23-09-2013

zelf maken: deodorant



Je eigen deodorant maken is heel eenvoudig en niet duur. Het werkt super goed en bevat geen aluminium chloorhydraat, een stof waar op internet veel over is te vinden. Zo zijn er veel berichten die melden dat deze stof, die bijna in alle deodorantmerken voorkomt, borstkanker zou kunnen veroorzaken. Maar je kunt evenveel (ook goed onderbouwde) artikelen vinden die dit dan weer tegenspreken. Ik, als leek, weet het juiste antwoord dus niet en het is ook absoluut niet mijn bedoeling om daarover te gaan discussiëren, hier zit het gewoon lekker NIET in.

Het recept dat ik gebruik kun je op veel andere sites ook terugvinden al variëren de verhoudingen soms wel wat.

Je neemt:
-3 delen kokosolie
-2 delen baking soda (zuiveringszout)
-1 deel maizena
- indien gewenst (en aanwezig) enkele druppels etherische olie naar keuze.

Alle ingrediënten goed doorroeren en je deo is al klaar. Een enkele keer is iemand gevoelig voor één van de bestanddelen, meestal het zuiveringszout. Je kunt er dan ook voor kiezen om alleen kokosoliete gebruiken.

Een klein beetje met je vingers opsmeren  is in de meeste gevallen genoeg om de hele dag vrij te zijn van een zweetluchtje.



Kokosolie of kokosvet
Is anti-bacterieel en dus een belangrijk onderdeel. Immers, de karakteristieke zweetgeur wordt veroorzaakt door bacteriën. Ook heeft het huidverzorgende kwaliteiten.
Er is een kokosolie die naar kokos ruikt (extra vierge) maar ook een ontgeurde variant.
Het smeltpunt van dit vet ligt bij ongeveer 25 graden, op warme dagen kun je het dus beter in de koelkast bewaren, het aanbrengen van een vloeibare deo met de hand is alleen voor gevorderden ;-) en zou voor een verkeerd begin van de dag kunnen zorgen.
(Wist je trouwens dat, behalve om mee te bakken en braden, dit kokosvet óók een goede gezichtscrème is? Het gaat namelijk de veroudering tegen. Je moet dan wel de "extra vierge" gebruiken.)

Baking soda


Te koop bij de toko, meestal in deze verpakking.
Het schijnt dat de AH en de Etos het tegenwoordig ook verkopen, maar wordt niet boos op me als je het daar niet kunt vinden.
Het is een product waar je nog veel meer (huishoudelijke) klusjes mee kunt klaren.



Etherische olie

Ook wel "essentiële olie" of "vluchtige olie" genoemd en niet absoluut noodzakelijk.
Als je het wel wilt gebruiken in je eigen gemaakte deodorant zorg er dan voor dat je "echte" etherische olie gebruikt en niet zomaar een geurtje wat je in een brandertje kunt gebruiken.
Meestal is de prijs een goede aanwijzing al zal een enkele handelaar zich niet schamen om een versneden olie toch duur te verkopen.

Deze deodorant is niet de enige manier om op een natuurlijke manier onprettige zweetluchtjes tegen te gaan.
Heb je zelf een andere methode? Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen / recepten hier met iedereen zou willen delen.

32 opmerkingen:

  1. Wat leuk om te lezen! Vwb aluminiumchloorhydraat: daar heb ik over gelezen dat het alzheimer kan veroorzaken. Het is een stof die niet uit het lichaam gaat. Of het nou waar is of niet, het lijkt mij een stofje die je veiligheidshalve beter kunt vermijden.
    Ik ben sinds een paar weken overgestapt op gezond eten (vermijd oa. zoveel mogelijk suiker en drink veel water). Sinds een paar dagen merk ik tot mijn verbazing dat ik nauwelijks meer last heb van zweet-geur. Maar ik sluit niet uit dat ik met flinke inspanning toch eens deo nodig zal hebben, dus ik ga deze variant zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de zomermaanden als het heel warm is vind ik het niet zo handig want uit de koelkast was het bij mij niet smeerbaar en buiten de koelkast was het vloeibaar.. ik heb er geen maizena in zou dat nog verschil kunnen maken?? Verder wou ik nog even melden dat het echt super goed werkt!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blijkbaar helpt het als je kokosolie vervangt door cacaoboter??

      Verwijderen
  3. en ik heb gehoord dat kokosolie super is als je wilt afvallen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor de tip en kokosolie is een veelzijdig product!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk! ik gebruik een blok Himalaya zout als deodorant. Daar doe ik nu al bijna 3 jaar mee en ik heb nog geen derde op. Mocht deze op zijn heb je kans dat ik met een vergelijkbaar recept als hierboven aan de slag ga. Hoewel dat op dit tempo nog wel 6 jaar duurt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk dat je dit recept hebt geplaatst, het staat ook op mijn 'todo'-lijstje voor m'n site/blog. Helaas zorgde de baking soda hier voor huiduitslag (lelijke grote rode vlekken onder de oksels) dus daar zijn we mee gestopt.

    Ons alternatieve deodorant-recept is colloïdaal zilverwater. Dat is ook een sterke bacteriedoder. Het recept is simpel: doe 100 ml. colloïdaal zilverwater in een flesje, 1 druppel goede etherische olie erbij (ik vind eucalyptus lekker), schudden, pompje erop en klaar. 's Morgens doe ik een paar pufjes per kant op m'n hand en wrijf dat onder m'n oksels en ben nagenoeg de hele dag fris! Alleen op hele warme dagen (wij wonen in Zuid-Spanje) doe ik het 's middags nog eens, gewoon omdat je dan veel meer zweet.

    Oh en 'extra vierge' is onzin bij kokosolie. Dat geldt alleen voor olijfolie ;) Je hebt bij kokosolie maar 2 keuzen: met of zonder geur. De 'zonder geur' is weer chemisch bewerkt en gebruiken wij zelf dus liever niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant recept met colloïdaal zilver.
      Leuk dat je het hier even neer hebt gezet!

      Wat betreft "extra vierge", dit staat voor producten die niet geraffineerd zijn.

      Verwijderen
    2. Misschien een domme vraag maar waar vindt je dat colloidaal zilverwater ?

      Verwijderen
    3. Ik weet niet of je het kunt kopen bij een natuurvoedingswinkel. Online is er keuze genoeg.

      Verwijderen
    4. Ik koop het in België bij Alphasurya, daarvan weet ik uit eigen ervaring dat het hele goede kwaliteit is en niet overdreven duur: http://bit.ly/1fy7K6w
      En ze leveren goede service.
      Overigens gebruik ik het colloïdaal zilverwater ook als natuurlijk antibioticum bij ontstekingen, en bij griep of verkoudheid. Heb er al heel veel goede resultaten mee behaald. Zelfs van de zomer een hond met een zware kou mee geholpen, waarna de dierenarts complimenten gaf en zei dat ze het zelf niet beter had kunnen doen :D

      Verwijderen
    5. Ook ik heb het geprobeert en omdat het een natuurproduct is het een kans gegeven 10 dagen gesmeerd, waarvan na dag 2 mijn oksels met zweren vol zaten en het heel erg brand (alsof je zout in een wond smeert) ik ben nu na de 10e dag gestopt omdat mijn lijf niet heelt Vind het heel erg jammer omdat ik nu op zoek moet naar iets anders.

      Verwijderen
    6. Welke gebruik je dan? Ik zie veel verschillende "ppm" waardes op hun site..dat zegt mij als leek niet zoveel ;-)

      Verwijderen
  7. Als je geen parfumluchtje nodig vindt is een blok, echte, aluin- ja die van het bloedstelpen bij scheren- ook een zeer goede deodorant. Je doet er jaren mee. Ook handig als je vliegt, geen vloeistof.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gebruik de aluinstick, beetje natmaken en onder de oksel deppen....Ideaal, ook voordelig en zonder enge toevoegingen..
    Aluinstick kun je bij de betere drogist halen..Aluin is net als kokosolie ook erg veelzijdig ;)
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n aluinstick is overigens wel weer aluminium. Een andere chemische vorm daarvan waarvan men denkt dat het niet de huid binnen kan dringen als het nat gemaakt is, maar het is niet sluitend bewezen dat het minder schadelijk is als aluminium..

      Verwijderen
  9. Ik vind dit een geweldige deodorant, maar helaas niet zo bruikbaar in de zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn deo heeft naar verhouding iets minder kokosolie, en was niet heel vloeibaar van de zomer. Ik vind 'm nu echter wat te droog worden. Dus een beetje varieren met de hoeveelheid kokosolie om de temperaturen op te vangen?! Verder werkt het spul helemaal top!
    Mijn vriend gebruikt deze deo sinds kort ook en ik mis zelfs 'zijn' luchtje wel een beetje....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dank allemaal voor de aanvullingen, hier en op facebook!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik gebruik alleen de baksoda als deo en dat bevalt mij heel goed.Gewoon met een vochtige vinger in de poeder en onder de oksels.Mij helpt dat heel goed.Ik poets mijn tanden ook met een weinig baksoda.Maak mijn oven er mee schoon en ook de appeltaart krijgt een lepeltje.Witte was(die erg vuil is)week ik een nachtje in de baksoda.Kalk aanslag en nog veel meer.
    Ik gebruik dus echt vaak baksoda!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Op mijn blog heb ik ook een artikel met 5 alternatieven geschreven. Waarvoor wordt de maizena gebruikt in dit recept trouwens? Ik dacht misschien als bindmiddel maar doet het nog iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar is niet iedereen het over eens. Sommigen zeggen inderdaad dat het als bindmiddel nodig is, anderen zeggen dat maizena vocht op kan nemen. Wie het precies weet mag het zeggen...
      Zal morgen eens op je blog zoeken ;-)

      Verwijderen
  14. Hoi, ik gebruik ook ongeveer dit recept, iets andere verhoudingen volgens mij en arrowroot i.p.v. maïzena (geen idee waarom, dat stond nou eenmaal in mijn recept...) Ik gebruik het al ongeveer een jaar, en ben er echt heel tevreden over.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ik wil dit graag gaan proberen. ik vraag me alleen wat af. wij gebruiken hier voor meerdere dingen kokosolie, wat me opvalt is dat in de winter de olie dik en hard is en in de zomer vloeibaar. wat voor invloed heeft deze eigenschap van kokosolie op deze deo? lijkt mij namelijk lastig smeren als hij hard is of vloeibaar! Hoe ervaar jij dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad soms lastig. Je moet het beste plekje zien te vinden om je deo te bewaren. Niet te warm, niet te koud, zo rond de 15 graden zou ideaal zijn.In de praktijk is dit in de zomer niet zo eenvoudig. Als de deo te hard is kun je met je nagel er nog een beetje afschrapen, je hebt ook maar een klein beetje nodig. Is het heel warm dan is het vloeibaar, het zuiveringszout kan dan ook naar beneden zakken en het aanbrengen is niet makkelijk zonder te knoeien. 'Zomers bewaar ik het dan ook meestal in de koelkast.

      Verwijderen
    2. Zou dat opgelost zijn als je een recept gebruikt met bijenwas en shea butter?

      Verwijderen
    3. Dan is de smeerbaarheid inderdaad niet meer afhankelijk van de temperatuur maar mis je wel de anti-bacteriële werking van de kokosolie en het zijn juist bacteriën die de zweetlucht veroorzaken.

      Verwijderen
  16. Ik vroeg me af of deze deodorant geen vlekken in kleding achter laat?
    Lijkt mij namelijk een goed recept om uit te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. heb deze deo gemaakt, maar na een aantal weken toch vreselijke irritatie en uitslag onder de oksels, komt dit door de baking soda en kan dit eruit gelaten worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn inderdaad mensen overgevoelig voor baking soda. Je kunt het verminderen of inderdaad helemaal weglaten, kokosolie is van zichzelf ook bakteriedodend.

      Verwijderen
  18. Ik gebruik het ook al een hele tijd. Als etherische olie een paar druppeltjes salie. En echt, het werkt. Ik ruik niet meer naar zweet, wat me nogal eens gebeurde als ik bijv. R.exona ophad.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips