08-10-2012

goudsbloemen: drogen en een knutsel



Als je nog goudsbloemen hebt staan, en er komen nog een paar droge dagen, dan kun je nog wat bloemen plukken om te gaan drogen. Een aantal bloemen moeten natuurlijk blijven staan en zaad vormen, zij zorgen immers volgend jaar weer voor een succesvolle oogst. 
Bij mij zag het er trouwens dit jaar lang na uit dat er geen goudsbloemen zouden komen. De hele kruidentuin is dit voorjaar "op de schop" gegaan en, laks als ik kan zijn, is er geen nieuw veldje ingezaaid. We laten de goudsbloemen normaal altijd 'zichzelf' uitzaaien. Later in het seizoen zijn alle zaailingen, die toch nog overal in de tuin opkwamen en ook maar enigszins leken op een goudsbloem, bij elkaar gezet in één border en was ik verbaasd over de grote hoeveelheid bloemen. 
Aan de late kant maar toch......

Ik droog de, pas geopende, hele bloem vaak in lege, maar schone, eiertrays ;-).


Dat gaat super, ik kan het hoog opstapelen waardoor het weinig ruimte inneemt, de bloemen hebben alle ruimte én het is lekker luchtig.


Na zo'n twee weken zijn de bloemen helemaal droog en kun je de oranje (of gele) lintbloemen en zo afhalen.
Nu zullen de meeste mensen geen eiertrays in hun bezit hebben. Geen nood, droog ze op een niet te warme, luchtige, stofvrije, plek op of tussen een dunne (thee)doek. En natuurlijk niet in de zon maar een beetje beschut. Om ruimte te sparen kun je ook alleen de lintbloemen drogen. Zorg er wel voor dat de blaadjes "de ruimte hebben", ze mogen niet allemaal op elkaar liggen. Schep ze ook af en toe even om met je handen.


Als ze helemaal droog zijn, ze maken dan een knisperend geluid, bewaar je ze in een, liefst donkere, glazen pot of in een papieren zak en zet ze in een donkere kast. De mooie oranje kleur zal langzaam minder intens worden, ziehier het verschil met een pot van een paar jaar oud.

De gedroogde goudsbloemen kun je nu voor dezelfde indicaties gebruiken als de verse bloemen. Bedenk wel dat er een verschil in hoeveelheid zit tussen vers en gedroogd! 1 theelepel gedroogd is ongeveer 2 theelepels vers. (Koken doe je trouwens meestal alleen met verse bloemblaadjes)

Hoe je je goudsbloemen ook gaat drogen, je houdt altijd het hartje over................


en dat vind ik dan weer jammer op weg te gooien. Dit jaar maakte ik er een bloemenbal van.

Doorboor een piepschuim bal (tegenwoordig opgewaardeerd tot styropor bal) met een breinaald
en haal hier een koortje door.


Beplak hem dan helemaal met de hartjes van de goudsbloemen......


en hang hem ergens op ;-).


Je moet er niet te vaak aanzitten, de gele (buis)bloemen van het hartje kunnen makkelijk loslaten. Wil je de bal liever als decoratie in een mandje dan kun je z'n leven wat verlengen door hem te bespuiten met haarlak of transparante lijmspray.
Oh, en ook de blaadjes van de goudsbloem kun je kopiëren, wat trouwens anders genoemd wordt. Met de zoekterm "flower pounding" krijg je prachtige, inspirerende afbeeldingen. (met dank aan Sacha voor deze leuke tip!)

Volgende week zal ik een paar mogelijkheden laten zien voor het maken van een zalf met als basis goudsbloemolie.

Misschien ook interessant:                                        
goudsbloemolie en -tinctuur
calendulazalf

8 opmerkingen:

  1. Ik voel me vereerd dat je mij vermeld. Ik moet het veel te inspirerende internet bedanken ;). Met baby aan de borst google ik mij helemaal suf.

    Dit jaar zaaide ik voor het eerst goudsbloemen en genoot helaas alleen van de aanblik, maar daar gaat volgend jaar verandering in komen! Het enige nadeel van tuinieren: dat je zou willen dat het volgende tuinjaar morgen begon. En dat terwijl ik wat veel te snel groot wordende kinderen betreft de tijd het liefst zou stil zetten. Dan maar bloggen om herinneringen vast te leggen :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. VermeldT. Corrigeren lukt niet. Fijne zonnige herfstdag!

      Verwijderen
  2. Geweldig dat je zoveel met goudsbloemen kunt doen. Jammer dat er bij mij maar een paar meer in de tuin staan,
    voor het zaad voor volgend jaar.
    Bedankt voor je leuke tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. What a great idea! I wish it wasn't already too late here. I'm afraid my flowers have already been frosted. I will mark this for next year.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Briljant, drogen in een eierdoos. Ga ik meteen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hello, I really like your post. I love marigolds (we call them Calendula in the U.S. so as not to confuse them with another flower called marigold.) Your craft made with the flower heads is very nice. Thanks for sharing...I am a new follower too. You may like some of my posts on herbals at livininthegreen.blogspot.com. Blessings!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips