28-04-14

zevenblad-notenburgers



Eén van de grootste genoegens van het hebben van een eigen tuin is misschien wel de mogelijkheid om gewoon naar buiten te kunnen lopen om iets te plukken.
Daar kan toch geen supermarkt of groenteboer tegenop.
Zevenblad bijvoorbeeld, vers, gratis en voor niets.
Boordevol  vitamine A en C, magnesium, calcium, kalium.....



Ik plukte een flinke handvol en via het paadje langs de dovenetel en smeerwortel liep ik richting keuken....


.....waar ik wat later aankwam dan de bedoeling was omdat er onderweg van alles was te zien ;-). 
Er waren namelijk heel veel hommels die zich, ondanks het wat sombere weer, tegoed deden aan de nectar van deze bloemen. Ze maakten samen een enorme "herrie".


Eenmaal binnen ging ik dus maar snel aan de slag. Een kop soep en brood met een zevenblad-notenburger stonden er op het menu.

Voor twee grote (of 4 kleine) burgers heb je nodig:
-flinke handvol fijngesneden zevenblad 
-125 gram (grof) gemalen noten en/of zaden (walnoot/cashew/pompoenpit/zonnebloem...)
-1 gedroogde tomaat in stukjes 
-1 uitgeperst teentje knoflook
-scheut olijfolie
-indien gewenst iets peper en zout
-paneermeel en sesamzaadjes (hoeft niet)



Alle ingrediënten mengen en met wat water tot een samenhangend geheel prakken.
Vorm hiervan de gewenste hoeveelheid burgers. 

Ik gebruik daar een klein foefje voor.
Ik druk het in een maatbekertje........



en kieper dat met een flinke klap om. Zo krijg je ze mooi gelijk en rond.



Daarna even voorzichtig door wat paneermeel met sesamzaad halen en kort bakken in wat (kokos)vet of (olijf)olie.

18-04-14

konijnenbroodjes


Een poosje geleden kwam ik op internet een leuk plaatje van een (paas)broodje tegen......


en dat leek me wel leuk om te maken voor het paasontbijt. Als je even goed naar het plaatje kijkt is het niet moeilijk om na te maken, maar ik heb toch maar even een proefpartijtje gemaakt.



(Gelukkig maar want het ging bij de eerste direct al verkeerd.
't Knientje zag er wat vreemd uit. Ik had het rolletje net andersom gelegd en het voorpootje wees  toen "van onder naar boven" ;-).
Nou ja.....lekker waren ze wel want voor de smaak maakt dat natuurlijk niets uit.

FIJNE PAASDAGEN!!!



14-04-14

pinksterbloemen-dip



Sinds een paar jaar verhuizen wij elke pinksterbloem die zomaar ergens in de tuin opkomt, naar een ongebruikt en wat "onhandig" plekje, met als gevolg dat daar nu ieder voorjaar een flinke hoeveelheid vitamine C is te oogsten.
Ik maak daar dankbaar gebruik van!

De smaak van het blad en de bloemen is een beetje mosterdachtig, en doet wat denken aan waterkers. Ze geven een pittige smaak aan een salade of soep.



Vroeger werd dit bloemetje in de volksgeneeskunde toegepast bij scheurbuik. Hele velden kleurden toen roze/lila door deze bloemen, iets wat door de huidige bemesting van onze weilanden niet vaak meer voorkomt.
(De Latijnse naam is Cardamine pratensis, en pratensis geeft aan dat deze plant bij voorkeur in de weilanden groeit.)



Wij maakten dit weekend een smakelijke pinksterbloemen-boemendip, en deze dip kun je op veel verschillende manieren gebruiken.

Nodig:
1 kop fijngesneden pinksterbloemen
1 klein gesnipperd uitje
wat peper en zout
en wat kwark
Alles door elkaar roeren (en als je héél luxe wilt doen kan er ook nog een flinke lepel stijfgeslagen slagroom door).



Serveersuggesties:

Op een toastje met wat komkommer en tomaat.........



als vulling voor een snackpaprikaatje...........



of misschien wat makkelijker op op deze manier........:-)



ook erg lekker bij gebakken aardappeltjes......



of als pinksterspread op de boterham of bij een omelet of......

Wel de bloemetjes even goed controleren op schuimcicaden, welke de pinksterbloem hoog op hun favorietenlijstje hebben staan.

07-04-14

niter kibbeh



Dat wij de lijfspreuk van kabouter Spruiteprak hebben overgenomen schreef ik eerder al hier, en Niter Kibbeh is bij ons een smakelijk onderdeel van die "constante stroom van eenvoudige genoegens".

Niter Kibbeh is gekruide geklaarde boter uit Ethiopië, niet alleen érg lekker maar dus ook heel eenvoudig zelf te maken.
Op Internet kun je veel recepten vinden die nét weer even een beetje anders zijn. Elke kok heeft namelijk zo z'n eigen (geheime) recept.

Dit weekend maakte ik weer een nieuwe voorraad, het is in de koelkast enkele maanden (volgens sommige bronnen wel tot een jaar) houdbaar.

Nodig:
-1 pakje ongezouten roomboter
-3 kardemom peulen (of iets poeder)
-klein theelepeltje gemalen koriander
-kaneelstokje
-1/2 theelepel kurkuma
-1/2 theelepel fenegriekzaad
-1/2 theelepel komijnzaad
-2 kruidnagels



Je smelt de roomboter op een zacht vuurtje en je voeg de specerijen toe.
Dan zet je het vuur iets hoger tot de boter gaat "brubbelen" maar weer niet zo hoog dat de boter bruin wordt. 



Er verschijnt een schuimlaagje, dit mag je eraf scheppen.



Zet dan het vuur zo laag mogelijk en laat alles 30 - 45 minuten heel zachtjes sudderen, roeren hoeft niet.
Er zal zich een beetje bruin "spul" op de bodem van je pannetje afzetten, dit is normaal.
Zeef daarna de Niter Kibbeh (of Niter Kebbeh) door een doek in een glazen potje en laat het stollen (duurt lang!).


(Vrees niet.....even weken en je pannetje is zo weer schoon.)



Ook lekker is deze boter met onderstaande kruiden / specerijen:

Voor 2 pakjes roomboter:
-3 theelepels fenegriekzaad
-2 theelepels vers geraspte gember (of poeder maar dan minder)
-8 kardamompeulen (of poeder)
-2 kaneelstokjes
-1 theelepel hele kruidnagels
-7 tenen knoflook
-1middelgroot uitje, fijn gesnipperd

Je kunt Niter Kibbeh gebruiken om je aardappels of vlees in te bakken of allerlei andere gerechten mee te kruiden. Ook erg lekker is een ovenschotel met zoete aardappels (bataat).

Je smelt daarvoor wat Nitter Kibbeh in een steelpannetje en bestrijkt een ovenschaal hier mee. De, heel dun gesneden, plakjes zoete aardappel verdeel je in laagjes en elke laag bestrijk je royaal met deze boter. Dan ongeveer 45 minuten, of tot ze gaar zijn (afhankelijk van de hoeveelheid), in de oven zetten van 200 graden.
Heerlijk.....alsof je even op vakantie bent!



En zo'n zoete aardappel.......als je die nu eens doormidden snijdt en in een schaaltje met een bodempje water zet.......

Op een goede dag zal dan het oppervlak openbreken.......



Op de randen van het snijvlak zullen witte worteltjes gaan groeien en als je, als er genoeg wortels aanzitten, dit stukje in een pot zet, heb je na een aantal maanden met een beetje geluk een hele bos rankende groene bladeren met prachtige mooie paars / lila bloemen (zie bovenste foto).

En als het dan in de late herfst is uitgebloeid..........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips