24-09-2012

vochtige (babybillen)doekjes


Er wordt ons heel vaak iets toegeschoven met de vraag: "Kun je dit ook gebruiken?" En ik, ik zeg altijd maar "ja", vaak zelfs zonder te kijken óf ik het eigenlijk wel gebruiken kan :-). 
Dus vond ik, bij het opruimen van de gangkast, zo'n ooit eens gekregen rol easypull navulverpakking terug. Ik gebruik dat eigenlijk niet, ik ben meer van het vaatdoekje, en zo'n houder waar de rol in moet heb ik ook niet.
Tja, wat moest ik er nu mee. Gewoon maar op het aanrecht zetten, dan komt het vanzelf wel op? 
Of toch eens op internet kijken naar mogelijke andere toepassingen?
Nou, ik had het niet verwacht maar ik heb wel degelijk wat gevonden, bij white house black shutters.
Zij gebruikt het als vochtige babybillendoekjes.

En ze zijn zo gemaakt! Kokosolie, zeepvrije babywasgel (even geleend), en een passende plastic bak met deksel.


Eerst moest de rol doormidden. Ik heb m'n oude keukenmes toch maar even flink scherp geslepen, ik dacht dat ik er een hele kluif aan zou hebben,


maar dat viel heel erg mee!


In een pannetje smolt ik een flinke eetlepel kokosvet en deed er daarna ruim 500 ml lauw water bij én twee ferme scheuten wasgel. 


Het werd helemaal opgenomen door het papier en je trekt de velletjes daarna heel makkelijk uit de rol. (maar daarom heet het natuurlijk ook easy pull :-)
Als de rol wat te droog wordt kun je gewoon nog een beetje water toevoegen.


Het werkt heel goed, als ik nog een baby had dan ging ik ze vast regelmatig maken want dit is veel goedkoper dan de winkelvariant, één rol bevat 60 meter papier!  Deze geef ik daarom maar aan de wasgel-eigenaresse, ze komen daar vast wel op. Met de andere helft ga ik experimenteren met zeep en dettol of zo iets, zodat ik ze kan gebruiken bij de koeien. 

Maar dat lekkere zwitsalluchtje, man, ik schiet helemaal terug naar "the good old eighties".

27 opmerkingen:

  1. Ik moet je een compliment geven, zoveel leuke ideeen heb je!
    Ik weet heus wel dat veel van je ideeen van anderen sites komen, maar ik vind het erg gaaf dat je dat met veel mensen wilt delenop je site.
    Zo veel goede tips, voor ieder wat.
    De complimentjes!!!!!

    Groetjes
    Van zo maar iemand

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, "zo maar iemand"! Fijn dat je de moeite nam het even te laten weten.

      Verwijderen
  2. Weer een goede tip.
    Lekker geurtje hè? Ik zit ook regelmatig aan de kleinkinderen te snuffelen. Pure nostalgie.
    Fijne dag nog, groetjes, Thea.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat dat ook het lot is van mijn kleinkinderen......ooit.

      Verwijderen
  3. He hoi Hanneke,
    Super goede tip! Ik wil graag wat natuurlijke dingen gaan gebruiken. Niet dat mijn kind nu nog heel klein is maar omdat hij wel een snoete doekjes gebruikt. Ik ben niet zo'n fan van al die ingredienten die ik niet zo goed uit mijn mond kan krijgen en misschien toch wel meer met ons doen dan wij verwachten. Dus bij deze mijn dank!

    Groetjes Jolanda te Lindert

    Ps waar koop jij je kokosolie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het kopen bij de bio winkel, maar je kan het ook kopen bij de toko's alleen heeft dat niet een bio keuring. De toko is veel goedkoper en dat zit in een glazen fles of pot. De bio uitvoering zit altijd in een plastic bak vind ik zelf vervelend al die plastic potten.
      Maryjan

      Verwijderen
    2. Ik heb het voordeel dat ik bij de groothandel mijn kruiden en andere natuurlijke ingrediënten kan bestellen. Daar komt dus ook mijn kokosolie vandaan. Ik heb verschillende merken zien staan bij de natuurvoedingswinkel. Daar zou ik eens gaan kijken (wellicht ééntje een beetje in de buurt?)

      Verwijderen
  4. Supergoed idee! Goedkoop én veel beter voor de babybilletjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor je eigen billen vast ook niet verkeerd, al ben ik zelf geen fan van Zwitsal. Zou het ook lukken met badschuim van de Traay of Urtekram?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie niet waarom dat niet zou kunnen. Of het moet te veel schuimen?

      Verwijderen
  6. Nu is onze zoon net zindelijk jammer de bammer. Anders was ik het zeker gaan gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. zindelijk wil nog niet zeggen dattie nooit vuil wordt!!
    dan worden het toch snoetenpoetsers ipv billenpoetsers!!
    heerlijk.. ik gebruik ze ook vaak! maar nog nooit zelfgemaakte.
    fijn als je een bbq hebt in een park of aan strand na een picknick!
    vroeger nam ik de bekende natte waslap in plastic boterhamzakje mee.. maar deze oma gaat ook met dr tijd mee !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo gulle aarde,
    even een variant op jouw doekjes.
    Zelfde plastieke doos, een wc rolletje, plantaardige olie( zonnebloem, kokos of raapzaadolie) en tenslote thee tree olie.
    Je haalt het kartonneke uit de wc rol. Stopt de wc rol in de plastieke bak. Je neemt ongeveer 50 ml olie met daarin een paar druppels thee tree olie in. Dit mengsel giet je over de wc rol en je doet de deksel toe. Dan draai je de doos een paar uurtje onderste boven zodat de olie doorheen de hele rol trekt.
    Ik gebruik deze olie doekjes in mijn opvang voor het volgende:
    - billen vegen. De olie zorgt dat er een laagje achter blijft en je ook de volgende keer een vuile poep goed zuiver krijgt. De olie beschermt tegen de urine in de luiers. Thee tree voorkomt open billen wegens een spruw besmetting.

    -In de herfst en winter voor het vegen van snotteneuzen. Door de olie verwijder je korstjes makkelijk. De neusjes worden inder schraal. En de thee tree olie dood bacterieën en virussen.

    Als je doekjes te vettige/ plakkerig of te droog aanvoelen dan moet jezelf even de hoeveelheid olie aanpassen. ;)

    Grtjs Veronique

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hee, dat doet herinneringen ophalen! De oudste is nu 27 en de jongste 20, maar ik maakte met een rol goedkoop wc papier en een fles babyolie van een goedkoop huismerk zo m'n billen- en toetafveegdoekjes. En in mijn tijd had je van die platte Zwitsal doosjes met precies de velletjesmaat. Even aan de tafel velletjes losscheuren, bakje vullen, olie erop druppelen en klaar was mijn reisdoosje. Dat van die tee tree olie is nu een goede aanvuling voor de kleinzoon.

    groetjes, tweedekans

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het idee is prachtig, maar er blijven zo wel resten achter op de babybillen. De Zwitsal zeepvrije wasgel moet je wel weer met water afspoelen (zoals de meeste zeep), niet alleen erop smeren. Ik zou het niet durven uitproberen op een kindje, ik denk echt dat je hier last van krijgt. De suggestie van tee teee olie lijkt me veel beter!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Per doekje is de hoeveelheid wasgel heel weinig en ook nog verdund met water. Als je het niet wilt gebruiken kun je het waarschijnlijk ook achterwege laten of vervangen door (meer) olie. Tea Tree zou ik absoluut NIET doen. Door oxydatie wordt deze e.o. een product dat een zeer heftige allergische reactie kan geven. En juist het potje met billendoekjes gaat heel vaak open.

      Verwijderen
    2. ja die tea tree... erg veilig is dat ook weer niet hoor, om dat bij (kleine) kinderen te gebruiken... ik zou al eerder voor lavendel gaan dan... heeft ook ontsmettende eigenschappen... en idd zoals hanneke zegt: hele kleine beetjes maken wegens de oxydatie...

      Verwijderen
    3. Ik denk dat tee tree olie en kleine billetjes niet zo'n goede combinatie zijn. Als er een open plekje op zit is het pijnlijk. Eens deed ik het op mijn mondhoeken die stuk waren. Het bandde enorm, maar het hielp wel meteen..

      Verwijderen
  11. hoi! je kunt dit trucje misschien ook doen met stevige (Lotus?) toiletpapier, dan kun je ze ook nog doorspoelen in de wc. of kan dat met easypull ook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee. Proberen kan natuurlijk altijd. Als je niet uit het midden kunt trekken kun je ook altijd nog losse velletjes in een bakje doen. Of easypull doorgespoeld kan worden weet ik ook niet, wij hebben een septictank en die `lust` niets anders dan dun wc papier :-).

      Verwijderen
  12. ik heb onlangs zelf vochtige doekjes gemaakt door oude t-shirts in stukken te knippen :-) Om ze vochtig te maken / te houden voegde ik er water met wat Bormo zeep toe en verder enkel wat etherische olie van lavendel en tea tree. Ik ga jouw combinatie ook eens proberen, maar zonder de zwitsal.
    Het werkt nu al veel makkelijker dan de standaard vochtige doekjes en experimenteren is altijd leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, experimenteren is altijd leuk! En dus ga ik eens nadenken over het gebruik van t-shirts én eens uitzoeken wat Bormozeep is want daar heb ik nog nooit van gehoord.

      Verwijderen
  13. Hoi,
    Leuk idee zeg, ik ga het proberen. Heb een zoontje van 3 waarvan de billen af en toe lastig schoon te maken zijn met gewoon droog wc-papier (voor ons zelf misschien ook weleens handig ;) ). Ben morgen ook uitgerekend van onze tweede dus billendoekjes zullen niet aan te slepen zijn.
    Verder leuke dingen gevonden op je site, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, dan kun je ze zeker wel gebruiken! Enne....een fijne bevalling.

      Verwijderen
  14. hoi Hanneke, hoe lang denk je dat deze goed blijven? ik zou ze eventueel willen verwerken in een soort cadeau-mand maar dan zouden ze dus best wel een maand of 2 kunnen bewaren...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zolang blijven ze zeker goed, tenminste als ze in een afgesloten bakje zitten zodat het water niet verdampt.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips