"Er zijn vele wegen die naar Rome leiden" en dat gaat zeker op voor taart en gebak! Zo veel verschillende mogelijkheden met allemaal een smakelijk resultaat.
Wij eten sinds kort af en toe een stukje bonentaart en vinden dit zo lekker dat we haast niet kunnen wachten tot de chocola er bovenop hard is geworden ;-).
Die chocolade is eigenlijk niet eens nodig, want zónder smaakt deze traktatie ook bijzonder goed (al zou je dat aan de hand van de ingrediënten misschien niet direct denken).
Hier schreef ik al eens een stukje over de bonentic van manlief.
Maar, ook al eten wij regelmatig chili con carne, bonensoep, bonenschotels en wat al niet meer, ik kom er niet doorheen! Er zijn gewoon teveel boontjes.
"Kun je er dan niet nog iets anders mee, ze zijn toch heel gezond?" was een vraag van hem die mij prikkelde om eens verder te kijken dan mijn neus lang was.
En ja.........je kunt er veel meer mee, zelfs taarten bakken, al zijn er veel recepten waarbij er héél veel suiker nodig schijnt te zijn om een eetbaar resultaat te krijgen.
Ik ben dus lekker aan het experimenteren gegaan en dit is nu mijn "basisrecept".
Nodig:
-250 gram gekookte (witte) bonen
-5 eieren
-15 druppels stevia-extract (heb je dat niet gebruik dan extra honing)
-1 flinke theelepel vanille-extract
-100 gram honing
Doe dit alles in de blender, of gebruik de staafmixer, en maak een klont vrij beslag.
Wij eten sinds kort af en toe een stukje bonentaart en vinden dit zo lekker dat we haast niet kunnen wachten tot de chocola er bovenop hard is geworden ;-).
Die chocolade is eigenlijk niet eens nodig, want zónder smaakt deze traktatie ook bijzonder goed (al zou je dat aan de hand van de ingrediënten misschien niet direct denken).
Hier schreef ik al eens een stukje over de bonentic van manlief.
Maar, ook al eten wij regelmatig chili con carne, bonensoep, bonenschotels en wat al niet meer, ik kom er niet doorheen! Er zijn gewoon teveel boontjes.
"Kun je er dan niet nog iets anders mee, ze zijn toch heel gezond?" was een vraag van hem die mij prikkelde om eens verder te kijken dan mijn neus lang was.
En ja.........je kunt er veel meer mee, zelfs taarten bakken, al zijn er veel recepten waarbij er héél veel suiker nodig schijnt te zijn om een eetbaar resultaat te krijgen.
Ik ben dus lekker aan het experimenteren gegaan en dit is nu mijn "basisrecept".
Nodig:
-250 gram gekookte (witte) bonen
-5 eieren
-15 druppels stevia-extract (heb je dat niet gebruik dan extra honing)
-1 flinke theelepel vanille-extract
-100 gram honing
Doe dit alles in de blender, of gebruik de staafmixer, en maak een klont vrij beslag.
Doe er dan bij in:
-40 gram gesmolten kokosvet (heb je dat niet gebruik dan olijfolie o.i.d.)
-70 gram (spelt)bloem
-1/2 theelepeltje zout
-2 theelepels bakpoeder
Meng alles weer goed door elkaar en schenk het dan in een ingevet bakblik met bakpapier op de bodem. Het is een heel vloeibaar deeg! In ingevette muffinvormpjes gaat het ook prima.
Dan in de oven bij 170 graden, 45 minuten zouden voldoende moeten zijn maar controleer dit even met een breipen of satéprikker.
Een dun chocolade laagje er boven op kan, maar experimenteer ook eens met nootjes erdoor of bedenk iets anders spannend :-), want er leiden immers vele wegen naar Rome!
Een dun chocolade laagje er boven op kan, maar experimenteer ook eens met nootjes erdoor of bedenk iets anders spannend :-), want er leiden immers vele wegen naar Rome!
Wow, wat een gaaf recept!! Vooral omdat je alleen maar gezonde ingrediënten gebruiken, zoals cocosvet, speltmeel en honing :)) Ben nu ook heel benieuwd naar de smaak!!
BeantwoordenVerwijderenZiet er goed uit!!
BeantwoordenVerwijderenIk laat het weten als ik hem maak!
Fijne week.
Groetjes Thea ♥
Heel apart, het is natuurlijk ook meel in die boontjes dus eigenlijk niet onlogisch. Fijne dag.
BeantwoordenVerwijderenIn de Vietnamese keuken wordt heel veel gebruik gemaakt van bonen in zoete gerechten. Ik moest er wel aan wennen, maar het is eigenlijk heel lekker! Leuk recept voor de cake, 'k sla hem op :)
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig recept. Alleen één vraag, ik ben allergisch voor eieren. Weet iemand misschien wat ik voor alternatief voor eieren ik in dit recept kan gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenJe kan een ei vervangen door 1 eetlepel chiazaad te mengen met een kwart kopje water en dit even te laten staan. Ik heb dit nog nooit gedaan dus het resultaat is mij niet bekend.
VerwijderenDank u wel voor het meedenken. Ik ga het uitproberen.
VerwijderenEen ander alternatief voor eieren in gebak is zijden-tofu (zachte tofu), te krijgen in de natuurwinkel of de biowinkel. Smaakt prima. Wel iets langer in de oven laten staan.
VerwijderenDank je wel voor de tip en het meedenken Leuntje. Ik heb van de eek chiazaad gekocht en ga dat morgen uitproberen. Als de cake bevalt ga ik zeker ook zachte tofu uitproberen. Lijkt me ook lekker en fijn om mee te werken.
VerwijderenHeel apart! Het voedt ook wel goed, denk ik. Maar ik weet niet of het hier bij iedereen in de smaak zou vallen.
BeantwoordenVerwijderenSmaakt het eigenlijk nog erg naar bonen? Ik ben benieuwd :-) Enne, eet je dit bij de koffie? Of bij de maaltijd?
Het smaakt absoluut niet naar bonen, en wij eten het bij een kopje koffie.
VerwijderenWat een leuk idee! Hier wordt de bonenhoek die we op de volkstuin inrichten elk jaar groter, en steeds meer variatie. Maar manlief zag net jullie collectie bonen en hij werd meteen helemaal enthousiast! Dit jaar waarschijnlijk dus nog meer bonen :-)
BeantwoordenVerwijderenWat een verrassend recept,dankjewel!
BeantwoordenVerwijderenGr, Wietse
Mmm bonen :-)
BeantwoordenVerwijderenWat een mooi wijds uitzicht
lijkt me heerlijk en niet alledaags!
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me leuk om te maken als ik meer tijd heb :-) Mooie foto!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me heerlijk. Gebruik je bewust geen boter?
BeantwoordenVerwijderenIn dit recept heb ik inderdaad geprobeerd zoveel mogelijk de gezondste keuze te maken. Ik andere gerechten gebruik ik (soms) wel boter.
VerwijderenOooh bonen, jammie, dan zal deze taart ook wel smaken! Ga ik zeker 'ns proberen en bonen heb je meestal ook wel in huis, alhoewel de witte bonen bij ons in tomatensaus in de kast staan voor het Engelse ontbijt, haha!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk recept! Dat is nog eens een verantwoorde koek bij de koffie :-) Groetjes, Marike
BeantwoordenVerwijderenkun je i.p.v. stevia vloeibaar ook steviapoeder gebruiken, en zo ja hoeveel heb ik dan nodig?
BeantwoordenVerwijderenIk denk wel dat je steviapoeder kunt gebruiken, hoeveel je er van odig hebt durf ik niet te zeggen, ik gebruik het namelijk niet zelf.
Verwijderennormaliter hou ik niet van cake, maar dit was heerlijk! dankjewel!
BeantwoordenVerwijderen