26-08-2013

plastic voor de lens?



Met mijn simpele camera (Panasonic DCM-TZ6 voor de geïnteresseerde liefhebber) mag ik graag foto's maken. Hij is niet zo groot, dus makkelijk overal mee na toe te nemen, en er is niet zo bijzonder veel in te stellen dus je hoeft eigenlijk alleen op het knopje te drukken.
Die eenvoudige bediening wil trouwens niet zeggen dat je altijd mooie plaatjes schiet, veel foto's zijn van een dergelijke kwaliteit dat ik ze hier niet kan laten zien. Foefjes zijn dan dus ook altijd welkom.

Nog steeds experimenteer ik af en toe met lomo foto's en toen ik hier las over een fotograaf die een plastic zakje gebruikte moest dat natuurlijk ook worden getest.
Hij heeft een mooi meisje voor de lens en door het plastic vervagen de zijkanten waardoor er een hele aparte sfeer wordt gecreëerd. Mooi!!!
Dus zocht ik ook een mooi meisje en ging aan de slag...........met een nét iets minder resultaat ;-)


Hmm, nee, dat is niets. Verder proberen had ook geen zin, want Kaila werd wat onrustig van het geritsel van het zakje (ik bewaar nl. haar kauwstaafjes ook in zo'n plastic zakje).

Toen herinnerde ik me hoe wij als kind heel soms een kersenbonbon kregen. Verpakt in een goudkleurig papiertje met daarover heen nog weer een klein rood stukje plastic. We hielden dat dan voor onze ogen en waren verbaasd over deze nu wazig rode, sprookjesachtige wereld.
Zou dat ook kunnen met doorzichtig plastic?
Dus spande ik het plastic zakje dubbel en strak over de lens en fotografeerde een roos. Manlief vond het erg mooi, maar ik was er minder van gecharmeerd. Te wazig.



Maar met één enkele laag kreeg ik wél een bevredigend, sprookjesachtig resutaat.
Kijk.......de prikneuzen in de voortuin......



en deze mooie bloemen bij de zijgevel.


Ik wilde ook nog even een pioenroos uit de vaas op deze manier fotograferen.
Toen ik ermee naar buiten liep, langs de bak met water voor de koeien, zag ik nog een mooi plaatje ;-)
Ik heb even gewacht tot er nét een wokje over kwam drijven.



Beetje bijknippen en de kleur eruit was het enige dat ik deed.
De witte stukjes zijn de dode vliegjes die op het water drijven en het lijkt nu net een oude foto.



Ik moet oppassen, anders kan ik een groot deel van de dag alleen maar bezig zijn met dit soort experimentjes en daar heb ik dan, gegarandeerd, de volgende dag spijt van.



Trots liet ik een paar dagen later mijn foto's aan onze oudste dochter zien.
Meewarrig keek ze me aan.
"Maar mam.............daar hebben we tegenwoordig een appje voor............."

22-08-2013

struikheide bij reuma, acné..........




Struikheide (Erica vulgaris), kom je niet in alle kruidenboeken tegen. Soms kun je het vinden onder haar andere Latijnse naam nl. Calluna vulgaris, waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord kalluno wat zoiets betekent als "schoonvegen". Dit in verband met het vroegere gebruik van struikheide als bezem. Eén van de Nederlandse namen voor struikheide is trouwens ook bezemkruid.
Van struikheide worden meestal alleen de verse bloeiende toppen gebruikt want door drogen gaan veel waardevolle stoffen verloren. Wil je dus gebruik maken van deze plant dan is dat in augustus/september, nu dus! Ook even goed opletten dat je niet het, ook nu nog bloeiende, dopheide plukt (tenzij je een bloesemremedie wilt maken).

dopheide

Waar kun je de struikheide voor gebruiken?

Tegen acné en huidschilfering kun je struikheide-olie maken. Doe daarvoor ongeveer 100 gram verse bloemen in een potje en giet er 0.5 liter olijfolie over. Dit laat je minstens 1 week op een warme plaats staan waarbij je ervoor zorgt dat alle plantendelen geheel onderstaan. Daarna kun je de olie zeven en als smeermiddel gebruiken zo vaak als je prettig vindt. Ook zou dit bij reumatische pijnen verlichting kunnen geven.



Je kunt een spierversterkend bad nemen met een afkooksel van de hele plant.  Laat daarvoor een flinke handvol kruid zo'n 10 minuutjes koken en giet dan de gezeefde "thee" bij het badwater. Ook voor reumapatiënten kan zo'n bad erg plezierig zijn. Vroeger kregen kleine kinderen met groei problemen ook wel eens een scheutje heide-afkooksel door het badwater.

Heide thee behoord ook tot de mogelijkheden. Daarvoor kook je 1.5 gram van het kruid ongeveer 5 minuten in 100 - 150 ml water. Van deze smakelijke en iets bittere thee (evt. zoeten) mag je drie kopjes per dag. Het zou, door de (zwakke) kalmerende eigenschappen kunnen helpen bij slapeloosheid.



Ook zou je deze thee kunnen drinken bij een blaasontsteking, al zijn daar de "deskundigen" het nog niet met elkaar over eens.Volgens sommigen is de (diuretische en antiseptische) werking hiervoor te zwak,
(Trouwens, die iets bittere smaak van (dop)heide kan ook worden gebruikt bij het bierbrouwen, zie daarvoor hier.)



Nog even dit:
Bedenk wel, voordat je heide "in het wild" gaat plukken, dat dit niet overal is toegestaan!

19-08-2013

smaakmakers in de keuken # 2


Als je regelmatig je eigen koekjes en cake bakt zul je, behalve steeds een andere vorm, ook graag willen variëren met smaak.
Dat kan heel makkelijk met deze eigen gemaakte extracten. Enkele druppels tot enkele theelepels van zo'n extract kunnen een simpel zandkoekje veranderen in een ware traktatie. Ook heel veel andere gerechten kun je net `dat beetje extra` geven door het toevoegen van wat extract.

De basisbereiding
Het product waar je een extract van wilt maken stop je in een klein potje.
Hier giet je alcohol met een niet te laag alcoholpercentage over, bijvoorbeeld vodka of jenever.
Zorg dat alles onderstaat en zet het op een plek waar je regelmatig langs komt, in het begin moet je elke dag even schudden om de smaken makkelijker af te laten geven.
Zet het extract na twee weken op een donkere plek, hoe langer je het nu laat staan des te sterker zal het worden.
Je hoeft de vaste stof er niet eerder uit te zeven dan op het moment dat het boven de vloeistof uitsteekt.
De extracten zijn minstens twee jaar houdbaar.
De hoeveelheid te gebruiken extract in een gerecht hangt af van van het gekozen materiaal, de leeftijd, je eigen persoonlijke smaak en de verhouding materiaal/alcohol.
Bedenk dat de alcohol tijdens het bakken zal vervliegen, je houdt dan alleen de smaak over.

.........................................................................................

                                     VANILLE-EXTRACT



Snij een aantal vanillestokjes in de lengte open en maak ze passend voor je flesje.Giet hier je alcohol over en laat het trekken, hoe langer hoe beter. Eigenlijk is dit extract pas klaar na een aantal maanden, de kleur in mijn flesje zal nog veel donkerder worden dan het nu is. Eigenlijk moet ik, zodra ik met een nieuw flesje begin ook een nieuw flesje opstarten. (Waarom vergeet ik dat toch steeds?)
Dit extract is erg lekker en bij heel veel recepten te gebruiken.

Recept koffiesmoothie met vanille:

In een blender doe je de volgende ingrediënten:
-2 kopjes zeer sterke koffie (of koffie surrogaat)
-1 banaan in stukjes
-20 gram cacaopoeder
-10 gram amandelen (schaafsel)
-40 gram dadels (zonder pit en in stukjes)
-2 dikke theelepels vanille-extract
-1 dikke theelepel kaneelpoeder

Het ziet er nog niet smakelijk uit ;-).


De blender laten draaien tot dat het een egale massa is.
Dan schenk je de massa in siliconen muffinvormjes. Deze hoeveelheid is voor ongeveer 8 "muffins".


Zet ze in de diepvries tot ze bevroren zijn.
Je hebt nu de basis voor een heerlijke, koude koffiesmoothie!
Je kunt ze net zo lang in de vriezer bewaren tot "de tijd rijp is".........een lekker warm zonnetje en een momentje voor jezelf bijvoorbeeld.


Je hoeft nu alleen maar een glas melk (amandel, soja, gewoon) in de blender te gieten én ongeveer twee (afhankelijk van o.a. de hoeveelheid melk) van deze "muffins" en alles even schuimig te draaien.


Genieten in eigen tuin!

14-08-2013

hortensia stekken



Jaren geleden hebben wij in onze tuin, aan weerszijden van een deurtje, eens twee mooie roze hortensia's gepoot. 
Ze groeiden prima en zaten elk jaar vol mooie, grote en dikke bloemen.
Maar óók in de tuin geldt het recht van de sterkste (als de eigenaar niet ingrijpt) en dus verdwenen ze langzaam onder de steeds groter wordende frambozenstruik ...........



en deze mooie gele bloemen.


Gelukkig is een hortensia ontzettend makkelijk te stekken (juli, augustus, september) en dat stond dus een paar weken geleden hier op het program.

Je zoekt een stengel zonder bloem. Hiervan snijd je een kopstek door het ongeveer één cm onder twee bladparen schuin af te knippen.


Door de stengel schuin af te knippen kan de plant meer wortels aanmaken.



Trek dan de onderste twee bladeren eraf,



en knip van het bovenste bladpaar ongeveer de helf af.



Zet dan je stekken in stekgrond en duw ze stevig aan. 



Maak de grond goed nat (sproeien) en zet ze in een kasje, of met een plastic zakje erover, op een beschutte warme plaats. De hortensia maakt zó gemakkelijk nieuwe wortels dat ik bijna durf te eindigen met:

Succes verzekerd!

12-08-2013

sokken-blaas



Eén van onze dochters werkt met kinderen met gedragsproblemen en moet daarvoor ook regelmatig activiteiten bedenken. 
Dus de vraag: "Mam, weet jij nog iets leuks?" wordt hier dan ook met enige regelmaat gesteld.
Nu heb ik een mapje op de computer staan waar alle, eventueel bruikbare ideetjes, met een simpele muisklik heen worden geloodst.
Daarin kwam ik ook de link tegen voor deze "sokkenblaas", het is simpel en met materiaal dat je meestal wel in huis hebt. 
We gaan het trouwens wel altijd, met veel plezier, eerst thuis uittesten.
Veel leuk lijkende activiteiten blijken in de praktijk toch óf iets minder leuk óf niet werkend.
Maar dit doorstond de test glansrijk, en de kinderen vonden het geweldig leuk om te doen.
Dochter stuurde zelfs na tijd een sms met " Groot succes!!"

Je neemt een plastic (water)flesje en knipt de bodem eruit.
Over de opening span je een (oude) sok en zet hem vast met een elastiekje.



De bodem doop je even in een beetje water met een flinke scheut afwasmiddel en dan ga je blazen....



en blazen. De bellenslang wordt alsmaar langer en langer. 


Wel oppassen dat je niet het flesje iets te ver in een (automatische) drinkpositie houdt, want dan krijg je dus wat zeepsop in je mond ;-).
Leuk om een wedstrijdje te doen om te kijken wie de langste slang kan blazen.



Je kunt ook een "slang" blazen met verschillende kleuren door op de sok nog wat levensmiddelenkleurstof te druppelen. 

04-08-2013

bloemen op je bord



Voeding staat momenteel heel erg in de belangstelling, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen willen we liever (terecht) niet meer in ons eten.
Het oog wil ook wat, en exclusieve ingrediënten worden daarvoor vaak aangevlogen vanuit alle delen van de wereld.
Maar kijk eens hoeveel exclusieve ingrediënten in de vorm van bloemen zijn te vinden in je eigen woonomgeving!
Denk niet dat het gebruiken van bloemen iets nieuws is, drieduizend jaar vóór Christus kenden de Chinezen al vele gerechten met bloemen en in de 16e eeuw was het in Engeland heel chique om een diner te geven waarbij één en dezelfde bloem zowel als tafelversiering alsook als een bestanddeel van alle gerechten diende te zijn.
Zou dat nou niet leuk zijn om te bedenken?
Een midzomer-goudsbloemendiner?

Toch zijn heel veel mensen huiverig als het gaat om het eten van bloemen. 
"Welke bloemen kun je eten" en "hoe moet je ze dan gebruiken" zijn veel gestelde vragen.
Daarom hier alvast negen bloemen die op dit moment bloeien en die de meeste mensen wel zullen (her)kennen én een aantal recepten om "den beginnende bloemeneter" een eindje op weg te helpen.

GOUDSBLOEM (Calendula officinalis)


Goudsbloemen geven kleur aan een gerecht en wordt wel eens gebruikt als vervanging voor het peperdure saffraan. Je gebruikt niet de hele bloem maar alleen de lintbloemblaadjes. Je kunt ze toevoegen aan allerlei gerechten. Denk daarbij aan omelet, cake, brood, koekjes, rijst enz. Ze zijn ook nog eens rijk aan vitaminen en mineralen, dus gebruik ze waar mogelijk!

RODE KLAVER (Trifolium pratense)



Je kunt de bloem zo eten of de langwerpige rode blaadjes van de bloem eruit trekken en over de sla strooien Ze zijn lekker op de boterham maar kunnen verwerkt worden in een klaversoep.

Klaversoep.
Snipper daarvoor 2 uien en laat dit 20 minuten zacht koken in 1 liter water. Voeg dan 2 handen klaver bloemen en -blad, 4 theelepels tamari of soya saus, 1 theelepel tijm en zout naar smaak toe. Laat alles nog 10 minuten sudderen en voeg, indien gewenst, nog wat gekookte rijst toe.

Om klaversiroop te maken gebruik je ongeveer 25 gram bloemen per 0.5 liter water.

TEUNISBLOEM (Oenanthera biennis)



De zoete bloemen kunnen over de salade of verwerkt worden in/op borrelhapjes.


WILGENROOSJE (Chamerion angustifolium / Chamerion epiobium)



Ook deze bloemen kunnen in de sla. Of prik ze eens op een blokje kaas, lekker met een (eigen ingemaakt) zilveruitje.


KOMKOMMERKRUID (Borago officinalis)



Komkommerkruid ziet er zo met al die stekeltjes niet uit als een bloemetje dat "lekker op de tong" ligt.
Gelukkig is het heel eenvoudig om de bloem van de kelkblaadjes te scheiden. 



Voeg eens wat komkommerbloemen toe aan een kwarktaart en garneer de taart er nadien ook mee.
Dat garneren kan met verse bloemetjes of met versuikerde bloemen die je zo maakt:

-Klop in een kom 1 eiwit tot het heel schuimig is.
-Met een klein kwastje "beschilder" je elk bloemblaadje met wat eiwit.
-Bestrooi de bloemblaadjes daarna met (poeder)suiker en laat ze geheel drogen tot ze knapperig zijn.

Of maak een spannende blauwe azijn door een flinke handvol van deze helblauwe bloemen toe te voegen aan blanke (wijn)azijn en dit een poos te laten trekken.
Van de bloemen kan ook een siroop gemaakt worden, neem dan ongeveer 3 kop bloemen op 1 liter water.


OOST-INDISCHE KERS (Tropaeolum majus)



De bloemen van de Oost-Indische kers hebben veel smaak, een beetje radijsachtig, én bevorderen de eetlust. Alle kleuren kunnen gebruikt worden en je ziet het soms opgediend gevuld met roomkaas, vaak in combinatie met het fijngesneden blad.
Ook van deze bloem kan een aangenaam smakende azijn gemaakt worden maar mensen die allergisch reageren op waterkers en/of tuinkers kunnen deze bloem beter niet eten.

DOVENETEL (Lamium purpureum/album)



De bloemen van zowel de paarse als ook de witte dovenetel zijn eetbaar. De gele bloemen zijn óók wel eetbaar maar niet echt lekker.
Door hun natuurlijke vorm zijn deze bloemen heel geschikt er om mooie figuren mee te maken.


MUSKUSKAASJESKRUID (Malva moschata)



Trek de bloemblaadjes van dit mooie tweejarige plantje eens voorzichtig los en "plak" ze op een plakje komkommer. Om wat meer kleur te krijgen kun je een stukje tomaat of paprika in het midden leggen.


ROOS



Alle rozen zijn in principe eetbaar maar beperk je tot de lekker ruikende soorten. In veel recepten wordt aangeraden om het witte "hieltje" er af te knippen omdat dit een (iets) bittere smaak heeft.



Wat dacht je van Gevulde eieren met rozenblaadjes?
Pel de hardgekookte eieren en snij ze in de lengte doormidden en haal de dooier eruit.
Vermeng de fijngeprakte dooier met wat mayonaise, citroensap, fijngesneden rozenblaadjes, een fijn gehakt uitje, wat zout en peper.


Of  Warme rozenchocoladesaus?
Verwarm een 1/2 kopje water tot het kookt. Voeg 100 gram bittere chocolade in stukken toe als ook wat suiker (naar smaak) en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Voeg dan nog 1 eetlepel boter en 1 theelepel rozenwater toe. Lekker over vanille ijs of griesmeelpudding.
(Zelf rozenwater maken? Kijk dan even hier).


Alle bovenstaande bloemen kun je, in elke verhouding, over je salade strooien.
Of maak een bloemenboter door een flinke hoeveelheid in stukjes geknipte bloemen toe te voegen aan roomboter op kamertemperatuur.
Nadien in de koelkast op laten stijven en minstens een paar uur, of langer, wachten. Het ziet er ontzettend gezellig uit!


Je kunt ook zelf bloemenhoning maken door de inhoud van een potje honing voorzichtig in een pannetje te verwarmen en er ongeveer 1 kop bloemblaadjes naar keuze aan toe te voegen. Laat het zo'n 10 minuten op een zeer laag vuurtje langzaam trekken, doe dan een deksel op de pan en laat het nog 24 uur van het vuur af trekken. Verwarm het de volgende dag weer voorzichtig en giet de vloeibare honing door een zeef en bewaar het in schone potjes. Niet te lang laten staan en in de koelkast bewaren.

En dan nog dit:

ZORG WEL DAT JE HET NOG NA KUNT VERTELLEN!

Dus:

*Gebruik alleen bloemen die je (her)kent.
*Pluk niet in tuinen/parken waar men bestrijdingsmiddelen toepast.
*Gebruik ook géén bloemen uit de bloemenwinkel.
*Pluk de bloemen als de dauw net is opgedroogd, dan zijn ze "fris en fruitig".
*Pluk alleen gave exemplaren.
*Verwijder zoveel mogelijk de groene delen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips