17-06-2013

wilde kruidenbolKruiden uit de vrije natuur kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Als je ziek bent (dus uit balans) kunnen specifieke kruiden deze balans mede helpen herstellen. Je kunt dan gericht een kuur doen met een passend kruid. Door het gebruiken van een thee, tinctuur, omslag, bloesemremedie enz. kun je dan werken aan het herstellen van je gezondheid.

Heb je géén specifieke klachten dan kun je kruiden gebruiken in je voeding om zo je gezondheid op peil te houden. Door dagelijks verschillende kruiden aan je voeding toe te voegen, krijg je veel belangrijke stoffen binnen. Kruiden hebben bovendien een hoge Orac-waarde*.

Een lekkere manier om te "koken met kruiden" is om ze toe te voegen aan je broodmeel (of pannenkoekmeel of koekjesdeeg........).

Je plukt een flinke handvol bladeren (ik gebruik hier klaverblad, brandnetel en zevenblad maar elke combinatie is mogenlijk, of slechts één kruid b.v. oregano) en je laat ze drogen. Ze moeten echt knisperdroog zijn. Heb je "haast" dan kan dit ook in de oven, op een niet te hoge temperatuur (ong. 60 graden) met de ovendeur op een kier zodat het verdampte vocht kan ontsnappen.Zodra je tevreden bent maal je de kruiden tot poeder in een vijzel, met de deegroller of een koffiemolentje. (Een koffiemolentje maakt dit klusje echt een heel stuk eenvoudiger ;-).
Dit kruidenpoeder, voeg je nu bij je broodmeel naar keuze.Je gaat vervolgens verder met je eigen recept........je krijgt een mooie groene bal...........en dus ook groene kruidenbollen.Wat ik ook nog wel eens doe, een blokje kaas erin. Je moet de bollen dan wel warm eten natuurlijk.Lijkt het je nu echt geweldig om zulke bollen te bakken maar zie je het niet zitten om zelf kruiden te plukken (of te kopen bij de natuurvoedingwinkel) dan kun je altijd nog je toevlucht nemen tot zakjes (brandnetel)thee. De kruiden in deze zakjes zijn al bijna fijn genoeg. Bedenk wel dat kruiden, die al langere tijd zo fijn versneden zijn, óók een gedeelte van hun goede stoffen al kwijt zijn.*Orac-waarde:
De hoeveelheid anti-oxidanten (bescherming tegen vrije radicalen) in voeding wordt uitgedrukt met een Orac-waarde. Des te minder onze voeding is bewerkt, des te hoger deze Orac-waarde.
Fruit en groente hebben dus een hoge Orac-waarde maar kruiden scoren superhoog!

13 opmerkingen:

 1. Wat een leuk artikel! Het broodje ziet er erg lekker uit..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee. Het lijkt me ook erg lekker!
  Je nieuwe afbeelding bovenaan is trouwens ook erg mooi, met die brug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je......had je gezien dat de hele afbeelding is gemaakt met eetbare "dingen"?

   Verwijderen
 3. Ik vind het er heel aantrekkelijk uit zien. En ik neem aan dat ze ook zo smaken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn heerlijk...............en steeds anders door andere verhoudingen/hoeveelheid/kruiden etc. Dus elke keer weer een verrassing ;-)

   Verwijderen
 4. lijkt me heerlijk!!
  ik heb wel vaak brood gebakken met verse oregano en basilicum er door.. ruikt al zo lekker bij het bakken.
  vraagjes.. kan je blad van de aardpeer ook eten??
  ik zie dat je klaverblaadjes erdoor hebt gedaan. ik wist niet dat mensen die ook konden eten.. is alle klaver eetbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee of je aardpeerblad kunt eten. Het zal niet giftig zijn maar of het lekker is?
   Ik gebruik de blaadjes van de rode klaver, maar witte klaver kun je ook gebruiken.

   Verwijderen
 5. Wat een leuk recept heb je weer geplaatst. Ik bak zowiezo altijd mijn eigen brood, leuk om dan ook eens deze, of andere, kruiden erin te doen. Of er een focassia van te maken (plat brood met grof zout en kruiden bovenop en bv olijven erin) Dit ga ik zeker eens maken..leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk blog heb je Hanneke! Ik ga vaker op je blog kijken, om inspiratie op te doen. Zelf blog ik over mijn overgrootmoeder, Plonia Loeve (www.plonialoeve.com). Net als jij leefde ze veel dichter bij de natuur dan we in de 21ste eeuw meestal doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk idee! En lekker ook. Dat ga ik volgende keer als ik brood bak ook eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik was juist van plan deze week brood te bakken, ik ga er zeker kruiden doorheen mixen! Helemaal super idee! Dank je wel voor al je zeer inspirerende teksten en recepten, ik vind je blog geweldig goed! Complimenten! Ida

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips