Het is alweer een paar maanden geleden dat een vriendin mij zomaar meevroeg naar een cursus van Rineke Dijkinga.
"Echt iets voor jou", zei ze, en ze had gelijk.
Een hele morgen kregen we uitleg over "voeding voor een gezond hart", niet alleen wat je zou kunnen eten maar vooral waarom!
Om het allemaal nog interessanter te maken kregen we tussendoor regelmatig een hapje, gemaakt met ingrediënten die net besproken waren. Lekkere hapjes, want iets kan nog zo gezond zijn, als het niet goed smaakt zul je niet gauw geneigd zijn om het regelmatig op tafel te zetten.
Eén van de hapjes was deze walnoten tapenade, en erg lekker!
Ik heb na afloop aan Rineke gevraagd of ze er bezwaar tegen had als ik een recept van haar hier op mijn weblog zou zetten.
Dat vond ze gelukkig prima! Dit recept staat trouwens ook op haar site.
Nodig:
-100 gram walnoten
-2 eetlepels zonnebloempitten
-5 zongedroogde tomaten
-2 takjes verse basilicum
-5 takjes peterselie
-een flinke scheut walnootolie
-beetje zout en peper
-scheut citroensap
Bereiding:
De walnoten in de blender doen. Als deze fijn zijn, de zonnebloempitten erbij doen. Vervolgens de in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes, verse basilicum en peterselie toevoegen. Daarna olie, zout, peper en citroensap naar eigen smaak toevoegen.
Mijn blender vindt het prima om de droge ingrediënten te vermalen, zodra ik er echter een scheutje olie bijvoeg loopt hij vast. De olie voeg ik daarom pas in het potje toe
Waarom zou je deze tapenade maken?
Ze heeft ook een boek geschreven: Weten van (h)eerlijk eten, met veel recepten voor elk moment van de dag, steeds met deze gezondheidstips erbij. Achterin het boek volgt dan ook nog een apart hoofdstuk met wetenswaardigheden over voedingsmiddelen.
Ik heb het boek gekocht. Als het hier dus even stil is.............
Over gezonde voeding gesproken......
Wij verkeren in de gelukkige omstandigheden dat wij veel van onze groente zelf kunnen kweken. Het kost veel tijd maar je krijgt er veel voor terug, soms zelfs te veel ;-).
Zo doen de kolen het dit jaar prima, er zijn er meer dan genoeg! We kunnen dus met enige regelmaat een (bloem)kool weggeven. In de regel in dank aanvaard maar een enkele keer krijgen we achteraf het "verwijt" dat er rupsen in zaten.........
of andere vraatsporen.
Tsja, zo gaat dat natuurlijk als je niet spuit. Eigenlijk moet je blij zijn met deze iets aangevreten groenten. Niet alleen omdat er geen gif op zit en het dus biologisch is, maar juist omdat ze "nog iets extra's" hebben.
Wat dat is?
Nou, bij gevaar en onheil van buitenaf, zoals schimmels, rupsen, vraat enz, gaat de plant zichzelf hiertegen beschermen dmv de aanmaak van bepaalde fytochemische stoffen. En juist deze stoffen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen kanker!
Hoe meer de plant dus belaagd wordt, hoe meer hij deze stoffen aan zal maken. Met andere woorden: hoe minder wij de plant "helpen" met gif, hoe meer de plant ons kan bieden.
Laat ze dus maak komen..............
van het www |
Wat maakt zo'n rups nu uit, die haal je er toch zo af. Ik heb nog een vraagje aan je, heb je zelf wel eens berkenbladthee gemaakt? En zo ja hoe doe je dat dan? groetjes Jenny
BeantwoordenVerwijderenJa, ik drink regelmatig berkenbladthee, meestal in combimet andere kruiden maar `single` kan ook. De blaadjes pluk je in het vroege voorjaar, als ze nog lichtgroen van kleur zijn. Even controleren of ze niet plakken, luizen vinden ze ook erg lekker en dan kun je beter een andere boom uitzoeken. Je kuntde blaadjes vers gebruiken of drogen (ze worden dan veel donkerder). Voor één kop gebruik jeeen dikke theelepel. Het is urinedrijvend en bloedzuiverend/ontslakkend.
VerwijderenWat bijzonder dat de plant zichzelf dan beschermt, en daardoor goede stoffen voor ons aan maakt. Bij ons doen de kolen het ook erg goed. Er zit al veeeel in de vriezer, en we willen ook proberen om zuurkool te maken.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marike
Oh dat lijkt me heerlijk, ik ben gek op walnoten!
BeantwoordenVerwijderenIk heb laatst spruitjes gewokt met spekjes, knoflook en walnoot, hmm!
Wat leuk om te lezen dat een plant extra goede stofjes aanmaakt als hij aangevallen word, dat wist ik niet.
wel gek eigenlijk dat we ons druk maken om af en toe een rupsje,maar andere troep doodleuk op eten zonder er over na te denken of het wel goed is voor ons lichaam. bovendien als je de berichten moet geloven zijn insecten reuze gezond hihi.
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk recept, bedankt!
BeantwoordenVerwijderenMet een reus van een walnotenboom ga ik deze tapenade vast vaak maken, dank voor het delen
BeantwoordenVerwijderenX Es
Lijkt me heerlijk, die tapenade.
BeantwoordenVerwijderenEn boeiende info: dat de beschermende stoffen die de plant aanmaakt tegen vraat voor ons zo belangrijk zijn!
Die planten zijn dan duidelijk geen softies ;-)
Lekker idee voor mijn walnoten die nog in de boom hangen!!! Dank je x
BeantwoordenVerwijderenNu veeg ik een rupsje zo af maar toen ik als kind bonen en capucijners etc. moest plukken en doppen gruwde ik van rupsjes en wormpjes.
BeantwoordenVerwijderenLeuk recept en mooie informatie!
Interessante informatie: dat kolen beschermende goede stoffen aanmaken als ze door insecten aangevallen worden. Eten wij dan gezond, ik heb zelden kolen zonder rupsen, haha. Die rupsen was je er toch zo af en uit, geen probleem. De walnoten tapenade ga ik zeker maken, ziet er heerlijk uit. Ik ben ook tot de ontdekking gekomen dat de blender vastloopt als ik er olie bij giet als ik pesto maak.
BeantwoordenVerwijderenleuk zeg zo'n cursus! Vooral als het bij je aansluit en dit geval doet dit het zeker. Leuk dat jij je zoveel verdiept in gezonde maar ook lekkere voeding. Dit recept ziet er ook heerlijk uit. En zo'n eigen moestuintje lijkt me ook heerlijk, allemaal plannen voor het volgende huis zullen we maar denken ;)
BeantwoordenVerwijderenWalnoten! Een heerlijke noot die ook nog eens één van de besten in zijn soort blijkt te zijn. Wat fijn om deze gecombineerd te zien met nog veel meer lekkere ingrediënten! Ik ga me er zeker aan wagen. Lijkt me een fijne afwisseling voor de droge 'uit de hand' variant! ;o)
BeantwoordenVerwijderenIk kom net voor het eerst op je blog,erg leuk!
BeantwoordenVerwijderen