27-01-14

gouden melk



De geelwortel, ook bekend onder de namen Kurkuma, Curcuma, Turmeric (Ayurveda) en Koenjit, komt oorspronkelijk uit Indonesië maar wordt daar niet meer in het wild aangetroffen.
In landen als India, China, Australië en Midden-Amerika wordt hij wel volop gekweekt, want de vraag naar dit gele poeder stijgt!
Het heeft dan ook een indrukwekkende lijst met gezondheidsvoordelen, voordelen die ook door vele wetenschappelijke onderzoeken (o.a. Rhode universiteit Z-Afrika) worden bevestigd.
Zo zou het, in de wortel aanwezige stofje, curcumine ervoor kunnen zorgen dat sommige kankercellen minder snel groeien en kan het bescherming bieden tegen het ontstaan van mond-maag-darm- en borstkanker en leukemie.
Ook patiënten met Alzheimer kunnen gunstig reageren op regelmatige inname van Kurkuma al is de preventieve werking voor deze aandoening beter onderzocht.

Als je gaat zoeken op internet naar meer gezondheidsvoordelen kom je hele lijsten tegen, want Curcuma ontgift en beschermt de lever, bevordert de spijsvertering, en werkt ontstekingsremmend. Heel veel verschillende ziekten zijn dus in positieve zin te beïnvloeden door regelmatig Curcuma te gebruiken.
Kijk....en juist dat regelmatig gebruiken is belangrijk en schiet er makkelijk bij in. Gelukkig zijn er heel veel verchillende manieren om Curcuma te gebruiken, ik zal dan ook proberen dit jaar nog meer lekkere recepten hier te plaatsen.

(Een, niet persé beter, alternatief is het gebruik van capsules en/of tabletten met Curcuma, niet goedkoop maar op deze manier krijg je wel elke dag een behoorlijke hoeveelheid binnen. Als je voor deze methode kiest zorg dan dat je een preparaat hebt waar óók piperine (een stofje uit de peperfamilie) in zit want dit verhoogt de opname van Curcuma aanzienlijk. En lees dan vooral ook even de waarschuwingen voor het gebruik onderaan dit bericht!)

Wij drinken een paar keer per week deze "gouden melk", vooral als het buiten wat kouder is.
Ik maak het zo:
Per kopje melk (amandel, kokos, soja, koe.....net waar je voorkeur naar uit gaat) neem je een half theelepeltje kaneelpoeder, een halve theelepel (ruim) kurkuma, een snufje nootmuskaat en een klein snufje cayennepeper.



Breng dit in een steelpannetje al roerend aan de kook en laat het daarna in de pan een beetje afkoelen, als je kokosmelk gebruikt de melk alleen goed verwarmen maar niet koken.
Schenk het voorzichtig in de glazen, er zullen wat specerijen achterblijven op de bodem van de pan. Je kan dat gerust opdrinken hoor, maar ik ben daar een beetje pietluttig in.......;-).
Deze gouden melk kun je zoeten met honing of een ander zoet.

Ook een leuke manier om "Gouden Melk" te maken kun je in dit filmpje zien:



Meer lezen?
Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker: Kurkuma
Want to know: Geelwortel, helende wortel.

Waarschuwing!
Wanneer kun je beter géén grotere hoeveelheden Curcuma gebruiken (of alleen in overleg met je behandelend arts)?

-bij geblokkeerde galwegen (b.v. steen)
-bij leveraandoeningen
-bij ernstige problemen aan de maag
-tijdens de zwangerschap (het stimuleert namelijk de baarmoeder, culinair gebruik is géén probleem )
-binnen 1-2 wkn voor een chirurgische ingreep (vanwege het bloedverdunnend effect)
Ook bij het gebruik van bloedverdunners en cholesterolverlagende middelen zou je het gebruik van hooggedoseerde Curcumatabletten eigenlijk moeten overleggen met je arts.

20-01-14

snelle anisette



Als je gaat zoeken naar een recept voor anisette (anijslikeur), kun je kiezen uit verschillende varianten. 
Het hoofdbestanddeel is natuurlijk anijs maar daarnaast kan haast eindeloos gevarieerd worden met andere smaaktoevoegingen. Kaneel wordt vaak gebruikt maar is ook samen met koriander en foelie een lekkere combinatie.
Vaak moet, zoals bij de meeste likeuren, alles een aantal weken trekken. Als je het dus kado wilt doen moet dat ruim van te voren worden gepland. Ik maak al meer dan twintig jaar (slechts af en toe hoor) deze snelle anisette met kaneel en kardemom, het is klaar in 24 uur.

Nodig:
-1 liter brandewijn (ik nam deze keer, op verzoek, 1/2 liter jenever)
-30 gram anijszaad
-stukje pijpkaneel
-15 gram kardemom (kan vervangen worden door 15 gram korianderzaad)
-200-400 gram suiker
-2 dl water



Probeer in een vijzel de kardemom en anijszaadjes te kneuzen, waarbij je al blij mag zijn als de kardemompeulen een beetje openbarsten, veel verder lukt mij in ieder geval niet ;-). Als je geen vijzel hebt kan je ook proberen de zaden tussen een theedoek te leggen en met een deegroller te kneuzen.



Kook ondertussen een stroopje van de suiker en het water en laat dit een beetje afkoelen.
Doe dan het suikerwater in een pot samen met de alcohol, de kaneel, anijszaadjes en kardemompeulen.
Laat alles 24 uur trekken en zeef dan alles er weer uit, bij voorkeur door een filterzakje.
Je anisette is nu klaar en kan, met kleine glaasjes, gedronken worden.
Traditioneel werd deze (kraam)anijs alleen gedronken als er een baby was geboren, maar is ook lekker in verschillende recepten zoals aardbeien in pepersaus.

......................................................................................................

Ondertussen op de boerderij.......

*hebben deze twee mannen dikke vrienschap gesloten en zijn onafscheidelijk.............



*wil Emma nog steeds erg graag naar buiten (zie je haar horentjes? Bezoek denkt soms dat ze een stiertje is maar dameskoeien hebben óók horens al worden die, uit veiligheidsredenen, vaak direct in het begin al verwijderd).............



*en is een vergeten en achtergebleven tuinboontje door het (tot nu toe) zachte winterweer gaan groeien én heeft de energie gevonden om een bloem te vormen.



Toch allemaal al kleine tekentjes van een naderend voorjaar.
Maar dat tuinboontje? Dat zal wel niets worden.

13-01-14

schoenlapperstaart


Lekker en ideaal voor appels die eigenlijk al te lang liggen en er wat minder aantrekkelijk uitzien. Bovendien: géén suiker, bijna géén vet!
Wij eten het regelmatig. Het smaakt een beetje naar appelbeignets dus als je dat lekker vindt dan is dit ook een echte aanrader.

Nodig:
-1 pond niet te zure appels
-evt 25 gram boter (om de bakvorm in te vetten)
-1-2 theelepels kaneel
-4 beschuiten
-3 eieren
-100 gram rozijnen (even weken)

Verwarm de oven op 170 graden.
Schil de appels en snijdt ze in kleine stukjes.
Kook ze zacht met iets water en een mespuntje boter en wrijf ze door een zeef.
Roer er wat kaneel door. Laat de appelmoes afkoelen.
(Als je wil kan er wat suiker door maar zoeten met stukjes gedroogde abrikoos is ook lekker, je kunt ze meekoken of, voor een beetje een bite, zo toevoegen).



Kruimel de beschuiten, splits de eieren.
Roer de dooiers, rozijnen en het beschuitkruim door de appelmoes.



Klop de eiwitten heel stijf en spatel ze voorzichtig door het appelmoesmengsel.
Doe alles in een beboterde springvorm.
Bak de taart in 1 uur gaar.

06-01-14

abrikozen-pasta



2014.
Een nieuw jaar.
Een nieuw begin.
Nieuwe kansen.

Wij zijn de enige zoogdieren die zo denken ;-),  er is echt geen ander levend wezen te vinden dat voor zichzelf als doel heeft gesteld om vanaf nu gezonder te gaan eten of meer te gaan bewegen.
Wij mensen doen dat wel, dwz, een groot deel van de westerse bevolking, in heel veel andere landen is het maken van dergelijke keuzes helaas niet aan de orde.

't Is niet verkeerd om, als doel voor dit jaar, te kiezen voor meer gezondere producten....... om eens kritisch te kijken naar wát je eigenlijk eet en of je dit zou kunnen vervangen voor een wat voedzamer product. Er zijn namelijk heel veel producten te koop die wel vullen maar niet voeden!

In theorie klinkt dit heel eenvoudig, in de praktijk is dit soms heel wat lastiger. Immers, veel deskundigen spreken elkaar tegen, want wat gister nog als super gezond werd aangeprezen, blijkt nu ineens toch "een addertje onder het gras" te hebben. Dat kan soms lastig kiezen zijn, maar is wel de realiteit, bij heel veel gezonde voedingsmiddelen kun je ook wel een (kleine) kanttekening plaatsen.
Laat je daar echter niet teveel door afschrikken, probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken en doe de bewerking zelf, in je eigen keuken. Niet alleen heel bevredigend om te doen, je weet dan ook precies wat erin zit!

Zoek je nu naar een gezond alternatief om je ontbijtbroodje mee te besmeren dan zou je deze abrikozenpasta eens kunnen maken. Wij vinden het in ieder geval erg lekker. 

(Abrikozen zijn b.v. rijk aan het mineraal kalium en bevatten veel vezels, wat weer goed is voor je darmen, kokosolie heeft ook heel veel goede eigenschappen.)

Laat eerst 100 gram gedroogde abrikozen gedurende minstens 12 uur in water of vruchtensap wellen. Neem bij voorkeur ongezwavelde abrikozen, deze bevatten géén sulfiet en zijn dus een stuk gezonder ook al zien ze er misschien minder aantrekkelijk uit.



De abrikozen zullen zwellen en er weer als abrikoos uit gaan zien.



Druk ze dan door een zeef of maak ze fijn met de keukenmachine.



Voeg aan deze brij nog 2 eetlepels honing en zo'n 30 gram kokosolie toe.



Verwarm daarna alles heel kort au bain Marie, nét lang genoeg om de olie te laten smelten.
Alles dan goed doorroeren en in een glazen potje in de koelkast (niet te lang) bewaren.

Nu zijn er toch veel mensen die de keuze om gezonder te willen gaan eten maar een beetje onzin vinden.
Je krijgt dan steevast het verhaal van ome Koos te horen die z'n leven lang veel heeft gerookt en gedronken en nooit bezig was met gezonde voeding. Ome Koos is oud geworden, héél oud, en als hij niet van z'n paard was gevallen dan zou hij misschien nu nóg wel leven.

Zulke geluksvogels zullen er altijd zijn.........ik las daar ooit eens een mooie verklaring voor:

"Als we geboren worden krijgen we namelijk allemaal een rugzakje met geld mee (je genen). Tijdens ons leven komen we steeds in situaties terecht waar je tol voor zult moeten betalen.  Het roken van een sigaret, die vette Big Mac, het hangen achter de PC, het gaat allemaal ten koste van je vermogen (gezondheid). Ook situaties waar je niet direct zelf voor kiest kunnen je saldo verminderen, (verplichte) inentingen, straling, stress thuis of op het werk...........
Er is gelukkig ook een mogelijkheid om de kas weer te spekken.......de (onbespoten) appel die je eet, het bewuste ontspanningsmomentje en al die andere gezonde geluksmomentjes.
Ziekte treedt pas op als je rugzakje (bijna) leeg is en ome Koos had "gewoon" een goed gevulde rugzak waaruit hij heel lang steeds maar kon betalen voordat hij van z'n paard viel."

Het vervelende is nu dat we nooit een bankafschrift krijgen met ons tegoed zodat we, indien nodig, bij kunnen sturen.
Het faillissement (ziekte) dient zich dan soms ook als een donderslag bij heldere hemel aan.
Alleen al daarom is het goed om een beetje op te letten wat je zoal eet......om je gezondheidssaldo zoveel mogelijk op peil te houden, want ernstig ziek worden......dat wil toch niemand!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips