03-08-2011

pruimen siroop


Nadat onze pruimenbomen vorig jaar uitbundig hadden gebloeid en ook erg veel vruchten gaven (de takken braken af), had ik niet verwacht dit jaar weer royaal bedeeld te worden.


Zo ziet het er hier iedere morgen uit...........en dit zijn alleen nog maar de gele pruimpjes, want we hebben ze ook


in oranje rood en........


paars en.......


in het blauw. 
Gelukkig maar, want de voorraad was alweer behoorlijk geslonken. Eerst maar eens beginnen met de siroop.


Dan is een stoomextractor toch een hele handige hulp. Hij bestaat uit drie delen, de onderste pan wordt gevuld met water, daarop een opvanggedeelte met een gat in het midden waar de stoom door omhoog gaat en dan het vergiet waar het fruit in moet. Een klein uurtje koken op het gas en via een slangetje kun je het pruimensap afgieten.


Je kunt bij het fruit direct al wat suiker en eventueel een kaneelstokje doen en de flessen direct vullen voor pruimensap of de hoeveelheid afmeten en in een andere pan het sap met de suiker nog even opkoken.
Omdat ik weckkapjes gebruik (erg handig, ze zijn er in verschillende maten en passen daardoor op erg veel flessen) kan ik veel minder suiker toevoegen, ik gebruik maar één kg suiker op twee liter sap. De kapjes moeten direct op de fles, want doordat de inhoud kokend heet is trekken de kapjes vacuüm en zitten muurvast. De top van de kapjes zuigen ook naar binnen, eigenlijk hetzelfde principe als met een klik deksel.


Als je schoon werkt en de kapjes ook even uitkookt, dan blijft het sap of de siroop jaren lang goed. De weckkapjes zijn niet duur en meer dan één keer te gebruiken.

11 opmerkingen:

 1. Wat een pruimen oogst! Ik kan niet wachten tot mijn eigen bomen zover zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gigantische pruimen oogst heb jij daar.En ze zien er allemaal even lekker uit :)
  Die stoomextractor ziet er een handig ding uit en spaart heel wat tijd denk ik.

  Groetjes,
  Rita :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend goed idee die kapjes. Ik hoop ook weer jam te koken van gratis bramen, maar ik ontzie altijd het schoonmaken van die potten. Ik ben altijd bang dat ik het niet goed doe en daardoor mijn jam verpest. Jam koken zelf vind ik geen probleem, het maken van siroop ook niet.
  Heel veel succes met het verwerken van de pruimen !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goh wat een mooie grote oogst!!! Ze zien er prachtig uit! Een goeie tip van die weck kapjes, ik zal er eens naar kijken??? Bij de brouwmarkt misschien???

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @funkymama: bij de brouwmarkt zijn ze zeker te koop, heb ze ook zien liggen bij de Welkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een rijkdom, al die soorten pruimen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. That extractor is very nice! I am sorry I did not comment earlier, when you first posted this. I had some computer problems this summer, and 8 grandchildren to tend daily, so not online very often! :) Most of the children are in school now. I just have the 3 year old Dylan and 2 year old Ariana, so I am hoping to get caught up with all your lovely posts! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Passen die weckkapjes ook op wijnflessen met schroefdeksel of moet je er speciale flessen voor hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Speciale flessen zijn niet nodig Helma, wel loop je het risico met flessen met een schroefdop dat door de ribbels in de kop van de fles de weckkapjes niet goed vacuüm kunnen trekken. Ik zou het eerst eens met kokend water proberen en kijken wat er gebeurt, iedere flessensoort "reageert" anders.

   Verwijderen
 9. moeten er bij de pruimen ook eerst de pitten eruit worden gehaald voordat ze in de extractor gaan ?.en bij rode bessen moeten daar ook eerst de steeltjes worden verwijderd voordat ze in de extractor gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat hoeft niet Andre, dat is het gemak van een stoomextractor. Alles kan er zo in. Wel eerst schoonmaken natuurlijk.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips