30-01-2013

kaas op olie



Altijd al zelf eens kruidenkaas willen maken? Dit is the easy way ;-), makkelijker dan dit kan volgens mij niet!
Ik maakte deze week een aantal potjes, een goed gevoel als de voorraad weer is aangevuld.

De kaas hoef je alleen in blokjes of reepjes te snijden, en in een zeer goed schoongemaakt potje te doen.
Tussen de blokjes strooi je wat gedroogde kruiden, dit kan met, een gedeelte van, een zakje inmaakkruiden, of met je eigen mengsel. Giet er vervolgens wat zonnebloemolie over totdat de kaas royaal onderstaat.
Daarna verhuis je het potje naar een koele, droge en donkere plaats en daar mag het dan drie maanden "rijpen".

Je kan alle soorten kaas gebruiken, ook zachte geitekaas, Camembert, Brie enz. De kaas neemt de smaak van de kruiden over.

Kruiden-idee 1
Op een halve liter olie:
2 laurierblaadjes
12 (zwarte) peperkorrels
1 volle theelepel gedroogde tijm
1 volle theelepel gedroogde oregano

Kruiden-idee 2
Op een halve liter olie:
6 jeneverbessen
6 (zwarte) peperkorrels
1 volle theelepel gedroogde tijm
4 laurierbladeren

Experimenteer ook met Provençaalse kruiden, Bruschetta enz. 
Eenmaal open: in de koelkast bewaren en niet te lang meer laten staan.
Deze stukjes zijn lekker "uit het vuistje", maar wat een geklieder is dat met die olie, wij doen dat dus eigenlijk nooit. Wél op een toastje, of op de (eigengemaakte) pizza, en pasta, maar ook heel lekker, een paar stukjes invouwen in je eigen te bakken broodbolletjes.
NB: Er is een hele kleine kans dat de kaas is besmet met botulisme. Wil je helemaal op safe spelen, gebruik deze kaas dan alleen in gerechten die verhit worden.
Zie hiervoor ook de reactie van Henk. 

......................................................................................................

De meeste sneeuw is ook hier weer verdwenen. Voor tuinwerkzaamheden is het nog te vroeg maar er wordt wél hard gewerkt. Er staan namelijk drie oude wilgen die opgeruimd moeten worden, zo'n klusje dat makkelijk wordt uitgesteld. Tja, en als wij er niet aan beginnen dan doen zij het wel!






Mooi, al die verschillende vormen. Maar er is niet alleen maar afbraak. De eerste tekenen van een nieuw begin zijn er ook al.
Yeah!!!

18 opmerkingen:

  1. hier ook al sprietjes die naar boven komen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben dan toch best wel bang voor schimmelvorming... gaat het met gewone uitgekookte potjes en verder koude ingredienten goed als je het potje in de kelder zet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nooit geen last, als het maar goed onder de olie staat!

      Verwijderen
    2. Dank je voor je antwoord Hanneke...

      Verwijderen
  3. OOOo lekker zeg, dat ga ik zeker een keer maken voor in de koele kast. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker!!!

    Hier komen de bolletjes en Helleborussen ook al omhoog!! Heerlijk is dat!

    Groetjes Thea ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmmm.. met wat stukjes zachte geitenkaas... :D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een heerlijk kaasidee typt deze kaaskop, jumjum
    X Esther (Espiratie.blogspot)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. oh ja lekker. maak ik ook vaak.
    met geitenkaas, olijfolie, citroensap en tijm (en chilipeper!)mmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier zijn de kippen erg enthousiast om in ieder groen sprietje (dat het ook maar waagt om boven de grond uit te steken..) te pikken!! Dus allemaal aangevreten sprietjes.. Misschien nu toch eens tijd voor een ren :) Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja lekker met geitenkaas. Hier piepen de eerste sneeuwklokjes ook al boven de grond. Maar ik zag ook de eerste kieviten vandaag. Heerlijk zouden we de lente tegemoet gaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een mooie foto's van de paddestoelen zouden in een blad 0ver de natuur niet misstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit lijkt me een heel lekker recept voor de Noorse kaas.
    Die vaak niet te eten is. Zo jong en zonder smaak.
    Je foto's zijn prachtig!

    Liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hallo dat is een goed idee
    mag het ook in de koelkast en moet het 3mnd rijpen
    of kun je het ook na 14 dagen al gebruiken
    ik probeer het
    gr sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het kan ook in de koelkast, is natuurlijk ook koel, droog en donker ;-)
    Na drie maanden is de smaak van de kruiden goed ingetrokken.
    De kaas is vanaf dag één eetbaar, alleen hoe langer je wacht hoe meer smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het beschreven proces is niet helemaal veilig: afhankelijk van de zuurgraad van de kaas en het vochtgehalte is er een kans op groei van Clostridium botulinum (http://www.food-info.net/nl/bact/clbot.htm)De kaas laten rijpen in de koelkast is wellicht veiliger. Zie ook: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2972/Voorgerechten/article/detail/1028914/2010/04/28/Geitenkaasjes-met-olijfolie.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed dat je dat even aankaart Henk. Ook als is de kans op besmetting erg klein, helemaal uitsluiten kun je het natuurlijk niet. De kaas meebakken met je broodje of over de pizza zal dan géén problemen geven omdat bij verhitting de toxische stoffen bij een eventuele besmetting onschadelijk worden gemaakt. Ik zal de text in dit bericht ook even aanpassen.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips