12-01-2015

ode aan het droge boontje


Dat "de man" boontjes "verzamelt", schreef ik al eens eerder. (Hier kun je dat nog eens lezen en zijn verzameling van toen bekijken). Ondertussen is de collectie ook alweer behoorlijk uitgebreid, hij "bezit" inmiddels 30 verschillende boontjes. Allemaal met een andere kleur of een ander patroontje.


Manlief kan heel rustig in de schuur zitten te doppen, nadat ze zijn gedroogd onder het afdakje van de garage, en kan behoorlijk warmlopen voor een nieuw modelletje :-).


Ieder voorjaar worden er van elke kleur 5 boontjes gepoot en dan is het afwachten. Pas aan het einde van het jaar kan de balans worden opgemaakt.
Voor de goede orde, voor onze sperziebonen kopen we wél elk jaar nieuw zaaigoed, dit om te voorkomen dat we boontjes met draden krijgen door kruisbestuiving.


Doordat we dus best veel droge bonen hebben en we niet iedere week bonensoep willen eten, is het dus zaak om hier een beetje creatief mee om te gaan, al wordt er ook wel eens een hele dikke pan met te oude bonen gekookt om te dienen als kippenvoer.
Ik kook ook voor ons zelf zeer regelmatig een pannetje al moet je dat natuurlijk niet overdrijven. Peulvruchten bevatten, naast veel gezondheidsbevorderende stoffen, ook anti-nutriënten (stoffen die de vertering en opname van voedingsstoffen belemmeren), al zou je dit, door de bonen goed te koken, kunnen verminderen (lees meer daarover hier).

Deze keer maakte ik een bonen taartje,


Vier bonenburgers......


en een ovenschotel met witte boontjes die wij hier erg lekker vinden.


Recept bonenburgers:
-300 gram gekookte droge bonen
-2 theelepels worchestersaus
-2 eetlepels bieslook
-2 eetlepels ketchup
-1 eitje
-1 eetlepel mosterd
-naar smaak zwarte peper
-paneermeel (zoveel als nodig om een samenhangende bal te maken + evt. iets om te paneren.

Alles goed mengen in een keukenmachine of met de hand en er platte burgers van vormen die je daarna door een beetje paneermeel haalt. Kort bakken tot ze helemaal warm zijn.

Recept ovenschotel:
-1 ui
-1 prei
-handje vol spekjes
-gekookte aardappelen
-gekookte droge boontjes
-bouillonpoeder
-wat boter en paneermeel
De hoeveelheden zijn hier eigenlijk niet zo belangrijk, gebruik je gevoel en dat wat je hebt!

In een beetje boter een uitje, wat spekjes, een beetje fijn gesnipperde prei en in stukjes gekookte aardappels opbakken. De gekookte boontjes erdoor en ook even meebakken. Vervolgens een bouillonblokje of wat bouillonpoeder er boven verkruimelen en goed doorroeren.
Alles in een ingevette ovenschaal scheppen en er een beetje paneermeel over strooien en "garneren" met een paar schilfers roomboter.
In een hete oven goed opwarmen.

 

17 opmerkingen:

 1. Heb hier heel wat bijgeleerd. Bedankt voor de leuke receptjes !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker bonen. Heeft hij al Friese woudbonen? Die zijn erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat is nou eens een leuke hobby! en er dan zo lekker met je handen door heen gaan....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi die verschillende soorten boontjes. En erg goed om de bijzondere soorten op deze manier te bewaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze zien er haast TE mooi uit om op te eten.
  Lekkere receptjes.
  gr. Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat ziet er heerlijk uit. Dankjewel voor de recepten !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een superrecepten! Wij zijn dol op boontjes en ik ga zeker eens wat van deze recepten uitproberen. Dank je wel voor het delen.

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige boontjes, zeg! Ik krijg zin om ze dit jaar ook eens te gaan planten. Heb toch vanmorgen al tuinplannen gemaakt en eerder deze week een zaadbestelling geplaatst. Ken je het spel 'boonanza' van 999 games? Als je man klaar is met alles uitzoeken, is dat misschien leuk om te spelen. Bedankt voor de recepten en ideeën. Inspirerend, ik ga het zeker 'ns proberen. groetjes, Tamar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige verzameling boontjes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk recept en inspirerende foto's. De natuur heeft zo veel bonenvariaties waar je blij van wordt. Heb je al eens een kikkererwtenkoek geproefd? Glutenvrij recept staat op mijn blog: da's andere koek. Je bonentaart ga ik ook eens maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zie ik daar het Monstrans-boontje? Wat een mooie lichte kleur heeft de afbeelding. Bij ons is het 'heilige boontje' een stuk zwarter van kleur. Is dat dan toch dezelfde of misschien een ander soort? Hier in ieder geval een favoriet om mee te pronken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige bonenverzameling! Ik kan me voorstellen dat dat je man veel plezier geeft. Het is net zo iets als een doos met allemaal mooie knopen. Handig, maar ook een lust voor het oog.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zou je misschien toch een hint hebben voor de hoeveelheid aardappels en bonen die jij gebruikt bij de ovenschotel? En voor hoeveel personen kook je dan?

  Zou erg fijn zijn, dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan je geen gewichten noemen maar als ik voor twee personen deze ovenschotel maak dan maak ik ongeveer net zo veel aardappels en boontjes als ik ook zou maken als het aardappels en groente was in een "normale" aardappel/vlees/groente maaltijd. Ok, misschien iets minder omdat er een uitje en wat prei doorgaat maar de ervaring is wel dat je op de een of andere manier met een ovenschotel meer gaat eten.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips