Je kent het misschien wel............
Je loopt op de groenteafdeling van een winkel. Al dat lekkere fruit dat daar ook ligt, zo mooi gepresenteerd en zó verleidelijk. Voor je het weet liggen er een aantal peren in je kar. En dat terwijl een zacht stemmetje ergens boven in je hoofd wanhopig om aandacht vraagt: "Doe dat nu niet, je weet toch...."
Je luistert niet.
Je loopt op de groenteafdeling van een winkel. Al dat lekkere fruit dat daar ook ligt, zo mooi gepresenteerd en zó verleidelijk. Voor je het weet liggen er een aantal peren in je kar. En dat terwijl een zacht stemmetje ergens boven in je hoofd wanhopig om aandacht vraagt: "Doe dat nu niet, je weet toch...."
Je luistert niet.
Thuis wordt direct de eerste al "geslacht", en ai....... "deze is eigenlijk nog niet rijp, hij is wat droog en smakeloos" zeg je, om direct met de oplossing te komen: "de rest van deze peren moeten gewoon nog even verder rijpen".
En nu gebeurd er wat vreemds, die peertjes zijn zo van slag dat ze van niet rijp zo doorschieten naar overrijp.
(wat eigenlijk nog veel minder smaakt dan een niet rijpe peer)
De peren blijven dus liggen, de wonderen zijn immers de wereld nog niet uit?
Tja, peren in de wintter? Eigen schuld......
Toen ik op de site van food in jars dan ook een recept tegen kwam van overrijpe peren-chocolade jam keek ik even op de fruitschaal en zag dat ook deze keer een wondertje was uitgebleven ;-).
Wat fijn!!!
Wat fijn!!!
Chocoladerepen heb ik altijd wel in huis, ook de rest is geen probleem. Alleen de enorme hoeveelheid suiker uit het originele recept, oei, ik was bang straks geen peer meer te proeven. Ik ben wat aan de goochel (niet google!) gegaan, hier en daar ietsjes veranderd en dit is het recept wat wij allemaal erg lekker vinden!
-4 (over) rijpe peren
-sap van een halve citroen
-1 theelepel kaneel
-50 gam rietsuiker
-pure chocoladereep van 60 gram in stukjes
Schil de peren en snij in kleine stukjes. Samen met het sap van de halve citroen zachtjes laten koken met de deksel op de pan totdat de stukjes zacht zijn.
Nog even weer aan de kook brengen en heet in een superschoon potje gieten.
In de koelkast, niet te lang, bewaren.
En dan, de zondagmorgen:
Wat lijkt die me lekker, ga ik zeker proberen.
BeantwoordenVerwijderenOok er leuk om kado te geven, is weer eens iets heel anders.
Echt weer eens heel wat anders dan mijn favo peerrecept met vanille en rozijntjes.. Leuk!!
BeantwoordenVerwijderenMmmm dat klinkt inderdaad erg lekker. Zo heb ik wel 'ns overrijpe bananen op de fruitschaal en daar maak ik dan bananencake van. Volgens mij heb ik bij op de site wel eens het idee van de blikjes gezien en dat past dan mooi ;-)
BeantwoordenVerwijderenFijne dag.
groetjes,
Anita
Heerlijk recept, meestal heb ik wel peren in huis en ik heb ook een paar keer geblogd met recepten over peren.
BeantwoordenVerwijderenPeren en chocolade is een erg lekkere combinatie, maar meestal zijn ze toch op voor ze overrijp worden, toch maar eens wat peren laten liggen.
groetjes, Loes
ooooh dit klinkt erg lekker............
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk idee, ga ik zeker proberen.
BeantwoordenVerwijderenHet opschrift van het hoofdstuk in het boek op de foto
intrigeerde me.
Mag ik van jou de titel weten?
groet, Lia.
Het is een boek van Gary Morris: Sporen in ons hart, de levende erfenis van de Yurok-indianen.
VerwijderenOoh that looks so good :-)
BeantwoordenVerwijderenVisiting from pret-a-vivre.com
Dat lijkt me erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenIk ken het probleem met de peren!
Of ze zijn te hard of te zacht!
Ik ga dit snel eens proberen.
Liefs, Juliëtte
Ik snap helemaal wat je bedoelt met die peren maar perenjam dat kende ik nog niet.
BeantwoordenVerwijderenWeet je wat ook heel lekker is. Rode bessenjam met witte chocolade.
BeantwoordenVerwijderenLekker die zoetzure besjes met stukjes witte chocolade. Je neemt een blok witte chocolade en maakt die fijn. Ik stop de chocolade in een diepvrieszak en sla er met de deegroller op tot alles heel klein is. Kook de jam en laat iets afkoelen zodat de chocolade niet teveel smelt maar in kleine stukjes blijft. Dat ziet er niet alleen mooi uit maar smaakt ook superlekker.
Verder nog een lekker recept. Framboos met marsepein. Neem marsepein in een blok. Leg in de koeling zodat je het marsepein goed grof raspen kunt. Kook de frambozenjam en neem van het vuur, voeg de grof geraspte marsepein toe en roer goed door.Ik beloof je dat die pot heel snel leeg is:-)
Hé, die kende ik nog niet, dank je wel! Veel aalbessen en frambozen hier dus dat ga ik volgend jaar proberen, nu doe ik aardbeien bij de aalbessen maar met chocola klinkt héél lekker. En marsepijn.....ik kan daar maar moeilijk van afblijven dus die pot zal idd heel snel leeg zijn.
VerwijderenLeuk!!!