23-03-2015

goji bes recepten


Goji bessen staan hoog op de lijst van de nieuwe gezonde SUPERfoods, er is (als je even gaat zoeken op het www), haast geen aandoening of ziekte die niet met dit besje te verbeteren dan wel volledig te genezen is.
Maar "SUPERfood is gewoon een (succesvolle) marketing term, een hype", zegt het Voedingscentrum.
Het woordje "SUPER" wekt bovendien de indruk dat het véél gezonder is dan "normale" gezonde producten en ook de prijs (gezondheid heeft immers een prijs) wijst in die richting.
Het Voedingscentrum is van mening dat er geen SUPERfoods bestaan.
Bovendien is de term superfood niet wettelijk beschermd, daardoor kan elk product als medicinaal of gezond bestempeld worden.

De term "superfood" mag eigenlijk alleen gebruikt worden voor voedingsmiddelen die minimaal 10 unieke eigenschappen hebben en bol staan van de vitamines, sporenelementen en andere, voor ons mensen, gezonde stoffen. Valt de gojibes daaronder? Ik weet het niet, ik kan in mijn keuken niet constateren dat de goji bes, relatief gezien, 500 x meer vitamine C bevat dan een sinaasappel.

Rineke Dijkinga schrijft in haar boek Weetjes over (h)eerlijk eten dat "superfoods" een specifieke verzameling eetbare, voedzame planten zijn die noch onder de noemer voeding noch onder de noemer medicijn zijn in te delen. Ook knoflook, brandnetel, kurkuma en nog veel meer planten en kruiden zijn wat haar betreft dus eigenlijk superfoods.

Hoe je ze ook wilt noemen, daar houd ik mij niet zo mee bezig. Deze besjes hebben in ieder geval een positief effect op onze gezondheid, ze passen wat mij betreft dus prima in een gevarieerd dieet (ze worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde ook al heel lang gebruikt om o.a. de weerstand te verhogen).
Pas op: mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken waar warfarine in zit moeten wel extra oppassen en eventueel hun dosis (laten) aanpassen als ze zeer regelmatig (veel) gojibessen willen gaan eten.

Ze mogen dan gezond zijn, veel mensen vinden ze niet echt lekker om zo op te eten. Vaak gaat er eerst eens wat door de yoghurt en vervolgens blijven ze in de kast liggen. Heb jij ook zo'n potje gojibessen ergens staan?
Probeer ze dan eens te verwerken in onderstaande recepten.....ik beloof je dat je blij verrast zult zijn!

ENERGIEBALLEN (ongeveer. 12 stuks)


In de keukenmachine gaan:
- 3 eetlepels gojibessen
- 2 eetlepels moerbeien
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel pompoenzaad
- 1 eetlepel zonnebloemitten
- 1 eetlepel rasp van een pure chocoladereep
- 3 dadels in stukjes
- 1 dikke theelepel honing


Alles even laten draaien tot het fijn genoeg is.


Draai hier met een koele hand balletjes van en bewaar ze in de koelkast.


GOJI-JAM


Laat 25 gram bessen een kwartiertje weken (net onder) in heet maar niet kokend water.
Giet ze af en laat ze even uitdruppen.
Vermeng de bessen met een 1/2 theelepel rasp van de sinaasappelschil en een klein 1/2 theelepeltje geraspte gember en 1 dadel in stukjes.


Doe alles in een vijzel of prak het fijn met een vork.


Je krijgt een lekkere jam die natuurlijk niet zo lang houdbaar is.

GOJI SMOOTHIE


Voor deze smoothie (één van mijn lievelingsdrankjes), gebruik je hetzelfde recept als voor de jam. Giet de bessen niet af maar doe alles mét een glas soja- kokos- of amandelmelk in de blender.

Meer lezen? Dat kan hier en / of hier.

4 opmerkingen:

 1. Jammie!! Waar is mijn potje goji-bessen gebleven ;))!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke recepten, dagelijks doen wij een lepeltje gojibessen en een lepeltje chiazaad in de fruit smoothie 's morgens. Niet teveel, maar wel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan verse gojibessen plukken in de zelpluktuin hier in Wakken, zijn er ook lekkere receptjes met verse gojibessen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Lucienne, heb je dan recepten gevonden? We heben goji bessen in de tuin staan.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips