27-01-2014

gouden melkDe geelwortel, ook bekend onder de namen Kurkuma, Curcuma, Turmeric (Ayurveda) en Koenjit, komt oorspronkelijk uit Indonesië maar wordt daar niet meer in het wild aangetroffen.
In landen als India, China, Australië en Midden-Amerika wordt hij wel volop gekweekt, want de vraag naar dit gele poeder stijgt!
Het heeft dan ook een indrukwekkende lijst met gezondheidsvoordelen, voordelen die ook door vele wetenschappelijke onderzoeken (o.a. Rhode universiteit Z-Afrika) worden bevestigd.
Zo zou het, in de wortel aanwezige stofje, curcumine ervoor kunnen zorgen dat sommige kankercellen minder snel groeien en kan het bescherming bieden tegen het ontstaan van mond-maag-darm- en borstkanker en leukemie.
Ook patiënten met Alzheimer kunnen gunstig reageren op regelmatige inname van Kurkuma al is de preventieve werking voor deze aandoening beter onderzocht.

Als je gaat zoeken op internet naar meer gezondheidsvoordelen kom je hele lijsten tegen, want Curcuma ontgift en beschermt de lever, bevordert de spijsvertering, en werkt ontstekingsremmend. Heel veel verschillende ziekten zijn dus in positieve zin te beïnvloeden door regelmatig Curcuma te gebruiken.
Kijk....en juist dat regelmatig gebruiken is belangrijk en schiet er makkelijk bij in. Gelukkig zijn er heel veel verchillende manieren om Curcuma te gebruiken, ik zal dan ook proberen dit jaar nog meer lekkere recepten hier te plaatsen.

(Een, niet persé beter, alternatief is het gebruik van capsules en/of tabletten met Curcuma, niet goedkoop maar op deze manier krijg je wel elke dag een behoorlijke hoeveelheid binnen. Als je voor deze methode kiest zorg dan dat je een preparaat hebt waar óók piperine (een stofje uit de peperfamilie) in zit want dit verhoogt de opname van Curcuma aanzienlijk. En lees dan vooral ook even de waarschuwingen voor het gebruik onderaan dit bericht!)

Wij drinken een paar keer per week deze "gouden melk", vooral als het buiten wat kouder is.
Ik maak het zo:
Per kopje melk (amandel, kokos, soja, koe.....net waar je voorkeur naar uit gaat) neem je een half theelepeltje kaneelpoeder, een halve theelepel (ruim) kurkuma, een snufje nootmuskaat en een klein snufje cayennepeper.Breng dit in een steelpannetje al roerend aan de kook en laat het daarna in de pan een beetje afkoelen, als je kokosmelk gebruikt de melk alleen goed verwarmen maar niet koken.
Schenk het voorzichtig in de glazen, er zullen wat specerijen achterblijven op de bodem van de pan. Je kan dat gerust opdrinken hoor, maar ik ben daar een beetje pietluttig in.......;-).
Deze gouden melk kun je zoeten met honing of een ander zoet.

Ook een leuke manier om "Gouden Melk" te maken kun je in dit filmpje zien:Meer lezen?
Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker: Kurkuma
Want to know: Geelwortel, helende wortel.

Waarschuwing!
Wanneer kun je beter géén grotere hoeveelheden Curcuma gebruiken (of alleen in overleg met je behandelend arts)?

-bij geblokkeerde galwegen (b.v. steen)
-bij leveraandoeningen
-bij ernstige problemen aan de maag
-tijdens de zwangerschap (het stimuleert namelijk de baarmoeder, culinair gebruik is géén probleem )
-binnen 1-2 wkn voor een chirurgische ingreep (vanwege het bloedverdunnend effect)
Ook bij het gebruik van bloedverdunners en cholesterolverlagende middelen zou je het gebruik van hooggedoseerde Curcumatabletten eigenlijk moeten overleggen met je arts.

16 opmerkingen:

 1. Dit ga ik zeker proberen, lijkt met wel lekker. Ik gebruik in veel gerechten kurkuma, ook als het er niet echt in hoort, zoals in kippensoep of andere soepen. En natuurlijk in de nasi en eiersalade.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is het dus niet aan te raden als je bijvoorbeeld je gal niet meer hebt?
  Bij mij is in 2008 de gal verwijderd ivm een prachtige galsteen (ter grootte van een vingerkootje). Sindsdien heeft mijn maag moeite met noten, vet en aanverwante artikelen. Ook moet ik beter opletten dat ik rustig eet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Curcuma is galsecretie bevorderend, als b.v. een steen de afvoer blokkeerd en je gaat meer gal produceren kun je daar erg veel last van krijgen. Als je geen gal meer hebt heb je dit probleem ook niet.
   Dagelijks Curcuma door het eten kan altijd, alleen als je tabletten/capsules neemt moet je hiermee oppassen.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de info, maar ik kan toch al niet tegen capsules en vulmiddelen van tabletten dus daar zal ik niet al te snel aan beginnen. Ik zal eens bij de natuurwinkel kijken voor curcuma. Want als ik je goed begrijp zou dit juist bevorderend voor mijn maag moeten zijn maw dat ik dus minder last zou moeten hebben bij bijvoorbeeld noten ed?

   Verwijderen
  3. Dat zou heel goed kunnen, begin rustig met het gebruik van Curcuma, kijk wat voor een uitwerking het heeft op je lichaam.
   Ieder mens reageert anders en ook de oorzaak van een kwaal/ziekte kan ander zijn.

   Verwijderen
  4. Wat een leuk recept! Klinkt lekker. Ik zou alleen bij de waarschuwingen ook het gebruik van chia-zaad zetten. Dit is namelijk ook bloedverdunnend.

   Verwijderen
 3. Interessant artikel. Ik gebruik kurkuma vooral in soep en rijstgerechten, maar alle recepten zijn welkom!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is echt lekker, ik heb het geprobeerd, en nog een half theelepeltje honing toegevoegd. groetjes Jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel andere manier om curcuma toe te passen Ga ik eens proberen.
  Goed dat je de werking van curcuma nog eens uitgebreid belicht.
  Ze noemen het wel eens een low budget medicijn bij kanker: een theelepeltje per dag samen met peper, wat jij ook al schrijft, en naar ik meen in olijfolie roerbakken samen met ui en andere groenten. Ik wist niet van de bloedverdunnende werking, wel belangrijk om te weten.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik me niet vergis bestaat kerriepoeder voor een groot deel uit kurkuma. Dat zou dus een soortgelijk effect moeten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sinds kort drink ik de gouden melk (Heerlijk) een lekkere opwarmer. Maar mijn vraag is mag je die ook koud drinken dadelijk in de zomer.??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, na het koken af laten koelen en desnoods in de koelkast bewaren.

   Verwijderen
 8. hoi er was een tijdje geleden dat ik dagelijks licht gezoet sojamelk met koenjit poeder koken, laten afkoelen en drinks dat helpt tegen maagpijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik lees verschillende dingen wat betreft het gebruik van curcuma als je geen gal meer hebt, de een raad het af omdat je kunt uitdrogen en last van je nieren kunt krijgen en hier lees ik dat het geen probleem is als je geen gal meer hebt. Wat nu te doen, ik heb het gebruikt omdat ik kanker heb gehad en omdat ik geen bloedverdunners en cholesterolverlagers wil gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik snap niet helemaal waar het koken vandaan komt. Het is algemeen bekend dat een product een mindere werking heeft als het gekookt is. Ook dit lees je op diverse websites. Curcuma moet je puur eten en niet bewerkt dmv koken.
  Misschien een beter idee om de curcuma pas na het koken er bij te doen?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips