07-12-2015

venkelzaad


Venkel (Foeniculum vulgare) is een grote plant die wel twee meter hoog kan worden en waarvan vooral het naar anijs ruikende zaad wordt gebruikt. 
Behalve dat het erg smakelijk is als thee en in vele verschillende (stoof)schotels een toegevoegde waarde heeft, bezit het óók medicinale eigenschappen.
Moeders kennen al jaren de kracht van venkel bij pijnlijke darmkrampjes van hun pasgeboren baby. Ook volwassenen kunnen venkelthee gebruiken bij darmkrampen en winderigheid.
Maar wist je dat het heel goed gebruikt kan worden bij hoest en bronchitis? Venkel werkt namelijk óók krampopheffend (en slijmoplossend) bij luchtwegaandoeningen. 
En heb je onvoldoende borstvoeding? Kijk dan ook eens of venkelthee dit kan verbeteren want venkel kan de melkproductie bevorderen, iets wat Hippocrates trouwens ver voor onze jaartelling ook al aanraadde!

Je kan venkelthee 'gewoon" in de supermarkt kopen, verschillende merken bestaan voor 100% uit venkel. Nadeel is dat dit zaad in het theezakje reeds gekneusd en vermalen is..........


.....ideaal voor een snel kopje thee, maar de medicinale werking gaat hierdoor wel achteruit. 
Als je de mogelijk hebt zou ik kiezen voor héél zaad en dit vlak voor gebruik even in de vijzel kneuzen (of heel kort in de keukenmachine).


Om thee te zetten van het zaad is een kleine eetlepel op een kop voldoende. Je moet het ongeveer tien minuten afgedekt laten trekken.


Je hebt dan een geurend, lekker smakend en licht geel/groen kopje thee. Drie kopjes, het liefst steeds vers gezet, per dag is de gebruikelijke dosering. Een aantal weken deze thee drinken kan geen kwaad, venkel is, als thee, een heel veilig kruid!

Eén van mijn favoriete culinaire toepassingen van dit zaad is het maken van venkelhoning. 
Het is even een klusje welke, in tegenstelling tot de honing-siropen, iets meer werk is. Venkelzaad is namelijk eigenwijs en je zult regelmatig moeten roeren om honing en zaden te mengen.


Laat het een aantal dagen op een warme plek trekken, dus niet zoals de foto misschien suggereert, in december buiten bij de vijver ;-).


Giet dan de honing door een zeef om het van de zaadjes te scheiden. 
Ik doe er ook nog wel eens wat steranijs bij, het lijkt zo net een spinnetje.


Ook een lekker idee: maak eens venkelwijn door ongeveer 40 gram gekneusd zaad gedurende een week te laten trekken in een liter witte wijn. Je mag dan, ná de maaltijd, één klein glaasje nuttigen om de spijsvertering te bevorderen.

En dan nog dit: Culpeper adviseerde venkel te gebruiken als tegengif voor giftige paddenstoelen maar daar zou ik maar niet op vertrouwen.....

....................................................................................

Ik heb de afgelopen weken een aantal lieve mailtjes ontvangen van bezorgde trouwe bloglezers
omdat er zoveel tijd tussen de nieuwe berichtjes zit, "Of het wel goed met mij gaat"?
Ik kan zeggen dat alles hier prima gaat, er zijn alleen wat dierbare tweevoeters en een lieve viervoeter die even wat extra aandacht nodig hebben. Aandacht die ik ook erg graag wil geven! Dit kost echter óók tijd en dat gaat momenteel even "ten koste" van het bloggen. 6 opmerkingen:

 1. Venkel behoort tot mijn standaardkruiden. Om thee te zetten tegen ev. darmkrampjes: al ben ik dan geen baby meer :-)
  Succes met je tweevoeters en viervoeter! Lief beestje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begon me ook al een beetje zorgen te maken; jij behoort inmiddels toch tot de wekelijkse routine =)
  Ook ik wens je veel succes/sterkte met je tweevoeters, en heel veel plezier met dat schattige hondje. Die van ons is nu 9 maanden en volop aan het puberen, maar nog altijd even schattig hoor! En net als onze vorige hond, is deze ook gek op jouw zelfgemaakte hondenkoekjes.
  Hartelijke groet, Marjo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben dol op venkelthee en ja het is meestal vermalen, eigenlijk zou ik het bij de reform moeten kopen.
  Wat een lief hondje, wij missen die van ons, het was altijd zo gezellig met hem.
  groetjes, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mmm venkelhoning wat een goed idee.
  en dan die hond! wat een geweldig leuk beestje zeg

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Venkel is hier altijd standaard in huis en wordt veelal gebruikt als thee of thee-ingrediënt.

  Goed te horen dat het in principe goed gaat, je je zorg aan derden geeft. Sterkte ♥

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips