25-11-2013

melkkefirWat is het?
Melkkefir wordt gemaakt van kefirkorrels, ook wel yoghurtbloemetjes genoemd en is een soort probiotica. Met deze "bloemetjes" kan een lichtzure melkdrank gemaakt worden die "lichte tintelingen" op de tong geeft. Deze tintelingen worden veroorzaakt door het in de kefir aanwezige koolzuur.
Deze bloemetjes zijn eigenlijk een soort (levende!) moedercultuur, de starter, en het wordt gevormd door de symbiose van specifieke melkzuurbacteriën (Lactobacillus caucasius) en gisten. Deze moedercultuur zal bij een goede verzorging groeien en zich steeds vernieuwen.

"Kefir" betekent trouwens: "goed gevoel", is al heel oud en oorsprongkelijk afkomstig uit de Kaukasus.
Al eeuwenlang werd en wordt deze kefircultuur daar van generatie op generatie doorgegeven.

Basisbereiding.
De basis voor de bereiding van melkkefir is natuurlijk melk. Alle soorten melk kunnen gebruikt worden, vol, halfvol, mager, soja, geit, paard, schaap, lactose-vrij enz. 
De melk moet op kamertemperatuur zijn en je gebruikt ongeveer 5-10% korrels op de gewenste hoeveelheid melk. Gebruik je meer dan krijg je een zuurder product maar dat mag gerust als je dat lekkerder vindt. Alles gaat in een schone, pot met een goed sluitende deksel.
Het geheel zet je nu 24 uur weg op een donker plekje op kamertemperatuur en als het klaar is ziet het er ongeveer zo uit.....Schenk dan alles door een zeef, gezonde kefirbloemetjes zijn glibberig en slijmerig en je kunt de koolzuurbelletjes zien. Geadviseerd wordt om een plastic zeef te gebruiken.......maar laat je, bij gebrek aan, niet hierdoor tegenhouden. Ik gebruik zelf al jaren een metalen zeef.Het is lobbig dus het duurt ook eventjes voor alles door de zeef is gezakt, een beetje heen en weer schudden laat dit proces iets sneller verlopen.De bloemetjes kun je nu opnieuw gebruiken door er weer melk over te schenken. Afspoelen (koud of lauw water, nooit heet!) mag maar is niet elke keer nodig, zelf doe ik het zo'n twee keer per week. Door niet elke keer te spoelen zullen de bloemen zich ook sneller vermeerderen.

Je hebt nu je eigen rechtsdraaiend melkzuur gezondheidsdrankje waar je naar eigen smaak iets van zoet aan toe kunt voegen. Laat het dan nog 24 uur narijpen op kamertemperatuur.
Het bevat veel gezonde stoffen, vitaminen, mineralen en aminozuren. Als je het dagelijks gebruikt ondersteunt het je weerstand en een natuurlijke stoelgang.
Wist je dat deze bacteriën het zuur van je maag kunnen overleven en dus levend! in je darmen terechtkomen?

Hoe kom je aan kefirkorrels?
Via internet zijn starterspakketten te koop, dit zijn vaak zakjes met een poeder waar je een paar keer een kefirdrankje van kunt maken. Dit zijn dus niet (en worden ook nooit) de kefirbloemetjes, maar is wel gemaakt van dezelfde cultuur. Vaak wordt gezegd dat gebruik van dit poeder hygiënischer is dan jaar in jaar uit met het zelfde "plantje" te werken maar dat is volgens mij een handig verkooppraatje. Als je hygiënisch werkt en goed voor je cultuur zorgt gaat hij gewoon vele generaties mee!
Ook via marktplaats bieden mensen regelmatig kefirbloemen voor weinig geld te koop aan, wellicht ook bij jou in de buurt. Immers, iedereen die zelf regelmatig kefir maakt heeft op een gegeven moment teveel!

Wat als je op vakantie gaat (of er om een andere reden een periode mee wilt stoppen)? 
De kefir is in een potje met een beetje melk in de koelkast een dikke week te bewaren. Wil je het langer bewaren (ong. 3 weken) doe er dan een grotere hoeveelheid melk bij. De lagere temperatuur zal de werking van de kefir vertragen.

Je kunt de kefir ook invriezen door ze, na heel goed wassen met gekookt en afgekoeld water, droog te deppen met een heet gestreken (en weer afgekoelde) theedoek. De nu droge kefir in een plastic zakje doen en er een laagje melkpoeder overstrooien. In de diepvries kun je ze nu ongeveer 2 maanden bewaren. Voor gebruik de bevroren kefir ontdooien in lauw water, afspoelen en overgieten met melk. Op kamertemperatuur laten staan en 3 x elke 24 uur verversen voordat je ze weer voor consumptie gaat gebruiken.

Drogen is ook een mogelijkheid. Ook hier eerst heel goed spoelen met gekookt en afgekoeld water en laten drogen tussen een gestreken theedoek. Na ongeveer 7 dagen op een warme plaats gelegen te hebben zijn de korrels donkergeel geworden en kunnen ze in een afgesloten pot bewaard worden. Om weer op te starten de kefir weken in de melk en weer enkele malen verversen voordat je de kefir gaat drinken.
(Deze methode heb ik zelf nog nooit gebruikt, maar wordt genoemd in onderstaand boek!)

Je kunt er trouwens nog véél meer mee doen. Bijvoorbeeld een heerlijk dessert.
Daarvoor laat je de gezeefde kefir niet 24 maar 48 uur op kamertemperatuur narijpen. Laat het dan een dag goed uitlekken in een natte theedoek. Er zal veel vocht (wei) uitlopen, en ongeveer de helft zal in de theedoek achterblijven als een lekkere dikke yoghurt. Als je hierdoor nu wat fijngemalen walnoten en honing doet.............dan heb je 's avonds een heerlijk en gezond toetje!Nu hoor ik mensen zeggen: "Maar dat is toch verspilling.........dan gooi je dus al die wei zomaar weg?" Nee hoor.......dat doe ik niet, ik bak er een heerlijke wei cake/koek van.

(Maar.....ook als je géén kefir hebt kun je dit toetje en een weicake maken, je gebruikt dan gewone yoghurt die je ook uit laat lekken in een natte theedoek.)

Nieuwsgierig geworden? Koop, huur of leen dan dit boek voor nog veel meer lekkere recepten!

37 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tip van het boek. Ik heb het net gereserveerd en ga misschien weer kefir maken. Vroeger smaakte het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb vroeger veel kefir gemaakt.
  In Hongarije verkopen ze kefir kant en klaar in de winkel.
  Lucky me ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar dan graag de wei cake de kefir heb ik al

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds ik planteneter ben en geen koemelk meer drink, maak ik de kefir met sojamelk. Gaat ook prima. Mmm. Lekker hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees dat je 5-10% korrels neemt van de gemeten melk!
  Dus als ik een liter melk heb gaat er 1 dl korrels in, begrijp ik dit goed?
  Zijn de korrels dan te koop in gedroogde vorm..ik begreep het niet helemaal :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je rekensommetje is helemaal goed hoor Wilma!
   De korrels, zoals ik ze heb als "bloemetje" zijn voor zover ik weet niet gedroogd te koop. Wel een poeder waar je deze cultuur mee kunt (door)kweken.

   Verwijderen
 6. Ik heb een zakje gevriesdroogde korreltjes gekocht. Er staat bij dat het wel echte bloemmetjes worden. Vanmiddag ze in de melk gezet. Nu ga ik voor de yoghurtvariant. Maar hoe kom ik dan aan "nieuwe" bloemmetjes? Of moet ik na 24 uur de boel zeven en dan de rest weer 48 uur laten staan? Dan kan dus na 24 uur alvast weer een nieuwe "lading"maken?
  Kortom....hoe moet het precies want ik heb géén reserve.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken de gevriesdroogde korreltjes niet maar ik zou even kijken hoe ze er na 24 uur uitzien. Opnieuw melk erover en dan afwachten of je een yoghurtachtig product krijgt.

   Verwijderen
 7. Een vriendin stuurt mij zelf gedroogde kefirkorrels op, alleen dit is voor 'waterkefir'. Of is dat hetzelfde en kun je kiezen of je er water of melk bij doet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het antwoord al elders gevonden. Het zijn dus twee verschillende soorten kefir. Ben heel benieuwd, ik ga binnenkort waterkefir maken!

   Verwijderen
  2. Ik heb gelezen dat de korrels voor waterkefir ook gebruikt kunnen worden voor melkkefir. Ga ik ook eens proberen......als het lukt lees je dat hier tzt wel.

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er wel een paar voor je, mail je adresgegevens maar even door naar
   degulleaarde@live.nl

   Verwijderen
 9. Ik heb een vraagje:
  Bij water kefir komt er alcohol in, is dat ook bij melk kefir?

  Ps ik heb je net 'gevonden' leuke blog,
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi. In sojamelk lukt het niet om (lekkere) kefir te maken. Er zit geen "suiker" in (zoals lactose). De kefir wordt bitter en niet lekker.
  grts Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons gaat het prima in de sojamelk Marianne, de smaak is goed. Voor een ander gezinslid maak ik kefir van lactosevrije melk en dit is ook helemaal niet bitter.

   Verwijderen
  2. Wat apart. Ik vond het ECHT NIET lekker. En ik ben dol op kefir. Gebruikte je Alpro of de bio versie? (In alpro zit namelijk wel iets van suiker) Dat lekkere fris-zure had het absoluut niet.
   gr Marianne

   Verwijderen
  3. Ik gebruik inderdaad Alpro Marianne.

   Verwijderen
 11. Wij wonen in een huis zonder centrale verwarming. Van de zomer ging het prima met de kefir maar nu zakt de temperatuur in huis s`nachts tot 10 graden en de kefir heeft er geen zin meer in. Is het mogelijk om de kefir op een warmhoudplaatje op 20 graden te zetten of is dat niet goed voor de kefir? groetjes Carmen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar! Je kan heel goed de kefir op een warmhoudplaatje laten groeien, de beste ervaringen heb ikzelf met het zetten van de pot met kefir in een pannetje met lauw water en dit op het plaatje te zetten. Maar rechtstreeks kan ook.....even experimenteren. Hij "doet het" trouwens sowieso in de zomer veel beter, ondanks alle geboden hulp.

   Verwijderen
 12. Ik gebruik de melkkefir als medicijn voor mijn vogel. 1liter is voor mij eigenlijk te veel eer het op is is het bedorven. Kan ik dit verdelen in kleine potjes en invriezen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat durf ik niet te zeggen, geen idee namelijk of de bacteriën de vrieskou overleven kunnen. Maak je de kefir zelf? Dan kan je veel kleinere hoeveelheden maken.

   Verwijderen
 13. hier lukte het niet met de lactose vrije melk ....maar naar het schijnt breekt de kefir de lactose af in de melk....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik maak sinds kort kefir met kokosmelk. Gebruik een goede kwaliteit vette melk en last het 48 uur staan voor ik het oogst. Smaak zuur maar lekkerder dan karnemelk. Wil er ook yoghurt van gaan maken. Ben benieuwd of dat lukt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik gebruik al heel veel jaren halfvolle melk 24 uur laten staan je moet even uitzoeken hoeveel plantjes je gebruikt dat het lekker is. En gezond.!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb een vraag: Mijn moeder slikt antabuse .een middel dat wanneer je alcohol drinkt erg ziek word. Dus om te voorkomen dat er gedronken word. Nu wil ik met melkkefir beginnen en begrijp ik uit info dat er een kleine percentage alcohol in de melkkefir zit 0,5%. Is dat zo? En zal het effect hebben op het gebruik van mijn moeders medicatie ? Hoor graag .....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moeilijke vraag of het gebruik van kefir effect zal hebben op het gebruik van antabuse. Durf ik zo niet te zeggen. Wel zit er inderdaad een heel klein beetje alc. in melkkefir. Het melksuiker wordt omgezet en daarbij wordt ook alc. gevormd. Ze zou nog kunnen spelen met de tijd dat je het laat gisten maar alc. zal er zowiezo inzitten. Misschien een arts vragen bij hoeveelalc. het effect bedint?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik maak om de drie dagen 1 liter kefir en hevel een vierde wei af.Is het wel een goed idee om de wei af te tappen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik roer de wei er altijd gewoon door. Als je het weg laat lopen heb je wel een dikkere kefir. Kan geen kwaad maar is misschien jammer van een waardevol product.

   Verwijderen
  2. De tips zijn handig zeker in.het begin, ik heb het heel lang geleden wel eens gedaan.
   Maar nu meer gemotiveerd , vanerge dd goefe resenties en heg probleem van de conditie , als je wat ouder bent.

   Verwijderen
 19. Ik heb bloemetjes te veel ! gratis
  Is wel af te halen in Mortsel bij Antwerpen Belgie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Vraagje ik heb sinds kort tussen de bloemetjes witte vliesjes, ik haal deze er telkens uit, maar is dat goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar als het een "onderdeel" is van een bloemetje zou ik het laten zitten. Als de geur en smaak ok is moet dat kunnen.

   Verwijderen
 21. Kefir die je koopt in de delhaize, is deze even goed? Of beter zelf maken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ik niet durven zeggen, ik ken hun product niet. Maar....zelf maken is denk ik wél veel leuker.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips