Van de laatste groene bladeren van onze esdoorn maakte ik deze bladskeletten.
Bladskeletten kun je in principe van elk soort blad maken en laten je zien wat anders (bijna) voor je ogen verborgen is.
Het basis recept is simpel: een paar lepels soda oplossen in kokend water en hier je bladeren 30 minuten in laten liggen.
Voor sommige bladeren werkt dit prima, maar de esdoornbladeren laten zich niet zomaar "uitkleden". Ik heb ze een ongeveer een kwartier zachtjes laten koken in de sodaoplossing.
Daarna in het water af laten koelen en dan kun je met een kwastje of een afgedankte tandenborstel het bladgroen er uit tamponeren. Ook dit gaat bij elk blad anders, hele fijne blaadjes bijvoorbeeld, gaan snel stuk. Hoe dikker en stugger het blad is, hoe beter het resultaat uiteindelijk zal zijn.
Als je tevreden bent kun je het blad, tussen twee kranten met iets zwaars erop, drogen of je gaat hem eerst nog bleken. Heel ordinair met dikke bleek ;-).
Een dikke scheut aan het water toevoegen en wachten en wachten................,
want volgens het boek zou de klus binnen 30 minuten geklaard moeten zijn maar bij mij was er toen nog geen verschil zichtbaar.
Pas na zo'n drie uur was het blad wit.
Je kunt nu heel duidelijk de nerven zien. Ze geven niet alleen stevigheid aan het blad maar zorgen ook voor het transport van water en voedingsstoffen. Mooi om naar te kijken.
Er is ook nog een "recept" waarbij je na het koken de bladeren eerst goed moet laten drogen om daarna, met een zacht borsteltje, het bladgroen weg te halen.
Dat moet ik volgend jaar dan maar eens proberen!
Wat mooi zo'n blad!
BeantwoordenVerwijderenJa, net kant. Sommige bladeren, van een soort hortensia, vi.d ik weleens in de tuin, zo maar een cadeautje van Moeder Natuur
BeantwoordenVerwijderenmooi,weer bedankt voor de tip
BeantwoordenVerwijderenJe ziet bladeren ook wel eens zo mooi ontdaan van het bladgroen in het bos liggen. Groeten Ruud
BeantwoordenVerwijderenMooi zo'n bladskelet. Bedankt voor de werkwijze.
BeantwoordenVerwijderenSchitterend!!!!!!!
BeantwoordenVerwijderenDit is echt een goede tip !! Weet je hoeveel bladeren ik heb liggen ???
BeantwoordenVerwijderenDat kan ik pas beantwoorden als ik weet hoeveel bomen dat je hebt ;-)
VerwijderenSuper bedankt voor de uitleg.
VerwijderenIk ga de bladeren bewerken zoals uitgelegd en gebruik ze als decoupage materiaal, krijgen ze toch een eeuwig leven
Nou, dat is echt heel erg grappig...ik zag gisteren buiten zo'n blad liggen, prachtig fragiel met nerven zichtbaar...en ik moest denken aan familie die mij ooit vertelde hoe je dat zelf kon doen..en ik wist het niet meer..
BeantwoordenVerwijderenEn nu lees ik het bij jou, hoe bestaat het!! ;-)
Leuk, bedankt voor je uitleg!
Leuk.
BeantwoordenVerwijderenZo versnel je de processen in de natuur. Mooi resultaat!
BeantwoordenVerwijderenAls kind had ik een schilderij in mijn kamer hangen met zo'n blad. Ik had het op straat gevonden en mijn moeder had er een lijstje omheen gedaan. Nooit geweten dat we dat zelf ook konden doen. Leuk!
BeantwoordenVerwijderenLeuk als kind wel eens gedaan maar werden toen geverft met paar druppels mmm volgens mij ecoline/inkt aan water toevoegen . Vroeger had je ook van die goedkopeviltstiften waar staafje met inkt inzat werd er dan ook wel in de pan bij gedaan. En dan verschillende kleuren op plakken had je schilderij voor oma, tantes, buuf haha iedereen eigenlijk waar je ze maar aan kon geven.
BeantwoordenVerwijderenHaha, herkenbaar, zegt meteen iets over onze leeftijd 😅
VerwijderenAls je dit met de bladeren van een hortensia doet kan je ze gebruiken als vleugeltjes bij bijv. elfjes.
BeantwoordenVerwijderenWe vinden ze wel eens en de kinderen denken echt dat het vleugeltjes zijn.
Echt cool maar iemand had het er over dat het ook met een strijkijzer kan precies wist die het ook nie meer maar het kon wel weet iemand mischien hoe?
BeantwoordenVerwijderenSuper mooi nooit gedacht dat je dat zelf kon maken
BeantwoordenVerwijderenMoou gedaan
BeantwoordenVerwijderenJe had het ook over een boek, waar alles in zou staan...mag ik vragen hoe dat heet...?
BeantwoordenVerwijderenNu moet ik even stijf nadenken Janny, volgens mij was het "buiten spelen binnen pret" maar 100% zeker ben ik niet. Had het toen geleend van de bibliotheek, maar dat is inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden........
VerwijderenGoed idee. Ik ga het eens proberen met een mooi GINKO blad.
BeantwoordenVerwijderenLukt het ook met hefstbladeren? Ben nu al enkele dagen bezig met herfstblad van een plataan, maar het lukt niet. Zelfs niet na 2 dagen in de soda. Weet dat plataan slecht verteerd, maar zou toch moeten kunnen, of niet?
BeantwoordenVerwijderenHeb dat zelf nog nooit geprobeerd, dus durf daar geen anteoord op te geven. Het lijkt erop dat plataan een andere stof (erbij) nodig heeft om op te lossen?
VerwijderenJa dat klopt de natuur doet het werk ook wel voor je maar dan heeft het wel een ruime tijd gelegen en komt het door weers invloeden 😉😁 en vind ( ik ) persoonlijk mooier door natuurs weer invloeden ☺
BeantwoordenVerwijderen🤔
BeantwoordenVerwijderenHoi, ik probeer op elke mogelijke manier een bladskelet te maken van een vijgenblad, maar het lukt me niet. Iemand ervaring? Dank je wel voor de tips.
BeantwoordenVerwijderen