02-06-2014

kleefkruid voor de huidKleefkruid, wie kent het niet. 
Vroeger plakte je, als pesterij, een stengel bij iemand op de rug. Een heel makkelijk "klusje", want kleefkruid doet zijn naam eer aan!

Kleefkruid is een beetje een buitenbeentje. Aan de éne kant is het slap, en zonder andere planten naast zich om zich aan op te trekken (lees: aan vast te kleven), ligt het plat op de grond. Je vindt kleefkruid dan ook altijd tussen andere planten.  Men noemde het vroeger ook wel aparinè, wat zoiets betekent als "zij die zich vastgrijpt".


Aan de andere kant is het ook heel sterk! Menig oogstmachine werd vroeger noodgedwongen stilgezet omdat kleefkruid de boel blokkeerde.

Bij het maken van kleefkruid-olie is het óók een buitenbeentje. Waar je bij andere kruiden alles in een pot kunt doen, het kunt overgieten met een olie en lekker een aantal weken in het zonnetje kunt laten staan om te trekken, heeft kleefkruid een hekel aan deze behandeling. Grote kans dat het zal gaan schimmelen en stinken. Kleefkruid-olie maak je dan dus bij voorkeur op de volgende manier:

Je plukt een flinke handvol en snijdt het in kleine stukjes.(Kijk ondertussen ook eens naar de stengel, die is namelijk vierkant.Maar.......als je even voorzichtig peutert vind je een verrassing. Binnenin zit ook nog een "stengel" en die is rond.)Van dit fijngesneden kleefkruid kun je nu een olie maken op de volgende manier:

-Verwarm wat olijfolie en laat hier het kleefkruid zachtjes een poosje in trekken, na het zeven heb je een mooie donkergroene olie die je of zó kunt gebruiken of gebruik het als basis voor een zalf of crème.
Olijfolie is jeukstillend.

In plaats van olie kun je ook direct een zalfje maken:

-Smelt wat kokosvet au bain-marie en laat hierin de stukjes trekken. Na het zeven en afkoelen is het mooi groen.
Kokosvet werkt helend en verzachtend.

-Smelt wat roomboter au bain-marie en laat het kleefkruid hierin trekken, ook dit geeft een groen zalfje.

 

De geneeskrachtige werking van kleefkruid voor de huid is trouwens al heel lang bekend. In oude kruidenboeken kom je het ook al tegen als hulpmiddel bij huidproblemen.
Kleefkruid is reinigend en ontsmettend en vooral droog eczeem kan er aanzienlijk door verbeteren. Ook bij andere huidproblemen (zonnebrand) kun je kijken of kleefkruid wat verlichting kan geven.

En dan nog dit:
-Heb je kippen, geef ze dan af en toe wat kleefkruid, daar zijn ze gek op. Ook een konijn of cavia zal je dankbaar zijn.
-Zelf kan je ook kleefkruid eten, zolang het nog geen zaad heeft gevormd. Het smaakt licht bitter. Pas op dat je dit niet gaat controleren met rauw kleefkruid, ik ken iemand die dat heeft gedaan en er erg lang last van heeft gehad doordat er een stukje achter in de keel bleef kleven.
-Van de zaadjes schijn je een lekker kopje koffie te kunen zetten door de zaadjes te drogen, dan licht te roosteren en te vermalen. In andere boeken staat dat daarvoor juist de wortel gebruikt wordt.
Met die wortel kan je trouwens ook mooi rood verven....een experimentje dat ik ook graag eens zou willen proberen maar waar ik al járen tegenaan hang want kijk nou......


.......zo'n hoge plant en dan zo'n miserabel worteltje.

44 opmerkingen:

 1. wat leuk dat wist ik allemaal niet over kleefkruid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor je duidelijke en interessante verhaal. Ik reageer bijna nooit, maar lees je stukjes altijd met belangstelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mijn Au Bain Marie staat op, met kokosolie.. en fijngesneden kleefkruid, Leuk!! ik heb soms last van droge exeem, kijken of het helpt, bedankt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat het je helpt, sowieso is kokosvet op droog eczeem al prettig.

   Verwijderen
 4. Wat grappig, dit wist ik ook niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoh, ik wist dat niet, heb er heel veel tussen de planten, ik trek ze uit en composteer ze. Ik heb veel kippen dus vanaf nu gaat het naar de kippen. En in de olie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hello Hanneke,
  I had never heard that you can make coffee from the seed. It is very interesting. Have you ever tried this?
  I love reading your new blog enties.
  Best regards
  Susi from Bavaria
  P.S: Kann ich dir auch in deutsch schreiben?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja....du kannst auch Deutsch schreiben Susi und
  Ich habe noch nie versucht Kaffee selber zu machen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super, mein Englisch ist nicht gerade das Beste. Ich liebe deinen Blog und deine Posts. Du machst immer so herrliche Sachen. Die Übersetzung von Google ist zwar manchmal sehr "abenteuerlich", aber ich find mich mitlerweile gut zurecht bei den Übersetzungen.
   Sei lieb gegrüßt Susi

   Verwijderen
 8. Gelukkig is dat nare spul toch nog ergens goed voor. Ik heb er een beetje veel van in de tuin en het duikt telkens wel weer ergens op, ondanks dat er wilde konijnen in de tuin zitten en er af en toe een toompje van 5 kippetjes lopen.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het heeft soms de neiging om behoorlijk te woekeren, gelukkig is het wel eenvoudig te verwijdern.

   Verwijderen
 9. Ik leer steeds meer bij door die stukjes van jou! Dank! Zag het vanavond meteen staan tijdens een wandeling. Weet het te vinden nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuke blog, maar als het eenmaal balletjes gaat vormen ben ik minder blij... Mijn twee collies kunnen in een onbewaakt moment dan volledig onder de "kleefballetjes" zitten en dat is goed voor een flinke borstelbeurt, Doe ik dat niet, dan ontstaan er flinke klitten ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is indedaad vervelend, onze hond heeft dat ook wel eens. Ik peuter ze er stuk voor stuk uit, ze heeft namelijk een enorme hekel aan borstelen.

   Verwijderen
  2. Als mijn hond klitjes heeft hou ik met een hand het klitje vast en met de andere trek ik de haartjes eruit ipv andersom. Dat scheelt een hoop haren. Mijn hond is namelijk een kooiker met van die hele tere lange zwarte oorplukken waar altijd klitjes aan kleven. En die haren wil ik altijd zoveel mogelijk sparen.

   Verwijderen
 11. Hoe zeef je de zalf of olie? Met een kaasdoek? Of een koffiefilter?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het door een theezeefje, anders duurt het mij veel te lang ;-).
   Alsje het gezeefde zo'n 24 uur laat staan zakken eventuele bladstukjes naar de bodem. Je kunt dan de olie voorzichtig overschenken in een ander flesje en het laatste beetje weggooien.

   Verwijderen
 12. Dank je wel. Dit is echt leuk om te lezen. Ik dit kruidje nog van toen ik kind was. Je kunt er echt iemand mee plagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoe lang laat ik het kleefkruid trekken eer ik het eruit haal? Ik zou het vanavond willen maken met kokosolie (en is dat hetzelfde als kokosvet?).
  En ik las op een andere blog dat je het ook als thee kunt drinken, klopt dat? En hoe doe je dat?
  Alvast bedankt, en ook nog bedankt voor je reactie op mijn vraag bij de bleekselderij!

  Groetjes, Tara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kokosvet is inderdaad hetzelfde als kokosolie. Bij deze zomerse temperaturen is het namelijk (bijna) gesmolten en lijkt het op olie.
   Hoe lang laat je het trekken.......dat hangt een beetje van de hoeveelheid af en de temperatuur, maar na een half uurtje - uurtje is het zo ongeveer wel klaar, wat weer niet betekent dat het niet langer op mag staan.

   Verwijderen
  2. Oh...en thee zetten van kleefkruid is heel simpel. "Gewoon" wat toppen plukken, eventueel eventjes door schoon water halen en in stukjes knippen, in de theepot laten glijden en er kokend water over gieten. Je mag drie kopjes per dag, het is een heel veilig kruid.

   Verwijderen
  3. Hoe lang laat ik kleefkruid trekken ?

   Verwijderen
 14. Wat super om te lezen wat je allemaal met kleefkruid kunt doen. We gaan binnen kort eens op zoek naar dit kruid.

  Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb het inmiddels gemaakt en gebruikt en het lijkt te helpen tegen mijn vervelende eczeem op een vervelende plek (oksel) Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan....leuk dat je het hebt gemaakt en je ervaring hier deelt!

   Verwijderen
 16. Hallo, met kleefkruid ga ik vast ook nog iets doen, maar ik wil over vorige blogs schrijven. De lavassoep gemaakt: heerlijk. De vlierbloesemhoning is goed gelukt en het vlierbloesem/honing/citroenwater is heerlijk. Jammer dat er nu bijna geen mooie vlierbloesem meer is (hier in Middelburg dan). Bedankt voor alle leuke 'weetjes' en recepten. Met hartegroet, TanteJo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag tante Jo (ik had vroeger echt een tante Jo ;-), leuk dat je de moeite hebt genomen om hier even een reactie achter te laten. Hier, Noord Groningen) is nog genoeg vlier, ik kan nog even vooruit, maar "wij" beginnen hier natuurlijk later.

   Verwijderen
  2. Heb vlier struik nu een boom in me tuin gekregen van de vogels

   Verwijderen
 17. Whow wist ik niet dat ga ik eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. bedankt voor de tip, dit ga ik zeker eens proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoe ouder de plant hoe groter en dikker de wortels om ermee te verven. De kleur die ik kreeg is een beetje oranje bruin, maar als de temperatuur rond de 60 graden was gebleven had de kleur meer oudroze geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik gebruik kleefkruid voor mijn bijnieren want ik heb de ziekte van addison

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Kan je er ook tinctuur van maken? Bedankt verder voor alle duidelijke informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is kleefkruid tinctuur in de handel, dus dat is mogelijk. Ik weet alleen niet of het van gedroogd of vers kleefkruid is gemaakt.......

   Verwijderen
 22. Hoiii, kan je het ook drogen en dan in de koude olie laten trekken, is het effect dan ook hetzelfde. Bij mij gaat het altijd fout bij verse producten en olie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een leuk artikel, dit wist ik niet alkemaal, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wist je dat thee van kleefkeuid bijzonder helpt tegen hooikoorts 😁

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips