25-05-15

brandnetelzaad

 

Een logje waar je op dit moment helemaal nog niets mee kunt, maar........als je straks je eigen brandnetelzaad wilt oogsten om te gebruiken als "superfood uit eigen tuin", zul je nu toch echt een aantal brandnetels speciaal voor dit doel moeten laten staan! 

Dit zaad heeft dezelfde (zo niet meer!) geneeskrachtige eigenschappen als de moederplant, alleen in een meer geconcentreerde vorm. 

Kijk, het zal nu niet lang meer duren voordat ze gaan bloeien........


en dan is het wachten op het zaad, zo ongeveer halverwege juli zal het eerste er wel zijn.


Om het zaad te oogsten moet je niet te lang wachten, je oogst namelijk het onrijpe zaad. 
Zijn ze eenmaal verkleurd......


dan ben je te laat en moet je een andere plant zoeken.

Die zaadtrossen kun je er makkelijk afknippen.


Op een warme, schaduwrijke plek laat je ze dan drogen. Dit kan even duren, het zaad bestaat namelijk voor zo'n 10 % uit olie. Drogen in de oven op een lage temperatuur en met de deur op een kier wordt ook wel aanbevolen. Punt is dat het zaad echt helemaal droog moet zijn voordat je het kunt bewaren zodat het niet gaat schimmelen en al het werk voor niets is geweest!

Vraag nu eens aan je vrienden wat dit is,
de meesten zullen het niet (her)kennen!

Eenmaal droog is er een heel simpel en supergoed werkend trucje om de zaadjes van de steeltjes te scheiden.
Dat gaat namelijk heel goed in een zeef.


Roer stevig rond met een (pol)lepel, de zaadjes vallen door de zeef en de harde steeltjes blijven achter.


In "no time" heb je een flinke bak vol groen zaad wat je zo rauw kunt eten door de sla of door je "overnight oat". Ook door brood en koekjes, door de soep of in smoothies enz. is het te gebruiken.
Gezondheid uit eigen omgeving!

Meer lezen over de gezonde eigenschappen van dit zaad kun je hier.

11-05-15

paardenbloem likeur en test je kennis

 

Een eenvoudige manier om ook nog van de paardenbloem te kunnen genieten als ze al lang niet meer bloeit is het maken van een likeur. 

Je plukt daarvoor de bloeiende bloemen, haalt de gele lintbloemen los met zo weinig mogelijk groen en stopt ze in een potje mét de schil van een biosinaasappel met zo weinig mogelijk wit.
Daar gaat dan jenever, wodka of brandewijn over tot de bloemblaadjes helemaal onderstaan.
Elke dag even schudden en na 2-3 dagen kun je de bloemblaadjes er alweer uit halen.
Naar smaak zoeten met wat honing en je hebt een prachtige, paardenbloemgele, likeur, die na een aantal weken nog een stuk donkerder kan worden.

Het is wel verstandig om de paardenbloemen, nadat je ze hebt geplukt, even te laten liggen zodat al die kleine insecten die zich in de bloem hebben verstop, het "zinkende schip" kunnen verlaten.
Het is namelijk niet smakelijk om ze, heel duidelijk, op de bodem van je potje te zien liggen.


En voor de lol......een kennistestje. 
(Her)ken jij deze planten?
De antwoorden staan onder aan dit berichtje.

1.


2.


3.


4.


5.


6.

1. Meidoorn
2. Blauw druifje
3. Vogelmelk
4. Smeerwortel
5. Daslook
6. Vrouwenmantel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips