29-09-2014

smaakmakers in de keuken # 3


Als je regelmatig je eigen koekjes en cake bakt zul je, behalve steeds een andere vorm, ook graag willen variëren met smaak.
Dat kan heel makkelijk met deze eigen gemaakte extracten. Enkele druppels tot enkele theelepels van zo'n extract kunnen een simpel zandkoekje veranderen in een ware traktatie. Ook heel veel andere gerechten kun je net `dat beetje extra` geven door het toevoegen van wat extract.

De basisbereiding
Het product waar je een extract van wilt maken stop je in een klein potje.
Hier giet je alcohol met een niet te laag alcoholpercentage over, bijvoorbeeld vodka of jenever.
Zorg dat alles onderstaat en zet het op een plek waar je regelmatig langs komt, in het begin moet je elke dag even schudden om de smaken makkelijker af te laten geven.
Zet het extract na twee weken op een donkere plek.
Je hoeft de vaste stof er niet eerder uit te zeven dan op het moment dat het boven de vloeistof uitsteekt.
De extracten zijn minstens twee jaar houdbaar.
De hoeveelheid te gebruiken extract in een gerecht hangt af van van het gekozen materiaal, de leeftijd van je extract, je eigen persoonlijke smaak en ook de verhouding materiaal/alcohol.
Bedenk dat de alcohol tijdens het bakken zal vervliegen, je houdt dan alleen de smaak over.

...................................................................................

                                 ROZEN - EXTRACT


Van rozen die erg lekker geuren kun je een heerlijk extract maken. Wij hebben het geluk dat er zo een exemplaar tegen onze zuidmuur groeit, ik gebruik deze rozen graag en veel. Ze bloeien ook lang door, al is het nu bijna gedaan.
Rozen elixerrozenwaterrozen azijn of  rozen met was maak ik er mee, om er maar een paar te noemen. Gebruik echter alleen rozen als je zeker weet dat ze niet zijn bespoten.

Om dit extract te maken, stop ik zoveel mogelijk blaadjes in een klein potje en giet hier jenever overheen. Na een aantal weken zal veel smaak en geur al in de jenever zitten en het extract een bruin - rode kleur hebben (als je rozen rood waren tenminste). Op de eerste foto heb ik net een nieuw potje gemaakt, de kleur en geur zit daar nog in de blaadjes.


Nu heeft lang niet iedereen de beschikking over zo'n roos, maar je kan om dit extract te maken, ook gebruik maken van rozenknopjes, die je in een natuurwinkel kunt kopen. Van die geur wordt je helemaal vrolijk!!


Afgelopen week maakte ik een yoghurt-dessert met een flinke scheut van dit rozen elixer en een handje vol abrikozen. 

Recept:
De gedroogde abrikozen worden in reepjes gesneden.


Deze reepjes gaan in een pannetje met een kloddertje honing en net zoveel water dat ze ruim onderstaan. Breng dit samen even aan de kook. Haal dan het pannetje van de hittebron en voeg een flinke scheut rozenextract toe en ook een beetje vanille-extract. Laat alles helemaal afkoelen.


Vul dan het benodigde aantal  potjes met wat yoghurt en leg hier de stukjes abrikoos bovenop.
Het overgebleven sap op een niet te hoog vuurtje een beetje in laten dikken, en evt. afblussen met nog een beetje rozen extract. Warm over de yoghurt verdelen (want anders krijg je het niet meer uit de pan ;-).
Lekker!!


Meer extracten maken?:

6 opmerkingen:

 1. Deze smaakmakers zien er wel lekker uit. Misschien toch eens uitproberen.
  Dank je om deze receptjes te delen.
  Fijne werkweek, grts Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb net vorige week abrikozenpitten op wodka gezet, als amandelextract. Hopelijk os het veilig, het ruikt sterk naar blauwzuur! Iemand ervaring hiermee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het zelf nog nooit gedaan Eveline, maar in een brochure van de Voedsel en Waren autoriteit staat over het gebruik van abrikozenpitkernen als goedkope vervanging van amandelen het volgende:
   "Door o.a. verhitting tijdens het bakproces verdwijnt het vergif in hoge mate".
   Met andere woorden, als je er amandelkoekjes mee gaat bakken zou het veilig kunnen zijn, tenminste, dat maak ik eruit op.

   Verwijderen
 3. zijn ook proenrozen hiervoor te gebruiken?
  en bedankt voor al je tips en recepten heerlijk
  groett mien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pioenrozen zijn eetbaar, dus in die zin is het mogelijk. of je ook iets krijgt wat lekker en bruikbaar is weet ik niet, ik heb het nog nooit geprobeerd, (wel leuk om eens te proberen.....)

   Verwijderen
 4. Kan dit ook met verse salieblaadjes?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips