschien niet zo verstandig om de loftrompet te zwaaien over een (on)kruid waar zoveel tuinders een hekel aan hebben. Het kan een zeer hardnekkig probleem vormen want elk stukje wortel groeit weer uit tot een nieuwe plant. Door het rigoureus wegplukken van de blaadjes raakt het wortelstelsel uitgeput en zou je er vanaf kunnen komen maar wil je dat nog wel na het proeven van deze lekkere taart?

Bekleed een vorm met bladerdeeg.
Was en snij ongeveer 2 handen vol jong zevenblad (hanepoten), zonder de harde steeltjes.


Meng hier 4 eieren en ongeveer 100 gram geraspte oude kaas door.


Verdeel het mengsel over de bodem en zet het 35 tot 40 minuten in een oven van 200 graden.
Je kunt de taart warm, lauw of koud eten.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips