Al heel lang weet ik van het bestaan van wasnoten af, maar het was er nog nooit van gekomen. Toen ik dan ook zomaar ineens een zakje kon kopen was de keuze gauw gemaakt.
Volgens de bijgeleverde folder wordt de wasnoot (Sapindus mukorossi), al sinds eeuwen als dagelijks wasmiddel gebruikt in India en Nepal. De noten groeien aan een 15 meter hoge boom en worden in september / oktober geoogst.
Het zijn trouwens niet de noten zelf waar je mee kunt wassen, maar de schalen. Hier zit de waardevolle (volgens de folder) stof Saponin in die een onovertroffen (volgens de folder) waskracht bezit. Deze stof werkt net zo als zeep, als de schalen met water in aanraking komen ontstaat er een milde zeepoplossing.
Als je de zak opent komt er een vieze zurige geur uit. Niet iets waar je direct je was mee wilt wassen, maar ik wilde het absoluut proberen.......................
want de wasnoot heeft vele voordelen. Ik citeer:
- 100 % plantaardig met een neutrale waslucht
- zacht voor de kleuren en géén was-erosie
- geschikt voor mensen met allergieën en huidproblemen
- wasmiddel met duidelijke herkomst en zo'n 50 % goedkoper
- milieuvriendelijk, wasmachine blijft schoon en gaat langer mee
- grondstof die steeds aan de boom groeit en ondersteunt het ecosysteem van de Nepalese dorpsbewoners
- notenresten kunnen op de composthoop
- 1kg is voldoende om een jaar lang 2-3 keer per week te wassen
- zowel voor de bonte- als witte was, van 30 - 90 graden, alsook voor wol en zijde
Eerst maar eens een schaaltje gevuld met heet water en kijk wat er gebeurt.
Toen een wasje gedraaid. Handdoeken en ander 'niet zo in het oog springend' spul op 40 graden met 4 noten. De geur van het wasgoed was echt heerlijk natuurlijk fris. Zonder chemisch parfumluchtje.
En ook de wasverzachter miste ik niet.
Daarna met dezelfde noten nog een vergeten rood werk t-shirt van de jongste gewassen die toch echt morgen droog moest zijn. En het schuimde nog dat het een lieve lust was.
Wat konden die noten nog meer?
Afgekeken van de reclame heb ik een testje bedacht.
Omdat ik geen kliederende kinderen meer heb die hun chocolade ijsje laten vallen op hun net nieuwe mooie witte t-shirtje ben ik zelf aan de klieder gegaan.
Twee lapjes met (voor de geïnteresseerde lezer) van links boven met de klok mee: chili saus, chocopasta, siroop en olijfolie.
Eén lapje ging in de maschine met drie noten op 40 graden, de ander daarna met mijn eigen goedkope huismerkmiddel.
En het resultaat?
Het rechter lapje is met wasnoten gewassen. Als je héééél goed kijkt zie je daar rechtsboven nog een schaduw van de chocopasta.
In de folder staat trouwens ook dat je bij was met vlekken wat vlekkenzout moet toevoegen.
Ik ga er zeker vaker mee wassen.
Alleen jammer dat het van zo ver weg moet komen..............zouden ze niet een nootje / zaadje vergeten zijn? Ik ga toch even zoeken in m'n bakje met schalen.
best interessant, Ik wist dat ze bestonden, maar zo duidelijk een testje was ik nog niet tegengekomen
BeantwoordenVerwijderendit klinkt heel interessant, en de prijs? waar heb je ze gevonden? ga ze eens googlen voor meer info...
BeantwoordenVerwijderenhey hanneke,
BeantwoordenVerwijderenik ga je een hele uitleg plakken die ik ooit heb neergepend over zeepnoten want ik gebruik ze zelf ook (samen met etherische olie in het spoelbakje voor een lekkere geur). Ik gebruik ze wel niet altijd, hangt een beetje af van de vuilheidsgraad.
bveel leesplezier!
De wasnoten zijn een 100% biologisch wasmiddel dat de kleuren intact laat. Men kan met de wasnoten op alle temperaturen wassen. Dit Eco-wasmiddel wordt goed verdragen door mensen met huidaandoeningen. Heeft uw babytje wasverzachter allergie - dan zijn de wasnoten de ideale oplossing voor dit probleem. De wasnoten zijn geschikt voor lichaamsreiniging, voor huisdieren en kunnen tegen bladluizen ingezet worden. De wasnoten zijn goedkoper dan andere middelen. Het wasnoot wasmiddel is niet belastend voor het milieu, goed voor de machine, de afvoerleiding en de riolering en bovendien is biologisch afbreekbaar.
Wasmiddel van de boom geplukt!
In India en Nepal wordt de wasnoot (Sapindus Mukorossi) al sinds eeuwen als dagelijks wasmiddel gebruikt.
Oorspronkelijk komt de 15 meter hoge wasnotenboom uit zuid India.
In maart/april heeft de boom witte bloemen en in september/oktober worden de noten geplukt. De rijpe noten zijn goudkleurig en kleverig.
Na de oogst worden de noten gedroogd en krijgen ze een roodbruine kleur en zijn ze minder kleverig.
Daarna worden de noten gebroken en in katoenen zakken verpakt.
De noot wordt verder nergens voor gebruikt, maar de schalen bevatten de waardevolle stof: Saponin (zeepstof), die een onovertroffen waskracht bezit.
Gebruik voor de wasmachine:
Per wasbeurt ca. 5-7 halve schillen in een katoenen zakje of een sok stoppen, goed dicht maken en tussen de was in de trommel leggen. Als bij 30° of 60°C wordt gewassen, kan de inhoud van het zakje 2 tot 3 maal gebruikt worden. Bij 90°C - 1 maal.
De wasnoten zijn geschikt voor alle soorten was (ook voor wol en zijde). Bij hardnekkige vlekken kan men soda (natriumcarbonaat) toevoegen.
Ook zonder wasverzachter wordt de was aangenaam zacht en ruikt deze neutraal schoon.
Gebruik voor de vaatwasser:
5 wasnoot-schillen in het bestekvak leggen.
Als schoonmaakmiddel voor het huishouden, als shampoo, voor de verzorging van de huisdieren en als plantenbestrijdingsmiddel:
Laat 8 à 10 schillen 5-10 minuten koken. Filter het middel door een katoenen doek en vul er een sproeifles mee. Naar behoefte enkele druppels citroen toevoegen.
Deze allesreiniger is geschikt voor de keuken, bad en toilet, voor het schoonmaken van de ramen en het wassen van de auto.
Dit extract kan men ook gebruiken voor het wassen van de haren. De "shampoo" is geschikt tegen roos en geeft het haar een zijdeachtige glans. Na het wassen zijn de haren zeer makkelijk te kammen en worden minder snel vet.
Hooggeconcentreerd wasnoot-extract is geschikt als vloeibare zeep voor lichaamsreiniging. Deze zeep wordt goed verdragen door mensen met overgevoelige huid. Ook de huisdieren kunnen gewassen worden met wasnoot-zeep.
De saponinen zijn stoffen met anti-parasitaire en immuniserende werking. Deze stoffen worden geproduceerd door de wasnootboom ter zelfbescherming. Daarom is het wasnootextract ook het perfecte middel tegen parasieten op de planten.
Reinigen van zilver en goud
Hiervoor weekt men 2-3 schillen ca. 45 minuten in 100 ml heet water. Daarna de geweekte schillen in de handpalm wrijven zodat enige schuim ontstaat. Hierin kan men zilver en goud reinigen (met behulp van een tandenborstel). Daarna afspoelen met water.
Wat veel extra info Saskia, LEUK!!!
VerwijderenIk heb ze gegoogled en gemaild naar de natuurwinkels in de buurt, ik zie ook dat ik ze op verschillende webshops kan kopen maar die zijn allemaal in NL en dan komt er nog een hoop verzendkosten bij... eerst dus maar eens wachten op antwoorden van de natuurwinkels hier in de buurt...
BeantwoordenVerwijderenBTW ik vond het rechtse lapje ook iets witter of ligt het aan mij??
En ivm die vlekken, ik heb 2 smoskampioenen in huis en ik mag nu nog de gekende producten gebruiken incl vanish, sommige vlekken blijven liever op de kledij... dus ik geloof niet echt meer in 'alles weg in 1 wasbeurt...'
Waar kun je ze kopen?
BeantwoordenVerwijderenDe meesten kopen ze via internet, er worden door diverse mensen verschillende betrouwbare webwinkels aanbevolen.
VerwijderenInteressant logje! ga ook eens kijken waar ik ze kan
BeantwoordenVerwijderenbemachtigen...
Fijn dat je de test voor ons deed.
liefs
ver-greetmenietje : ik ga ze halen op de batelsesteenweg bij bio-planet en ze zijn helemaal niet duur maar voor witte was of erg vuile gebruik ik ze niet .
Verwijderengroetjes spookjes mama
ik heb mijn noten gekocht bij http://www.midgaardshop.be/wasnoten-p-1813.html
BeantwoordenVerwijderenWat geweldig. Hier had ik nou toch echt nog nooit van gehoord. Wat heb je toch een leerzaam blog...
BeantwoordenVerwijderenIk wens je een heel fijne dag,
Lieve groet,
Mirjam
Die lapjes zien er prima uit. Maar waar zijn ze te koop is ook mijn vraag.
BeantwoordenVerwijderenHeb ook eens via google gezocht, het schijnt, zoals ik hier lees, best veel verkocht te worden, vooral via de webwinkels.
VerwijderenIk gebruik vloeibare wasnoot en zelfgemaakt wasmiddel. Heel eenvoudig en ben er nu al meer dan een jaar enorm blij mee.
BeantwoordenVerwijderenOok ik heb een tijdje met de schalen gewassen. Aangezien ik wel twee smeerpoetsen heb was ik niet helemaal tevreden. Na veel proberen, bij 12 schalen per keer (10 nieuwe en 10 oude elk in een appart zakje)en bij hogere tem, dus +40, werd het wel aardig schoon. Ook miste ik een fris geurtje. Zeker in de zomer bij de Tshirts bij manlief (ahum). Ik deed er dan ook nog een katoenen zakje met twee takjes rozemarijn uit de tuin bij of een paar druppeltjes eucalyptusolie. Uiteindelijk vond ik dat ze van zo ver weg kwamen bezwaarlijk en ben weer overgestapt op een olijfzeep en soda mengsel.
BeantwoordenVerwijderenWel zou ik graag een keer willen wassen met lye-water gemaakt van houtas. Staat al een poosje op mijn lijstje, misschien maar eens gewoon proberen. Of heb jij ervaring?
Heb zelf nog nooit gehoord van lye-water. Heb wel een tijdje geëxperimenteerd met het maken van loog met houtas (voor de zeepproductie) maar dat is toch een 'gevaarlijk' goedje. Ga eens kijken wat het is. Google krijgt het druk vandaag!
VerwijderenIk denk dat we hetzelfde bedoelen. Lye is alleen de engelse benaming en is inderdaad erg sterk spul. Durf ook niet zo goed ivm mijn dierbare wasmachine en ik ben nog niet zo ver om zelf zeep te maken (altijd kinderen in de buurt). Maar het zou toch mooi zijn om zeep te maken van je eigen houtas en vet van je varkentje. Ben ook nieuwschierig hoe het ruikt!
VerwijderenJa, dat staat toch ook nog steeds op mijn verlanglijstje.
VerwijderenWat cool en indrukwekkend! Waar koop je die noten?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Thee Onderweg
Ik heb de noten gekocht bij de groene Zon in Groningen. Via internet zijn ze wel te verkrijgen.
VerwijderenZelf gebruik ik ze inmiddels zo'n jaar of vijf met een tussepoos van een jaar van niet. Gekocht via www.wasnoot.nl. Snelle levering, vriendelijke mensen, altijd goed. Wij zijn alledrie niet zulke hele smeerpoetsen. Alleen de zweetgeuren, tsja. Als het al te erg is, gebruik ik dan liever het ecowasmidden van AH. Want een geurtje etherische olie is dan niet altijd afdoende. Maar verder, prima die wasnoten. En je kunt de gebruikte noten nogmaals gebruiken: op de tuin. Schijnt luizen wat weg te houden en slakken.
BeantwoordenVerwijderenGaan we proberen! Als het zou werken met die slakken.......verdienen die wasnoten zichzelf weer terug ;-).
VerwijderenEen goeie test zeg! Ik zie inderdaad de vlek nog wel zitten, maar toch best goed schoon geworden!
BeantwoordenVerwijderenGood test, Hanneke! I have never had the opportunity to try them yet! xx
BeantwoordenVerwijderenWat goed zeg!!
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Gera
En toch kun je overgevoelig zijn voor wasnoten! Ze zijn natuurlijk, milieuvriendelijk als je het vervoer niet meerekent en voor veel mensen geschikt.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder heeft ooit uit wanhoop (drie kinderen vol eczeem) een maand lang alles gewassen met wasnoten. Twee kinderen hadden niet langen jeuk, en ook vrijwel eczeemloos. Ik daarentegen had mezelf helemaal opgehaald van de jeuk, ik bloedde op mijn rug, mijn benen, mijn armen. Mijn knieholtes, liezen, ellebogen en oksels hebben een donkere verkleuring, doordat ze vijf maanden lang kapot zijn geweest.
Mijn advies; vraag of iemand met wasnoten wat kleine lapjes wil meewassen en draag dit enkele dagen op de huid.
Wel zonde om enkel en alleen een shirt in de wasmachine te doen..
Groetjes Petra
Hallo Petra, Fijn dat je dit even vertelt, goed om te weten! Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zeggen ze toch?
VerwijderenEen leuke blogpost die ik met interesse heb gelezen. Ik heb ook wel eens nagedacht of ik de noten wilde gebruiken maar de herkomst vind ik een bezwaar om verschillende redenen.
BeantwoordenVerwijderenWat je over Saponinen (nederlandse woord voor saponin)schrijft verklaart voor mij de werking als wasmiddel. We hebben hier in Nederland ook planten met Saponinen zoals Zeepkruid (Saponara officinalis). Dit bevat tot 5% Saponine. Ik heb nog niet bekeken hoeveel procent saponinen er in de wasnoten zitten. Misschien een idee om komende zomer zeepkruid in je tuin te zetten en daar eens mee te wassen. Ik ben er nog niet aan toegekomen om het zelf te proberen ;).
Wel heb ik het recept voor zeepkruidshampoo die je ook als wasmiddel kunt gebruiken:
10 stengels van 20 cm met veel blad, of 30 gram gedroogde wortel. 5,5dl water. Dit even laten koken. Het afkooksel (decoct) gebruiken als shampoo of wasmiddel in dit geval.
:)
Hoi Aukje: het wassen met zeepkruid heb ik, zonder bevredigend resultaat, een paar jaar geleden geprobeerd. Eerst een infusie en toen dit dit niets deed een decoct, beide van de wortel van de Saponaria off. Hoeveel procent Saponinen er in de wasnoot zitten weet ik ook niet, wel zijn er verschillende fabrikanten die er prat op gaan dat juist in hún noten de meeste werkzame stof zit ;-). De herkomst vind ik ook wel een nadeel (vliegtuig?).
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen dat je zeepkruid hebt geprobeerd :)
VerwijderenJammer dat het niet afdoende werkt tegen vlekken.
Het ondersteunen van projecten en werkgelegenheid (zoals ik hierboven las)roept bij mij beelden op van een mooi oerbos wat gekapt wordt en vervolgens wordt omgetoverd tot plantage. Volgens mij gaan de mensen niet met hun mandje het bos in om de noten te verzamelen. Wanneer iemand mij kan verzekeren dat deze beelden onterecht zijn, dan houd ik me aanbevolen ;)
En over alles is denk ik wel wat te zeggen ;)Ik vind het in ieder geval fijn om ervaringen te kunnen lezen. Dat scheelt mij weer een hoop experimenteren :D
Eigenlijk moeten we er even heen.....om met eigen ogen te kunnen zien hoeveel baat de locale bevolking heeft bij onze milieubewuste keuzes.
VerwijderenIemand zin om te sponsoren???
Dat zou een goed plan zijn! :)
VerwijderenHa, zeepkruid is het eerste wat ik ook dacht een tijdje geleden, maar volgensmij is het meer voor het bleken van de witte was. Hier kun je er wat over vinden http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeepkruid.
VerwijderenWat leuk deze informatie! Groetjes, Alexandra.
BeantwoordenVerwijderenWauw, wel ik wist niet dat ze bestonden. Je hebt er een heel knappe blogpost van gemaakt Hanneke :)
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes,
Rita
bij ons voor alles wat niet echt vuil is (een luchtje, een zweetje,...) want dat is zonde om daar met straffe poeders te schieten op 'niks'. We hebben ook zo'n kleinschalige waterzuiveringsinstallatie en moeten toch een beetje letten op de dosis chemie voor de beestjes die daar in de tonnen het vuile werk moeten doen.
BeantwoordenVerwijderenMaar, sommige vlekken hebben toch nog het sterkere spul nodig, dus 100% noten lukt ons niet ;-)
Jaja, ik gebruik ze nu ook al weer een half jaartje en bevalt me best. Vooral omdat ze superzuinig zijn, en goed voor het milieu. Wel doe ik wat druppels lavendel erbij, voor een lekker luchtje.
BeantwoordenVerwijderenAls ik 2x met de wasnoten heb gewassen, dan maak ik er nog een aftreksel van door ze te koken, en dat gebruik ik dan weer als vloeibaar wasmiddel. En.. ik ben al 2x een noot tussen de schalen tegengekomen. Zal ik m opsturen, als ik er weer 1 vindt? Kijken of je je eigen boom kunt laten groeien...haha. In mijn stadstuintje past geen boom.
Een noot tussen je schalen hè? Kijk dat is goed nieuws. Ik blijf ook zoeken en als de noot ;-) te hoog wordt en ik vindt er geen één laat ik je het weten.
Verwijderenhallo!
BeantwoordenVerwijderenOp deze site krijg je ze voor 8,50 per kilo.
http://www.yogini.nl/
Is het ook goed te gebruiken met het reinigen van een oude tapijt of vloerkleed? Ik ben bang dat het ten koste kan gaan van de kleuren...
BeantwoordenVerwijderenDat durf ik niet te zeggen. De 'gewone' was blijft wel goed van kleur, of dat ook met een vloerkleed zo is? Als het de mijne was zou ik dat wel te proberen maar om iemand anders dat advies te geven..........
VerwijderenWij in de winkel van geluk verkopen ook de wasnoten en de ractie van nieuwe gebruikers zijn zeer positief. De kosten van het wassen worden aanzienlijk lager en het mileu wordt ook nog eens gespaard. Een product wat een ieder zou moeten gebruiken. http://www.samye.nl/wasnoot/wasnoten.htm
BeantwoordenVerwijderenBij de 2 vlekkenlapjes schrijf je dat je er 1 gewassen hebt "met mijn eigen goedkope huismerkmiddel". Bedoel je dan je ZELFgemaakte wasmiddel? Of goedkoop huismerk van de supermarkt?
BeantwoordenVerwijderenHet viel me ook nog op dat de lichtelijke vlek die rechtsboven nog te zien was op de rechter doek niet van de chocolade is maar van de chilisaus (zie de vorm van de doek). Alleen maar gunstiger, want ik denk dat men vaker knoeit met chocola dan met chilisaus.
Waar koop jij je ingrediënten zoals zeepvlokken?
Groetjes, Eusolde
In dit geval was het als test gedaan met een goedkoop commercieel wasmiddel.
VerwijderenWat betreft de vlek kon je wel eens gelijk hebben ;-) en mijn zeepvlokken koop ik via de Holland Pharma (Varuvo)
Bedankt voor je antwoord Hanneke. Ik wil ook wel eens proberen zelf wasmiddel te maken. Ik was vandaag al op zoek gegaan naar Sunlight zeep, ik dacht dat ze dat nog gewoon bij de drogist hadden, maar nog niet gevonden. Ik herinner me dat mijn moeder dat vroeger altijd had. Ik zal eens gaan googlen. Groetjes, Eusolde
VerwijderenIk kan sunlight gewoon kopen bij de supermarkt. (Supercoop) Heel misschien zit er zo'n winkel bij je in de buurt?
VerwijderenHi,
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen, je blog!!
Ik was al een hele tijd met wasnoten (via Biona) en ben er heel tevreden over. Jammer dat ze met het vliegtuig hier moeten komen, maar daar weegt dan tegen op dat de noten zelf weer minder belastend voor het milieu zijn. Wij zijn geen echte knoeipoetsen, en bij de witte was gebruik ik Oxi poeder (gewoon van de Action) en mijn was is altijd schoon en fris. Wel gebruik ik wasverzachter voor de geur, maar misschien vervang ik dat binnenkort wel voor etherische olie!
Groetjes Debby
je hebt een super blog ga er vaker op kijken .
BeantwoordenVerwijderenen het wasmiddel ga ik ook maken
Goedemiddag
BeantwoordenVerwijderenHeb een vraag, was sinds een paar dagen met de wasnootjes, vind het super.
Mijn dochtertje had bramenvlekken en ze zijn er allemaal uit.
Vanmorgen vond ik het hele bed onder de bloedvlekken, blijkt de jongste een bloedneus te hebben gehad. Heb alles gewassen, maar zie nog op het wasgoed lichte vlekken zitten. Hoe krijg ik bloedvlekken uit mijn was?
groetjes Tosca
Als je de vliesvleugelig weekt in wat koeienmelk trekt het er vanzelf uit! In ieder geval als het bloed vers is.. Na een keer wassen weet ik niet maar is misschien de moeite waard om uit te proberen?
VerwijderenVliesvleugelig moet natuurlijk bloedvlekken zijn
VerwijderenAhhhh....ik snapte hem al niet ;-)
VerwijderenIk koop ze bij de Indische kruidenierswinkels in Sint-Truiden. Ik vermoed dat iedere stad wel zo'n winkeltje heeft. Ze zijn lekker goedkoop en liggen tussen de kruiden en specerijen.
BeantwoordenVerwijderenBio-shop Hasselt heeft ze ook
BeantwoordenVerwijderenBij de Rima Reform winkel in Roden hebben ze ze voor mij besteld.
BeantwoordenVerwijderenMuka wasnoten 1kg. voor €14.55 goed voor circa 150 wasbeurten met bijgeleverde jute zakjes (5 stuks)
!! goh weeral iets nieuw ontdekt -en het is goed voor onze natuur- =wassen met "wasnoten". Ik ben nog maar net bezig, en ik ben zeer content! (echt vuil, dan doe ik er wat soda bij). 3 noten in een zakje of in een katoenen sok, bij de was steken.
BeantwoordenVerwijderenIk voeg in het zeepbakje ook nog een paar druppels essentiële olie van bijvoorbeeld lavendel bij
BeantwoordenVerwijderenLeuk om wat extra info te lezen!
BeantwoordenVerwijderenGevoelsmatig lijkt mij 3x wassen met 1 zakje nootjes wat veel, meestal doe ik er er laatste keer een minischeutje neutraal wasmiddel bij.
Wat opvalt is dat de was erg zacht wordt en vooral ook de machine zelf heel schoon zonder al die kleffe zeepresten. Mooi product :-)
Ik was wat wantrouwend ten aanzien van de wasnoten, n.a.v. reacties op internet was ik bang dat er oerbos wordt gekapt om de zeepnotenbomen te planten. Echter, volgens Wikipedia wordt er in India steeds meer Westerse wasmiddelen gebruikt (waar de waterzuivering van India niet op berekend is), waardoor er juist zeepnotenbomen gekapt worden! Dus dat is een geruststelling. Minder geruststellend vind ik het dat in India de wasnoten ook worden gebruikt bij de visvangst, omdat vissen er door bedwelmd raken. Maar goed... onze Westerse middelen zullen wat dat betreft niet gunstiger zijn. Ik denk dat ik het eens ga uitproberen...
BeantwoordenVerwijderen