06-03-2013

kruidenpastilles zelf maken



Geneeskrachtige kruiden gebruiken voor je gezondheid kan op veel verschillende manieren. Je kan een thee zetten, siroop of tinctuur maken, ze in olie laten trekken om er een zalf mee te maken, of je maakt pastilles.
Klik nou niet direct weg omdat je denkt dat je dat toch niet gaat lukken, zo moeilijk is dat niet.
Zat ik hier nog heel ingewikkeld met plakhanden balletjes te draaien, tegenwoordig gebruik ik een veel eenvoudiger manier!

Begin met het zetten van een sterke thee, veel sterker dan dat je normaal zou doen.
Welke kruiden je gebruikt hangt helemaal af van de te behandelen klachten.
Ik nam tijm, zoethout en een handje vol vlierbessen uit de diepvries. Hier wordt op het moment nog al veel gehoest. Tijm is een kruid dat goed helpt bij luchtweginfecties en verschillende soorten hoest, zoethout bevordert het ophoesten van slijm en de vlierbessen werken ook goed bij aandoeningen van de luchtwegen.

De kruiden breng je aan de kook, laat het even doorkoken en een beetje afkoelen. 



Zeef dan de kruiden eruit en meet de hoeveelheid thee. Doe hier éénzelfde hoeveelheid honing bij. Geen honing? Suiker mag ook. 



Zet een andere pan met koud water klaar en leg hierin een koelelement of wat ijsklontjes. Breng nu je kruidenmengsel met de honing aan de kook maar zodra het kookt mag je niet meer roeren! Doe het ook niet in een te kleine pan, het zou kunnen overkoken en van dat plakspul op je kookplaat wordt je absoluut niet gelukkig! Als het kookt zet je de warmtebron iets lager, maar het moet nog wel flink borrelen.
Ondertussen vul je een bord/bakplaat/ovenschaal met een laag poedersuiker van ongeveer een cm dik. Probeer dit met de bolle kant van een lepel een beetje vlak te krijgen. Hou ondertussen wel je brouwseltje in de gaten, voor je het weet ben je een hele tijd aan het suiker vlakmaken en dat gaat je echt niet helemaal lukken. Maak met "iets" kleine gaatjes in je suiker, dat nu als een soort snoepjesmal dienst gaat doen.



Het kruid-honing mengsel wordt erg heet! Je kunt controleren of het klaar is door af en toe een druppeltje in het ijswater te laten vallen. Als het direct hard wordt en niet meer van vorm te veranderen is, kan het gas uit en kun je snoepjes maken. Meestal is dit na zo'n 10 minuten koken het geval.



Dit doe je door met een lepel in elk gaatje wat van het mengsel te gieten. Laat de pastilles daarna helemaal hard worden.



Je kan ze nu zo uit de suiker tillen. Bewaar ze in een potje in de koelkast. In het potje doe je een flinke eetlepel poedersuiker en je schudt regelmatig. Ze zijn nu lang houdbaar.
De pastilles zijn om op te zuigen erop kauwen is niet zo'n succes ;-)



Je kan eindeloos variëren met dit recept, je kan slaapsnoepjes maken, wagenziektesnoepjes enz. enz. 
Gewoon proberen.
Oh, en de overgebleven poedersuiker even zeven (buiten), en bewaren voor de volgende ronde. 

34 opmerkingen:

  1. Dat ziet er fantastisch uit en het lijkt me heel lekker !! bedankt voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hè en nu ga ik et voor een maand naar de bergen, kan ik dit voorlopig niet uitproberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. niet te geloven, ik had nooit gedacht dat je zoiets ook zelf kon maken! groetjes Corine.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klopt jouw recept wel? Je brengt het ijswater of het water met de koelelementen aan de kook?????

    Het lijkt me wel een erg lekker recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je laat een druppeltje van je kruidenmengsel in het ijswater vallen om te controleren of het klaar is. Het staat er inderdaad een beetje krom, ik zal de text veranderen.

      Verwijderen
  5. bedankt voor dit recept dat ga ik zeker uit proberen, tis hier ook benauwd genoeg ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Hanneke,
    Op de imkercursus leerde ik, dat je honing nooit mag koken, omdat het dan de heilzame stoffen kwijt raakt. Ook van kruidenthee heb ik geleerd, dat je het nooit mag koken. Ik denk, dat je beter kruidenthee kunt trekken van gekookt water, dat eventjes afgekoeld is en daarna de kruiden erin. En voor de rest van het recept kun je er dan voor zorgen, dat alles tegen de kook aan komt, maar niet warmer. Hopelijk gaat het dan ook lukken.
    Teunie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kruidenthee (van blaadjes) wordt normaal gesproken ook niet gekookt, (dwz in Nederland niet, in de Traditionele Chinese Geneeskunde b.v. wordt dat wel veel gedaan en ook met veel meer kruiden erin dan dat wij hier normaal doen). Wortels en schors worden altijd gekookt, dat wordt een decoct genoemd, maar ook bladeren kun je op deze wijze gebruiken, je trekt er meer, zo niet andere, inhoudsstoffen mee uit.

      Honing moet je niet boven de 40 graden verhitten daar heb je gelijk in, dan gaan inderdaad alle goede stoffen eruit. Dit geldt trouwens alleen voor koudgeslingerde honing, de goedkopere honing is al té verhit geweest en bezit nagenoeg alleen maar suikerachtige stoffen. De honing in dit recept heeft dus ook niet die toegevoegde waarde, het is alleen de smaak die misschien beter past dan suiker.

      Verwijderen
    2. Nog vergeten te vertellen: je kunt pas pastilles maken als je suikeroplossing zo'n 150 graden heeft bereikt, anders hou je siroop. Ook lekker natuurlijk ;-)

      Verwijderen
  7. OK, dan moet het toch heet. Siroop is idd ook lekker, maar zo gewoontjes :-). Dit is gewoon ff wat anders. Heb nu geen tijd (voorjaarsschoonmaakkriebels hun gang laten gaan), maar er komt vast nog eens een momentje voor dit experiment ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. O maar dit moet ik toch ook kunnen? Het lijkt zo eenvoudig. Dank je wel!

    http://eenvoudigbloggen.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk recept, ziet er erg lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. OOoh wat een lekker idee. We maken hier af en toe wel eens een snoepje. Dit is ook wel leuk om eens uit te proberen. Dank je wel.
    Liefs Angela

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je hebt zoveel op je site staan, ik raak niet uitgekeken.. En hoe je het omschrijft, zo gemakkelijk.. maar nog steeds niet durven te maken...*zucht.. Maar bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat houdt je tegen? Als je bang bent dat het "mislukt"....niet geschoten is altijd mis hè?
      Als je onzeker bent of je de goede vlierbessen kunt vinden......laat ze dan gewoon weg uit dit recept.
      Gewoon de stap wagen, het is LEUK!!

      Verwijderen
  12. Zou dit ook als lolli kunnen???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vast wel, even een "constructie" bedenken om het stokje in te kunnen steken?

      Verwijderen
  13. Of als "soldaatje"... zo'n puntzakje ;-)
    Wij hebben een kleuter thuis en pastilles vind ik dan nog wat eng.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wil het proberen met afkooksel van salie ,munt, rozemarijn en tijm. Denk je dat ds lukt ?ik hoop het.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vast wel Vliegend Muisje, de smaakmakers zijn niet de belangrijkste factor.

      Verwijderen
  15. Zucht, het wordt niet hard in het ijswater en staat al meer dan een half uur te koken. En ik heb me toch echt aan het recept gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. staat bij mij ook al 25 minuten te koken... beetje in het water en het is nog zo vloeibaar dat het zich direct met het water vermengt :(

      Verwijderen
    2. milka, misschien moet je proberen een kleinere hoeveelheid maken? ik heb het gisteren geprobeerd met 500ml afkooksel, nu met 250 en het lijkt toch te lukken, wel na 20 min op hoogste stand, maar dat is misschien verschil tussen op gas koken of elektrisch fornuis?

      Verwijderen
  16. Reacties
    1. Precies hoelang durf ik niet te zeggen, maar door de hoeveelheid honing/suiker zeker een aantal weken maar waarschijnlijk veel langer.

      Verwijderen
  17. Hallo, zijn de honingsnoepjes ook te maken zonder de suiker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat dat lukt, het zorgt zowel voor de conservering alsook voor het hard worden.

      Verwijderen
  18. Hoi wij hebben dit recept al 10 keer geprobeerd maar alles blijft heel plakkerig ook na afkoelen blijft het plakken en komt het aan elkaar zou u obd typs kunnen geven mvg

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat leuk! Hartelijk dank! Ik ga dat met dadelsiroop ipv honing eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips