17-10-2012

calendula zalf


Wist je dat iemand allergisch kan zijn voor goudsbloemzalf (wolvet)?
Daarom is het verstandig om dit altijd eerst even te testen door een beetje zalf aan te brengen aan de binnenkant van je elleboog. Als er na 24 uur geen reactie is dan kun je de zalf gerust gebruiken.

Mijn goudsbloempreparaten zijn nu klaar, de olie is gezeefd en mooi donker van kleur,

goudsbloemolie - zonnebloemolie

de tinctuur is dit jaar zelfs heel erg donker.

goudsbloemtinctuur

Goudsbloemolie kun je natuurlijk zo gebruiken om op wondjes en andere huidproblemen te smeren maar dat is zo'n gehannes en geklieder, daarom wordt de olie vaak verwerkt in een zalf of een crème.
Bovendien kun je, door er een zalf mee te maken, nóg meer helende eigenschappen toevoegen.
Zo'n zalf van de getrokken bloemenolie van de goudsbloem kun je op veel verschillende manieren maken en iedere fytotherapeut (kruidengeneeskundige) heeft zo wel zijn of haar eigen favoriete recept. Dit logje is dus ook verre van kompleet.

Goudsbloemzalf met wolvet:
Wolvet, de naam zegt het al, komt voor in de vacht van schapen. Het wordt veel gebruikt in zalven, het heeft als eigenschap dat het op de bovenste laag van de huid blijft liggen. En laat dat nou net de plek zijn waar ook de goudsbloem goede hulp kan bieden! Bovendien is wolvet van zichzelf al helend en verzachtend.
Als je dus een goudsbloemzalf maakt op basis van wolvet pak je dit extra voordeel mee.
Wel één nadeel(tje), het is erg plakkerig en de geur van sommige soorten is behoorlijk schapig :-), kwistig smeren en dan je cocktailjurk aantrekken is dus géén goede combinatie.

wolvet

Smelt 100 gram wolvet en 2 dl goudsbloemolie, beide au bain Marie, ieder in een apart schaaltje.
Doe bij het wolvet nog 10-15 gram bijenwas.
Als de bijenwas gesmolten is giet je voorzichtig, al roerend, de olie bij het wolvet/bijenwas mengsel. Even op een koud schoteltje de dikte testen en eventueel meer bijenwas of meer olie toevoegen.
Deze zalf is ook bijzonder geschikt voor luieruitslag omdat, behalve alle bovengenoemde eigenschappen, het wolvet de babybillen ook beschermt tegen vocht.

goudsbloemzalf met wolvet

Je kan ook eerst nog wat goudsbloemen laten trekken in het wolvet en dezelfde procedure volgen als staat beschreven voor goudsbloemzalf met kokosvet.

Met alleen bijenwas:
Als je geen wolvet hebt of het liever niet wilt gebruiken kan je ook alleen bijenwas gebruiken om een zalf te maken. Gebruik alleen de gele bijenwas, die is ongebleekt (cera flava).
Op 2 dl goudsbloemolie gebruik je 20-25 gram bijenwas.

goudsbloemolie en bijenwas

Laat de olie met de bijenwas weer au bain Marie smelten en test eventueel met een druppel op een koud schoteltje of de zalf de juiste dikte heeft en giet het dan in schone potjes.
Het kan even duren voordat alle was gesmolten is, het smeltpunt ligt zo rond de 70 graden. Pas dus op, het is heet!

goudsbloemzalf met bijenwas

Met kokosvet:
Als je nog nooit zalf hebt gemaakt kan ik me voorstellen dat je niet direct wolvet en/of bijenwas aan wilt schaffen. Maar als het je ergens toch wel leuk lijkt om het eens te proberen (en nadien te genieten van het voldane gevoel), begin dan eens met een zalfje op basis van kokosolie of -vet. Bij sommige supermarkten en zeker bij een natuurvoedingswinkel kun je zo een pot kopen. Wat je niet gebruikt voor je zalf kan gebruikt worden als bak- en braadboter (een zéér verstandige keuze!).
Dit zalfje mag dan niet op nummer één staan, helende stoffen zitten er wel degelijk in
Bovendien heeft het kokosvet zelf ook een aantal goede eigenschappen:
-het verlicht een jeukende huid
-werkzaam bij een droge, schilferige huid
-helpt bij psoriasis en eczeem (anti-bacterieel)

Je smelt wat kokosvet au bain Marie en hier doe je goudsbloemen bij. Hele bloemen, in stukjes of alleen de gele of oranje lintbloemen, al dan niet gedroogd.

kokosvet met goudsbloem

Je laat het zo een poosje zachtjes op staan en dan laat je het stollen mét de bloemen erin.
De volgende dag weer verwarmen en laten stollen. Je kunt dit zo vaak herhalen als je wilt. Ook kun je er nieuwe bloemen bij in doen of de bloemen eruit zeven en het hele proces herhalen.
Je krijgt een mooi oranje zalfje.

goudsbloemzalf met kokosvet

Maar het verhaal is nog niet kompleet...........je kan nog meer extra toevoegen!
Alle bovengenoemde zalfjes kun je "verrijken" met:
-een lik honing, pas toevoegen als de zalf wat is afgekoeld
-een scheutje goudsbloemtinctuur, een tinctuur trekt toch weer andere stoffen uit dan een olie
-enkele druppels etherische olie, ook pas als de zalf, al roerend, behoorlijk is afgekoeld

En heb je nu dit jaar niets kunnen doen met je goudsbloemen omdat mijn logjes 'aan de late kant' verschenen zijn...............zet het dan in je agenda voor volgend jaar!!

Misschien ook interessant:
goudsbloemolie en -tinctuur
goudsbloemen drogen

20 opmerkingen:

  1. Jammer dat ze al weer bijna allemaal 'op' zijn in mijn tuin.. ik ga volgend jaar weer lekker aan de slag!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas heb ik ze niet in de tuin en zie ze ook niet in de buurt .....en op mijn kokosolie staat trouwens niet voor consumptie maar wel voor zeepjes enzo.....dus dat scheelt echt wel welke je koopt....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé dat wist ik niet. Even "gegoogled" en weer wat geleerd. Het schijnt dat je kokosolie op twee manieren kunt maken: van kopra en van vers kokosvlees.
      Kopra is gedroogd kokosvlees dat geproduceerd wordt voor industriële doeleinden en deze olie is niet geschikt voor consumptie.
      Goed dat je het even laat weten!

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor de uitleg ....zal gauw voor consumptie een andere pot halen ;o)

      Verwijderen
  3. Heel instructief, Hanneke. Deze blog ga ik kopiëren in die komt in mijn archief. Hoe kom je aan goede, zuivere wolvet en bijenwas?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop mijn bijenwas en wolvet meestal via internet bij de hekserijwinkel. Ook via "de groene zon" kun je wel aan spul komen maar dan moet je eventjes naar Groningen fietsen ;-)

      Verwijderen
  4. In het boek van Maria Treben ,, Gezon.dheid uit de apotheek van God.'' Staat een heel stuk over de geneeskrachtige werking van goudsbloemzalf, wij gebruiken deze zal al een tijd bij oa spierpijn, kneuzingen enz. Echt fantastisch

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zelf kan ook niet tegen wolvet en gebruik vaseline.
    Werkt ook heel goed en heeft geen geur!


    Groetjes
    Zo maar iemand

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het opgeslagen en ga zeker volgend jaar hiermee aan de slag. Ik denk dat ik dit jaar, inderdaad, wat aan de late kant ben, want de bloemen die nu nog in de tuin staan zijn helemaal verwelkt. Maar dat is niets, zo kunnen ze zich uit zaaien voor volgend jaar, en heb ik er gewoon meer om te verwerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met al die naaiboeken van bloggende madammen in het achterhoofd, vind ik dat jij ook eens je stoute schoenen mag aantrekken en een uitgeverij mag aanspreken om jouw 'gulleaardeboek' uit te brengen! Dàt zou ik nog eens interessante lectuur vinden! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een aardige reactie, wie weet wat de toekomst brengt. Vooralsnog loop ik dagelijks op pantoffels ;-), stoute schoenen ben ik (nog) niet gewend.

      Verwijderen
  8. ja,superleuk. zelf zalfjes maken van die heerlijke bloemen, dat maakt t leven leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb vandaag au bain marie in kokosolie de gele blaadjes 8 uur laten trekken. Heb het gas net uitgedraaid. Wat ik me afvraag is wat het nut is van om het morgenvroeg weer op te warmen om vervolgens weer te laten stollen. Trekken de stoffen uit de blaadjes nog verder in de olie als die wat harder is? Ik wil het uiteindelik steviger maken met bijenwas. Wat is jouw advies van hoe verder? Bonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk als je het 8 uur hebt verwarmt dat de meeste stoffen er wel uit zijn. Sommige bronnen adviseren om het af te laten koelen en de volgende dag het proces te herhalen zodat er tijdens de rustperiode weer andere stoffen omgezet kunnen worden. Andere bronnen daarentegen adviseren deze methode zodat je de totaaltijd daarmee verlengt. (Meestal is men het na een uurtje al zat)

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je reactie!
      De olie is vrij vel oranje geworden.De olie komt tot op ongeveer de helft van de blaadjes dus ze steken er een klein stukje bovenuit. Het zag er goed uit totdat......ik net in mijn enthousiasme de pan in het water van de aubaimmarie heb laten vallen. Er zit nu een beetje water doorheen.Balen.
      Wat ik nu denk is misschien beter nog een dagje warm houden, mss dat er nog stoffen in het water trekken? De houdbaarheid is minder???

      Haha tvalt niet mee maar ik geef niet op. Heb gisteren ook al een lading kamille geplukt voor het volgende project. Bonnie

      Verwijderen
    3. Gewoon nog even zacht laten sudderen, dan verdampt het water weer. Gebeurd mij ook wel eens ;-)

      Verwijderen
    4. Het is helemaal goed gekomen. Bedankt :D

      Verwijderen
  10. Wat ruikt het wolvet uhhh... schapig! :-) Puur natuur zullen we maar zeggen.
    Ik heb net 3 potjes kamillezalf gemaakt met gebruik van bovenstaand recept. Ik wil er een blogje over schrijven, en dan het recept (met vermelding van jouw blog) erin zetten, Mag dat?
    Net even de pan uitge'likt', en dat op m'n droge handen gesmeerd, heerlijk!
    Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat wolvet......soms doe ik er wat (passende) etherische olie bij door om het een beetje te "verbloemen ;-)", niet iedereen wordt er blij van. Maar het werkt wel super!! Goed idee ook om dit te gebruiken met kamille, en doorlinken mag natuurlijk altijd.

      Verwijderen
    2. Fijn!, Ik heb vandaag een post geschreven, twas er nog niet eerder van gekomen.
      Volgend jaar komen hier ook goudsbloemen in de tuin, het is heerlijk om ook hierin een beetje 'zelfvoorziend' te kunnen zijn.. Waarom een dure pot n.ivea oid als het ook puur natuur kan :-)
      (en niveau werkt bij mij niet goed genoeg bij mn droge handen, kamillezalf wel!)
      Groetjes, Marike
      http://dagelijksbroodenmeer.blogspot.nl/2013/12/kamillezalf.html

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips