28-04-12

basilicum weetjes en ideetjes



Vaak kopen mensen een basilicumplantje (Ocimum basilicum) bij de supermarkt om er hun mozzarella-tomatensalade mee op te fleuren of enkele blaadjes toe te voegen aan de pasta.
Daarna staat het plantje  nog een poosje mooi te zijn voor het keukenraam maar tegen de tijd dat er weer wat blaadjes nodig zijn is het helemaal verpietert en herhaald het 'drama' zich.
Dat is eigenlijk geen waardig einde voor een kruid waarvan de Indische variëteit, Ocimum sanctum, een heilige plant is en Tulsi of Tulasi heet.
Dit Tulsi bezit, volgens het hindoïstische medische stelsel (Ayurveda), veel beschermende en helende krachten,bidsnoeren worden grotendeels gemaakt van de verhoute stengels en het zaad van deze plant.
Ook nu wordt ze nog steeds om deze beschermende werking rond Hindoetempels gekweekt, dit ter ere van Vishnoe.

Heb jij nu ook moeite om je plantje helemaal op te gebruiken dan zijn hier een aantal ideetjes.
Ga je mee op avontuur?


Thee
Gebruik ongeveer 10 verse blaadjes, heel of in stukjes, voor 250 ml kokend water en laat het afgedekt 10 minuten trekken.
Als je visioenen hebt van een mooi groen gezondheidsdrankje kom je een beetje bedrogen uit. De thee is bijna kleurloos maar heeft wel een prettige smaak. Je kunt het desgewenst zoeten.
Drink 2 à 3 kopjes van deze thee in kleine slokjes tussen de maaltijden bij spijsverteringsproblemen zoals krampen, winderigheid en misselijkheid.

Kook ook eens een flink aantal blaadjes in een kopje water gedurende 10 minuten en gebruik dit water, na afkoeling, als een gorgelmiddel bij keelpijn en mondslijmvliesontstekingen. Basilicum is namelijk ontstekingswerend en antiseptisch.
Bovendien is het verfrissend voor de huid en slijmvliezen dus je zou zowel de thee als het afkooksel ook kunnen gebruiken als een lotion voor je gezicht.


Blaadjes kunnen ook een aardappelpuree een extra smaakje geven, je kunt ze aan het einde toevoegen.
Basilicum moet je eigenlijk niet meekoken en je kunt de blaadjes beter scheuren dan hakken of snijden.

Wijn
Probeer ook eens een basilicum wijn, wat erg lekker is bij een pasta maaltijd. Voeg een handvol blaadjes toe aan een rode- of witte wijn en laat dit eens een poosje (enkele dagen tot enkele weken) trekken. 
Experimenteer met verschillende wijnsoorten, hoeveelheden en tijd.

Je plantje wordt nu al wat kaler.


Olie
Doe ook een aantal blaadjes in een beetje zonnebloemolie en laat het een paar weken warm staan. De blaadjes moeten wel helemaal bedekt zijn anders gaan ze makkelijk schimmelen. Je hebt nu een culinaire basilicumolie.

Wat je daarmee kan doen?


Nou, erg lekkere hartige muffins mee maken, bijvoorbeeld.........basilicum muffins.

Je gebruikt voor 6 stuks:
*150 gram zelfrijzend bakmeel
*1/2 theelepel zout
*2 theelepels bakpoeder
*1 ei
*2 eetlepels basilicumolie
*125 ml. karnemelk
*2 tomaten, ontvelt en in stukjes, zonder het sap
*40 gram kaas naar keuze
*peper en paprika naar smaak
* heel veel basilicum


Vermeng alles door elkaar. Mocht je je afvragen wat die ronde witte stukjes rechtsboven in m'n schaaltje zijn, ik was weer eens te snel. De karnemelk, die ik altijd in de diepvries bewaar, was nog niet helemaal ontdooid :-)
Schep alles in muffinvormpjes en bak ze 20-30 minuten (even controleren) bij 180 graden.


Als je dit allemaal hebt gedaan dan ziet je plantje er ongeveer zo uit..............


en mag hij in de groene container of op de composthoop. 
(Alhoewel de groene steeltjes nog in de soep zouden kunnen)

Nog enkele basilumweetjes:
*In kruidenboeken wordt voor basilicum nog wel eens de naam Bazielkruid gebruikt.
*Er zijn heel veel verschillende soorten basilicum, allemaal met hun eigen smaak en werking.
*Plant het ook eens tussen je tomaten-en augurkenplanten, er vindt dan een betere bevruchting plaats en de tomaten worden tegen meeldauw en witte vliegjes beschermd.
*Je hoeft niet, nergens ter wereld, de grond af te speuren naar een basilicumplantje. Hij komt namelijk niet meer in het 'wild' voor. Vind je er wel ééntje, dan is het een ontsnapt exemplaar.
*In Grieks-Orthodoxe kerken zetten ze soms potten met basilicum op het altaar omdat er na de verrijzenis van Christus basilicum rond zijn graf zou hebben gegroeid; ook wordt hun wijwater bereidt met basilicum.

En kun je helemaal niets worden met deze plant?
Nou, misschien heb je dan wel mazzel....... de Oude Grieken waren er namelijk van overtuigd dat basilicum alleen goed kon groeien bij mensen wanneer er sprake was van armoede, haat en andere ellende.
(de plant groeide dan zo goed omdat ze zoveel bescherming moest bieden)

25-04-12

hergebruik van 't augurkennat


Oh,oh, zo heb je een grote pot vol dikke augurken en voor je het weet heb je...........


.........dit. 

Ik gebruik dit soms voor het aanmaken van de sla, maar zoveel zuur water ben ik echt niet zomaar kwijt en zeker niet in een seizoen waarin nog weinig zomergroenten worden gegeten.

Nu woonde middelste dochter vorig jaar een tijd in Frankrijk bij een Amerikaans gezin en daar werd het augurkennat gebruikt voor "Pickled eggs", en "dat was erg lekker", zei ze. 
Een aantal jaren geleden heb ik zelf ook al eens eieren in het zuur gemaakt, maar ik zal je mijn reactie besparen bij het proeven van zo'n rubberballetje; laat ik volstaan met te zeggen dat het dingetje toen niet de normaal gangbare lichamenlijke voedselpaden heeft bewandeld.

En toch begon er wat te kriebelen......misschien had ik een verkeerd recept, of hadden mijn smaakpupillen een off-day en heel misschien leggen de kippen nu wel andere eieren, iets dat het eindresultaat in positieve zin zou kunnen veranderen, (onzin natuurlijk).
Bovendien is het zo eenvoudig om te maken én hebben we eieren genoeg.
Het enige wat je moet doen is eieren hardkoken, pellen en ze in de azijn laten glijden (bij voorkeur van een lepel laten glijden, gespatte azijn in je ogen is niet fijn).
Deze azijn is natuurlijk al helemaal op smaak, je hoeft verder niets toe te voegen
Je laat ze er minstens 2 weken zo niet langer in staan en bewaart het in de koelkast.


En wat ben ik blij dat ik het nog een keer heb geprobeerd want ze zijn heel anders dan de eerste keer.
Je kunt de eieren zo uit het vuistje eten maar ook door een slaatje doen of bij de sla gebruiken, wat bij ons nu favoriet is, samen met daslookbloemen en Pickled nettles.


Pickled nettles? Brandnetels in het zuur?
Daar zul je misschien niet zo gauw aan denken maar dat is ook erg lekker hoor!

Je neemt de toppen van jonge brandnetels (zonder zaad) en wast ze goed. Dan doe je ze in een pot en schenk het augurkennat erover. Toevoegen van een paar knoflookteentjes maakt het nog bijzonderder.
Laat het minstens 4 weken trekken, de brandnetels zullen niet meer prikken.
Soms komen de brandnetels "omhoog", ik leg er dan een steentje op om ze onder te houden.


Behalve door de sla kun je deze zure brandnetels ook zo gebruiken:


En als je je afvraagt wat dat groene stukje rechts is, dat is een knoflookteentje uit mijn pot met pickled nettles, helemaal groen verkleurd door de chlorofyl  (bladgroen) uit de brandnetel.

22-04-12

versier je plakband


Herken je de volgende situatie?
Je mag naar een verjaardag en je hebt een leuk kado bedacht, helemaal passende bij de ontvanger.
Je wilt de rol kadopapier pakken om het in te pakken, het moet immers nog even een verrassing blijven.
Je denkt het zo te kunnen pakken maar.................'t is weg, onvindbaar of misschien wel op.
De tijd dringt, een restje boeken-kaftpapier is het enige wat je kunt vinden maar dat is zwart, pikzwart.
Wat kun je doen?

Ik pakte de perforator, de plakband en een paar gekleurde papiertjes. Vouwblaadjes of iets kleurrijks uit een tijdschrift kan ook.


Ik maakte confetti.........


en drukte steeds een stukje plakband hierin.
In no time was ik klaar. 
Ik had zelfs tijd om nog wat foto's ervan te maken ;-).
Wat kan het leven soms toch simpel zijn.

Maar het kan ook met andere materialen, bedacht ik me net!
Met gedroogde peterselie, of elk ander gedroogd (oud en slof) kruid. Of speciaal voor dit doel gedroogde blaadjes van het maakt niet uit welke plant.


Of met specerijen als paprikapoeder,


of kerrie. De specerijkant wel naar beneden, want anders laat het af.


Bloemblaadjes van de korenbloem, goudsbloem.
Of woldraadjes of ................................

Het is dat ik aan het werk moet, de koeien moeten naar buiten, anders was ik nog wel even doorgegaan.


(En wat krijg je gekke foto's als een koe kennis wil maken met je fototoestel ).

19-04-12

honden-traktatie


De meeste commerciële hondenkoekjes en hondensnacks bestaan vaak voor een deel uit tarwe, maar bevatten toch ook veel kleur-en smaakstoffen.
Als je voor jezelf op deze (ongezonde) toevoegingen gaat letten, is het een kwestie van tijd voor je ook gaat kijken wat je trouwe viervoeter zo al naar binnen hapt.

Het is ook heel leuk om je éigen hondensnacks te gaan maken, er staan veel recepten op internet, er is zelfs een heus kookboek voor hondenkoekjes :-).


Helaas bevatten veel recepten op internet kip, vis of gehakt. Smakelijk voor de hond, maar volgens mij kun je deze koekjes niet zo lang bewaren, en ik ben meer iemand van één keer in de maand een partijtje bakken.
Dan is dit recept ideaal, natuurlijk ook omdat ik genoeg pompoenmoes in de weckfles heb.

Je gebruikt voor deze vegetarische hondenkoekjes:

2 1/2 kop volkorenmeel
1 kop pompoenmoes (diepvries of weckfles, vers is er nu natuurlijk niet)
2 eieren
2 eetlepels pindakaas
1 theelepel kaneel (is ook voor de hond gezond)


Kneed alle ingrediënten tot een samenhangende, maar droge, bal (voeg eventueel meer meel toe), en rol het uit tot een dikke lap, veel dikker dan je normaal voor je eigen koekjes zou doen.
Steek er vormpjes uit (maar dat hoeft natuurlijk niet, in vierkantjes snijden gaat een stuk sneller).



Bak ze vervolgens 30-40 min bij 180 graden. Ze moeten een beetje hard worden.
Je kunt ze op de bakplaat haast tegen elkaar aanleggen, ze lopen niet uit en rijzen ook niet.

Onze hond is er gek op.


Fijn als er dan weer een pot voor haar klaar staat, ik krijg met deze hoeveelheid ongeveer 25 koekjes.
Wel droog bewaren!


Heb je geen pompoenmoes dan is dit recept ook lekker volgens onze hond.

2 kop volkorenmeel
1 kop havermout
1 ei
1 kop bouillon

Week de havermout in de bouillon tot al het vocht bijna is opgenomen.
Met de andere ingrediënten een deeg maken, koekjes vormen en ruim 20 min. bakken bij 180 graden.
Hier staan trouwens ook nog een heleboel recepten.


Hmmmm, dat was lekker!!

16-04-12

fruitcake in een glas

Sinds een paar weken horen deze gewone glazen potjes


bij mijn standaard bakgerei ;-) 
Hoe dat zo gekomen is? Nou, ik zag een filmpje.................,
een filmpje van Chow Tips, en ik was meteen enthousiast. Ik zag geslaagde picnicks voor mijn geestesogen, gezellige afsluitingen van etentjes en een rijke fruitoogst die nu nodig was.
Waarom ik zo enthousiast was? Dit is zó simpel en kan haast niet mislukken. Je kunt elke combinatie gebruiken én, heel belangrijk in mijn geval, het is snel (oven)klaar!
De dame in het filmpje gebruikte Mason Jars (een soort Amerikaanse inmaakglazen).
Nu is mijn kleinste weckglas nog altijd een halve liter, wat ik erg veel vind voor een één persoons hapje.
Maar kleine glazen (inmaak)potjes met een inhoud van 350 ml van de winkel heb ik wel, dus proberen? 
Dit is wat zij (en ik) deden.

Vul het potje voor de helft tot driekwart met fruit. het maakt helemaal niet uit wat, ik dook de diepvries is.


En een paar dagen later, want zo lekker waren ze, plukte ik wat van de fruitschaal.


Dan maak je een mengsel van gelijke delen bloem en suiker (of minder) met een klein beetje zout.
Per glas doe je 3 flinke eetlepels hiervan gewoon bovenop het fruit. Schudden hoeft ook niet.


Bovenop leg je een dikke eetlepel boter.........


...........en dan gaat het zo de oven in, 1 uur op 175-180 graden.


Heb ze toch maar even op een schaal gezet zodat ik bij eventuele breuk geen vervelende schoonmaakklus had. Zij (van het filmpje) vond het nodig om rondom allemaal bonen te strooien zodat ze niet om zouden vallen, maar mijn potjes vertonen die neiging gelukkig niet.


Het was echt heerlijk. Het diepvriesfruit is iets ingezakt, straks met grote,verse aardbeien gaat dat helemaal goed komen. Er kan nog een dot slagroom op en met de deksel erop kun je het ook heel prima meenemen op een picknick. Zo uit het glas opeten.
Het filmpje kun je hier zien, en kijk ook eens naar haar fraaie schort. 


Karen Solomon heeft ook een boek geschreven, die komt zeker op mijn (ellenlange) verlanglijst!

15-04-12

maak je eigen wasverzachter



Mijn was droog ik buiten, als het weer het toelaat. Bij (dreigende) regen is er ook binnen plek genoeg. Een grote zolder met zo'n 40  meter waslijn biedt al gauw ruimte aan minstens 5 wasmachineladingen. Ook beneden in de achterkamer kan ik twee waslijnen spannen. Die worden bij voorkeur gebruikt als de houtkachel aan is geweest en het speksteen nog heel lang in de nacht haar lekkere warmte afgeeft. 

Buiten drogen is natuurlijk het allerfijnste. 
Vooral met zo'n lekker windje. Als je de was, als het droog is, met beleid in de wasmand legt om mee naar binnen te nemen én het dan ook direct opvouwt ;-), wordt het strijkwerk zelfs voor je gedaan. 
Hoe anders als je binnen droogt, vooral als het te snél droogt. Hard en stug wordt het daarvan.
Dan gebruik ik graag een wasverzachter.
Ik weet het, je kan het ook doen met azijn maar dat geeft net geen bevredigend resultaat en hé, ik ben ook maar een mens, een subtiel geurtje is zo nu en dan ook best wel lekker!
Maar wasverzachter............ de 'goede' merken, zijn niet goedkoop.
Zou je dat zelf niet kunnen maken?
Kijk, en dan is Internet weer zo ontzettend leuk!!

Op de site van www.kapsels.net kun je het volgende lezen:
Geloof het of niet, maar wasverzachter is een uitstekende conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden. Het is meestal erg geconcentreerd dus verdun het voor gebruik rijkelijk met water.
Suggesties voor verdunning: 1 el wasverzachter op 4 el water. Dit werkt verzachtend en ontklittend.

En het omgekeerde is ook mogelijk, maak van je conditioner een wasverzachter!
Ik vond een recept met deze drie ingrediënten:


Je neemt 1/3 deel water, 1/3 deel schoonmaakazijn en 1/3 deel conditioner. Alles in een maatbeker gieten en even roeren.
Het ruikt lekker en de was wordt zacht. En dat alles voor een habbekrats. Nou, dat is toch mooi meegenomen in deze financieel uitdagende tijd.


Het maakt ook niet uit welke conditioner je gebruikt, ze zijn er in vele kleuren, geuren en prijsklassen. Zelfs op natuurlijke basis, al zijn die dan weer een stukje duurder.
Ik gebruik het nu al een poosje, en ik vindt het zelfs prettiger om nog iets minder conditioner te gebruiken omdat het, raar maar waar, een stevig mixje wordt en maar langzaam uit de fles kruipt. En dat gaat nu eenmaal niet zo fijn samen met een ongeduldige natuur. (beetje maar hoor.)

Regelmatig hebben we hier ook een mooie zonsondergang.


Kan ik de volgende morgen mijn was dan buiten hangen?
Of toch niet?
Hoe ging het ook alweer?

"Avondrood water in de sloot"
                of
"Ochtendrood water in de sloot"
                of toch
"Red sky in the night is a sailers delight, red sky in the morning is a sailors warning".

Hmm, ik kijk 's morgens eerst wel even uit het raam.

11-04-12

brandnetel soep


Dat je van brandnetels soep kunt maken dát weet haast iedereen wel. Toch is het aantal mensen dat regelmatig de tuin in duikt om brandnetels te plukken voor de soep niet zo groot. Is dat omdat men niet weet hoe je het precies moet doen? Of is het omdat brandnetels (en misschien kruiden in het algemeen) toch nog een beetje een "geitenwollensokken" imago hebben? 
Dat laatste, tja daar kan ik in m'n eentje niet zo heel veel aan veranderen, maar als het komt omdat je niet goed weet hoe je dat dan precies moet doen dan heb je vanaf nu geen excuus meer ;-).

Pluk het bovenste topje van de brandnetel, gebruik zoveel als je wil, maar neem niet te weinig.
Voor een liter soep heb je toch minstens 20 toppen nodig.
Sla ze even door schoon water heen en controleer ook op eventuele vlindereitjes.


Snij dan het onderste harde steeltje van de toppen en snij de blaadjes in stukjes.


Fruit ondertussen een gesnipperd uitje in wat boter of, nog beter, wat kokosolie.
Als de  uitjes zacht zijn voeg je een liter water toe, een teentje knoflook, een in blokjes gesneden aardappel en wat bouillonpoeder of bouillonblokjes.
Als het kookt voeg je de gesneden brandnetels toe en dan laat je het 10-15 minuten zachtjes koken.


Je kunt de soep nu zo opeten of je doet hem, voor een mooie, groene soep, even in de blender / staafmixer.
Om hem nóg lekkerder te maken kun je er ook nog een half pakje boursin doorroeren.


Er zijn nog heel veel andere recepten van brandnetelsoep te vinden.
Probeer ze maar eens want behalve voor de aandoeningen die al vermeld staan bij de brandnetelpasta, vermindert brandnetel ook allergische verschijnselen, waar je, als je last hebt van hooikoorts of een huisstofmijtallergie, dus veel baat bij kunt hebben.
Bovendien kan het regelmatig eten of drinken van brandnetels ondersteunend werken bij artritis en artrose, omdat ze ook ontstekingswerende eigenschappen bezit.

Toch ook even een kleine waarschuwing:
Ga nou niet, omdat het zo gezond is, de hele dag allerlei brandnetelrecepten gebruiken zoals de Tibetaanse  Milarepa deed, hij at jarenlang enkel maar brandnetels, zodat zijn huid helemaal groen verkleurde.
Geniet ervan, maar gebruik het met verstand.

09-04-12

poffert wecken


Eén van de kleine dingen waar ik blij van wordt is het eten uit eigen inmaak. De kelder inlopen en dan te kunnen pakken wat je 'nodig' hebt geeft elke keer weer zo'n rijk gevoel.  
Poffert is hier een favoriet, het is voor de speciale momenten, zoals het terugkomen van een wandeling. 
We gaan graag 's morgens, midden in de week wandelen, dan is het meestal erg rustig. Dat is een luxe die niet zo veel mensen zich kunnen permitteren, en als we dan tegen lunchtijd thuiskomen genieten we soms nog even na met een warme poffert. Maar hij smaakt natuurlijk net zo lekker na een zondagse wandeling.
Wil je ook een voorraadje geweckte poffert hebben dan moet je het volgende doen:

Vet de (geschikte, nu ook te kopen bij de Xenos) glazen in met wat boter en bestrooi ze dan met paneermeel. Maak een poffertdeeg zoals HIER staat beschreven, deze hoeveelheid is genoeg voor 4 weckgazen van een liter, of gebruik een ander recept. 


Vul de glazen voor 1/3 met dit deeg en laat het op een warme, tochtvrije plek minstens een uur rijzen.


Zorg wel dat de randen, waar straks de weckring op rust, helemaal schoon zijn. Eventuele deegresten zijn nu veel makkelijker te verwijderen dan na het bakken. En je weet, als de weckring niet goed sluit, zal er ook geen vacuüm ontstaan.


Bak nu de poffert op 180 graden. Waar 'grote broer' een uur nodig heeft, zijn deze kleinere porties na drie kwartier klaar. Controleer dit desnoods met een breinaald.


Laat ze dan even afkoelen, anders brandt je echt je vingers, en voorzie ze van weckring en klemmen. Als je baksel té enthousiast was en te hoog is geworden, kun je het eraf afsnijden. Doe ze in een lauw weckbad, met net zo veel water dat de glazen nog stabiel staan. Ze zijn nl. veel lichter dan een pot met wortels. Breng dan het water langzaam aan de kook en weck ze 30 minuten bij 100 graden.

En hoe nu verder?
*Zorg eerst dat je een reden hebt om naar de (weck)fles te grijpen. 
*Trek dan de weckring los tussen de deksel en de pot.
*Leg twee kleine eetlepels roomboter op de poffert.
*Leg één of twee eetlepels bruine suiker er boven op
*Leg de deksel, zonder ring, weer op de pot.
*Zet dan de pot drie minuten in de magnetron op 700 Watt.
Heb je geen magnetron of wil je liever geen magnetron gebruiken, zet dan de pot met boter en suiker gedurende een half uurtje in een pan met heet water.

04-04-12

paas mannetjes


Kleien en boetseren, nee, 't is niet echt mijn ding en dat gebrek aan talent is dus ook vaak zichtbaar in mijn broodcreaties.
Waar vlechtbroden nog wel een redelijk resultaat opleveren, is het met mijn paasmannetjes altijd een gevecht met de verhoudingen.
Toen de kinderen nog klein waren en meehielpen in de keuken kon ik het soms tegenvallende uiterlijk nog wel eens op hen afschuiven......................
Gelukkig smaken speknekken en dikke benen net zo lekker als een stak in het vel zittende paasman.

De mannetjes zijn gemaakt van brood. Ik maak hiervoor altijd een wat luxer brooddeeg, ipv water gebruik ik melk, een ei en een klontje roomboter. Ook een klein schepje suiker gaat er door het deeg.
Na de eerste rijs neem je een stukje deeg en rekt het uit tot een langwerpig, plat lapje.


Met een schaar maak je de 5 inkepingen zoals op onderstaande foto zijn te zien.


Op z'n buik leg je een gekookt eitje. Het schijnt dat ongekookt ook kan maar dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik heb geen idee of die dan wel gaar worden in de oven?


Gekleurde eieren kunnen natuurlijk ook, zolang de verf maar niet aflaat op je brood.
(Wij hebben een paar kippen die groene eieren leggen) 
Vouw nu de armen om het ei.....


en breng hem verder in model. Laat het onder een vochtige doek nog een half uurtje narijzen.
Dan het mannetje insmeren met eigeel en een gezichtje maken met rozijnen.


Ze kunnen zowel lachen als verdrietig zijn.


En als je niet oplet heb je zomaar een alien. 


Bak ze dan af in de oven, zo'n 20 minuten op 220 graden is genoeg.
Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn en hol klinken.


Allemaal hele fijne paasdagen!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips