07-12-2011

kruidentabakZo aan het einde van het jaar worden er weer goede voornemens bedacht voor het nieuwe jaar. Een jaar waarin we het anders gaan doen, beter, gezonder............. Waarschijnlijk staat op nummer 1: stoppen met roken.
Zeker een goed voornemen maar oh...........wat soms moeilijk vol te houden. En ja, ik ben ervaringsdeskundige, na jaren roken ben ik zo'n 20 jaar geleden gestopt. Zelf had ik het idee dat het niet zozeer een lichamenlijke verslaving was, maar meer iets wat 'tussen de oren' zat. Steeds is er dat stemmetje dat zegt dat het toch wel heel lekker is. Ik heb dat stemmetje heel lang gehad, af en toe was daar ineens die gedachte: hé, ik heb zin in een sigaret. Dat is eigenlijk pas gestopt toen ik jaren later eens een kruidensigaret rookte. Om na zo lang je longen weer te vullen met rook (die techniek verleer je schijnbaar nooit), was geen prettige ervaring. Hierna was er een soort vicieuze cirkel doorbroken, ik heb nooit meer gedacht dat roken lekker was.

Kruidentabak kan je helpen met het stoppen met roken. Natuurlijk moet je het stoppen zelf doen, maar als je een onbedwingbare trek krijgt kun je beter deze tabak gebruiken. Verslavende stoffen zitten er namelijk niet in, en de kans dat je na zo'n moment direct weer een pakje per dag rookt is dus ook veel kleiner. Je kunt even een (hopelijk) kortdurende behoefte bevredigen en daarna weer verder gaan met je nieuwe gezonde levensstijl. (En iets leuks doen met al het geld dat je uitspaart).

Moeilijk te maken is het ook niet, alleen is het klein hoefblad moeilijk te verkrijgen. Je mag nl., vanwege een kleine hoeveelheid in o.a. het blad aanwezige stof  (Pyrrolizidine-alkaloïden), niet teveel thee hiervan drinken.
Je zult dus misschien je eigen hoefblad moeten plukken en drogen en je doe dit natuurlijk alleen als je de plant kent, in het voorjaar, als de blaadjes nog mals en jong zijn.
Voor de tabak heb je gelijke delen gedroogd blad nodig van:

klein hoefblad (Tussilago farfara)

lieve vrouwe bedstro (Galium odoratum)

pepermunt (Mentha)

Maak de kruiden heel fijn en verwijder de harde steeltjes van het lieve vrouwe bedstro. Dit kan heel makkelijk door het vloeitje heen prikken en iedere roker weet wat een gaatje in je sigaret doet.


Overgiet deze kruiden dan met water met daarin opgelost wat honing. Laat dit 12 uur staan.


Dan knijp je al het water eruit en droogt de kruiden zo snel mogelijk aan de open lucht. Je hebt nu een heerlijk ruikende tabak die zowel gerookt kan worden in een pijp als gebruikt kan worden als shag.

Andere verhoudingen zijn ook mogelijk, ook kun je salie erbij gebruiken. In de boeken staat dat het blad van de gewone vlier ook te roken is, maar hier heb ik geen ervaring mee.

20 opmerkingen:

 1. Gelukkig roken we beide niet maar wel een goeie tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat ik daar komend jaar eens mee aan de slag ga. Niet voor mezelf, maar voor een vriend van me. Ik val hem al tijden lastig, omdat hij echt moet stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je weet maar nooit, het zou zo maar kunnen helpen.... Goeie gedachte...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig rook ik niet. Lievevrouwebedstro ruikt ook wel een beetje naar pijptabak, lekker zoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kan inderdaad helpen bij de psychische afhankelijkheid. Toen ik zo'n 30 jr geleden stopte heb ik een tijd lang zo af en toe bij gezellig na-tafelen een kruidensigaret gerookt. Langzaam verdween ook die behoefte. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een slim idee. En dan heb je toch dat gevoel van roken nog. Gelukkig heb ik nooit gerookt, en ben het ook nooit van plan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Very good information! I love the different plants you suggest as alternatives to tobacco. xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het schijnt dat de verslavende stof in sigaretten voornamelijk de suikers van het suikerbad zijn (bijna elk merk bevat ong 14% suiker) dit bad worden gebruikt om de radioactieve straling van de bestrijdingsmiddelen weg te filteren. Denk dat roken op zich wel meevalt als je gezonde biologische plantmateriaal, zelf geweekte tabak ofzo, gebruikt zoals indianen dat deden...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoeveel water, met honing gebruik je ervoor? Bevochtigen, of staat het echt 'onder water'?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hoeveelheid water hangt af van de hoeveelheid kruiden. Het mag goed nat, maar ze hoeven niet te verdrinken.

   Verwijderen
 10. oké, ik ga er mee aan de slag. Ik heb al gedroogde Klein Hoefblad en Munt, deze week krijg ik verse Lievevrouwebedstro.
  Die droog ik dan eerst nog. Bedankt, gr. Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 11. kan je ook groot hoefblad gebruiken als tabak?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De water met honing, gaat die over al droge kruiden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt. De tabak krijgt een heerlijke geur en smaak. Als je geen honing wilt gebruiken kan je het ook weglaten.

   Verwijderen
 13. Kan je het klein hoefblad vervangen met bijvoorbeeld salie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk wel dat dat kan, salie wordt ook wel gebruikt als tabaksvervanger in een jointje, dus dat moet "hier" ook kunnen.

   Verwijderen
 14. Gaaf recept!~
  Ik vind het altijd wel fijn om te weten als ik iets doe, waarom ik het doe. Waarom moet het 12 uur in honingwater weken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ervan uit dat dat voor de smaak is en misschien voor de brandbaarheid,

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips