29-09-14

smaakmakers in de keuken # 3


Als je regelmatig je eigen koekjes en cake bakt zul je, behalve steeds een andere vorm, ook graag willen variëren met smaak.
Dat kan heel makkelijk met deze eigen gemaakte extracten. Enkele druppels tot enkele theelepels van zo'n extract kunnen een simpel zandkoekje veranderen in een ware traktatie. Ook heel veel andere gerechten kun je net `dat beetje extra` geven door het toevoegen van wat extract.

De basisbereiding
Het product waar je een extract van wilt maken stop je in een klein potje.
Hier giet je alcohol met een niet te laag alcoholpercentage over, bijvoorbeeld vodka of jenever.
Zorg dat alles onderstaat en zet het op een plek waar je regelmatig langs komt, in het begin moet je elke dag even schudden om de smaken makkelijker af te laten geven.
Zet het extract na twee weken op een donkere plek.
Je hoeft de vaste stof er niet eerder uit te zeven dan op het moment dat het boven de vloeistof uitsteekt.
De extracten zijn minstens twee jaar houdbaar.
De hoeveelheid te gebruiken extract in een gerecht hangt af van van het gekozen materiaal, de leeftijd van je extract, je eigen persoonlijke smaak en ook de verhouding materiaal/alcohol.
Bedenk dat de alcohol tijdens het bakken zal vervliegen, je houdt dan alleen de smaak over.

...................................................................................

                                 ROZEN - EXTRACT


Van rozen die erg lekker geuren kun je een heerlijk extract maken. Wij hebben het geluk dat er zo een exemplaar tegen onze zuidmuur groeit, ik gebruik deze rozen graag en veel. Ze bloeien ook lang door, al is het nu bijna gedaan.
Rozen elixerrozenwaterrozen azijn of  rozen met was maak ik er mee, om er maar een paar te noemen. Gebruik echter alleen rozen als je zeker weet dat ze niet zijn bespoten.

Om dit extract te maken, stop ik zoveel mogelijk blaadjes in een klein potje en giet hier jenever overheen. Na een aantal weken zal veel smaak en geur al in de jenever zitten en het extract een bruin - rode kleur hebben (als je rozen rood waren tenminste). Op de eerste foto heb ik net een nieuw potje gemaakt, de kleur en geur zit daar nog in de blaadjes.


Nu heeft lang niet iedereen de beschikking over zo'n roos, maar je kan om dit extract te maken, ook gebruik maken van rozenknopjes, die je in een natuurwinkel kunt kopen. Van die geur wordt je helemaal vrolijk!!


Afgelopen week maakte ik een yoghurt-dessert met een flinke scheut van dit rozen elixer en een handje vol abrikozen. 

Recept:
De gedroogde abrikozen worden in reepjes gesneden.


Deze reepjes gaan in een pannetje met een kloddertje honing en net zoveel water dat ze ruim onderstaan. Breng dit samen even aan de kook. Haal dan het pannetje van de hittebron en voeg een flinke scheut rozenextract toe en ook een beetje vanille-extract. Laat alles helemaal afkoelen.


Vul dan het benodigde aantal  potjes met wat yoghurt en leg hier de stukjes abrikoos bovenop.
Het overgebleven sap op een niet te hoog vuurtje een beetje in laten dikken, en evt. afblussen met nog een beetje rozen extract. Warm over de yoghurt verdelen (want anders krijg je het niet meer uit de pan ;-).
Lekker!!


Meer extracten maken?:

22-09-14

honing siropen


Vandaag een aantal van onze favoriete honingsiropen die verlichting kunnen geven bij een zere keel, hoest en andere verkoudheidsklachten. Ze mogen eigenlijk niet ontbreken in je huisapotheek voor de komende koudere maanden en zijn eenvoudig zelf te maken.
Ze zijn óók nog eens erg lekker en dus prima preventief in te zetten ;-).
Je kunt een beetje van deze siroop o.a. oplossen in een glas water, dus gebruiken als ranja, of wat toevoegen aan een kop thee (als de thee al op drinktemperatuur is). Andere toepassingen zijn natuurlijk ook mogelijk.

Uit onderzoek is gebleken dat honing, mits koud geslingerd, hoest en keelpijn kan verlichten.
Honing is namelijk anti-bacterieel en in combinatie met de voordelen van de andere ingrediënten, heb je een lekker smakend en werkzame home remedy klaar staan op het moment dat familieleden of vrienden het nodig hebben.
Geef echter geen honing aan kinderen beneden een jaar i.v.m. een nog niet volledig ontwikkelde darmflora. Je kunt daar op deze site meer over lezen, (en daar staan ook nog andere honingrecepten!).

Om deze honingsiropen te maken heb je nodig:
-lege, schone potjes (ik gebruik hier potjes met een inhoud van 350 ml.)
-honing, het liefst koudgeslingerd
-citroenen, mandarijnen en sinaasappels van biologische kwaliteit!
-gemberwortel, kruidnagels, kardemonpoeder, rozemarijn

Vul je potje voor de helft met je in plakjes gesneden citroen (of één van de andere mogelijkheden) en giet er wat honing over. Even een paar keer het potje met kracht op het aanrecht neerzetten om eventuele luchtbellen te laten "ontsnappen" en de procedure herhalen. Voeg de kruiden toe en goed doorroeren (behalve bij de rozemarijn).

De potjes moet je in de koelkast bewaren.
Na een paar uur kun je ze al gebruiken en ze blijven zeker een paar maanden goed.
Je kan een paar keer bijvullen met honing, het fruit moet namelijk wel onder blijven staan. Je kunt dit er na een poosje ook uitzeven.

 gember - citroen - honing
(1theelepel geraspte gember en 1 dun schijfje gember)


kruidnagel - sinaasappel - honing
(ongeveer 10 kruidnagels)


rozemarijn - citroen - honing
(1 tot 2 takjes verse rozemarijn)


kardemom - mandarijn - honing
(ongeveer 1 theelepel gemalen kardemom en evt. een paar peulen)

Zo, laat de winter maar komen.........(al bevalt dit weer me nog prima!)


Bronnen o.a.: Mayo ClinicLivestrongABC news.

15-09-14

mini pompoentjes


Het is erg leuk om op zoek te gaan naar materiaal voor deze mini pompoentjes. Het zijn namelijk kleine steentjes. 
Steentjes die met een beetje fantasie lijken op de vorm van een pompoen én kunnen "staan". Dat klinkt misschien als een hele uitdaging maar echt, je komt ze op de gekste plekken zomaar tegen!

Deze verschillende kleuren steentjes heb ik eerst een witte onderlaag gegeven en toen pompoen-oranje geverfd.


Daarna konden de "gezichtjes" erop.  
De steeltjes zijn gemaakt van de bladstelen van onze esdoorn waar ik wel vaker mee knutsel.


Deze steeltjes hebben namelijk van nature al een mooie verdikking aan het begin.


Ik had ze nog niet allemaal oranje geverfd en als je dan toch al met zwart bezig bent.....


....al denk ik niet dat er iemand een gilletje slaakt bij het zien van mijn spookjes :-).


Nog even en dan mogen ze het herfstbakje op de keukentafel van een beetje kleur voorzien.

08-09-14

vanille-olie


Vanille olie kun je heel eenvoudig zelf maken door een aantal vanillestokjes in de lengte half in te snijden en de peulen vervolgens in een flesje te doen (kleinsnijden kan natuurlijk ook). Giet er dan wat zonnebloemolie over en laat het een paar weken op een warme plaats trekken. Hoe meer peulen je gebruikt, hoe sterker de olie, dat is logisch. Zorg er wel voor dat er niets boven de olie uitsteekt. 

Deze olie ruikt echt heerlijk en je kan het gebruiken in verschillende recepten zoals b.v. deze vanillemuffins:

Verwarm de oven op 200 graden 
Je hebt nodig:
-250 gram bloem
-60 gram honing
-3 th.l. bakpoeder
-1 ei
-80 ml vanille olie
-150 gr melk
-iets zout
Doe alle "natte" ingrediënten in een kom en mix goed.
Voeg het meel, bakpoeder en zout toe.
Doe het in de muffinvormpjes


Zet het 20-25 minuten in de oven.


Lekker met wat honing ertussen.


Mocht je nu eens een beetje olie overhouden dan kun je dat prima gebruiken als massage olie!
De geur is heerlijk, haast bedwelmend, maar pas op...............
(vanille is óók een afrodisiacum ;-)

01-09-14

dennen - thee


Al heel lang worden er in allerlei culturen verschillende soorten dennen medicinaal gebruikt.
Vooral de voorjaars-knoppen bevatten  veel belangrijke inhoudsstoffen die kunnen helpen bij luchtwegaandoeningen. Denk hierbij aan bronchitis, hoesten, bijholte ontsteking en keelpijn.

Je kunt van de naalden ook een aangenaam smakende thee zetten, rijk aan o.a. vitamine C.
Je zoekt daarvoor een gezond uitziende dennenboom met naalden waar je, zonder dat je halsbrekende klimtoeren uit moet halen, bij kunt komen.


Elke boom schijnt trouwens een specifieke smaak te hebben, ik heb dat nog niet echt kunnen ontdekken :-).
Sommige mensen vinden het lastig om de verschillende naaldbomen uit elkaar te houden, voor de den geldt echter dat ze twee naalden moet hebben die "aan elkaar zitten" met een soort vliesje welke je er zo af kunt schuiven. (Ezelsbruggetje: spar-single (losstaande naalden); den-duo (twee naalden aan elkaar); larix-legio (meer dan twee naalden bij elkaar.)
Deze dennennaalden kun je het hele jaar door verzamelen, maar hoe "jonger" hoe beter, dus de naalden aan de top van een takje zijn het lekkerste. 


Gebruik voor een kopje thee 2 dikke theelepels in handzame stukjes gesneden naalden zonder vliesje en giet hier kokend water over. Dek je kop dan af en laat de thee 5-15 minuten trekken. Eventueel zoeten met wat honing, 
De smaak zal je verrassen!


Ben je echter verkouden, moet je hoesten of voel je een griepje voor de deur staan?
In dat geval zou je een thee kunnen zetten door de naalden 10 minuten te koken in een pannetje mét deksel.
De thee wordt dan veel sterker omdat je meer, en andere, stoffen uit de naalden haalt. Op onderstaande foto kun je dit heel duidelijk zien. Links is "gewone" thee, rechts is thee van naalden die zijn gekookt. Dit smaakt ook een stuk sterker.


Ach, is het niet mooi? Al die gezondheid zo aan de boom?
(Maar..... dan moet je er wél weet van hebben natuurlijk. Er zijn veel pioniers tijdens hun trektocht door het "Wilde Westen" overleden aan scheurbuik door gebrek aan vitamine C. Misschien wel ónder een dennenboom die hen juist had kunnen redden.......... zij wisten het niet.)

En dan nog dit:
*Heb je erg veel dennennaalden dan kun je ook een grote pot thee koken en dit toevoegen aan het badwater (natuurlijk wel eerst even de naalden eruit zeven ;-). Het werkt kalmerend en is een weldaad voor je zenuwen.
*Als je nu ineens het geniale idee krijgt om na de kerst je dennenboom (als het al geen spar is) te gaan recyclen, vraag je dan even af of je zeker weet dat de boom niet is behandeld met bestrijdings- en/of ontsmettingsmiddelen. Ikzelf zou dat zeker niet doen.
*Zo lees ik in "de boeken" dat dennennaalden óók worden gebruikt als vulmiddel voor kussens......
Nu laat mijn fantasie mij toch even in steek............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips