31-08-2011

sperziebonen wecken


De eerste emmers met bonen staan alweer in de keuken, helaas zijn er veel boontjes aangevreten door slakken. 
Als daar nou eens een oplossing voor was waar de vogels en de egels niet de dupe van werden......
We hebben alles zo'n beetje al wel geprobeerd, koffiedik, eierschalen enz. Dit weer is natuurlijk ideaal, een soort slakkenparadijs, niets aan te doen dus. Dan maar blij zijn met wat we wél hebben.

Ik ga de bonen wecken.
Gelukkig heb ik een grote weckketel waar acht weckglazen tegelijk in kunnen want ze moeten, nadat het water kookt, nog twee uur zachtjes doorkoken. 


Wel de boontjes eerst even een drietal minuten blancheren voordat ze in de glazen gaan. Dit is heel belangrijk. Overgiet ze dan met licht gezouten gekookt water en sluit ze met een ring en klem. Nadat de kooktijd verstreken is de boontjes uit het waterbad nemen en helemaal af laten koelen voordat je de klemmen eraf haalt.
We hebben verschillende soorten sperziebonen, dit zijn de gele boterboontjes.


En dan krijg je het soms ook zo, waar de ene 'productielijn' ophoudt en de andere begint.


Snijbonen kun je op dezelfde manier wecken.
Inmiddels zijn ook de eerste aardappels gerooid, niet veel aan de stam maar wel erg groot. Of ik daar nu zo blij mee ben...........



23 opmerkingen:

  1. vandaag gaat hier ook de laatste lichting bonen in de weckflessen.
    tegen de slakken graaf ik kleine potjes of blikjes met wat bier erin tussen de planten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit, proef je het zoutige als je na een paar maanden eet? Hallo wat een joekels van aardappelen, schilt niet makkelijk, maar je hebt wel lekker lange frietjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Shirley: Er zit maar een beetje zout bij, je kan ze ook inmaken zonder zout. Misschien denk je aan pekelbonen in het vat, waar de bonen bedekt worden met een dikke laag zout? Lange frietjes kan ik er zeker van maken, maar dan liggen ze wel dubbel in het frituurmandje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben blij te lezen dat er mensen zijn als ik. Mijn Hosta's worden zo langzamerhand opgegeten. Ik heb een egelfamilie soms op bezoek dus durf ik geen korrels neer te gooien. Het hoort bij het opruimen van de natuur denk ik dan maar. En niet te vergeten je hebt heerlijke repecten.
    Hartelijke groet Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn vader zet ook potjes met bier rond de planten, en wij hebben veel egels in de tuin, die zo heerlijk smikkelen van de slakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Slakken was bij ons een GROOT probleem waar we sinds twee jaar van af zijn!!! We hebben kippen gekregen en die lopen het hele jaar los in de tuin. Werkelijk een heel enkele keer zie ik een verdwaalde hele grote naaktslak die ik netjes verwijder, maar alle eitjes en babyslakjes worden met smaak verorberd. Daarnaast is ook het mos uit het gras verdwenen (lees: er groeit weer gras in plaats van het weelderige mostapijt)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hoy,sinds een jaar of tien ben ik weer aan het volkstuinieren en groenten en fruit worden ook geweckt,nu heb ik de laatste 4a5 jaar een probleem met de bonen,de eerste 3a4 jaar ging het goed bonen bleven goed,nu,zo,n 2 maanden na inmaak, als ik dan een pot bonen open maak zijn ze zuur en stinken,de potten blijven wel dicht,wat het is weet ik niet en veel oudere mensen die vroeger ook weckten weten het ook niet,heb ook al met zuiver bronwater uit de supermarkt geweckt,zelfde resultaat,kunstmest bij de bonen gebruik ik ook niet.heeft hier iemand een antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jan.
      Heb zelfde probleem. Begrijp er niets van. Als jij inmiddels de oorzaak hebt gevonden zou het geweldig zijn als je de oplossing met ons zou willen delen.

      Verwijderen
    2. hoy,nee heb het nog niet gevonden,ook met bonen en water uit de supermarkt geprobeerd,zelde resultaat

      Verwijderen
    3. Laat ik een poging wagen. Bonen houden niet van bemeste grond. Als je weet waar je de bonen wilt planten het komende jaar sla dan bij dit stuk de bemesting een jaartje over. Succes.

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    5. Bestrijdingsmiddelen kunnen er voor zorgen dat de boontjes verzuren in de pot, of dat e meer potten open gaan dan normaal.

      Verwijderen
  8. @Jan: Een heel frustrerend probleem waar ik ook niet zo één, twee, drie een antwoord op heb.
    Kweek je steeds door met je eigen bonen of koop je steeds nieuwe boontjes om te poten? Dan zou het kunnen dat er 'genetisch' iets is veranderd. Ik zelf zou eens een keer boontjes uit de winkel wecken. Als die goed blijven ligt het probleem bij je eigen bonen of de grond, zijn dezen ook zuur dan ligt het misschien aan het weckproces of het zout of de pan waarin je ze voorkookt.
    Ik hoop dat je het ontdekt. Zou het leuk vinden als je dat hier dan zou delen. Maar misschien zijn er ook andere lezers die een oplossing/oorzaak weten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hanneke. Heb jij nog een reaktie hierover gekregen. Heb zelfde probleem als Jan en zoek een oplossing.

      Verwijderen
    2. Helaas Leon, geen enkele reactie.
      Misschien kun je de vraag invoeren bij

      http://www.plantaardig.com/groenteninfo/bonen-kweken-in-de-moestuin/

      hier worden ook vragen gesteld over inmaken, invriezen e.d.

      Verwijderen
  9. Een poeltje, vijvertje bij de moestuin is voor vele diertjes een groot plezier! En...kikkers die in zo'n poeltje trekken lusten heel graag slakken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Waarom moeten de potten met boontjes maar liefst 2 uur in de weckpan staan? Normaal gesproken kook ik ze ong 20 min.
    Hoe zijn de boontjes als ze klaar zijn? Beetgaar of echt super gekookt?

    Dank dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De boontjes staan zolang in de weckketel om én gaar én steriel te worden.
      Als ze klaar zijn zijn ze gaar, net als de boontjes uit een potje of conservenblik.
      Wil je de boontjes liever beetgaar dan kun je ze beter invriezen denk ik.

      Verwijderen
  11. verdijnen niet alle pietemientjes als je boontjes zolang moet koken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moeilijke vraag. Er gaat natuurlijk qua vitamines niets boven vers. Bij geweckte groente heb je dezelfde kwaliteit als met groenten uit blik of glas uit de fabriek. Of daar véél verlies is weet ik niet, alle rapporten en onderzoeken spreken elkaar tegen. Voordeel van het zelf wecken is wel dat je heel snel na de oogst je groenten kunt inmaken. Daar boek je mbt de conserven in ieder geval winst.

      Verwijderen
  12. Mijn zus weckt haar sperzieboontjes ook altijd. Zij zegt dat je ze nooit mag verbouwen op bemeste grond, want dan zijn de bonen niet houdbaar als ze geweckt zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bonen moet je 2 keer wecken en niet 1 keer. Staat in een DDR Weckboek. Sporen die nog in hun omhulsel zitten overleven 1 keer wecken omdat ze tegen 100 graden kunnen. De sporen die niet in hun omhulsel zitten overleven de 100 graden niet. Deze sporen die in hun omhulsel zitten komen binnen drie dagen uit waarna je ze dan dood maakt door nog een keer kort te wecken. Dus weckpotten na het wecken op het aanrecht laten staan en 3 dagen later nog eens wecken en alle sporen zijn dood. In Amerika hebben ze hogedruk weckketels die hoger gaan dan 100 graden en dan is 1 keer wecken wel genoeg, dan dood je de sporen die nog in een omhulsel zitten en de volwassen sporen. Geen dank.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips