31-10-12

appelbrood


Bij de koffie nemen we graag wat lekkers, niet bij elk kop koffie maar toch haast wel één keer per dag.
Geen dikke gevulde koeken hoor maar "gewone", al dan niet eigengebakken, koekjes.
Appelbrood vinden we ook erg lekker en er zitten niet zoveel calorieën in zodat je een lekker groot stuk kunt ;o).

Zo maak ik het:

Nodig
-200 gram bloem
-lauwwarm water (zoveel als nodig voor een niet meer aan je handen plakkend deeg)
-klein klontje boter
-1/2 zakje droge gist
-klein schepje suiker
-mespuntje zout
Maak van deze ingrediënten een soepel brooddeeg en laat het ruim een uur op een warme plek rusten en rijzen.


Rol dan het deeg uit tot een lap en snij er repen van. Leg een passend vel bakpapier in een bakvorm met een doorsnee van 20 cm en vet de zijkant in.
Snij één of twee appels in dunne partjes en roer wat kaneel door een beetje suiker.


Vul nu de vorm met de reepjes brooddeeg en de stukjes appel, die even door het suiker/kaneel mengsel zijn gegaan. Laat het nog een half uurtje rusten en bak hem dan in ongeveer 20 minuten gaar in een oven van 220 graden.


Je kunt het brooddeeg ook nog verrijken met een ei of met melk. Ook kun je iets kaneel of maanzaad aan het deeg toevoegen. Eventueel voor het afbakken het brood bestrijken met een los geklopte eidooier of direct na het bakken met warme abrikozenjam bestrijken.
Succes verzekerd!

41 opmerkingen:

  1. Wat een leuk recept, weer eens een heel andere manier om brooddeeg te gebruiken! Die ga ik uitproberen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er leuk en lekker uit! Binnenkort maar eens een poging wagen..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm, dat ziet er goed uit. Dit recept ga ik even opslaan. Is ook erg leuk om te maken denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er erg lekker uit! Ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Apart recept! En het ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ohhhhh het is net appeltaart, ga het zeker ook eens proberen hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ohh dat zie ik wel zitten, daar houden wij wel van. ga ik vanmiddag lekker bakken! dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat ziet er erg lekker uit! Die gaan we binnenkort eens bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die komt bij ons binnenkort bij de koffie, mmmmmmmmmm!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  10. lekker! en een originele vorm! deeg tussen de plakjes....
    Zondag...............

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Thanks for this lovely idea. I am going to try this tomorrow.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat lijkt me dit lekker!!!!Heerlijk voor dit weekend!!!

    dank je wel voor dit recept

    gr.Lenie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mmmmm... dat ziet er lekker uit! En het lijkt zo'n heerlijk makkelijk recept.. Opslaan en uitproberen dus ;o)

    P.S. Waar is nu de beste plek om met dit (koude) weer je deeg te laten rijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet het altijd bovenop één van de houtkachels, maar die mogelijkheid hebben niet zoveel mensen. "Vroeger" deed ik wel eens de oven heel eventjes aan en dan het deeg erin met de deur dicht.
      Het moet lekker warm staan,bij de kachel of verwarming, maar minstens zo belangrijk is het om een vochtige doek over de schaal met deeg te leggen en dit weer af te leggen. Als het wat kouder staat laat ik het gewoon wat langer rijzen, ik kijk eigenlijk meer naar het resultaat dan naar de temperatuur.

      Verwijderen
    2. Ik heb een soort hooimadam gemaakt. Hierin laat ik het rijzen. Werkt goed.

      Verwijderen
  14. Oh wat ziet dat er ontzettend lekker en mooi uit, het lijkt wel een roos! Hmm...leuk om dit weekend eens uit te proberen, dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dat ziet er heerlijk uit en past zo helemaal bij de tijd van het jaar, ik ga het zeker eens proberen ;o)
    Dank je wel weer voor dit recept ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dit lijkt mij een geweldig lekker en makkelijk recept, ga het beslist proberen. Bedankt, groeten Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Alleen het woord: appelbrood, zegt me al heel veel. Klinkt heerlijk. Ik sla je recept op. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Het ziet er niet alleen lekker uit , het is ook heel lekker !
    Ik heb het vanmiddag gemaakt .... jammie :)
    Groeten , Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Het blijft leuk om je blog te volgen Hanneke! Heerlijk recept deel je in deze post. Thanks!
    Groet, Aukje

    BeantwoordenVerwijderen
  20. dit ga ik een keer proberen. En wat ziet het er prachtig uit.
    Overigens... gulle aarde... kijk eens op mijn post van vandaag.
    Als die gulle aarde dan in je tuin ligt, kun je van de lege zak nog een tas maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. bedankt voor de inspiratie.Wat een onwijs leuke site.
    Ik maak graag dingen zelf.
    Ik ga dit appelbrood vandaag maken als verrassing voor een vriendin.
    Ik zag dat je bij het recept met de appeltjesappeltaartjes custard gebruikte, dat recept heb ik nog niet gemaakt.
    Kan dat ook bij dit appelbrood recept?
    (De custard maak ik uiteraard ook zelf want ik heb verse melk in overvloed.)

    Groetjes van Tanja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, volgens mij kun je dat wel proberen. Bij de appeltaartappels gebruik in custardpoeder (niet helemaal duidelijk in het recept misschien) dus daar zou je de appelstukjes ook mee bestrooien kunnen. Of een dikke custardvla maken en er tussen zien te frummelen.
      Klinkt ook wel heel lekker moet ik zeggen.

      Verwijderen
  22. NOU, ik heb hem vandaag gebakken..hij is ver-rukkelijk! Ik had geen abrikozenjam, maar wel zelfgemaakte miniola marmelade, deze heb ik erover gesmeerd. We moesten ons beheersen om niet alles op te eten. Wij hebben hem warm gegeten met een lekkere beker thee erbij..mmm
    Wat is deze site toch leuk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Heerlijk! Ik maakte de dubbele hoeveelheid voor ons grote gezin en om wat over te houden, maar het brood ging warm schoon op :). Weer bedankt voor een heerlijk recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ziet er heerlijk uit. Ik ben gelijk gestart. Het deeg staat nu voor de eerste keer te rijzen. Lekker voor vanavond. Mmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Heerlijk. Ik ben gelijk begonnen. Hij is nu voor de eerste keer aan het rijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Het deeg staat hier ook te rijzen, ben erg benieuwd hoe het smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is heerlijk geworden, dank je voor dit geweldige recept.

      Verwijderen
    2. Leuk dat je het even laat weten Ella!

      Verwijderen
  27. Wat een leuk idee !!! Erg lekker......deze keer heb ik je recept gevolgd, volgende baksel wordt met speltmeel en honing.
    Prachtige blog heb je trouwens....
    Groeten
    Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Speltmeel en honing....klinkt ook lekker.

      Verwijderen
  28. Goh, wat een leuke website. Ik heb al wasverzachter, wasmiddel, cup a soup gemaakt. Nu wil ik het appelbrood gaan maken. Zou ik in plaats van suiker er ook Agave stroop door heen kunnen doen of werkt het dan niet meer ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor het bakresultaat zal het waarschijnlijk niet uitaken. Misschien wel wat meer geklieder om appelstukjes door de kaneel stroop te halen, ;-)

      Verwijderen
  29. Ik ben 't nu aan 't maken. Ben erg benieuwd naar hoe het zal smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ohhhh jij is heerlijk! Heb hem vanmiddag gemaakt, alleen had ik onvoldoende appels dus heb ik het midden opgevuld met verse ananas.En geen kaneel in huis maar wel kaneelstokjes, die heb ik fijngemalen in een vijzel ;)
    Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Dit lijkt me zalig! Zit er nu een brood bodem in, of alleen bakpapier?
    Morgen ga ik het proberen.
    groeten, Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de vorm zit alleen bakpapier. Door het rijzen vormt zich vanzelf een bodem van brood. Succes!!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips