06-01-2014

abrikozen-pasta2014.
Een nieuw jaar.
Een nieuw begin.
Nieuwe kansen.

Wij zijn de enige zoogdieren die zo denken ;-),  er is echt geen ander levend wezen te vinden dat voor zichzelf als doel heeft gesteld om vanaf nu gezonder te gaan eten of meer te gaan bewegen.
Wij mensen doen dat wel, dwz, een groot deel van de westerse bevolking, in heel veel andere landen is het maken van dergelijke keuzes helaas niet aan de orde.

't Is niet verkeerd om, als doel voor dit jaar, te kiezen voor meer gezondere producten....... om eens kritisch te kijken naar wát je eigenlijk eet en of je dit zou kunnen vervangen voor een wat voedzamer product. Er zijn namelijk heel veel producten te koop die wel vullen maar niet voeden!

In theorie klinkt dit heel eenvoudig, in de praktijk is dit soms heel wat lastiger. Immers, veel deskundigen spreken elkaar tegen, want wat gister nog als super gezond werd aangeprezen, blijkt nu ineens toch "een addertje onder het gras" te hebben. Dat kan soms lastig kiezen zijn, maar is wel de realiteit, bij heel veel gezonde voedingsmiddelen kun je ook wel een (kleine) kanttekening plaatsen.
Laat je daar echter niet teveel door afschrikken, probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken en doe de bewerking zelf, in je eigen keuken. Niet alleen heel bevredigend om te doen, je weet dan ook precies wat erin zit!

Zoek je nu naar een gezond alternatief om je ontbijtbroodje mee te besmeren dan zou je deze abrikozenpasta eens kunnen maken. Wij vinden het in ieder geval erg lekker. 

(Abrikozen zijn b.v. rijk aan het mineraal kalium en bevatten veel vezels, wat weer goed is voor je darmen, kokosolie heeft ook heel veel goede eigenschappen.)

Laat eerst 100 gram gedroogde abrikozen gedurende minstens 12 uur in water of vruchtensap wellen. Neem bij voorkeur ongezwavelde abrikozen, deze bevatten géén sulfiet en zijn dus een stuk gezonder ook al zien ze er misschien minder aantrekkelijk uit.De abrikozen zullen zwellen en er weer als abrikoos uit gaan zien.Druk ze dan door een zeef of maak ze fijn met de keukenmachine.Voeg aan deze brij nog 2 eetlepels honing en zo'n 30 gram kokosolie toe.Verwarm daarna alles heel kort au bain Marie, nét lang genoeg om de olie te laten smelten.
Alles dan goed doorroeren en in een glazen potje in de koelkast (niet te lang) bewaren.

Nu zijn er toch veel mensen die de keuze om gezonder te willen gaan eten maar een beetje onzin vinden.
Je krijgt dan steevast het verhaal van ome Koos te horen die z'n leven lang veel heeft gerookt en gedronken en nooit bezig was met gezonde voeding. Ome Koos is oud geworden, héél oud, en als hij niet van z'n paard was gevallen dan zou hij misschien nu nóg wel leven.

Zulke geluksvogels zullen er altijd zijn.........ik las daar ooit eens een mooie verklaring voor:

"Als we geboren worden krijgen we namelijk allemaal een rugzakje met geld mee (je genen). Tijdens ons leven komen we steeds in situaties terecht waar je tol voor zult moeten betalen.  Het roken van een sigaret, die vette Big Mac, het hangen achter de PC, het gaat allemaal ten koste van je vermogen (gezondheid). Ook situaties waar je niet direct zelf voor kiest kunnen je saldo verminderen, (verplichte) inentingen, straling, stress thuis of op het werk...........
Er is gelukkig ook een mogelijkheid om de kas weer te spekken.......de (onbespoten) appel die je eet, het bewuste ontspanningsmomentje en al die andere gezonde geluksmomentjes.
Ziekte treedt pas op als je rugzakje (bijna) leeg is en ome Koos had "gewoon" een goed gevulde rugzak waaruit hij heel lang steeds maar kon betalen voordat hij van z'n paard viel."

Het vervelende is nu dat we nooit een bankafschrift krijgen met ons tegoed zodat we, indien nodig, bij kunnen sturen.
Het faillissement (ziekte) dient zich dan soms ook als een donderslag bij heldere hemel aan.
Alleen al daarom is het goed om een beetje op te letten wat je zoal eet......om je gezondheidssaldo zoveel mogelijk op peil te houden, want ernstig ziek worden......dat wil toch niemand!

20 opmerkingen:

 1. Mooie blog weer! Lijkt me een erg lekker smeerseltje, ga ik maken, maar dan met wat agavesiroop ipv honing … is het ook vegan geschikt.

  Mooie metafoor van Ome Koos … onze echte Ome Koos lijkt erop, maar dan zonder paard … hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor je gulle recept! Ach, mensen en hun doelen... Wij zijn het enige wezen dat een denkvermogen heeft, waarmee we 'ik' kunnen denken... En dat doen we soms (vaak) een beetje erg veel.... Verder ben ik wel blij dat ik over dingen kan nadenken. En ja, ik denk ook dat gezondere voeding enz bijdraagt aan opladen en in stand houden van je vermogen in dat rugzakje, zoals je zo mooi zegt, maar heel belanrijke factor is ook hoe je ermee omgaat, je levenshouding zeg maar. Ga je recept zeker uitproberen en als ik het lekker vind hou ik het erin. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal mee eens ik zeg altijd je krijgt maar een lijf en daar moet de juiste brandstof in ,het is een manier van leven ,abrikozen heerlijk op brood op brood of cracker ,altijd weer leuk jouw verhaal en recepten
  Gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mmmm, lijkt me heerlijk! En ja, ik ken ook zo'n ome Koos, namelijk mijn eigen opa, die sigarenrokend bijna negentig werd! Maar verder leefde hij heel gezond, altijd veel buiten, boerenleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankje voor je lekker receptje ,,zal dat ook zo kunnen met verse abrikoosjes ??? En weer een mooi verhaal ...
  veel groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk receptje. En geweldig verhaal! Leuke metafoor met dat rugzakje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weet je wat het is, het leven kent geen garantie, was het maar waar!
  Je hoort ook wel eens het omgekeerde verhaal, van mensen die altijd gezond geleefd hebben en toch vroegtijdig door K komen te overlijden.
  Persoonlijk geloof ik dat onbewerkte voeding zoals de natuur het bedoeld heeft goed voor je is, probeer dat ook zoveel mogelijk te eten, voel me daar goed bij.
  Bedankt voor je recept, simpel maar lekker!

  Groetjes, Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het lijkt me lekker je abrikozenpasta. En je hebt gelijk dat je goed op jezelf moet passen, een ander doet dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. soms word je er wel moedeloos van als je boodschappen doet, nou heb ik weer gehoord dat manderijnen ontzettend bespoten worden ... ik liet mijn kinderen alijd zoveel mandarijnen eten als ze wilden omdat het zo gezond was, maar dat schijnt dus een misser te zijn...maar je pasta lijkt super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt. Ik woon in de tropen en mijn overbuurman gaat iedere week welgemoed met de gifspuit langs al zijn mandarijnenboompjes... zonder masker en niet lettend op de wind. Wij zijn al 2x gaan praten met hem. Maar hij weet geen alternatief. Inmiddels heb ik dat wel gevonden in een filmpje van een kwartier, en ik zal hem dat bij de eerstvolgende gelegenheid laten zien, en zelf ermee beginnen op ons kale terrein. Zeer inspirerend: Life in Syntropy https://www.youtube.com/watch?v=gSPNRu4ZPvE

   Verwijderen
 10. Haha! Wat een mooie verwoording, het Ome Koos verhaal. Herkenbaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hmm lijkt me lekker. Ik was net op zoek naar een lekker alternatief voor broodbeleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt mij heerlijk, maar waarom moet de kokosolie erin?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet niet......maar is wel lekker smeuig. En (elke dag) kokosolie innemen is ook gezond!

   Verwijderen
 13. Dat lijkt me niet alleen lekker op brood, maar ook tussen de taart, op de cake. Ik ga het in ieder geval eens maken, want abrikozen vind ik sowieso heerlijk! En dat verhaal over ome Koos onthou ik, prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De abrikozenpasta lijkt me een heerlijk smeersel. Even een vraagje. Ben inmiddels in het bezit van een pot kokosvet, maar wat is het verschil tussen vet en olie en weet je, of je het één kunt vervangen door het ander?

  Groet Mieke R

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is geen verschil tussen kokosvet en kokosolie Mieke. Deze verwarrende, dubbele benaming is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het vet smelt bij zo'n 23-24 gaden en dan vloeibaar (olie) is.

   Verwijderen
 15. Mooi, duidelijk en ook relativerend blog over voeding en gezondheid, Hanneke!
  Ze zeggen ook wel eens dat je díe voedingsmiddelen op de schappen van de supermarkt moet mijden, die je oma niet kende...
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hola una delicia y muy sencillo de hacer me encanta tu blog me parece genial besitos Sandra.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips