14-04-2014

pinksterbloemen-dipSinds een paar jaar verhuizen wij elke pinksterbloem die zomaar ergens in de tuin opkomt, naar een ongebruikt en wat "onhandig" plekje, met als gevolg dat daar nu ieder voorjaar een flinke hoeveelheid vitamine C is te oogsten.
Ik maak daar dankbaar gebruik van!

De smaak van het blad en de bloemen is een beetje mosterdachtig, en doet wat denken aan waterkers. Ze geven een pittige smaak aan een salade of soep.Vroeger werd dit bloemetje in de volksgeneeskunde toegepast bij scheurbuik. Hele velden kleurden toen roze/lila door deze bloemen, iets wat door de huidige bemesting van onze weilanden niet vaak meer voorkomt.
(De Latijnse naam is Cardamine pratensis, en pratensis geeft aan dat deze plant bij voorkeur in de weilanden groeit.)Wij maakten dit weekend een smakelijke pinksterbloemen-boemendip, en deze dip kun je op veel verschillende manieren gebruiken.

Nodig:
1 kop fijngesneden pinksterbloemen
1 klein gesnipperd uitje
wat peper en zout
en wat kwark
Alles door elkaar roeren (en als je héél luxe wilt doen kan er ook nog een flinke lepel stijfgeslagen slagroom door).Serveersuggesties:

Op een toastje met wat komkommer en tomaat.........als vulling voor een snackpaprikaatje...........of misschien wat makkelijker op op deze manier........:-)ook erg lekker bij gebakken aardappeltjes......of als pinksterspread op de boterham of bij een omelet of......

Wel de bloemetjes even goed controleren op schuimcicaden, welke de pinksterbloem hoog op hun favorietenlijstje hebben staan.

3 opmerkingen:

  1. Kijk wat leuk nou toch weer! Ik wist niet eens dat je deze schattige bloempjes ook kon eten. Ze staan massaal in de slootkant vlak bij onze moestuin, maar of de bewoners van het huis daar het nou ook zo leuk vinden als ik ze kom plukken weet ik niet ;) Bedankt voor het leuke recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt weer heel mooie foto's gemaakt, een genot om naar te kijken!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips