04-08-2013

bloemen op je bord



Voeding staat momenteel heel erg in de belangstelling, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen willen we liever (terecht) niet meer in ons eten.
Het oog wil ook wat, en exclusieve ingrediënten worden daarvoor vaak aangevlogen vanuit alle delen van de wereld.
Maar kijk eens hoeveel exclusieve ingrediënten in de vorm van bloemen zijn te vinden in je eigen woonomgeving!
Denk niet dat het gebruiken van bloemen iets nieuws is, drieduizend jaar vóór Christus kenden de Chinezen al vele gerechten met bloemen en in de 16e eeuw was het in Engeland heel chique om een diner te geven waarbij één en dezelfde bloem zowel als tafelversiering alsook als een bestanddeel van alle gerechten diende te zijn.
Zou dat nou niet leuk zijn om te bedenken?
Een midzomer-goudsbloemendiner?

Toch zijn heel veel mensen huiverig als het gaat om het eten van bloemen. 
"Welke bloemen kun je eten" en "hoe moet je ze dan gebruiken" zijn veel gestelde vragen.
Daarom hier alvast negen bloemen die op dit moment bloeien en die de meeste mensen wel zullen (her)kennen én een aantal recepten om "den beginnende bloemeneter" een eindje op weg te helpen.

GOUDSBLOEM (Calendula officinalis)


Goudsbloemen geven kleur aan een gerecht en wordt wel eens gebruikt als vervanging voor het peperdure saffraan. Je gebruikt niet de hele bloem maar alleen de lintbloemblaadjes. Je kunt ze toevoegen aan allerlei gerechten. Denk daarbij aan omelet, cake, brood, koekjes, rijst enz. Ze zijn ook nog eens rijk aan vitaminen en mineralen, dus gebruik ze waar mogelijk!

RODE KLAVER (Trifolium pratense)



Je kunt de bloem zo eten of de langwerpige rode blaadjes van de bloem eruit trekken en over de sla strooien Ze zijn lekker op de boterham maar kunnen verwerkt worden in een klaversoep.

Klaversoep.
Snipper daarvoor 2 uien en laat dit 20 minuten zacht koken in 1 liter water. Voeg dan 2 handen klaver bloemen en -blad, 4 theelepels tamari of soya saus, 1 theelepel tijm en zout naar smaak toe. Laat alles nog 10 minuten sudderen en voeg, indien gewenst, nog wat gekookte rijst toe.

Om klaversiroop te maken gebruik je ongeveer 25 gram bloemen per 0.5 liter water.

TEUNISBLOEM (Oenanthera biennis)



De zoete bloemen kunnen over de salade of verwerkt worden in/op borrelhapjes.


WILGENROOSJE (Chamerion angustifolium / Chamerion epiobium)



Ook deze bloemen kunnen in de sla. Of prik ze eens op een blokje kaas, lekker met een (eigen ingemaakt) zilveruitje.


KOMKOMMERKRUID (Borago officinalis)



Komkommerkruid ziet er zo met al die stekeltjes niet uit als een bloemetje dat "lekker op de tong" ligt.
Gelukkig is het heel eenvoudig om de bloem van de kelkblaadjes te scheiden. 



Voeg eens wat komkommerbloemen toe aan een kwarktaart en garneer de taart er nadien ook mee.
Dat garneren kan met verse bloemetjes of met versuikerde bloemen die je zo maakt:

-Klop in een kom 1 eiwit tot het heel schuimig is.
-Met een klein kwastje "beschilder" je elk bloemblaadje met wat eiwit.
-Bestrooi de bloemblaadjes daarna met (poeder)suiker en laat ze geheel drogen tot ze knapperig zijn.

Of maak een spannende blauwe azijn door een flinke handvol van deze helblauwe bloemen toe te voegen aan blanke (wijn)azijn en dit een poos te laten trekken.
Van de bloemen kan ook een siroop gemaakt worden, neem dan ongeveer 3 kop bloemen op 1 liter water.


OOST-INDISCHE KERS (Tropaeolum majus)



De bloemen van de Oost-Indische kers hebben veel smaak, een beetje radijsachtig, én bevorderen de eetlust. Alle kleuren kunnen gebruikt worden en je ziet het soms opgediend gevuld met roomkaas, vaak in combinatie met het fijngesneden blad.
Ook van deze bloem kan een aangenaam smakende azijn gemaakt worden maar mensen die allergisch reageren op waterkers en/of tuinkers kunnen deze bloem beter niet eten.

DOVENETEL (Lamium purpureum/album)



De bloemen van zowel de paarse als ook de witte dovenetel zijn eetbaar. De gele bloemen zijn óók wel eetbaar maar niet echt lekker.
Door hun natuurlijke vorm zijn deze bloemen heel geschikt er om mooie figuren mee te maken.


MUSKUSKAASJESKRUID (Malva moschata)



Trek de bloemblaadjes van dit mooie tweejarige plantje eens voorzichtig los en "plak" ze op een plakje komkommer. Om wat meer kleur te krijgen kun je een stukje tomaat of paprika in het midden leggen.


ROOS



Alle rozen zijn in principe eetbaar maar beperk je tot de lekker ruikende soorten. In veel recepten wordt aangeraden om het witte "hieltje" er af te knippen omdat dit een (iets) bittere smaak heeft.



Wat dacht je van Gevulde eieren met rozenblaadjes?
Pel de hardgekookte eieren en snij ze in de lengte doormidden en haal de dooier eruit.
Vermeng de fijngeprakte dooier met wat mayonaise, citroensap, fijngesneden rozenblaadjes, een fijn gehakt uitje, wat zout en peper.


Of  Warme rozenchocoladesaus?
Verwarm een 1/2 kopje water tot het kookt. Voeg 100 gram bittere chocolade in stukken toe als ook wat suiker (naar smaak) en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Voeg dan nog 1 eetlepel boter en 1 theelepel rozenwater toe. Lekker over vanille ijs of griesmeelpudding.
(Zelf rozenwater maken? Kijk dan even hier).


Alle bovenstaande bloemen kun je, in elke verhouding, over je salade strooien.
Of maak een bloemenboter door een flinke hoeveelheid in stukjes geknipte bloemen toe te voegen aan roomboter op kamertemperatuur.
Nadien in de koelkast op laten stijven en minstens een paar uur, of langer, wachten. Het ziet er ontzettend gezellig uit!


Je kunt ook zelf bloemenhoning maken door de inhoud van een potje honing voorzichtig in een pannetje te verwarmen en er ongeveer 1 kop bloemblaadjes naar keuze aan toe te voegen. Laat het zo'n 10 minuten op een zeer laag vuurtje langzaam trekken, doe dan een deksel op de pan en laat het nog 24 uur van het vuur af trekken. Verwarm het de volgende dag weer voorzichtig en giet de vloeibare honing door een zeef en bewaar het in schone potjes. Niet te lang laten staan en in de koelkast bewaren.

En dan nog dit:

ZORG WEL DAT JE HET NOG NA KUNT VERTELLEN!

Dus:

*Gebruik alleen bloemen die je (her)kent.
*Pluk niet in tuinen/parken waar men bestrijdingsmiddelen toepast.
*Gebruik ook géén bloemen uit de bloemenwinkel.
*Pluk de bloemen als de dauw net is opgedroogd, dan zijn ze "fris en fruitig".
*Pluk alleen gave exemplaren.
*Verwijder zoveel mogelijk de groene delen.

25 opmerkingen:

  1. Het ziet er werkelijk prachtig uit!
    Maar merkwaardigerwijs heb ik toch een aarzeling om die mooie bloesems zo maar te gaan opeten...
    Zelfs in het plukken van bloemen ben ik wat terughoudend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zo mooi aan ons mensen Zem......dat we allemaal anders zijn!

      Verwijderen
  2. Leuk zeg, al die kleuren op tafel! Ziet er heerlijk gezellig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ontzettend leuk! Ik deel dit graag op mijn facebook pagina Kruidengeneeskunde Kruidenrijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vooral die borrelhapjes ziet er lekker uit :) fleurig allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat gaaf zeg; mijn zoon van 6 vroeg ons er afgelopen week nog naar dus we hebben samen dit stuk gelezen en hij is helemaal enthousiast om de bloemen de tuin in te halen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit. Je zou de bloemen alleen al gaan gebruiken om de mooie kleuren.
    Dank je wel voor je informatie.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is ook echt lekker. Ik krijg van zus regelmatig een zakje en doe het over de salade, smaakt pittig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toch weer wat bijgeleerd hier en de meeste bloemen heb iik ook gewoon in de tuin, super-tip!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooi eten! Ik haal er inspiratie uit voor de inhoud van mijn nieuwe tuinen - voor volgend jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een leuk blogbericht! Ik ben ook bezig met eetbare bloemen, heb oostindische kers en komkommerkruid in de tuin staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wat een leuk bericht! Ik experimenteer er al wel mee, maar hier lees ik toch weer wat soorten die ik nog niet had geprobeerd, en wel gewoon in de tuin heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk stukje! Ik wist helemaal niet dat je deze bloemen kon eten, ziet er ook erg mooi uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtig!! Ik heb ze genoteerd, zo leuk om te proberen!
    Kun je madeliefjes ook eten trouwens?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, die kunnen ook op de kaas, komkommer of waar je ze ook maar op wilt.

      Verwijderen
  14. This is so wonderful and I just started growing Borage but was unsure what was edible. Thank you so much for sharing this - I've pinned your post & plan to feature it. I also LOVE your blog header image, just amazing!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. You've been featured this week. Stop by & grab a Featured On button. Thanks for linking to the Craftastic Monday party at Sew Can Do!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een mooie foto's van de bloemen hoor. Ik ben er zelf ook dol op. Vooral de roos en teunisbloem vind ik schitterend! Hoop snel nog meer te zien, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips