04-11-2013

zelf maken: appelazijn



Appelazijn kun je voor veel klachten gebruiken, het is een goede lichaamsreiniger en het werkt neutraliserend voor de huid, iets dat men trouwens al duizenden jaren v. Chr. wist!
Even Googlen en je komt zelfs hele lijsten tegen met aandoeningen die te verbeteren of zelfs te genezen zouden zijn met appelazijn.
Wat zou het mooi zijn als dat inderdaad mogelijk was en je die bloeddrukpillen kon laten staan door alleen maar dagelijks wat appelazijn te gebruiken. Weg soms vervelende bijwerkingen! (En wat zou onze gezondheidszorg daar wel bij varen want appelazijn is helemaal niet zo duur.) De realiteit is meestal iets anders, appelazijn kan heel veel functies in het lichaam ondersteunen en veel klachten aanzienlijk verlichten maar het is natuurlijk geen tovermiddeltje en mag dus ook nooit de dokter vervangen!

Verdund ingenomen kan het je lichaam b.v. prima helpen bij het regelen van de juiste Ph waardes, reuma, jicht en gewrichtspijn kunnen verminderen en er zijn nog veel meer klachten waarbij je eens zou kunnen kijken of het regelmatig gebruik van appelazijn dit kan verbeteren.

Appelazijn kun je kopen maar ook eenvoudig zelf maken. Het is erg leuk om te doen, en je weet ook precies wat er inzit (of eigenlijk beter, wat er niet in zit)

Hoe ga je te werk?
Je snijdt de, met lauw water schoongewassen, appels in blokjes. Je kan de hele appel (zonder de rotte plekken) gebruiken maar ook alleen de schillen en de klokhuizen. Ik neem aan dat je begrijpt dat het verstandig is om hiervoor onbespoten appels te gebruiken. Neem ook liever de wat zoetere rassen.
Doe ze in een grote, superschone, schaal met wijde opening en vul dit met water. De stukjes moeten ongeveer 1 cm onder staan. De appelstukjes zullen de neiging hebben om te gaan drijven, dit kun je voorkomen door er b.v. een schoteltje op te leggen.
Dek nu de schaal af met een (thee)doek zodat er wel zuurstof bij kan komen maar geen stof.



Zet het nu op een lekker warm plekje, maar niet in de zon. Sommige bronnen adviseren om het in het donker te zetten, zelf doe ik dat niet. Binnen een paar dagen zul je zien dat het gaat gisten. Kleine belletjes stijgen omhoog, een fascinerend gezicht. De suiker uit de appels wordt nu omgezet in alcohol en koolzuurgas, en doordat er zuurstof bij kan komen wordt de alcohol weer omgezet in zuur. Je hebt nu dus eigenlijk zure wijn ;-). (Als het gistingsproces niet goed op gang komt, of je hebt haast, of je wilt "op safe spelen" kun je ook zelf een theelepeltje korrel broodgist toevoegen.)



Er kan een wit/bruin schuimlaagje (moer) op de stukjes komen, de ene keer is dit duidelijker dan de andere keer. Dit is een teken dat het water verandert in azijn.
Je kunt dat ook ruiken! 



Na een paar weken is alle suiker vergist en de alcoholgeur zal dus langzaam veranderen in het bekende azijnluchtje. Een enkele keer gaat er tijdens het hele proces iets mist, je ruikt dan geen azijn maar schimmel en de vloeistof wordt ook niet echt helder. Weggooien en opnieuw proberen is dan het enige advies, al is het wel verstandig om de schaal de volgende keer ergens anders neer te zetten ivm mogelijk nog aanwezige schimmelsporen. Als alles wel goed is gegaan, wat meestal het geval is, dan kun je de stukjes eruit zeven. Er kan soms (veel) bezinksel op de bodem van de schaal liggen. Je kunt de appelazijn door een fijne doek zeven maar soms, afhankelijk van o.a. het gebruikte appelras, zal de appelazijn na zeven toch troebel blijven. Laat het dan een poosje op een koele plek staan, de kleine, vaste deeltjes zullen dan naar de bodem zakken. Je kunt nu heel voorzichtig de heldere azijn overschenken. Nodig is dit niet, troebele azijn kun je ook gewoon gebruiken.
Bedenk wel dat je hier met een natuurprodukt hebt te maken. Appels met een hoog suikergehalte kunnen langer gisten. Bij te vroeg bottelen is het in theorie mogelijk dat de gisting doorgaat en er teveel druk in de fles ontstaat. Bij het openen zou alles er uit kunnen spuiten, iets waar je niet op zit te wachten.



Appelazijn drinken:
Natuurlijk is het niet goed om appelazijn zo puur te drinken, daarvoor is het veel te zuur.
Je lost daarom 1 kleine eetlepel op in een groot glas water. Vind je het nog te zuur dan kan je het zoeten met honing. In plaats van water kun je het ook toevoegen aan andere (vruchten)sappen, even proberen wat je het lekkerste vindt.
Neem  voor een kuurtje 3 maal daags een glas, en dat zo'n half uur voor de maaltijd. Een kuurtje kan zo'n 3-4 weken duren.

Aandachtspuntjes:
Het zuur kan, bij regelmatig gebruik, het glazuur van je tanden aantasten. Vaak wordt geadviseerd om het met een rietje te drinken of je mond natijd te spoelen met water. Ga ook niet direct je tanden poetsen na het drinken van appelazijn, je poetst dan het zuur in het beschermlaagje van je tanden.
Neem appelazijn ook niet op de nuchtere maag.
Bij zwangerschap en/of medicijngebruik even overleggen met de arts voor je een appelazijnkuur gaat doen.

Je kunt appelazijn ook uitwendig gebruiken:
Haar: 
Doe een flinke scheut appelazijn op een liter water. Dit mengsel is een weldaad voor je hoofdhuid als je het gebruikt als spoeling ná het wassen. Het kalmeert de hoofdhuid en is daarom vooral prettig als je kampt met roos of een jeukerige geïrriteerde hoofdhuid. Je moet dan wel je haar gewoon aan de lucht laten drogen, dus niet uitspoelen. In de meeste gevallen is de zure lucht weg als het haar droog is.
Huid:
Omdat appelazijn naast anti-septische eigenschappen ook fruitzuren bevat die de huid reinigen en de zuurgraad regelen, is het prima te gebruiken bij verschillende huidklachten. Denk hierbij aan eczeem, te droge- of vette huid, puistjes en acné enz.
Altijd eerst voorzichtig beginnen, ieder mens is anders en zal dus ook anders reageren! Sommige mensen vinden het pure gebruik van appelazijn prettig terwijl anderen het liever verdunnen.
Ook wratten kunnen verdwijnen door er elke avond een klein plukje in appelazijn gedrenkte watten op te leggen. Heel belangrijk is het om er een pleister over te plakken, het moet goed afsluiten! Elke avond herhalen totdat de wrat helemaal weg is. Overdag mag de pleister eraf.

Er zijn nog veel meer toepassingen te vinden voor dit natuurlijke product, dit is slechts een hele kleine opsomming.
Voel je vrij om via een reactie je eigen appelazijn (succes)verhaal hier te delen.
Mailen mag natuurlijk ook naar:
                                     degulleaarde@live.nl  
Dan zorg ik dat het bij de reacties komt te staan.

45 opmerkingen:

  1. Wat een gaaf recept!! Ik had nog een grote glazen pot staan, voor iets... dat wordt dus appelazijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe lang is zelfgemaakte appelzijn houdbaar? En hoe bewaar je het? Zelf heb ik het in de koelkast staan, maar is dat wel nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet het niet in de koelkast, het staat wel in een koele kelder maar volgens mij is dat niet nodig. Hoe lang het houdbaar is......moeilijk. Ik gebruik m'n neus en m'n ogen. Soms wordt na verloop van tijdde appelazijn erg donker, soms gaat het wat muffig ruiken en in zilke gevallen gebruik ik het niet meer in de keuken. Niet teveel in een keer maken.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je snelle reactie! Idd rook de vorige wat muffig en heb die wegggedaan :-)
      Hieronder schrijft iemand iets over zuurkool. Klinkt lekker misschien een idee voor een volgend recept? :-)

      Verwijderen
    3. Hmmmmmmm..........we zijn hier niet zo dol op zuurkool ;-), zal dus niet gebeuren.

      Verwijderen
  3. Aaah bedankt voor deze post! Ik was juist vorige week op zoek gegaan naar een recept om het zelf te maken, maar ik kon nog niet echt iets vinden. Dit gaat hier zeker uitgeprobeerd worden de komenden tijd!
    Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooi recept dit ga ik zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Interessant blijf dit. Van de appelazijn wist ik al, alleen niet hoe je het zelf moet maken. En wat jij ook schrijf dat je dan weet wat er in zit of beter gezegd niet in zit.
    Ik ga dit zeker eens zelf maken.
    Bedankt voor het delen!

    Groetjes Debby

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hihi.. in deze koop ik dan toch liever eerst maar eens een flesje om de effecten van dichtbij mee te maken. Weken werken en wachten vind ik in deze nog nét iets te lang ;o)
    Fijn weer bij je langs te komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goede informatie en duidelijke uitleg over de appelazijn. En de foto's erbij vind ik gewoon mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hmm een beetje net als zuurkool maken zelf, dus?
    Ik ga het meteen een keertje proberen , leuk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een super leuk idee, ga dit toch maar een keer proberen denk ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, ook ik kan dat wel gebruiken, bedankt Hanneke Ik heb er zeker het wachten voor over. Nu nog even checken of er nog zoete appels zijn, weer een recept voor de zoete appels juigen wij hier toe. Coosje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb het al eens gemaakt maar er stond na 2 weken een beetje schimmel bovenop. Ik had de pot in 'n kast gezet zodat hij donker stond. Wat kan er mis zijn gegaan ? Jetje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk is de gisting niet goed of niet snel genoeg begonnen. Misschien ook was het te koud in de kast? Probeer het de volgende keer eens met toevoeging van een theelepeltje gedroogde broodgist.

      Verwijderen
    2. voor goede appelazijn te maken moet je eerst appel wijn maken. als de wijn is uitgegist moet je een fles biologische appel azijn toevoegen. dit ongeveer 8 weken laten staan bij ongeveer 20 graden dan zeven.

      Verwijderen
  12. tja ik had het van de week ook geprobeerd alleen ging het jammer genoeg schimmelen. Van de week nog maar eens proberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is een bekend probleem....helaas.
      Vroeger deerde het ze niet, en roerden ze het gewoon elke dag om, was de schimmel ook gelijk weg. Misschien zijn we tegenwoordig wel te voorzichtig.

      Verwijderen
  13. Deze appelazijn is erg goed,het is de eerste maal dat ik zoiets doe en valt reuze mee.Heb nu een tweede bokaal op staan benieuwd of die zo goed zal lukken als de eerste.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb na drie weken ook de appels door de neteldoek gedrukt zodat ik een ietwat dikkere azijn heb kan dit kwaad? Ik vond het jammer van de appels dus ik heb geknepen totdat er geen vocht meer uit de neteldoek kwam.

      Verwijderen
  14. Wat ik ook wel eens amandelolie samen met geraspte knoflookteen in een klein fotorol en dan paar dagen laten intrekken. Vervolgens op haar smeren en nachtje ermee slapen Deze tip had ik van http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-155262-appelazijn-op-het-haar-p-2.html

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb net appelazijn gekocht, helaas! Ik gebruik het als spoeling na het wassen (met een oplossing van baking soda) van mijn haar ( (spoel het wel uit). Mijn haar is weer super zacht en glanst! Daarnaast jeukt mijn hoofdhuid niet meer. Voor mij geen chemische zooi meer. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bedankt voor het recept! Ik heb het gemaakt met alleen de schillen en klokhuizen en dat ging prima. Ik heb gelezen dat je zelfs een moeder kunt laten groeien zoals bij kombucha, en daar dan nieuwe azijn mee maken met appelsap, maar zo is het wel zo makkelijk. Ik had hem gewoon in de kamer op de schouw staan, wel goed opletten dat de schillen niet boven komen drijven (misschien is daar de schimmel door te verklaren?). Als het goed is, wordt het alleen maar beter van langer staan, zoals wijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Op deze post had ik je gevonden! En kwam ik weer uit bij de fruitcakejes. Ik heb in mijn oude huis-, tuin- en keukenboek de tip staan om azijn te maken van valfruit. Het wordt in 2 zinnen behandeld en vroeg me af of het echt zo makkelijk was en ging even googlen. Ja dus! In mijn boek staat ook dat je peren kunt gebruiken?
    Ik ben alle handige tips aan het verzamelen voor mijn dochter op Nageluk.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mooi en duidelijk uitgelegd.
    Is het ook mogelijk om appelschillen verschillende dagen achter elkaar te verzamelen in een kom in de frigo en hiervan na een week ongeveer de appelazijn te maken. Of moeten het verse appels zijn, en moet de azijn direct gemaakt worden ?
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede vraag Lissa, waar ik geen antwoord op weet. Heb dat nooit zo gedaan dus heb geen idee of dat een goede azijn geeft.Ik zou het gewoon eens proberen.....

      Verwijderen
  19. Wil het wel eens proberen
    Welke appels gebruik ik best ?
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik zag laatst een youtube filmpje waarin ze na een aantal dagen (48 uur al..) als het flink bubbelt de appels eruit halen en alleen de vloeistof laten staan.. Heb nu verschillende potjes geprobeerd in een paar dagen tijd.. De vloeistof gist gewoon door.. Nu alle potjes bij elkaar gegooid in een gesteriliseerde pot en met een neteldoek erom weggezet.. Vrijdag wilde appels in de polder geplukt, gesneden en in een flinke weckpot weggezet.. Beginnen al lekker te gisten.. KAn ik ze nu beter lang laten staan of net als op het filmpje als het flink aan het bubbelen is?als je op mijn naam klikt kom je op het youtube filmpje.. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede vraag....heb de filmpjes even bekeken en het lijkt inderdaad te kunnen. Wat het beste is weet ik ook niet. Daar zou je proefondervindelijk achter kunnen komen ;-). Ik ga het in ieder geval eens zo proberen!

      Verwijderen
    2. Op de pot die ik met verschillende badges bij elkaar heb gezet staat al weer een wit laagje.. Het lijkt zijn werk te doen! Ik laat hem staan omdat ik de pot zo min mogelijk wil bewegen om evt schimmelvorming te voorkomen aan de wanden... Leuk dat jij het ook gaat proberen! :-)

      Verwijderen
    3. Jaja, een mens is nooit te oud om te leren hè? En dat is ook het leuke van deze tijd, nieuwe en andere ideeën zijn voor iedereen toegankelijk (als iemand je een tip geeft...dus dank daarvoor!).

      Verwijderen
  21. Ik zag vanmorgen dat er fruitvliegjes onder mijn afdekdoek waren gekropen en van de appelazijn in wording (dikke week oud) zaten te eten. Denk je dat dit de appelazijn waardeloos zal maken? Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fruitvliegjes veranderen wijn in azijn, ik heb werkelijk géén idee of het eindproduct nu waardeloos is. Zelf zou ik het trouwens niet gaan gebruiken. Je hebt wel pech hè maar de aanhouder wint hoor!

      Verwijderen
  22. Ik zou het gewoon gebruiken hoor.. :-) of ben ik nu raar? Je wil niet weten hoe wijn gemaakt wordt of appelazijn in een fabriek.. Een fruitvliegje geeft idd de bacterie af die azijn maakt.. Zolang er geen schimmel op staat kun je het toch gewoon gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. de azijn lijkt toch aardig te lukken, ondanks de fruistvliegjes. Een vraagje, hij staat er nu een paar weken en is het ok om hem nog wat te laten trekken en er extra water bij te voegen? Het lijkt mij dat er wat meer water bij mag.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Leuk leuk. Ook ik ga er aan beginnen. Mijn buurvrouw (ik woon in landelijk Zuid-Turkije) maakt het nu ook ineens. Zij doet er een schepje suiker bij EN..merkwaardigerwijze een handje kikkererwten!! Ik heb geleerd al die oeroude maniertjes van Turkse dorpsvrouwen te vertrouwen en waarderen,daarom...ga ik het net zo doen. Appelazijn is heerlijk, zelf maken voor mij een nieuwe ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Kan je hier ook valappeltjes voor gebruiken die nog niet rijp zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik ga het nu voor de 2e keer maken, het eerste resultaat was geweldig. Nu barst het hier van de appelen en na de stroop willen we ook weer azijn maken. Wat een heerlijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Nog een leuk/lekker alternatief met zeer fijne smaak en minder tot geen risico op 'mislukken'. Je kombucha laten verzuren tot natuurazijn en daarin de schillen/klokhuizen onderdompelen en afdekken met doekje. Aantal dagen laten staan en elke dag eens onderroeren….rood blozende appeltjes geven heerlijk roze azijn. Zeven en bottelen als geur, kleur en smaak je bevallen. Ik hoef hier mijn appelen niet onder het oppervlak te houden, want ze absorberen de reeds zure vloeistof waarin ze komen en de goede azijnbacteriën reeds dominant zijn. Ook het dagelijks doorroeren help daarbij

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Wawh, allemaal leuke recepten en ga deze herfst zeker appels rapen en er mee aan de slag zoals hier geschreven...dank jullie allemaal...lieve groetjes yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  29. De appels zitten nu nog aan de boom maar als ze rijp zijn ga ik dit recept vast en zeker uitproberen.
    Bedankt 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  30. De schimmel doorroeren is juist prima, je hoeft het maaksel echt niet weg te gooien, want door de Hoge zuurgraad overleeft de schimmel niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hoe gebruik je de appelazijn voor bv een droge of vette huid?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Wat een leuk recept!. Ga morgen meteen aan de slag.
    Dank voor deze mooie website. Wat een interessante info staat hierop.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips