08-08-2011

aardappels wecken


Klinkt zinloos hè? Aardappels zijn immers prima te bewaren in een donkere, koele kelder of schuur. Toch vind ik het erg handig om een aantal weckglazen met deze aardappels te hebben. Soms lopen geplande voorbereidingen voor het (avond)eten in de war, soms is er plots een mee-eter en soms lust iedereen dat wat de pot schaft behalve één persoon. Dan zijn opgebakken aardappels zo gemaakt want deze inhoud is al gaar. 
Je gebruikt vastkokende aardappels, ze worden 10-15 minuten voorgekookt in licht gezouten water en na afkoelen in de glazen gedaan. Overgieten met vers gekookt water met iets zout en 90 minuten geweckt bij 100 graden. Dat is erg lang, vooral als je maar 1 pot maakt. Zelf heb ik een weckketel waar 8 glazen gelijk inkunnen dus dan valt de kooktijd per glas wel mee.
Als je wilt kun je de aardappels ook met schil inmaken.

19 opmerkingen:

  1. Hoi Hanneke ,niet zinloos maar erg nuttig dank je wel voor je voorbeeld bij mij schiet het avond eten er welleens bij in door mijn werk en dan word het algauw weer een makkelijke hap op deze manier heb je al voorgekookte aardappelen op voorraad.
    Nu nog een domme vraag vul je de potten met het water waar de aardappelen in gekookt zijn of vers water ?

    groetjes Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Mariska:Je gebruikt vers gekookt water met iets zout, enne....domme vragen bestaan niet hoor! Heb het ook even aangepast in het recept ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. en hoe smaken die aardappelen dan?
    want ik weet dat mijn groottante ook alles weckt, maar ik vind de groenten dan precies zo raar smaken... of ligt dat aan mij?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @tina: De aardappelen smaken net als vers gekookte aardappels, misschien gebruikt je tante citroenzuur erbij of een ander conserveringsmiddel? Je kunt alle groenten eigenlijk wecken maar ik vind ook lang niet alles lekker, geweckte bloemkool bijvoorbeeld, ziet er prachtig uit maar is niet te eten! (of ik doe iets verkeerd).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Hanneke,
      Omdat ik op zoek was naar een recept om aardappels te wecken kwam ik op deze site terecht. (bedankt voor het recept, ga ik zeker uitproberen)

      Even een vraag over je geweckte bloemkool, gebruik je daarvoor azijn?
      Want ik heb al diverse bloemkolen geweckt en zolang ik ze maar geen azijn / citroen oid gebruik vind ik ze prima smaken. Nu gebruik ik alleen biologische bloemkool die vooral ook niet teveel bemest worden.

      Verwijderen
  5. Ik heb nog nooit geweckt maar het lijkt me steeds leuker en handiger.Het enige nadeel lijkt me dat de groenten zo door en door gaar worden en naar mijn idee koken dan alle voedingsstoffen er uit. Maar zo'n rij met potten op de plank trekt me wel aan, ik hou van voorraadjes. Nu doe ik alles kokendheet in schone potten, zet ze op hun kop tot ze vacuum trekken en bewaar ze dan best lang. Zo maak ik ook appelmoes bijv.
    Ik vind je tips altijd erg leuk, zoals laatst die peterseliegelei :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je voor je berichtje en lieve compliment.
    Jij hebt ook een erg leuk blog.
    En je weet super super veel.
    Groetjes Brigitte

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk om je blogs te lezen over wecken,drogen, het maken van likeur, jam en gelei...
    Aardappelen heb ik nog nooit geweckt, maar je brengt me wel op een idee :D

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hier lachen ze daar altijd mee dat ik aardappeltjes weck ...;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. aardappels mogen niet geweckt worden in koken water, omdat deze niet zuur genoeg zijn. Enkel in een drukketel die stoom boven 121 graden kan produceren kan men aardappelen inmaken. Geloof aub deze gekopieerde verhalen van overal op internet niet, en lees uzelf in alvorens uw familie met ingemaakt voedsel te voeden.
    http://nchfp.uga.edu/publications/usda/GUIDE01_HomeCan_rev0715.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat u zegt is juist, daarom moeten levensmiddelen die niet zuur zijn ook altijd 10-15 minuten gekookt worden voor het opdienen, dit om botulisme te voorkomen. Ik vond ergens op internet ook dat aardappelen wecken handig is als je aardappelsalade wilt maken, kant en klare koude aardappelen. Dit is om bovengenoemde reden dus niet aan te raden. Neem aan dat bakken dan wel kan toch omdat de aardappelen dan voldoende verhit worden? Bent u daarmee bekend?

      Verwijderen
    2. Ik weck al jaren allerlei groenten en ook aardappelen in een gewone weck ketel. Enige verschil is dat ik zout ZONDER jodium gebruik. Gebruik je zout met jodium zal je zien dat er na 1 dag een schuim aan de bovenkant begint te vormen en na 3 dagen de potten opengaan.

      Verwijderen
  10. Ik weck vastkokende aardappels. Gewoon rauwe schijfjes in pot, koud kraanwater erop, en 90 min wecken.
    Héérlijk, in roomboter bakken, en aan het einde even geperste verse knoflook en war rozemarijn erover. Geloof me, wij willen niet anders meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Voor de appelmoes werkt het door ze op de kop te zetten wegens het hoge suikergehalte. Precies zoals confituur inmaken. Maar groenten moet je echt wel wecken in weckpotten of geschikte potten en een uur laten koken en dan laten afkoelen maar niet op de kop. Meestal een uur koken voor groenten. Steeds twee uur als er vlees in zit. Voor de werktijden kijk je best op weckenonline. De werktijd gaat pas in bij het koken

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat ik me afvraag is; wat is het doel/nut van het voorkoken van de aardappelen? Waarbij ik dan wil opmerken dat ik de aardappelen niet in hun geheel kook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groenten, dus ook aardappelen moet je zo wie zo 10 min blancheren zodat de enzyme werking in de groenten worden stop gezet.

      Verwijderen
  13. Wat te doen als je geen weckketel hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan ze ook wecken in een gewone pan met een deksel. Nadeel is dat er vaak maar 1 of 2 glazen tegelijk in kunnen. Met de huidige gasprijzen......

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips