De geelwortel, ook bekend onder de namen Kurkuma, Curcuma, Turmeric (Ayurveda) en Koenjit, komt oorspronkelijk uit Indonesië maar wordt daar niet meer in het wild aangetroffen.
In landen als India, China, Australië en Midden-Amerika wordt hij wel volop gekweekt, want de vraag naar dit gele poeder stijgt!
Het heeft dan ook een indrukwekkende lijst met gezondheidsvoordelen, voordelen die ook door vele wetenschappelijke onderzoeken (o.a. Rhode universiteit Z-Afrika) worden bevestigd.
Zo zou het, in de wortel aanwezige stofje, curcumine ervoor kunnen zorgen dat sommige kankercellen minder snel groeien en kan het bescherming bieden tegen het ontstaan van mond-maag-darm- en borstkanker en leukemie.
Ook patiënten met Alzheimer kunnen gunstig reageren op regelmatige inname van Kurkuma al is de preventieve werking voor deze aandoening beter onderzocht.
Als je gaat zoeken op internet naar meer gezondheidsvoordelen kom je hele lijsten tegen, want Curcuma ontgift en beschermt de lever, bevordert de spijsvertering, en werkt ontstekingsremmend. Heel veel verschillende ziekten zijn dus in positieve zin te beïnvloeden door regelmatig Curcuma te gebruiken.
Kijk....en juist dat regelmatig gebruiken is belangrijk en schiet er makkelijk bij in. Gelukkig zijn er heel veel verchillende manieren om Curcuma te gebruiken, ik zal dan ook proberen dit jaar nog meer lekkere recepten hier te plaatsen.
(Een, niet persé beter, alternatief is het gebruik van capsules en/of tabletten met Curcuma, niet goedkoop maar op deze manier krijg je wel elke dag een behoorlijke hoeveelheid binnen. Als je voor deze methode kiest zorg dan dat je een preparaat hebt waar óók piperine (een stofje uit de peperfamilie) in zit want dit verhoogt de opname van Curcuma aanzienlijk. En lees dan vooral ook even de waarschuwingen voor het gebruik onderaan dit bericht!)
Wij drinken een paar keer per week deze "gouden melk", vooral als het buiten wat kouder is.
Ik maak het zo:
Per kopje melk (amandel, kokos, soja, koe.....net waar je voorkeur naar uit gaat) neem je een half theelepeltje kaneelpoeder, een halve theelepel (ruim) kurkuma, een snufje nootmuskaat en een klein snufje cayennepeper.
Breng dit in een steelpannetje al roerend aan de kook en laat het daarna in de pan een beetje afkoelen, als je kokosmelk gebruikt de melk alleen goed verwarmen maar niet koken.
Schenk het voorzichtig in de glazen, er zullen wat specerijen achterblijven op de bodem van de pan. Je kan dat gerust opdrinken hoor, maar ik ben daar een beetje pietluttig in.......;-).
Schenk het voorzichtig in de glazen, er zullen wat specerijen achterblijven op de bodem van de pan. Je kan dat gerust opdrinken hoor, maar ik ben daar een beetje pietluttig in.......;-).
Deze gouden melk kun je zoeten met honing of een ander zoet.
Ook een leuke manier om "Gouden Melk" te maken kun je in dit filmpje zien:
Meer lezen?
Waarschuwing!
Wanneer kun je beter géén grotere hoeveelheden Curcuma gebruiken (of alleen in overleg met je behandelend arts)?
-bij geblokkeerde galwegen (b.v. steen)
-bij leveraandoeningen
-bij ernstige problemen aan de maag
-tijdens de zwangerschap (het stimuleert namelijk de baarmoeder, culinair gebruik is géén probleem )
-binnen 1-2 wkn voor een chirurgische ingreep (vanwege het bloedverdunnend effect)
Ook bij het gebruik van bloedverdunners en cholesterolverlagende middelen zou je het gebruik van hooggedoseerde Curcumatabletten eigenlijk moeten overleggen met je arts.