29-05-13

hondsdraf


Het hondsdraf (Glechoma hederacea) is een klein en onopvallend plantje dat je kunt vinden in de berm en in grasland. Het kruipt misschien ook door je tuin, met mooie helder paarse bloemetjes.



De hoogste concentraties geneeskrachtige stoffen van dit haast het hele jaar door groene plantje, worden bereikt tijdens de bloei......nu dus.
Je kan er een thee van zetten die dan kan helpen bij problemen met de luchtwegen zoals hoest en bronchitis (volgens Mellie Uyldert is het kruid zelfs één van de beste kruiden voor de ademwegen).
Overgiet daarvoor een klein handje vol kruid met een halve liter water en laat dit wat langer trekken 
dan "normaal". Je krijgt dan een smakelijk drankje waar je 2 kopjes per dag van mag drinken, niet meer want dat is dan weer niet goed voor je.



Wil je ook in de wintermaanden deze thee gebruiken dan kun je bladeren met de bloemen op een warme, luchtige plaats drogen (niet in de zon) of je maakt er een inctuur van door gesneden hondsdraf te overgieten met net zoveel jenever dat ze ruim onderstaat.



Hondsdraf is ook erg lekker in de soep of salade.

26-05-13

luchtverfrisser gel


Zo eenvoudig om te maken......
Zo snel klaar......
Zo leuk om te geven...

Nodig:
-kleine potjes van ongeveer 200 ml
-2.5 blaadjes gelatine
-enkele druppels levensmiddelenkleurstof (hoeft niet natuurlijk)
-etherische olie
-1 eetlepel zout (zorgt ervoor dat je potje niet gaat schimmelen)


Week de gelatine een aantal minuten in koud water. Breng 200 ml kraanwater en een eetlepel zout aan de kook en los hier de gelatine in op. Laat dit mengsel afkoelen tot lauw.
Vul je potje met enkele druppels levensmiddelenkleurstof, een beetje passend bij de geur (dat is natuurlijk niet percé nodig maar..... een gele kleur bij lavendelgeur.....................?).
Doe er dan enkele druppels etherische olie bij, zo'n 10-20 druppels, afhankelijk van de etherische olie en de gewenste sterkte. Giet het afgekoelde gelatinewater erbij en sluit het potje. Goed schudden tot alle kleurstof is opgelost en dan een paar uur laten staan totdat de inhoud "vast" is geworden. Je potje is nu klaar voor gebruik.

Je kunt er voor kiezen om hem permanent open te laten staan, de geur blijft dan minstens twee weken duidelijk aanwezig, daarna zal het langzaam minder worden. Je kan er ook voor kiezen het potje alleen op bepaalde tijden te openen en de rest van de tijd de deksel er op te laten, de geur zal dan veel langer houdbaar zijn.

N.B.: Let altijd op als je met etherische oliën werkt, puur zijn ze zeer sterk en kunnen bij huidcontact lelijke irritatie veroorzaken. Mocht je toch "knoeien" ren dan niet direct naar de kraan om het af te wassen (water en olie mengt niet) maar zorg dat er een fles zonnebloem- of olijfolie klaar staat. Hiermee kun je direct de olie op de huid verdunnen en afvegen.
Bewaar je kostbare flesjes ook altijd buiten bereik van kinderen, ondanks de, bij sommige merken, moeilijk voor kinderen te openen dop.
Bij warm weer kan het potje weer vloeibaar worden.

Etherische oliën hebben niet alleen een lichamelijke werking maar óók een werking op de geest. In plaats van je alleen te laten leiden door de lekkere geur zou je ook met een specifiek doel voor ogen een luchtverfrisser kunnen maken.

Voor de slaapkamer:
*lavendel - ontspant, verdrijft slechte gedachten
*geranium - ontspant
*ylang-ylang - voor als je niet direct wilt gaan slapen *O*

Voor de woonkamer:
*bergamot - laat je de zonnige kant van het leven zien
*den - voor mensen die zich eenzaam voelen, geeft troost en kracht

Voor de studeerkamer:
*rozemarijn - maakt wakker en alert, stimuleert de wilskracht

Voor het toilet:
*citroen - geeft je een fris en vrij gevoel
* mandarijn - frisse, schone geur
* citroen, tea tree, tijm en kruidnagel samen in een mengsel als lucht desinfectans

Voor de meditatieruimte:
*elemi - brengt rust en harmonie
*wierook - verbinding van het geestelijke met het aardse

22-05-13

perzik taartjes



Op de facebookpagina van Krisztina zag ik een poosje terug het leuke bladerdeegtaartje van de volgende foto (op deze pagina kun je ook het exacte recept vinden, even een klein stukje naar beneden scrollen). Ik hou wel van recepten met eenvoudige ingrediënten die ik altijd op voorraad kan hebben. Als vrienden dan onverwachts aangeven "zo even op bezoek te komen" heb ik direct alles binnen handbereik om wat lekkers bij de thee of koffie te serveren.



Eerst eventjes proefdraaien om de slag te pakken te krijgen is natuurlijk nooit verkeerd en nu, met al die regen, was daar genoeg tijd voor.


Het was wel veel meer werk dan ik van te voren had ingeschat en het resultaat was, zoals eigenlijk heel vaak bij mij, minder fraai dan het origineel ;-).



Wat ik jammer vond, je blijft met heel veel restjes "zitten". Natuurlijk kun je ze bestrooien met sesamzaad, maanzaad of iets anders maar toch......dat was eigenlijk niet mijn bedoeling. Bovendien was het een hele hap. Zou het niet makkelijker kunnen? Met een klein beetje hetzelfde resultaat?

Ik sneed een plakje bladerdeeg in vieren en besmeerde het met een beetje jam, het tweede vierkantje kreeg ook een lik jam en kwam er scheef bovenop te liggen. Ook de halve perzik werd gevierendeeld en op de plakjes gelegd. Alles werd diep in een muffinvormpje gedrukt en ging daarna oven in.



En dit was het resultaat: twee kleine "éénhapstaartjes" uit één plakje bladerdeeg, en geen "afval".
De smaak was, hoe kan het ook anders, net zo als de taartjes van Krisztina. Het resultaat mag dan iets minder fraai zijn, voor mij werkt dit beter.


Enne, niet alleen met perzik zijn ze lekker hoor................;-)

pesto-tomaat

Nu nog even wachten tot de weergoden ons eindelijk eens verlossen van de kou en de regen,


zodat we lekker buiten kunnen zitten.

20-05-13

broodje brandnetel


Boordevol ijzer, silicium, calcium, natrium, koper, magnesium, zink, B1, B2, B5, Vit. C..............en dit is slechts een kleine greep.
Af en toe zo'n broodje met brandnetel zorgt dat je veel belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, die zo nodig zijn voor het in stand houden van een goede gezondheid. 
Maar dit broodje is niet alleen gezond, het is ook echt lekker, een ideale combinatie die ik erg belangrijk vind!

Pluk per broodje een flinke handvol brandneteltoppen van planten die nog niet bloeien. Heb je alleen bloeiende exemplaren tot je beschikking knip dan het bloemtopje eruit en wacht een poosje. De plant zal je belonen met twee nieuwe verse scheuten.


Snij dan een uitje fijn, was de toppen en snij ook de brandnetel in grove stukken.


Smelt wat kokosolie of ander vet en fruit hierin de ui tot ze glazig is. Voeg de vochtige brandnetels toe en laat ze nog zo'n drie minuten meesudderen.
In een koekenpan bak je een, even in melk en ei geweekt, broodje. Draai hem om als je tevreden bent........


en beleg hem met het brandnetelmengsel. Een klein beetje geraspte kaas erover en, op een zacht vuurtje met een deksel over de koekenpan, de kaas laten smelten.


15-05-13

bevroren bloemen of..........


...........het "hergebruik van een plastic flesje".
Je kent ze wel, die drinkflesjes voor onderweg (die hier gelukkig steeds gewoon uit de kraan worden bijgevuld). Als zo'n flesje niet meer wordt gebruikt, kijk dan eens of er een leuke bodem binnenin zit, meer heb je namelijk niet nodig om ijsklontjes te maken in de vorm van bloemen.

Het enige wat je hoeft te doen is de bodem met een klein opstaand randje uit het flesje te knippen 


en te vullen met een vloeistof naar keuze.


En dan natuurlijk even in de diepvries zetten. Leuk voor de zomer, in een glas of in de vruchtenbowl.
Wat ook leuk is? Er zijn verschillende vormen ;-)
En als je helemaal uitgespeeld bent met deze bevroren bloemen gooi de bodems dan niet weg maar maak er (samen met je kinderen) een mooie bloemenslinger van.


Misschien moeten we gewoon wat vaker naar een binnenkant kijken, daar is vaak zoveel moois te zien!

13-05-13

een hartje van schelpen


Van een lieve vriendin kreeg ik een poosje geleden zomaar dit mooie hartje van schelpen, door haarzelf gemaakt. Ik vind het zo mooi dat ik haar gevraagd heb of ze het vervelend zou vinden als ik het hier zou laten zien maar dat vond ze gelukkig geen bezwaar :-)

De schelpjes zijn geplakt op een kartonnen hart... 


....waarin twee gaten zijn gemaakt om het touwtje door te halen.
De knoopjes zitten aan de voorkant.


De schelpen zijn zorgvuldig gezocht op het strand en, na schoonmaken, opgeplakt met behulp van een lijmpistool.
Als je goed naar de schelpen kijkt zie je dat ze haast allemaal anders van kleur en streeppatroon zijn.




Mooi hè?
Ik krijg spontaan ook zin in een dagje aan zee :-).


08-05-13

zevenblad snack


Voor 3 snacks heb je ongeveer nodig:
-50 gram jong zevenblad
-1 klein gesnipperd uitje
-1 klein teentje knoflook
-1 ei
-1 dikke eetlepel rozijnen
-1/2 bolletje mozzarella in blokjes
-iets zout, iets peper
-3 plakjes bladerdeeg

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Smoor het gewassen en in stukjes gesneden zevenblad in wat vet in een gesloten pan gedurende 4 minuten.
Voeg de gesnipperde ui toe.
Roer peper, zout, rozijnen en het ei erdoor.
Roer dan de knoflook en de mozzarella er door.

Verdeel je "spul" over de plakjes,



en vouw het dicht. Besmeer dan de bovenkant met wat los geklopt eigeel en prik er met een vork wat gaatjes in. Plaats het dan 20 minuten in de oven.


Ben je niet zo gecharmeerd van zevenblad in je tuin dan kun je, van dit (on)kruid afkomen door steeds de blaadjes te plukken. Je put dan de plant uit omdat hij steeds nieuwe energie moet steken in het aangroeien. Een soort "ontmoedigingsbeleid" dus. Op één stukje in de tuin hebben we al regelmatig geplukt, en in plaats van zevenblad 



groeit daar inmiddels alleen nog maar drieblad :o).


We moeten nu dus eerst maar even een ander plekje gaan gebruiken zodat dit zich weer wat kan herstellen, want wij willen ons zevenblad eigenlijk niet kwijt.

En kijk.......er is ook koeiengeluk ;-)


Er is een mooi kalfje geboren, heel lief maar ook ontzettend nieuwsgierig. Emma mag graag in haar eentje de grote buitenwereld verkennen en daar is haar moeder het niet mee eens. Dus hup, gauw weer de stal in..................

06-05-13

aftersun van wortels


Na een hele lange periode zonder echte zomerzon, zal het er nu toch echt wel weer van komen.
't Is immers elk jaar nog gelukt, al is het ene jaar veel beter dan het andere. Ik vind dat we dit jaar maar weer eens een lange, mooie zomer moeten hebben. Veel zon, af en toe een bui (anders wordt het niets met de tuin), maar ook weer niet zo heet dat we het dak van onze hooikiep steeds nat moeten spuiten om de jongen van de zwaluwen, die soms vlak onder de golfplaten nestelen, in leven te houden (is al eens gebeurd én gelukt!). Nee.....gewoon zo'n zomer waarbij het heerlijk is om buiten te zijn, met een  zonnetje dat iedereen vrolijk maakt.

Echt zonnebaden, dat doelloos liggen bakken, is niet zo gezond, dat weet iedereen wel. Toch wordt het veel gedaan want ja, zo'n mooie bruine tint heeft ook wel weer wat. Ook als je "gewoon" buiten bent, kan de zon  behoorlijk wat schade aanbrengen, vooral als je een gevoelige huid hebt.
Je eigen velletje, daar moet je dan ook goed voor zorgen en dat kan bijvoorbeeld ook met deze wortelolie. 
Wortelolie hersteld de huid ná het contact met de zon, kalmeert haar en verzacht.
Het beschermt ook een beetje tegen zonlicht en je wordt iets sneller bruin maar ik zou haar zeker niet vervangen voor je eigen vertrouwde zonnebrandcrème.

Het is eenvoudig zelf te maken.

Nodig:
-10 mooie (biologische) wortels
-500 ml sesamolie of zonnebloemolie (sesamolie heeft van zichzelf ook al zonbeschermende eigenschappen)

*Je schrapt 5 wortels en snijdt ze in dunne plakjes


*Om ze te steriliseren blancheer je ze zo'n 5 minuten in kokend water
*Je droogt ze daarna goed af en stopt ze in een superschone glazen pot met deksel
*Je giet je 500 ml olie erover
*Je laat de pot, goed afgesloten, 1 week op een warme plek staan, het liefste in de zon, af en toe even roeren mag
*Na 1 week vervang je de wortels door de andere 5, die je ook eerst weer even kort kookt
*Ook deze wortels mogen 7 dagen in de zon staan
*Zeef dan de olie, pers de wortels een beetje uit (wil niet echt) en giet alles eventueel nog eens door een neteldoek

zonnebloemolie - wortelolie

Je olie is nu een stuk donkerder geworden. Bewaar het in donkere flesjes (of op een donkere plaats).
Let er wel op dat deze olie de huid een beetje kleurt, en dus ook je kleding.
Je kan de olie nu zo gebruiken of, als je het te sterk vindt, de olie verdunnen met een andere olie.
Vervelend om met olie te kliederen? Voeg dan aan de olie wat bijenwas toe om een zalfje te krijgen.


01-05-13

look-zonder-look en een "groene pannenkoek"


Voor het look-zonder-look (Alliaria petiolata, vroeger Alliaria officinalis) is er in de kruidengeneeskunde geen heldenrol weggelegd, daarvoor is de werking veel te zwak. In de meeste kruidenboeken zul je deze plant niet eens tegenkomen. Toch is het een waardevolle aanvulling in je (kruiden)tuin al zul je, als het eenmaal aanslaat, gauw teveel hebben. Uitzaaien is vaak géén probleem voor deze tweejarige plant.


In de "wilde keuken" is het geliefd om de zachte knoflooksmaak en als je de bladeren eventjes tussen je vingers rolt kun je het heel duidelijk ruiken, net als bij het daslook wat overigens geen familie is.

Wat kun je allemaal doen met deze plant?
*De bladeren kunnen, fijngesneden, aan een frisse salade worden toegevoegd. Ze zijn rijk aan vitamine C, ongeveer 170 mg per 100 g vers materiaal. Drogen van het blad heeft niet zoveel zin, er gaat dan veel smaak verloren.

*De bloemetjes zijn, vind ik, zelfs nog veel lekkerder, vers geplukt als ze nét open zijn. Ze kunnen dan ook door de salade.

*De zaden kun je drogen en tot poeder vermalen en gebruiken in de keuken. Dat is zeker iets wat ik nog eens wil proberen.

*De bladeren zouden toegevoegd kunnen worden aan soepen, sausen en alle andere gerechten ter vervanging van knoflook (helaas is na verhitten de knoflooksmaak een heel stuk minder).

*De wortel kan je meetrekken in de soep. Voor het opdienen verwijderen.

*Blaadjes kun je toevoegen aan kwark of roomkaas.

*Een boterham met pindakaas en enkele blaadjes zou een lekkernij zijn (dat moet ik dan ook nog maar eens proberen).

Susun Weed heeft ook nog een aardige toepassing van de wortels......ze doet ze in de appelazijn.
Ik heb dat vorig jaar ook gedaan, deze azijn kun je gebruiken in salades etc.  maar ook als hulp bij verstopte bij- en voorhoofdsholtes. Afgelopen winter, met die vervelende, langdurige griep, heb ik het kunnen gebruiken. Een flinke eetlepel in een glas water en dan regelmatig een slok.
En..... werkte het?
Nou ja, we zijn beter geworden :-). Het is altijd zo moeilijk te testen of een middeltje daadwerkelijk de genezing bevordert en versnelt. Als je niets gebruikt wordt je ook wel weer beter, maar het toevoegen van gezonde stoffen is natuurlijk nooit verkeerd. Bovendien is het heel prettig om zelf, actief, aan je genezing te werken.

Deze look-zonder-look wortelazijn maak je zo:

Je graaft wat wortels op,


van twee planten heb je er al een heleboel.
Onnodig te zeggen dat je ze, voordat je ze in je stukjes snijdt, eerst grondig wast.
Leuk is het om te zien dat op de plek waar het groen in de wortel overgaat, een rode verkleuring zichtbaar wordt.


De stukjes wortel doe je in een potje en je giet er net zoveel appelazijn over tot alles onderstaat.


Na een paar uur is de azijn rood gekleurd en is nu direct al te gebruiken. Langer laten staan trekt meer (geneeskrachtige) stoffen uit de wortels.



Wat óók lekker is zijn pannenkoeken met look-zonder-look!

In een blender doe je een flinke handvol grof gesneden bladeren, wat eieren en een flinke scheut melk.


Schenk het nu groene mengsel in een kom en laat het dan een half uurtje rusten.
Schep er dan net zoveel bloem/meel doorheen als nodig is om een pannenkoekbeslag te krijgen. Eventueel kan er ook nog een klein beetje zout door.


Je bakt hiervan groene pannenkoeken die je zo kunt opeten of je vult ze met een beetje geraspte kaas.


Dan even in een warme oven tot de kaas is gesmolten


en een vitamine C rijk hapje is klaar, inclusief calcium, fosfor, ijzer en nog veel meer!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips