09-12-2013

wei cake/koek



Hier vertelde ik dat je van melkkefir een lekker dessert kunt maken.
Als je de melkkefir namelijk een paar uur laat uitlekken, hou je een stevige, dikke "yoghurt" over waaraan je b.v. walnoten en honing kunt toevoegen. Het vocht wat vrijkomt bij dat uitlekken vang ik altijd op om er een weicake van te maken. De smaak van deze cake, of eigenlijk meer koek want het is veel groffer van structuur dan cake, is lekker fris. Wij zijn er hier gek op al maak ik hem, omdat er best veel suiker in gaat, niet té vaak! 
Om de, voor dit recept benodigde 4 dl. wei te verkrijgen is het voldoende om 1 liter melkkefir (of yoghurt) uit te laten lekken.

Nodig:
-500 gram zelfrijzend bakmeel
-350 gram basterdsuiker
-2 pakjes vanillesuiker of een flinke scheut vanille-extract
-snufje zout
-4 dl wei
-2 eieren

Maak van de eerste 5 ingrediënten een zalfachtig beslag.
Klop de eieren goed schuimig in een aparte kom en meng ze voorzichtig door het beslag.
Beboter een cakeblik en bestuif deze licht met een beetje meel.



Bak de cake gedurende anderhalf uur in een voorverwarmde oven van 150 graden goudbruin en gaar. Even met een satéprikker in het midden controleren of de cake klaar is. Soms kan het namelijk wat langer duren. 
Deze cake is de volgende dag lekkerder dan de dag waarop hij gebakken is!



Wil je wel regelmatig kefiryoghurt eten maar niet zo vaak deze weicake bakken?
Hier zijn nog een aantal recepten waarin je de wei kunt verwerken:

Weipannenkoeken
Maak een glad beslag van 125 gram meel, 1 afgestreken theelepel bakpoeder, 1 ei, iets zout en 2 dl wei.

Weicustard
Maak een pudding met 40 gram custard, 40 gram suiker, 3/4 liter wei en, als je dat lekker vindt, 80 gram (blauwe) rozijnen.

Weidrankje
Roer eens wat diksap of limonadesiroop door een glas wei. Het lekkerste is hier wei welke 24 uur doorgezuurd is.

............................................................................................

Heel langzaam komt hier ook het kerstgevoel.


Gistermiddag gezellig met kerstgroen in de weer geweest. De geur van die verse dennentakken............


Ik heb veel decoratiemateriaal dat elk jaar opnieuw gebruikt kan worden. 


Leuk om daar dan steeds weer iets anders mee te maken.

9 opmerkingen:

  1. Ik mis mijn bloemetjes!
    Ik kijk uit voor nieuwe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat kun je veel doen met wei. Van yoghurt en karnemelk maak ik ook zo af en toe hangop. Zou ik dat vocht ook als wei kunnen gebruiken in de recepten die je beschrijft ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van yoghurt zeker, van karnemelk heb ik het nog nooit gebruikt.
    Zou best eens heel lekker kunnen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een lekker recept, van dat wei. (Wijwater noemen wij het altijd, haha) Ik had nog van dat wei staan, en wilde eigenlijk een rolcake maken van je recept met mijn net gemaakte lemoncurd. Helaas (nou ja. zo erg was het niet) werd de cake te dik om te rollen en is het dus nu een plaatcake geworden. Door de midden gesneden en op elkaar gelegd en er tussen lemoncurd en botercreme. Heerlijk. Ik heb je recept wel een beetje aangepast omdat we hier geen bloem of suiker eten. Maar als vervanging speltmeel en bakpoeder en oerzoet (trouwens 300 gram van gemaakt, met wat druppeltjes stevia, en hij is nog steeds erg zoet) is het een heerlijke en gezonde cake geworden. Deze houden we er in.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. kun je er ook fruit in verwerken? ik heb nog frambozen staan die ik gebruikte om likeur van de maken, de likeur is geoogst maar heb geen zin om ze uit te persen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de tips! Bij het maken van paneer (Indische kaas), hou je ook behoorlijk wat wei over. Ik gebruikte het al als verfrissende drank, maar dat gaat na een tijdje ook weer tegensteken. Nu heb ik weer nieuwe inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik was op zoek naar een cake recept met melkkefir. Vooralsnog niet gevonden, het bakken gaat blijkbaar steeds over de wei. Maar omdat ik hier lees dat het een stevige cake is : 3 tips om deze luchtiger te maken 1) meer eieren, op 500 g bloem mogen zeker 4 à 5 eieren gebruikt worden 2) splits de dooiers van het eiwit, maar het deel met de dooier, klop het eiwit apart tot het stevig en luchtig is en spatel dit voorzichtig als laatste onder het deeg en 3) vervangen een deel van zelfrijzende bloem door maiszetmeel. deze wijzigingen gaan niks doen aan de smaak wel aan de textuur ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips