15-08-2011

pruimen wecken


Alle soorten pruimen kunnen prima geweckt worden zolang ze nog niet te rijp zijn. Ze moeten nog sterk genoeg zijn om een afdruk van je vinger terug te duwen.
Je kunt ze zowel met velletje als zonder (zoals ik heb gedaan) inmaken. 
Het velletje laat heel makkelijk los als je ze heel even in kokend water legt. Laat je het velletje erom spoel de pruimen / mirabellen dan eerst even met een lichte soda oplossing voor je ze wast, want er zit een waslaagje om en dat kan een neerslag geven in je weckglas.
Kook een suikeroplossing van 400-500 gram suiker op 1 liter water en vul hiermee je glas. Goed afsluiten en 30 minuten wecken bij 90 graden. Gebruik in dit geval wel een thermometer, als het te heet wordt kunnen de pruimen knappen en heb je jam :-).

5 opmerkingen:

 1. Dat laatste heb ik er dus van gemaakt ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Monique: wat ontzettend jammer! Toch te hard gekookt. Maar nu zal het de volgende keer zeker lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De half tot moes geweckte pruimen waren wel lekker, maar die velletjes: zuur, bitter en taai bedierven de traktatie vroeger in de jaren 50. Ik zal het eens met ontvelde pruimen en tegen de kook aan wecken proberen. Sla jij ook een paar pitten stuk om dan de ontvelde binnenpitten mee in de weckfles te doen? Dat geeft een soort amandelgeurtje mee. (Dit is trouwens de reden waarom je vroeger marsepein en amandelspijswaren bij een vertrouwd adres moest kopen, in beide werden wel witte bonen of abrikozen/pruimenpitten - meer blauwzuur - verwerkt, betaalde je met je goeie geld voor tweederangs waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem: nee, dat heb ik nog nooit gedaan, maar ga dat zeker eens proberen. Dank je voor deze tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt ook wecken in de bakoven.Hoe hoog is de temperatuur dan?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips