29-11-12

kleur in je kerstboom


Dit jaar hangen er bij ons, tussen de gebreide kerstballen, wat gedroogde sinaasappelschijfjes.
Er bleef namelijk nog wat over na het maken van een aantal potjes met kerstgeur.

Een klein randje lijm.......


en wat glitters was het enige wat ik nodig had.


Nu nog even wachten op de boom, maar ik kom al in de stemming.

28-11-12

uw aardappel als medicijn



Het grootste deel van zijn leven brengt de aardappel verstopt onder de grond door, tijd om hem eens in de spotlights te zetten want er zit in dat knolletje zoveel meer dan alleen zetmeel, eiwit, water en vit.C!
Wat dacht je van foliumzuur, nicotinamide, panthotheenzuur, solanine, slijm, alkalische zouten, looistoffen en een handvol mineralen (om er maar een paar te noemen).

Zo heeft solanine een krampstillende werking, het slijm en de slijmstoffen werken verzachtend en samentrekkend op de maagslijmvliezen en de alkalische zouten binden het urinezuur.
Door al deze helende eigenschappen kun je de pieper inzetten voor de volgende kwalen:

Uitwendig

Tegen jeuk:


Zowel bij jeuk door constitutioneel eczeem als jeuk ten gevolge van een insectenbeet helpt de verkoelende werking van rauwe aardappelen.
Je kunt een geschilde aardappel fijn raspen en op de plek leggen tot de massa is opgewarmd. Je kunt de behandeling daarna nog eens herhalen.


Bij pijn:
De aardappelzak heeft als huismiddeltje bij pijn een lange traditie. De langdurige warmte die de zak afgeeft helpt bij alle soorten spierpijn en kneuzingen. Ook mensen met reumatische pijnen vinden baadt bij het gebruik van "de zak".
Je kookt wat aardappelen in de schil gaar, prakt ze een beetje en stop ze in een theedoek die je vervolgens dichtbindt.
Leg nu de zak zo warm mogelijk op de pijnlijke plek en dek het, indien mogelijk, af met een deken of dikke handdoek, want het is de bedoeling dat de aardappels zo lang mogelijk warm blijven.

Bij een glimmende neus, (als je dat al stoort), kun je je neus dagelijks masseren met een rauwe aardappel of deppen met wat aardappelsap, en ook de kringen onder je ogen zullen beduidend minder worden als je aardappelrasp vermengt met wat druppels citroensap en een heel klein beetje zonnebloemolie en dit onder je ogen aanbrengt.


Rauwe, geraspte aardappels hebben ook een goede werking bij slecht genezende wonden, en ontstoken plekken. Vermeng hiervoor de brij met wat melk en leg het, eventueel in een gaasje, op de te behandelen plek.

Als je dezelfde brij vermengt met wat olijfolie i.p.v. melk, zal het de pijn bij een (lichte) verbranding kunnen verzachten.

Inwendig

Bij maagaandoeningen kun je rauw aardappelsap drinken.
Je neemt daarvoor één aardappel, nooit meer en ook geen king size formaat! Gebruik een sapcentrifuge of rasp de aardappel en pers de pulp zo goed mogelijk uit. Het sap wordt nu verdund met 2x zoveel water, met eventueel wat citroensap en/of wortelsap (want het is niet lekker).


Heb je last van een maagzweer dan drink je dit verdunde sap op de nuchtere maag, heb je last van zuurbranden dan verdeel je het verdunde sap in drie porties en drinkt dit vóór elke maaltijd ( en je let natuurlijk ook op je voeding en de stress)

Heb je last van reuma of jicht dan kun je ook baat hebben bij een dagelijks glaasje aardappelsap omdat het sap urinezuur neutraliseert.
Ook is het ontstekingsremmend.

Begin altijd voorzichtig met het drinken van aardappelsap en kijk hoe je er op reageert. Begin eerst eens met een half glaasje of een paar slokjes. En als je zwanger bent kun je beter andere manieren zoeken om je klachten te verlichten.
Drink het ook niet langer dan zes weken achtereen en maak elke dag vers sap!

En als je nu denkt dat dit alles is wat je met de aardappel kunt doen dan heb je het mis.
Lees hier verder: de handige pieper

26-11-12

kerstgeur in een potje



Hoewel we er meestal niet zo bij stil staan, spelen geuren een hele belangrijke rol in ons leven.
Door aan een kerstboom te ruiken of langs een glühweinkraam te lopen, kun je al in een kerststemming komen! Geur heeft een grote invloed op onze herinnering. Geur is emotie en kan je een goed gevoel geven.
De verwarmende specerijen en de citrusvruchten in dit potje zijn speciaal geuren die ons doen denken aan de kerstdagen, het zijn herkenbare geuren en leuk om op deze manier aan iemand kado te doen.
Door de inhoud van het potje zachtjes te laten koken in wat water komt de geur vrij.

Helaas ruiken wij geur maar zo'n vijf minuten, dan zijn we er aan gewend. 
Waar dit voor sommige luchtjes een opluchting kan zijn, gaat dat voor deze geur natuurlijk niet op.
Plaats het daarom bij voorkeur in een vertrek waar je alleen zo nu en dan door heen loopt, zodat je het elke keer even ruikt.

Je droogt eerst wat mandarijnen, sinaasappelen, citroenen, limoenen.........
Dit gaat (vind ik) het makkelijkst op een theedoek op de kachel of verwarming, maar in de oven kan het ook. Ze moeten wel goed droog zijn!


In het potje doe je:

-een aantal gedroogde citrusschijfjes (evt. apart verpakt in een plastic zakje zodat ze droog blijven)
-een aantal kaneelstokjes
-een eetlepel kruidnagels
-een flinke theelepel kaneelpoeder
-een flinke theelepel nootmuskaat


Op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing schrijf je:

Doe de inhoud van dit potje tijdens één van de kerstdagen in een vuurvaste schaal of in een pannetje.
Giet er vervolgens voldoende kokend water over.
Zet de schaal op een theelichtje.
Plaats dit op een veilige plek, bij voorkeur in een vertrek waar je af en toe doorheen loopt.
Controleer regelmatig of er nog genoeg water in zit.
(Heb je geen theelichtje zet het dan op een heel zacht vuurtje in de keuken)


Variatietip:
Kruidnagels, kaneel, een vanillestokje en gedroogde dennetopjes.


21-11-12

een koekje op het randje


Je kán je koekje met de kerstdagen op een schoteltje serveren.........maar ik ga dat niet doen,
ik klem ze dit jaar "op het randje"! 

Je maakt een heel simpel koekjesdeeg van:
-100 gram suiker
-200 gram boter
-300 gram bloem
(maar je mag ook je eigen recept gebruiken hoor)

 Je steekt een vormpje uit........


.......en met een scherp mesje haal je er een hoekje uit.
Je bakt ze dan ongeveer 30 minuten in een oven van 140 graden.


Ik heb eerst even een soort malletje van papier gemaakt en dat was maar goed ook. Het maakt namelijk wel uit wáár je je hoek er uit haalt. Bij mijn eerste poging zou de punt van de ster in de koffie hangen en dat is natuurlijk niet zo'n smakelijk gezicht. Ook kun je nu controleren of het wel om de rand van je kopje of beker past.


En nu vraagt de oplettende lezer zich natuurlijk af hoe het kan dat er, met alleen suiker, boter en bloem, allemaal donkere vlekjes te zien zijn in mijn koekjes.
Nou, ik match mijn koekjes met de kofiie ;-).
Een enkele keer koop ik wel eens zo'n doosje poederkoffie met een smaakje. Je kent ze waarschijnlijk wel: Wiener melange, Amaretto of Latte Macchiato.
Het is erg lekker om wat van dat poeder door je koekjesdeeg te doen en dan dezelfde koffie erbij te drinken.
Probeer dat maar eens een keer!

19-11-12

kerstballen breien op z'n boerenfluitjes.............


..........of te wel, heel simpel, op twee pennen en alleen maar recht.

Zet 15 steken op.
nld. 1: r.
nld. 2: 1r. afhalen; r. tot op 1 steek na; omdraaien
nld. 3: 1r afhalen; r. tot op 1 steek na; omdraaien
nld. 4: 1r. afhalen; r. tot op 2 steken na; omdraaien
nld. 5: 1r. afhalen; r. tot op 2 steken na; omdraaien
nld. 6: 1r. afhalen; r. tot op 3 steken na; omdraaien
nld. 7: 1r. afhalen; r. tot op 3 steken na; omdraaien
nld. 8: 1r. afhalen; r. tot op 4 steken na; omdraaien
nld. 9: 1r. afhalen; r. tot op 4 steken na; omdraaien
nld 10: 1r. afhalen; r. tot op 5 steken na; omdraaien
nld 11: 1r. afhalen; r. tot op 5 steken na; 5 verdraaid r.
nld 12: r. afhalen; r. tot op 5 steken na; 5 verdraaid r.


Vanaf nld nr 2 nog 7x herhalen en dan de 15 steken losjes afkanten.
Dichtnaaien, opvullen en voorzien van een gehaakt lusje.

Je kan de ballen op allerlei manieren breien en/of versieren.





De mogelijkheden zijn haast onbeperkt! Al breiend zul je waarschijnlijk steeds op nieuwe ideeën komen. 


Het patroontje is ook heel makkelijk te vergroten. Voor elke drie steken die je meer opzet, komt er één steek aan de zijkant te minderen bij.

16-11-12

rietstaart?


De laatste jaren komen er steeds meer soorten met behulp van de mens ons land binnen.
Deze noemen we exoten.
Een exoot is een soort die eerst niet in een land voorkwam, maar er door menselijk handelen wel terecht is gekomen (bron).

Ik voel me zó schuldig nu!

14-11-12

afvallen met Pu-Erh


Weet je zeker dat die feestjurk van vorig jaar je dit jaar nog wel past? Dat de rits nog dicht kan en dat er geen vetrolletjes zichtbaar zijn op plekken waar jij ze niet wil zien?
Ik zou het eerdaags even gaan checken, want als je wel graag nog even een paar kilootjes kwijt wil, moet je daar natuurlijk niet pas een week voor de kerst mee beginnen ;-).
Naast het welbekende meer bewegen en wat anders eten  kun je ook Pu-Erh thee proberen.
Aan deze thee, afkomstig uit de provincie Yunnan in het verre China, wordt namelijk een afslankende werking toegeschreven, het zou overtollige vetten verwijderen.
Proefpersonen vielen in vier weken tijd 5 tot 10 kg af, al is er ook wel kritiek. Zo zou je erg veel van deze thee moeten drinken om dat gewichtsverlies te bereiken (1.5 liter / dag) wat vanwege het cafeïnegehalte weer niet zo gezond is.
Nu is 10 kg afvallen in 4 weken natuurlijk ook erg veel, en waarschijnlijk geen realistisch doel, maar een paar kilo's moet toch kunnen lukken.
Neem daarom als kuur gedurende 6 weken drie keer per dag een kopje bij of na de maaltijd. Drink ook voldoende water tijdens de kuur om de losgekomen afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Pu-Erh is ook ook gezond.
Zo is hier te lezen dat deze thee:
-de spijsvertering stimuleert
-de darmwerking bevordert
-je hongergevoel vermindert
-je darmen reinigt
-je bloed zuivert
-je cholesterol verlaagt
-je immuunsysteem versterkt
-en dus je vetverbranding verbetert

Ook al is deze thee gezond, gebruik het niet langer dan zo'n zes weken achter elkaar. Wissel het dan af met een andere thee.

Pu-Erh is te koop bij drogisterijen en via internet.
Er is erg veel prijsverschil, wat waarschijnlijk met het rijpingsproces te maken heeft.
Of de duurdere thee ook een betere afslankende werking heeft durf ik niet te zeggen.

En de smaak?
Ach ja, alles went................al zijn er genoeg mensen die het direct lekker vinden ;-)

12-11-12

appelmuffins in een pot


Voor dit  herfstig cadeautje heb gedroogde appelstukjes nodig, zelf gedroogd of zelf gekocht.
(Maar geloof me, zelf drogen is veel leuker!)
Onze appelboom geeft appels die direct na het snijden al beginnen te verkleuren. Mijn stukjes zijn dus bruin, maar de smaak is er zeker niet minder om.

In de pot gaat:
-240 gram zelfrijzend bakmeel
-100 gram rietsuiker
-50 gram bruine basterdsuiker
-snufje zout
-1 theelepel kaneel
-1/4 theelepel nootmuskaat
-1 kop gedroogde appelstukjes

Alles past gemakkelijk in een literpot. Je kunt de pot tot de rand vullen met appelstukjes, de precieze hoeveelheid is niet zo heel belangrijk. Ook kun je er b.v. wat rozijnen tussen doen.

Op het label schrijf je:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de inhoud van deze pot in een beslagkom.
Voeg zelf nog één ei, 180 ml melk en 60 ml olie naar keuze toe.
Goed roeren en in muffinvormpjes in 15-18 minuten gaar bakken.


Lekker met een kopje (gedroogde) appelschillenthee!

Misschien ook leuk:
brownie in een pot
koekjes in een pot
plaatkoek in een pot

07-11-12

Mientje gaat Sint Maarten lopen


Maak kennis met Mientje......zij mag dit jaar voor het eerst alleen sint Maarten lopen!

Neem een klein (plastic) flesje, smeer dit in met lijm en omwikkel het met garen. Plak er dan als hoofd een walnoot op (of een avocadopit).


Zorg dat alles "bedekt" is.


Brei een mutsje (zie onderaan dit bericht),


en sla, als de walnoot aan de kleine kant is, de bovenkant om en zet dit met een paar steekjes vast.
Ze moet natuurlijk wel kunnen zien waar ze loopt ;-)

Zet het mutsje op het hoofd


en trek een koordje langs de hals.


Het mutsje maakte ik zo:
(ik hoop dat het duidelijk is, ik heb nog nooit opgeschreven wat ik brei ;-).

afkortingen:
r = recht
a = averecht
2rs = 2 steken recht samenbreien
1 stmin = 1 steek minderen
opz = opzetten
afk = afkanten


15 steken opz naald nummer 3.5
nld 1, 2, 3, 4: r                                           
nld 5: 12 a - 3 r                                                        
nld 6:  r                                             
nld 7: 12 a - 3 r
nld 8:  r
nld 9: 12 a - 3 r
nld 10:  r
nld 11: 12 a - 3 r
nld 12: 10r - 2rs - 3r
nld 13: 11a - 3r
nld 14:  r
nld 15: 11a - 3r
nld 16: 9r - 2rs - 3r
nld 17: 10a - 3r
nld 18: r
nld 19: 10a - 3r
nld 20: 8r - 2rs - 3r
nld 21: 9a - 3r
nld 22: r
nld 23: 9a - 3r
nld 24: r
nld 25: 9a - 3r
nld 26: r
nld 27: 9a - 3r
nld 28: 9r - 1stmin - 3r
nld 29: 10a - 3r
nld 30: r
nld 31: 10a - 3r
nld 32: 10r - 1stmin - 3r
nls 33: 11a - 3r
nld 34: r
nld 35: 11a - 3r
nld 36: 11r - 1stmin - 3r
nld 37: 12a - 3r
nld 38: r
nld 39: 12a - 3r
nld 40: r
nld 41: 12a - 3r
nld 42: r
nld 43: 12a - 3r
nld 44, 45, 46, 47: r
afk.

05-11-12

teddy beer


Naaldbomen leveren ons niet alleen zeer veel (gezonde) producten maar ook  de "appels" die ze laten vallen, in alle soorten en maten. 


Ik kan ze eigenlijk niet laten liggen en stop ze vaak tijdens een wandeling in m'n jaszak. Het is ook zo een dankbaar knutselmateriaal, je hoeft alleen wat bij elkaar te passen ;-).


Het is niet nodig om wanhopig het hele bos af te zoeken naar een arm of been van dezelfde lengte, met een snoeischaartje is het eenvoudig op maat te knippen.
Je hoeft natuurlijk ook niet onderstaande volgorde aan te houden, maar zo heb ik deze brombeer gemaakt.

Twee pootjes aan de zijkant..............


twee armen er bij...............


't koppie erop...........


en natuurlijk twee oren.
Je kan er ook nog een haakje aan maken zodat hij (weer) in de kerstboom kan hangen.


Nog een kleine oplossing voor degene die moeite heeft om de naaldbomen in grote lijnen uit elkaar te houden, het single, duo en legio ezelsbruggetje.
sparren hebben steeds 1afzonderlijke naald = single
bij dennen staan steeds 2 naalden bijelkaar = duo
en de larix heeft een heleboel naalden in een groepje bij elkaar = legio
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips