27-02-2012

verzorg je haar eens met rozemarijn


Rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) wordt al heel lang gebruikt  in verschillende haarverzorgingsproducten.
Het maakt het haar niet alleen zacht en zijde-achtig, het reinigt ook de hoofdhuid én gaat roos tegen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie en stimuleert het de haargroei. Ideaal voor deze tijd van het jaar, je haar heeft toch wat te lijden gehad van de vorst en de muts.


Olijfolie, appelazijn en gedroogde rozemarijn. Met deze drie ingrediënten kun je zelf je eigen verzorgingsproducten maken. Je kunt rozemarijn kopen in de natuurvoedingswinkel of bij een kruidenhuis, je kan ook bij de supermarkt bij de keukenkruiden kijken. 
Ik maakte een massageolie en een spoelmiddel.

Om de massageolie te maken, verwarm je 1 kop olijfolie met een 1/2 kop gedroogde rozemarijn.
Laat dit zachtjes een kwartiertje op het vuur staan maar zorg ervoor dat het niet kookt! 
Het hele huis gaat lekker ruiken!!!


Zeef dan de rozemarijnolie door een doek.


Deze olie masseer je nu in het vochtig gemaakte haar én op de hoofdhuid. Sla daarna een warme handdoek om je hoofd en relax een klein half uurtje, zodat de olie haar werk kan doen. Daarna het haar twee keer wassen. Deze massageolie kun je een paar maand bewaren. Je kan, als je dat hebt, ook de etherische olie van rozemarijn en/of lavendel extra toevoegen. Kom je in de verleiding om je partner hiermee een rugmassage te geven dan kan dat natuurlijk ook, onthoudt echter wel dat rozemarijn opwekkend is, m.a.w., gebruik het niet vlak voor het slapen gaan ;-).

Het haarspoelmiddel wordt gemaakt van appelazijn, een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt, ook in de haarverzorging. Het helpt o.a. de natuurlijke pH balans te herstellen.

Doe 3 eetlepels rozemarijn in een kop en overgiet het met kokend water. Goed roeren,


en laat dit 10 minuten of langer staan. Zeef ook deze oplossing en voeg dan net zoveel appelazijn toe.

Met deze oplossing kun je je gewassen haar naspoelen en even inmasseren. Je hoeft het niet uit te spoelen, de zure azijnlucht verdwijnt als het haar droog is! Je haar wordt er lekker zacht van. Deze spoeling kun je niet zo lang bewaren. Wil je een spoeling die wel lang houdbaar is, maak het dat met gelijke delen gekookt water en azijn en evt. enkele druppels etherische olie.


Plak wel een etiket op je flesjes, want zo aan de buitenkant ziet het er bijna gelijk uit.
Wil je het als kado weggeven, doe er dan ook een gebruiksaanwijzing bij.


Zo.........ik ga even op verjaardagsvisite.

23-02-2012

sla dressing


Er zijn veel artikelen in de supermarkt te koop die je ook zelf kunt maken.
Niet altijd met evenveel succes hoor, want soms valt de smaak erg tegen en soms moet je zoveel 'rare' ingrediënten in huis hebben waardoor het een te kostbaar experiment wordt. 
Maar niet met een sla dressing. Met een eenvoudige basis kun je het bijna helemaal aan je eigen smaak aanpassen. 
Ik maak het (meestal) zo:

Doe
* 1/3  kop yoghurt
* 2/3  kop karnemelk
* snufje zout
* snufje peper
* 1/2  teentje knoflook
* peterselie
* dille
* een beetje heel fijn gesnipperde ui


in een pot en alleen even doorroeren.


Klaar!!
Je mist de E-nummers echt niet.
Als je van een zoetere dressing houdt, doe er dan wat honing door. Ook mosterd of hele andere kruiden zijn mogelijk. Kijk gewoon eens in de winkel wat de fabrikant erdoor doet, je komt vanzelf op een nieuw idee.

Karnemelk is trouwens iets wat wij niet zoveel drinken. Een liter is vaak te veel, maar je kan het erg goed invriezen.
Ik doe dat in ijsklontjes zakken. Zo kan ik altijd een paar bolletjes pakken voor bij de sla en de komkommer, en soms, voor het maken van een kaasje.

20-02-2012

blik-cake kado


Een nadeel van het hebben van veel ruimte is dat je toch al gauw de neiging hebt alles te bewaren wat misschien ooit, eens, van pas kan komen. En als ook de wederhelft diezelfde neiging vertoont..........

Een voordeel is weer dat er vaak genoeg materiaal is om mee te spelen. En ook als er iets gerepareerd moet worden is één wandeling naar de zolder vaak genoeg om het op te lossen. (Voorwaarde is wel dat je een handige man hebt.)
Onze bewaargenen zijn trouwens niet zo dominant, geen van onze kinderen vertoont deze afwijking.

En ja, lege blikken bewaar ik ook. Je kunt er zoveel mee doen!
Bijvoorbeeld een cake in bakken.
Gebruik je eigen recept of neem voor een literblik

100 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
100 gram suiker
2 eieren

Leg op de bodem van het blik een op maat geknipt velletje bakpapier.


Vet de vorm in en bestuif met bloem. 
Maak een cakebeslag en vul je blik voor niet meer dan de helft met het beslag.


Bak hem dan op ongeveer 160 graden in zo'n 80 minuten gaar. Er kunnen een aantal blikken tegelijk in de oven.


Laat hem helemaal afkoelen en dek het dan af met een vel bakpapier, of bedenk iets leukers.
Geef hem nu kado.
Of eet hem lekker zelf op ;-)

16-02-2012

zoetzuur van courgette


En zomaar onverwacht lag dit op mijn aanrecht. Niet meer super vers maar nog veel te mooi om als kippenvoer dienst te doen. Een leuke uitdaging, en een recept, met ingrediënten die ik in huis had, was snel bedacht. De ietwat tegengevallen inmaak-uitjes oogst van vorig jaar heeft er namelijk voor gezorgd dat er nog genoeg inmaakkruiden over zijn.


Ik maakte het zo:
Was de courgette en snij ze doormidden. Haal de zaadlijsten er uit. Snij ze dan in dobbelsteentjes, de schil kan blijven zitten, maar dat hoeft niet. Snij ook een paar uien in dunne ringen. Leg alles om en om in een schaal en bestrooi royaal met zout. Even omscheppen en een paar uur iets anders gaan doen. 


Spoel dan de groente onder stromend water goed af en laat het uitlekken. Maak een azijn/suiker mengsel. Voor 4 potjes van 350 ml had ik aan een halve liter azijn met 300 gram suiker genoeg. Breng dit aan de kook met 2 zakjes inmaakkruiden maar gebruik het laurierblaadje niet. 
Laat dit enkele minuten koken en doe dan de uitgelekte courgette en ui erbij. Laat het nog 5 minuten doorkoken. 


Schep dan de groente in schone potjes. ( Waarom zetten we dat er eigenlijk altijd zo nadrukkelijk bij, zijn er soms vrouwen die het in niet schone potjes doen? )
Giet dan het kokende azijnmengsel er bij en sluit de potjes. Even omgekeerd wegzetten en minstens een week laten rijpen.


Het eerste potje is inmiddels alweer leeg, de smaak is prima, niet te zuur en niet te zoet.
Maar wel raar om dit midden in de winter te doen.

13-02-2012

valeriaan tinctuur


Voor veel mensen is het maken van een tinctuur een hele stap, soms zelfs een stap te ver. Ik kan dat wel begrijpen maar dat is eigenlijk jammer want moeilijk is het niet en een tinctuur is, in tegenstelling tot gedroogde kruiden, veel langer houdbaar. 
Je moet natuurlijk wel weten welk kruid je waar voor gebruikt én zeker weten dat het kruid wat je plukt ook is wat je denkt dat het is. 

Een paar weken geleden maakte ik weer een valeriaantinctuur. (Valeriana officinalis)
De valeriaan is een plant die het bij mij in de tuin goed doet en ook in het wild wel te vinden is langs slootkanten en in vochtige gebieden.
Het "probleem" zit hem in de juiste plek te vinden waar hij stond. De wortels worden nl. gebruikt en die worden opgegraven in de late herfst of begin van de winter. Dan is er van de bovengrondse delen niet meer veel over en determinatie een stuk lastiger. Zorg dus dat je een markering zet bij je plant in de zomer.
(Meestal worden de wat oudere planten gebruikt van 2-3 jaar, maar tijdens een lezing over het gebruik van medicinale planten werd verteld dat het ook al na één jaar gebruikt kan worden.)


Door het uitzonderlijke zachte weer zijn er al uitlopertjes.
De valeriaan heeft allemaal kleine witte worteltjes die in een wirwar door elkaar heen groeien.


Veel aarde zit er tussen dus goed wassen. (zie je de worm op onderstaande foto?)


Valeriaan heeft een karakteristieke geur die pas vrijkomt na een paar uur drogen. Hij wordt in de volksmond ook wel kattewortel genoemd. Katten zijn namelijk dol op de geur, en één van onze poezen heeft een hele tijd lopen ruiken en kopjes geven. Een Engelse benaming is dan ook Cat's valerian en in het Frans noemen ze het ook wel Herbe aux chats. Ook muizen en ratten kunnen de geur waarderen. Sommige mensen zijn minder gecharmeerd van de geur, vandaar ook de naam 'Stinkerskruid'. 



De gewassen en in stukjes gesneden wortels gaan in een pot en voor worden nu overgoten met een goede alcohol van tenminste 35 %. b.v. vodka of jenever.


De tinctuur zal in de loop van de weken verkleuren naar donkerbruin. Schud regelmatig en zet hem lekker warm. De inhoudsstoffen zullen in de alcohol trekken. Na een zestal weken is je tinctuur klaar.

Waar kun je valeriaantinctuur voor gebruiken?
Bij alle situaties van spanning en stress en de gevolgen hiervan: zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, overwerkt gevoel, spanningshoofdpijn, examenvrees, en plankenkoorts. Valeriaan maakt niet suf.
Ook bij inslaapproblemen kan deze tinctuur helpen.

foto www.geograph.org

Wat is de dosering voor volwassenen?
Een 'probleem' van het zelf maken van kruidentincturen is dat je niet weet hoe sterk de samenstelling is. Dit is sterk afhankelijk van de gebruikte variëteit, leeftijd, vindplaats, groeicondities, de gebruikte alcohol en de ouderdom van je preparaat. (Wil je hier niet over na hoeven denken, koop dan een gestandaardiseerd product)
Daar komt nog bij dat sommige bronnen adviseren om tot 3 x daags 100 druppels te nemen (veel te veel!!) en anderen zeggen dat 5 druppels voor het slapen gaan genoeg zijn. Dat is een enorm verschil.
Tel hier ook nog bij op dat ieder mens anders reageert en de verwarring is compleet.
Het enige verstandige wat je volgens mij kunt doen is te beginnen met een paar druppels en kijk wat valeriaan met je doet. 
Gebruik je verstand en je intuïtie. 
Ondanks dat valeriaan een veilig kruid is om te gebruiken, moet je het niet weken achter elkaar gebruiken.
Als je wel het gevoel hebt dat dat nodig is, is het tijd om naar je huisarts te gaan.

Wel tinctuur maken maar je hebt geen (of weet niet zeker waar hij stond) valeriaan?
Met gekochte gedroogde wortel kun je het ook maken. Vul dan een pot voor de helft met wortel en schenk er zoveel alcohol bij dat de pot vol is.


Trouwens, deze meneer uit Hamelen had valeriaanwortel op zak hoor. 


Mistery solved.

Wil je ook graag zien hoe valeriaantinctuur gemaakt wordt bekijk dan dit filmpje. (engels)

08-02-2012

aardbei hartjes


Valentijn..............nee, daar doen we hier niet aan.
't Zal wel de leeftijd zijn ;-(
Maar spelen met dat thema vind ik wél leuk om te doen.
En zo'n hartje van aardbeien saus is zó eenvoudig en kan op elke zachte "ondergrond" in een handomdraai gemaakt worden.

Maak eerst allemaal cirkels van een stevige saus, aardbei maar chocolade kan natuurlijk ook. Ranja is te dun, dat loopt direct naar het laagste punt.


Op een kwark- of monchou taart (in een spiraal) of gewoon


in de gele vla.

Ik gebruik een spuit zonder naald, dit werkt heel goed en vaak kun je er bij de apotheek zo één halen. 
Dan trek je een satéprikker dwars door de cirkel, van de één naar de ander,



Leuk om te doen hoor. 

06-02-2012

hondenkoekjes.........


............maar niet voor de hond.

Maak een eenvoudig koekjes deeg van

*150 gram bloem
*100 gram boter
*75 gram basterdsuiker (bij gebrek hieraan kan gewone suiker ook)
*evt. zakje vanillesuiker


Verdeel het deeg in twee gelijke delen en kneed door één deel wat cacaopoeder.


Rol het deeg uit en steek met een koeksteker hartjes uit. Doe dit met beide kleuren.
Snij dan de bruine cacaohartjes doormidden, en plak ze aan de zijkant. Zorg wel dat ze contact maken, meer is niet nodig om ze aan elkaar te laten bakken.


Bak ze in het midden van de oven op 175 graden in ongeveer 25 minuten gaar.


Verwarm wat poedersuiker met een heel klein beetje water en plak hier de M&M oogjes en de neus mee vast. Smarties kunnen natuurlijk ook en ik heb ze ook wel gemaakt met rozijnenoogjes. 
Smelt dan au bain-Marie wat chocolade en, met een satéprikker / luciferstokje als stempel, maak je hiervan de.....................
ja, wat zijn het eigenlijk? Bobbeltjes waar de snorharen uit komen?

---------------------------------------------------------


Mijn lente kriebels zijn even ondergesneeuwd.

03-02-2012

kruidige chocolademelk


Een kruidige chocolademelk dronken we vanmiddag. Om op te warmen na een mooie wandeling.


Kook 5 dl melk met 4 kruidnagels en de schil van één derde sinaasappel, zonder het wit. Laat dit op zacht vuur zo'n 15 minuten trekken.


Vermeng 4 theelepels cacao met 4 eetlepels chocopasta en 4 eetlepels gembersiroop. Giet door een zeef de melk hierbij en roer goed. Een flinke toef slagroom maakt het extra feestelijk.

Vanmorgen, in een korte tijd van dit...............


...............naar dit.



Heerlijk!!!!!
Een gezellig weekend met elkaar.

02-02-2012

bruine bonen wecken


Ondanks dat hier regelmatig een briefje op het aanrecht ligt met de mededeling om toch vooral niet te vergeten om voor het te ruste gaan wat droge bonen in de week te zetten, wordt dit toch heel vaak vergeten. En dan moet het weekmenu weer bijgesteld worden. Ach, een nieuwe dag met nieuwe kansen. Tegenwoordig grijp ik in zulke gevallen ook nog wel eens naar de weckfles. Bonen wecken is ideaal voor vergeetachtige types. 
Je maakt ze zo:

-week de droge bonen een nacht
-kook de bonen gaar
-in een weckfles, zoveel als je nodig hebt
-ruim 1 uur rond de 100 graden wecken 

Ik ben getrouwd met een "boontjesverzamelaar". Niet iets om medelijden mee te moeten hebben hoor.

Een gedeelte van de tuin wordt elk jaar ingericht voor de verschillende soorten bonen en in de herfst worden ze te drogen gehangen..............


..............om dan, als het niet zo druk meer is in de tuin of op het land, te worden gedopt.
Meestal in de schuur, met muziek erbij, maar als het erg koud is wordt er ook wel eens een lading zo de keuken in geschoven. En elke keer is het weer een verrassing want door kruisbestuiving krijg je weer andere kleurtjes. En kijk, daar is het mijn boontjesverzamelaar om begonnen.





Maar bonen zijn niet alleen lekker en mooi om te zien, ze zijn ook heel gezond.
In het boek


worden de peulvruchten uitgebreid beschreven. 
Even voor alle duidelijkheid: onder peulvruchten wordt verstaan, alle (droge) bonen als ook sperziebonen, peultjes, linzen, doperwten, kikkererwten etc.

De kracht van peulvruchten ligt in hun vermogen het cholesterol in het bloed te verlagen, hartkwalen te bestrijden, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zwaarlijvigheid, constipatie, diverticulose, hoge bloeddruk en diabetes type 2 tegen te gaan. Bovendien verminderen ze het risico op kanker.

Maar ja, die darmgassen hè?
De winderigheid die peulvruchten opwekken wordt veroorzaakt doordat de bacteriën de onverteerbare resten aanvallen die in de ingewanden achter blijven. 

Enkele tips om dit te verminderen:
*Eet regelmatig kleine hoeveelheden peulvructen. Het lichaam raakt eraan gewend en er zullen minder problemen zijn.        

*Laat de bonen weken voordat ze gekookt worden. Kook droge bonen eerst in wat water gedurende 2 tot 3 minuten, laat ze enkele uren of een nacht weken, ververs dan het water en kook ze gaar. Hierdoor komt een groot gedeelte van de onverteerbare koolhydraten vrij en zijn ze lichter verteerbaar. (al gaat er op deze manier wel wat vitamine verloren)

Oh, en nog één dingetje voor ik mij weer in de vrieskou begeef:
peulvruchten uit blik bevatten vaak te veel zout, als je ze eerst afspoelt ben je ongeveer de helft van dit zout al kwijt.

Brrrrr 't is koud, vanmorgen lagen de eende-eieren zelfs kapot gevroren in het hok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips