12-10-2015

zelf maken: agenda en mochila


Al meer dan dertig jaar maak ik zelf mijn eigen agenda, gewoon in een ruitjesschrift.
Niet omdat een gekochte agenda nu zo duur is, want voor weinig heb je er al één, vooral in januari ;-).  Nee...ik maak ze zelf omdat ik er al heel vroeg in het jaar "behoefte" aan heb.

Laat me het uitleggen. 
Kijk, een paar weken geleden b.v. kwam ik een leuk ideetje tegen op de site van Learning Herbs waar ze laten zien hoe zij de bladstengels van de paardenbloem fermenteren. Nou, dát wil ik ook wel eens proberen maar dat moet dan wel wachten tot volgend voorjaar. 
Je kan dat natuurlijk even op een papiertje noteren of in een notitieblok maar op de één of andere manier raak ik die info dan altijd weer kwijt (om het, wéér te laat, terug te vinden). Het verdwijnt zomaar tussen alle andere leuke dingen om eens te doen.
Daarom is het voor mij veel handiger om dat direct te "plannen" voor volgend jaar. Ik schrijf dat bij voorkeur op zo'n memo-papiertje en plak dit bij de datum waarop dat zo ongeveer gemaakt zou moeten kunnen worden. Het voordeel van zo'n memo-sticker is dat je het zo kunt verhuizen naar de volgende week indien nodig. Mijn agenda zit dus vol met dergelijke gele papiertjes.
(Wil je volgend jaar ook dit fermenteren proberen, hier staat dat recept.)


Ook leuke of goede spreuken die ik tegenkom en nog een keer wil tegenkomen, krijgen een plek in mijn agenda voor volgend jaar. En natuurlijk ook andere nuttige info waar ik tegen aan loop.


Onderstaande spreuk vindt er trouwens elk jaar een plekje in (klik op de foto om te vergroten), Af en toe moet ik dat als moeder maar even lezen, dat is beter voor onze toch al lang volwassen kinderen, als je snapt wat ik bedoel. Maar ja, je blijft moeder :-).


Je kan het verder helemaal naar eigen inzicht invullen, met blanco pagina's voor notities of wat je ook maar belangrijk vindt.
Hoe dan ook, als het nieuwe jaar begint heb ik al een goed gevulde agenda!

.....................................................................................

Een tijdje geleden heb ik de Mochila tassen "ontdekt", met een voor mij totaal nieuwe manier van haken. Arbeidsintensief, dat wel. 
Er moest ook eerst flink geoefend worden voordat het me lukte, maar de bodem van de tas is inmiddels af. Ook al zijn er nog een aantal verbeterpuntjes, het is érg leuk om te doen!!! 
Mocht je geen idee hebben wat een Mochila is: kijk dan even hier.
Deze tassen worden door Wayuu vrouwen uit Colombia met de hand gemaakt en ik vind ze bijzonder mooi!


Kijk, ik ga zelfs al een klein stukje "omhoog"!


Wil je ook zo'n tas maken, er zijn (voor zover ik weet) twee facebookgroepen waar je heel veel info kunt vinden.
Kijk daarvoor hier en/of hier
(Geen facebook? Je mag me altijd een mailtje sturen voor meer info.)

22 opmerkingen:

 1. Wat een super handig en leuk idee zo'n agenda! Kun je lekker naar eigen creatieve uitspattingen invullen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zo'n agenda! Vond ik ook een paar keer leuk om te doen in het verleden waarin ik nog tijd had om dingen te doen... Tegenwoordig heb ik mijn eeuwigdurende agenda in Outlook. Niet gezellig, wel ongelooflijk praktisch. En voor het leuk heb ik in mijn tas ook nog een agenda, maar dan een schoolagenda, van augustus tot augustus. Vind ik veel makkelijker nu ik nog schoolgaande kinderen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee. Ik heb inderdaad ook overal van allerlei tuintips, seizoensrecepten, leuke of juist veelzeggende spreuken. Dank voor je tip! Ik kan het heel goed naast mijn kleine handzame zakagendaatje gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb altijd graag een klein agendatje op zak. Eentje dat in elke handtas past. Ik vind het nog steeds handiger dan de agenda op mijn iphone.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind de agenda echt een geweldig idee! Ga er dit weekend mee aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook het mochila haken ontdekt! Wat leuk :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk idee en zo heb je alles bij elkaar mmmm.... ga ik eens over na denken

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handige tips (simpel plakpapiertje...)! Ik schrijf altijd teveel wat ik weer moet doorstrepen later. Meer plannen altijd dan ik aan kan. Toevallig was ik voor volgend jaar ook van plan de agenda voortaan zelf te maken dan te kopen. Dus komt mooi uit :-)
  Mooi dat haakwerk. Dit ga ik zeker eens beter bekijken via je links!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk idee zo'n agenda! Ik probeer tegenwoordig alles bij te houden in mappen op m'n pc, maar eigenlijk gaat er niets boven het oude knip/plak- en schrijfwerk ;), omdat je het dan makkelijk bij de hand hebt. Wat leuk at je dit al zolang doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer twee erg leuke dingen om te lezen. Ik ga die plakbriefjes zeker gebruiken (waarom ben ik daar zelf nooit op gekomen?) En Marja is helemaal enthousiast over dat haken. Top. Dank je

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk en heel persoonlijk zo'n zelfgemaakte agenda! Daarom vind ik die organizers zo fijn, die kan je ook helemaal tot je eigen smaak vormen. Leuk dat je ook een Mochila tas haakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een goed idee zo agenda ..eigenlijk schrijf ik niet
  zo veel in me agenda ...maar heb overal briefjes liggen ..
  maar dit is een goede oplossing ...de tas begint al mooi te
  worden ....veel plezier met haken ...groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuke agenda ,en je tas gaat goed en word mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk zo'n eigen agenda! Het haken ziet er prachtig uit, wat lijkt me dit leuk om te doen! Bedankt weer voor de tips!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie tas wordt dat!

  En een eigen agenda maken... eigenlijk een heel leuk idee. Ook zo met die spreuken. Daar ga ik eens even over nadenken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Die plakbriefjes, die je al voor het volgende jaar in je agenda plakt: heel handig. Ik zal zelf niet zo gauw een agenda maken, maar het idee blijft hoe dan ook voor mij heel werkbaar!
  En de spreuk van de veilige schepen in de haven: schitterend.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. super dat haakwerkje, wel moeilijk lijkt me.
  Wat het fermenteren van de paardenbloem betreft dat heb ik dit jaar gedaan maar dat is bij mij in ieder geval niet best gelukt het werd drab..
  De paardenbloem van nu is ook te gebruiken als je het wil proberen en ik ben benieuwd of die bij jou dan wel lukt, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik wacht tot het voorjaar, er bloeit hier nog een enkele paardebloem, ik denk niet genoeg voor een probeerpotje. Ik laat het je weten als het lukt ;-)!

   Verwijderen
 18. Erg leuk idee van die agenda! Zit er aan te denken, om er voor volgend ook eentje zelf te maken...maar: heb je een bepaald soort schriftjes, die je gebruikt? Met hoeveel pagina's ongeveer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik schriften met een ringband, omdat die wat makkelijker "in model " te houden zijn als ik er van alles inplak. Het aantal pagina's is afhankelijk van wat je wilt. Eén week op twee pagina's of 1 dag per pagina of......

   Verwijderen
 19. Wat een super idee de eigen gemaakte agenda,ben ook één van vele papiertjes die ik later weer tegenkom als ik weer opruim. En dan weer opnieuw denk wat een leuk idee of recept enz. Net op een papiertje het recept van echte zopie bij de rest gedaan maar komt nu in de agenda. Als ik bij de huisarts ben of waar dan ook en ik zie een leuk recept enz dan maak ik er een foto van en schrijf het thuis dus nu in mijn nieuwe agenda. Fijne feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo,
  Ik ben via via op uw blog terecht gekomen en moet zeggen dat ik zeker zal terugkomen! Zelf heb ik geen - nog niet - groene vingers en ik kan er altijd van genieten om verhalen van anderen te lezen.
  Wat me echter in deze post aantrok was het haken van Mochilla. Zelf ontdekt vorig jaar maar nog niet geprobeerd dus altijd leuk om iemand anders haar ervaringen te lezen :-).
  Fijne dag nog!
  Ann
  P.S.: Als u zo geniet van zelfgemaakte agenda's moet u zeker n's het boek van Arne & Carlos lezen - is aan te bevelen (staat al enkele maanden bij mij in m'n boekenkast).

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips