Als je regelmatig je eigen koekjes en cake bakt zul je, behalve steeds een andere vorm, ook graag willen variëren met smaak.
Dat kan heel makkelijk met deze eigen gemaakte extracten. Enkele druppels tot enkele theelepels van zo'n extract kunnen een simpel zandkoekje veranderen in een ware traktatie. Ook heel veel andere gerechten kun je net `dat beetje extra` geven door het toevoegen van wat extract.
De basisbereiding
Het product waar je een extract van wilt maken stop je in een klein potje.
Hier giet je alcohol met een niet te laag alcoholpercentage over, bijvoorbeeld vodka of jenever.
Zorg dat alles onderstaat en zet het op een plek waar je regelmatig langs komt, in het begin moet je elke dag even schudden om de smaken makkelijker af te laten geven.
Zet het extract na twee weken op een donkere plek, hoe langer je het nu laat staan des te sterker zal het worden.
Je hoeft de vaste stof er niet eerder uit te zeven dan op het moment dat het boven de vloeistof uitsteekt.
De extracten zijn minstens twee jaar houdbaar.
De hoeveelheid te gebruiken extract in een gerecht hangt af van van het gekozen materiaal, de leeftijd, je eigen persoonlijke smaak en de verhouding materiaal/alcohol.
Bedenk dat de alcohol tijdens het bakken zal vervliegen, je houdt dan alleen de smaak over.
.........................................................................................
VANILLE-EXTRACT
Bedenk dat de alcohol tijdens het bakken zal vervliegen, je houdt dan alleen de smaak over.
.........................................................................................
VANILLE-EXTRACT
Snij een aantal vanillestokjes in de lengte open en maak ze passend voor je flesje.Giet hier je alcohol over en laat het trekken, hoe langer hoe beter. Eigenlijk is dit extract pas klaar na een aantal maanden, de kleur in mijn flesje zal nog veel donkerder worden dan het nu is. Eigenlijk moet ik, zodra ik met een nieuw flesje begin ook een nieuw flesje opstarten. (Waarom vergeet ik dat toch steeds?)
Dit extract is erg lekker en bij heel veel recepten te gebruiken.
Recept koffiesmoothie met vanille:
In een blender doe je de volgende ingrediënten:
-2 kopjes zeer sterke koffie (of koffie surrogaat)
-1 banaan in stukjes
-20 gram cacaopoeder
-10 gram amandelen (schaafsel)
-40 gram dadels (zonder pit en in stukjes)
-2 dikke theelepels vanille-extract
-1 dikke theelepel kaneelpoeder
Het ziet er nog niet smakelijk uit ;-).
De blender laten draaien tot dat het een egale massa is.
Dan schenk je de massa in siliconen muffinvormjes. Deze hoeveelheid is voor ongeveer 8 "muffins".
Zet ze in de diepvries tot ze bevroren zijn.
Je hebt nu de basis voor een heerlijke, koude koffiesmoothie!
Je kunt ze net zo lang in de vriezer bewaren tot "de tijd rijp is".........een lekker warm zonnetje en een momentje voor jezelf bijvoorbeeld.
Je hoeft nu alleen maar een glas melk (amandel, soja, gewoon) in de blender te gieten én ongeveer twee (afhankelijk van o.a. de hoeveelheid melk) van deze "muffins" en alles even schuimig te draaien.
Genieten in eigen tuin!
Wat een super leuk idee!! Zo heb je je eigen luxe koffiedrankje op je prive terras ;D
BeantwoordenVerwijderenKlinkt goed, denk dat manlief er wel blij mee zal zijn!
BeantwoordenVerwijderenlekker
BeantwoordenVerwijderenik ben op die manier likeur aan het maken in jonge jenever.
BeantwoordenVerwijderenMet
-aardbei-vanille-suiker
-Pruim-kaneel-suiker
Vooral de aardbei vanille ruikt al heel lekker en het staat allemaal pas een week :D
(moet nog ongeveer 3 maanden staan)
Het is allemaal weer zó lekker!
BeantwoordenVerwijderenEn een goede handleiding voor het maken van extracten. Weet ik tenminste wat ik met de jaren geleden overgeërfde jenever aanmoet ;-)
HHHHHHMMMMMMMMMM :)
BeantwoordenVerwijderenMMMM dit klinkt allemaal heel goed :)
BeantwoordenVerwijderenWat leuk! Die ga ik bewaren!
BeantwoordenVerwijderenIk heb eerst vanille extract gemaakt. Is geweldig. Nu staat er een pot met jenever, waarin steranijs en anijszaad staat te trekken. Ruikt al heerlijk. Ga er als het goed op sterkte is, anijsmelk mee maken, want de synthetische anijsmelksuiker e.d. is gewoon vies. Ook in kruidkoek lijkt het mij heel lekker.
BeantwoordenVerwijderenLeuke tip! Ben benieuwd of je de smaak naar tevredenheid terug vindt in de melk.
VerwijderenHeb vanavond de eerste beker anijsmelk gedronken. Smaak was redelijk. Meer extract was waarschijnlijk te drankerig geworden, dus ik ga de rest in peperkoek gebruiken.
Verwijderen'Daar was ik al een beetje bang voor. Zelf maak ik anijsmelk door (geplette) anijszaadjes even te koken in melk en, na even te laten staan, door een zeefje af te gieten.
VerwijderenDit is inderdaad lekkerder, een intensieve anijssmaak! Bedankt voor de tip.
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan!
Verwijderen