26-04-15

paardenbloem tapenade


Vorig jaar, aan het einde van het paardenbloemenbloeiseizoen :), maakten we bij De Groene Zon met de allerlaatste paardenbloemen deze tapenade.
Het is echt zo klaar, heerlijk fris en leuk om te serveren als hapje bij de thee of borrel of wanneer je maar wilt. 

Maar.....de bloemen kun je alleen plukken bij daglicht.......


want 's avonds.......

Om deze tapenade te maken pluk je 22 bloemen, op een droge, zonnige dag.
Je gebruikt alleen de gele lintbloemetjes met zo weinig mogelijk groen.
Doe dit in een vijzel (of prak het met een vork) samen met de rasp van de schil van een halve biologische sinaasappel en het sap van een halve sinaasappel.
Doe er voor het zoet nog ongeveer 8 dadels in stukjes bij en stamp dan alles fijn.


Smeer het op een toastje maar op een boterham is het ook smakelijk! (Of als laagje tussen de cake, of......)


Meer paardenbloem-ideetjes?

Of download het gratis paardenbloem e-book (Eng)  ------------>

Ook mooi om even te bekijken:


13-04-15

gekruide boksdoornsoep en het zaad


Boksdoorn? Nooit van gehoord?
Nou, boksdoorn is "gewoon" een andere naam voor de gojibes, en dit veelzijdige besje kun je in veel recepten gebruiken ( kijk hier voor een eerder berichtje met lekkere recepten). 

"Je kan er ook een erg lekkere soep mee maken" werd mij eens verteld en hier was ik wat sceptisch over, de smaak van zo'n besje associeer ik nu namelijk niet direct met soep. Lange tijd bleef het recept dan ook op de plank liggen, totdat.......
En het was echt erg lekker!!!!!!!!!!!

Nodig voor twee kommen soep:
-100 gram gojibessen 
-2 tomaten
-1 grote ui
-1 klein pepertje (of de helft van een "normale")
-1/2 theelepel komijn
-bouillon voor 1/2 liter
-enkele brandneteltoppen


Was en week de gojibessen in een beetje water en giet ze af.
Snij de ui in stukjes en bak ze in een beetje vet.
Bak de in stukjes gesneden peper ook even mee.
Daarna de in stukken gesneden tomaten en gojibessen toevoegen alsook de komijn.
Alles op een zacht vuurtje enkele minuten meebakken.
Voeg dat een halve liter water toe met de bouillon en de brandnetels.
Laat alles op een zacht vuurtje met de deksel op de pan zo'n 10 minuutjes koken.



Laat je blender of staafmixer even draaien en klaar!

Wist je trouwens dat je heel makkelijk zelf een gojibesstruikje kunt kweken?
Peuter maar eens zo'n gedroogd besje open.......


het zit helemaal vol kleine zaadjes die héél makkelijk kiemen. 
Leg ze in een potje met grond, en doe er een plastic zakje over totdat het eerste kiempje zichtbaar is.


Binnen een paar weken zijn het al plantjes die je in een grotere pot kunt zetten.


(Meer lezen over de verdere verzorging kun je b.v. hier.)

Wie weet, over een paar jaar......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips