07-10-2013

knoflook



Knoflook ( Allium sativum) en door kruidengenezers uit het oude Griekenland ook wel  "de stinkende roos"  genoemd, is één van de belangrijkste geneeskruiden. Ook in de keuken als smaakmaker is dit bolletje niet meer weg te denken.

Nomaden van de steppen van Centraal Azië brachten knoflook mee naar het Midden-Oosten en de Romeinen introduceerden het daarna in de rest van Europa (wij hebben echt zovéél te danken aan die Romeinen ;-).
Het wordt nu overal geteeld, helaas is hij in het wild nog maar zelden te vinden.

Weet je trouwens dat er een hele simpele manier is om een bol knoflook te pellen?


Ik heb het geprobeerd en het werkt echt!

mijn resultaat

Waarom is het eten van zo´n teentje nu zo gezond?

-Het is een tonicum voor je hart- en je bloedvaten, het is cholesterolverlagend en het risico op een hartinfarct of een hersenbloeding wordt kleiner. Bovendien is het bloeddrukverlagend.
-Het helpt beschermen tegen verschillende soorten kanker (borst- darm- eierstok- slokdarm- en prostaatkanker)
-Het bezit niet alleen sterke anti-bacteriële eigenschappen, ook virussen en schimmels worden bestreden. Het is dus eigenlijk een super-antibioticum en dat zonder de darmflora te vernietigen.
-Het is ook weerstandsverhogend, regelmatige inname van knoflook kan dus ook een virusinfectie buiten de deur houden.

Ook uitwendig is het te gebruiken:
Het verse sap kun je gebruiken bij voetschimmel, acné en op steenpuisten.
Doordat knoflooksap de hoornlaag afbreekt kun je ook wratten en likdoorns er mee inwrijven.

Behalve zeer regelmatig knoflook door het eten te gebruiken kun je ook deze recepten eens proberen:
Knoflookazijn: voeg een aantal tenen toe aan wat appelazijn, deze azijn kun je gebruiken als smaakmaker maar is ook lokaal ontsmettend.
Knoflooktinctuur: wat goed is voor de kippen kan ook door ons gebruikt worden. Een paar keer per dag een aantal druppels als preventie tegen de griep en ander ongemak.
Knoflookmelk: 2 fijngestampte teentjes knoflook geroerd door 1 dl melk en aan de kook brengen.
Deze melk smaakt  natuurlijk heel anders dan anijsmelk ;o) maar werkt erg goed!
Knoflooksiroop schijnt ook een mogelijkheid te zijn maar hier laat mijn voorstellingsvermogen me toch even in de steek........

Knoflook is goed onderzocht, heel veel interessante artikelen hierover kun je lezen op Green Med Info, een online database over wetenschappelijk onderzoek naar de werking van natuurlijke medicijnen.

Ondanks dat knoflook een zeer gezond bolletje is moet je er niet mee overdrijven!
Bij een dagelijks gebruik van een kleine hoeveelheid van rauwe knoflook (1-2 teentjes) zijn er nauwelijks bijwerkingen en kun je zonder problemen profiteren van de preventieve werking.

Wil je echter een diepe, therapeutische, werking dan dan zul je heel veel knoflook moeten eten. Iets dat onherroepelijk leidt tot vervelende en ongewenste neveneffecten zoals irritatie van de slijmvliezen, zweren, bloedingen en problemen met je lever (om er maar een paar te noemen).
Je kunt dan beter kiezen voor gefermenteerde knoflook (aged garlic extract), de irriterende zwavelbestanddelen zijn hier door een 20 maand! durend rijpingsproces omgezet in niet-irriterende bestanddelen.

En als je regelmatig knoflook in de keuken gebruikt dan herken je onderstaand probleem misschien ook wel.......



Van die uitgedroogde tenen. Gooi ze niet direct weg!
Zet ze eens in een kopje met een klein bodempje water en voor je het weet verschijnen er dorstige worteltjes.



Na een poosje geduld komen er groene sprietjes en die zijn weer erg lekker als je ze in stukjes knipt en over gebakken aardappels strooit.

24 opmerkingen:

  1. Zoveel toepassingen voor knoflook, fijn deze bij elkaar te hebben. Nu dat geval met het kopje maar eens proberen, want dat komt bij mij inderdaad wel eens voor.
    groetjes en een fijne dag.

    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. die melk met knoflook kreeg mijn man vroeger te drinken tegen wormen, daar heeft hij nog een jeugdtrauma van haha, maar het hielp wel, zegt hij.
    Ik gebruik het veel, maar ik denk dat we hier in Frankrijk versere gebruiken en dan denk ik dt deze pelmethode niet werkt.Ik zal het proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alleen zo jammer dat bijna alle knoflook uit China komt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De knoflook van de lidl komt uit Spanje die haal ik altijd

      Verwijderen
    2. Je kunt het ook zelf meenemen uit Frankrijk, in Lautrec telen ze roze knoflook. Heerlijk! Joke

      Verwijderen
  4. Bedankt voor weer een leuke uitleg. Zal niet àlles proberen denk ik.
    Ik meende ergens gelezen te hebben dat je nu knoflookteentjes kan planten. Weet daar ook iets over? Groetjes, Thea.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou inderdaad het beste in sept. okt. kunnen. Zelf heb ik dat vorig jaar geprobeerd, waarschijnlijk stonden ze te nat want dit voorjaar was alles weg.
      Hier kun je er meer over lezen:
      http://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/knoflook-kweken

      Verwijderen
    2. Ja hoor,dat kan! Ik heb het verschillende malen met succes gedaan. Afgelopen najaar heb ik niets geplant en kwamen er overal spontaan vergeten/verongelukte knoflookjes op die dit voorjaar tot volle wasdom zijn gekomen.. Gewoon een keer doen!

      Verwijderen
  5. Geweldig, dat filmpje!
    Leuk om wat meer te lezen over knoflook. Ik vind het heerlijk om te eten.
    Die tip voor de uitgedroogde teentjes ga ik zeker eens uitproberen.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zeer leerzame blog, Hanneke. Dat schudden van de video lijkt me wel wat: heb ik meteen gymnastiek.
    Is de gefermenteerde knoflook even werkzaam als de verse teentjes. Ik krijg van dat verse spul toch wat last. Zou de ky olic bij voorbeeld qua geneeskracht even effectief zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor zover ik weet is kyolic ook gefermenteerd dus in principe wel Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt allemaal fantastisch lekker.

    Helaas ben ik zeer allergisch voor alle look-soorten. Sinds een jaar of 10 eet ik het al niet meer en de laatste jaren levert ruiken zelfs problemen op.

    Effecten: opzwellen van de buik/darmen, diarree en afgrijselijke darmkrampen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me een zeer lastig probleem. In zoveel eten wordt ui, knoflook, bieslook etc gebruikt, Je moet dus altijd je eigen eten koken? Want die effecten zijn niet leuk!

      Verwijderen
  9. vroeger zette ik ieder jaar een paar teentjes knoflook in de tuin en dat oogste ik in het najaar als bolletjes met veel teentjes.
    als ik tegenwoordig een teentje knoflook in de grond stop.. haal ik daar in het najaar maar 1 grote dikke teen uit!! ra ra hoe kan dat??????

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een grappig filmpje. Ik zal ze eens in water zetten als ze verdroogd zijn want dat komt hier ook nog al eens voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Knoflook helpt bij katten en honden ook goed tegen vlooien , ipv verse knoflook 1 x perweek kan je je huisdier ook dragees geven. In Roemenië eten ze geroosterd of vers brood met knoflook daarop.De knoflook maken ze fijn in een soort vijzel en smeren het dan op brood. In Nederland is de knoflook die je koopt vaak afkomstig uit china , kijk maar op het etiketlabel. Wij kopen de knoflook die we gebruiken vers op de roemeense markt als we daar zijn , pittiger van smaak is deze .Er zijn trouwens meerdere soorten .

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuke blog!

    Ik gebruik dagelijks knoflook en ben er heilig van overtuigd dat knoflook de reden is dat ik nooit ziek ben!
    Als je regelmatig knoflook eet werkt dit ook erg goed tegen muggen/teken. Afgelopen zondag nog met vrienden naar het bos geweest en iedereen had teken behalve ik!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook nooit last van teken ... vroeg me al af hoe dat komt.
      Ha dus daarom!

      Verwijderen
  13. Een knoflok bol tussen je fruit dat houd de fruitvliegjes weg...


    BeantwoordenVerwijderen
  14. In Zuid-Frankrijk wordt een soort paarse-schil" knoflook geteeld die een jaar lang goed lijft. Je kunt dan zo'n hele streng voor een jaar meenemen. heerlijke pittige verse grote knoflooktenen.
    Lekker op geroosterd stokbrood warm uit de oven en er op wrijven, typisch voor de meditarinese smaak....mmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wij hebben thuis altijd hele bollen knoflook, dus geen teentjes. Die zijn minder heftig van smaak en we eten er dus ook best veel van. In een pan soep gaan zo 5 bolletjes, heerlijk. Vooral als je er nog wat gember en ui bik hebt. Dankjewel voor de leuke bloggen die je schrijft!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind die tip van die knoflook pel manier heel leuk, en handig.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips