07-06-12

vlierbloesem bavarois


Er zijn mensen die de smaak van vlierbloesem absoluut niet lekker vinden. Dat kan natuurlijk, we zijn niet allemaal gelijk (gelukkig), maar het is wel jammer als zoveel lekkers aan je neus voorbij gaat omdat het één keer verkeerd is gegaan. Er zijn namelijk een aantal 'regels' waar je je aan zou 'kunnen' houden wat betreft het plukken van de bloesems:

*Pluk alleen droge bloesems, het liefst 's vóór de middag, als de zon schijnt.
*Ruik even aan de bloesem, er kan er zomaar ééntje tussen zitten die echt niet lekker fris ruikt. Gebruik je die tussen al je lekkere bloesems dan zal dit toch de smaak nadelig kunnen beïnvloeden.
*Zorg ook dat je zo weinig mogelijk steel gebruikt. Je hoeft echt niet elk bloemetje er apart af te halen, maar knip even de dikkere ondersteel eraf.

Voor dit dessert heb je nodig:
Nodig:
-4 dl vlierbloesemsap
-1 citroen
-250 gram kwark
-150 gram basterdsuiker
-1 zakje vanillesuiker
-8 blaadjes gelatine
-3 eieren
-125 ml slagroom
-desgewenst fruit naar keuze

Voorbereiding:
Twee dagen van te voren begin je met het 'trekken' van het vlierbloesemsap.
Een flinke hoeveelheid bloesem leg je in een glazen pot, samen met de in stukken gesneden citroen. Hoe meer bloesem hoe sterker, maar neem niet te weinig, de smaak wordt behoorlijk afgezwakt.  Giet hier 400 ml afgekoeld, gekookt water over. Zet de pot op een warme plaats, bij zon mag het in de vensterbank. Laat het twee dagen trekken en geniet ondertussen van de mooie aanblik. Dan zeef je de bloemen en de citroen eruit.


Het maken van de bavarois:
Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Breng het vlierbloesemsap met de suiker aan de kook, knijp de gelatine uit en roer het door het sap. Laat het afkoelen.
Splits de eieren. (De dooiers kun je ergens anders voor gebruiken.)
Sla de slagroom stijf en roer dit, samen met de kwark, door het afgekoelde vlierbloesem/gelatinemengsel.
Ook de zeer stijf geslagen eiwitten schep je er luchtig door.
Doe alles in een vorm van 1 1/2 liter en laat het minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
Stort de bavarois op een schaal (even twee tellen in heet water houden maakt het een stuk makkelijker) en garneer met aardbeien of ander fruit.

Deze bavarois is trouwens ook lekker als taartvulling. Even koekjes verkruimelen met wat jam erbij en in een springvorm aandrukken. Hier dan de bavarois bovenop.
Je kunt dit recept natuurlijk ook maken met gedroogde bloemen, maar dat kan ik niet aanbevelen!

16 opmerkingen:

  1. Jammmmmie!! Ik wou net bloesems voor de wijn gaan plukken (als de zon doorkomt natuurlijk :)) maar, voor dit recept pluk ik er meteen wat meer!! Superlekker lijkt mij dit, wat geniet ik toch telkens van je blog! Elke keer weer vind ik bij jou precies waar ik van hou!! Super!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er geweldig en lekker uit. Nu maar wachten op een (vrije) zonnige dag, kan ik ook eens gaan plukken!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet teveel vlierrecepten plaatsen hoor, straks hangt er niks meer ;-)
    Dit ziet er spectaculair uit zeg, en vast ook erg lekker! Ik moet vaak aan de smaak van lychees denken als ik iets met vlierbloesem eet of drink.
    Hier is het regenachtig dus vandaag wordt er niet geplukt :(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow ziet er mooi uit!Ik zou niet weten hoe vlierboesem smaakt, toch eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ze toch geplukt in het park toen het regende. Het is super lekkere limonade geworden. zelfs onze zoon vind het heerlijk en die lust niet zo veel

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er heerlijk uit. Jammer dat ik gruwel van vlierbloesem. En niet omdat ik het niet vaak genoeg probeerde hoor, misschien juist wel té vaak? ;-) Als Vrije School leerling vroeger ontkwam je er gewoon niet aan...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk idee! En bedankt voor de tips. Die ga ik onthouden.
    Ik heb zelf net siroop van vlierbloesem en framboos gemaakt. Die vinden ze thuis ook helemaal geweldig.
    Groetjes, Maaike aka MissGefreubel

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuk recept, die kende ik nog niet.
    De bloesems met water en citroen zitten al in
    de pot, dus zondag eten we vlierbloesembavarois.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een prachtige foto van die bavarois!
    Weet, je, Hanneke, ik wordt altijd wat onrustig van recepten waarin rauw eieren verwerkt worden (klein salmonella risico), er schijnt wel een alternatieve manier van bavarois maken te zijn ...
    Overigens behoort bavarois tot de allerlekkerste puddingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het risico van een salmonellabesmetting, hoe klein ook, is vooral aanwezig bij het gebruik van onverhit eigeel. In de meeste (oude) bavaroisrecepten wordt het hele ei gebruikt. Hier alleen het eiwit. 100 % uitsluiten kun je het echter niet.

      Verwijderen
    2. Goed om te weten dat een ev. salmonella vooral in het eigeel zit en veel minder in het eiwit. Waarschijnlijk vooral oppassen bij zwangeren, kleine kinderen en kwetsbare mensen.

      Verwijderen
    3. Klopt helemaal. En koel bewaren, verse eieren nemen en dezelfde dag opeten.

      Verwijderen
  10. Die ziet er gewoon heerlijk uit, spijtig dat ik niet zomaar een hapje kan nemen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. heb je wel een gebakken vlierbloesem gegeten??
    een beslagje maken van bloem en melk. snufje zout.
    ik lat een klein stukje steel aan het scherm zitten.. dan kan je hem makkelijk vasthouden om door het beslag te halen en uit de hete pan te halen!
    het bloemscherm er door het beslag halen en dus ondersteboven bakken in een koekenpan met boter of olie.
    bestrooien met poedersuiker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is lekker hè? Je kan ook de losse bloemetjes door pannenkoekbeslag mengen. (en dan pannenkoekenbakken)

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips