18-11-2013

geurende dennenappelsVan al onze zintuigen is geur verreweg de belangrijkste.
Het beïnvloedt  direct onze gevoelens, maar liefst 75% van onze emoties wordt gegenereerd door wat we ruiken! 
Met onze (30 miljoen!) reukcellen kunnen we wel tienduizend verschillende stoffen ruiken maar de reukzin is wel heel gevoellig voor gewenning. Na een halve minuut kunnen we de geur eigenlijk al niet meer ruiken. Prettig in sommige gevallen, voor luchtjes die specifiek als doel hebben om bij ons een positieve emotie op te roepen is dat dan weer jammer.

Ik maakte alvast geurende dennenappels om straks te gebruiken met de Kerstdagen. Ook al ruik je het maar even, als het bezoek binnen komt en direct in een positieve kerststemming schiet ben ik tevreden. (Je kunt ook in elk vertrek een andere geur gebruiken zodat je reukcellen vaker geprikkeld worden.)

Ga dus lekker wandelen in het bos en neem zoveel dennenappels mee als je kunt dragen. 
Thuis leg je ze eerst even in een bak met lauw water zodat ze vrij worden van bosgrond en bosbeestjes. Daarna of aan de lucht laten drogen of 1 uur in de oven leggen (200 graden).

Je kunt ze op twee manieren geurend maken.
Methode 1:
Je hebt hiervoor etherische olie nodig in de geur(en) die je lekker vindt. Den, ceder, kaneel, kruidnagel of sinaasappel om er maar een paar te noemen.
Op elke dennenappel laat je een druppel vallen (of meer als je combinaties gebruikt) en je stopt ze dan in een goed af te sluiten plastic zak.
Laat ze dan en aantal weken liggen zodat het hout de geuren helemaal op kan nemen.Heb je geen etherische olie dan is methode 2 ook een optie, al moet ik er wel bij zeggen dat de geur hiervan veel zwakker is. Ik vond de methode hier op ehow.

Je vult een pan met water en brengt dit aan de kook met héél véél kaneelpoeder en kruidnagelpoeder.
Een sinaasappelschil kan er ook best bij. Als het kookt gaan de dennenappels in de pan en je laat ze hierin helemaal afkoelen.Logisch dat de schubben zich door al dat vocht zullen sluiten. 
Laat ze daarna op een warme plaats drogen. 
Dit drogen kan trouwens wel een week duren........


.....fascinerend om te zien hoe de schubben één voor één van onder naar boven weer open gaan staan.Helaas gaat juist tijdens dit droogproces ook weer heel veel geur verloren.
Misschien krijg je wel en veel beter resultaat als je de dennenappels, net als bij methode 1, in een goed af te sluiten plastic zak doet met kruidnagelpoeder en kaneelpoeder in plaats van etherische olie, en elke dag even schudt.

6 opmerkingen:

 1. wat een geweldig idee !!!!! je legt ze in een mooie schaal en als sier en het ruikt nog lekker ook ...ik ga het zeker proberen ..( methode1)
  bedankt voor de tip ...ik wens je een fijne week toe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yvon vraagt; waarom? Wat is er mis met de subtiele eigen geur van de dennenappel?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yvon, goede vraag! Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oke laarzen aan, grote tas me en hoppa richting het bos. Wat een ontzettend leuk idee zeg

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips