22-07-2013

zilverschoonAls de gele bloemetjes van het Zilverschoon (Potentilla anserina) bloeien dan schijnt ook de zon want bij somber weer gaan ze niet open. De hele zomer door kun dit koppige onkruidje overal in Nederland vinden in bermen en langs bosranden. Het komt zeer algemeen voor en voelt zich thuis op verschillende grondsoorten. Het heeft er totaal geen moeite mee om grotere oppervlaktes te overwoekeren, rode uitlopers wandelen zo naar de overkant van een paadje om daar verder te groeien.


Als je je trouwens afvraagt waarom dit groene plantje de naam zilverschoon heeft gekregen moet je het blad eens omdraaien.....................Van dit plantje kun je een (redelijk smakende) thee zetten door wat fijngeknipt blad (ongeveer 2 theelepels) en wat bloemetjes met kokend water te overgieten en dit afgedekt 10 minuten te laten trekken.
(Je plukt natuurlijk niet uit de berm langs een drukke weg, maar zoek een rustig fietspad of een bosrand)Van deze thee kun je twee tot drie kopjes per dag nemen als je last hebt van diarree met krampen. Ook krampen tijdens de menstruatie kunnen dragelijker worden door het drinken van deze thee.

Zilverschoon behoort tot de rozenfamilie en, zoals eigenlijk alle leden van deze familie, is het looizuurrijk.
Deze looistoffen hebben een samentrekkende werking op de ontstoken slijmvliezen van het darmstelsel.
Even simpel gezegd: het trekt het darmslijmvlies samen doordat, met behulp van deze looistoffen, er een beschermend laagje over de ontstoken slijmvliezen wordt "gebouwd". Het onderliggende zieke weefsel kan nu genezen.

De smaak van de thee is trouwens niet bijzonder, je kunt het wat voller maken door andere kruiden toe te voegen zoals kamille, munt en/of citroenmelisse. Thee gezet van dit plantje kun je ook gebruiken als spoel/gorgelmiddel bij tandvleesontsteking, aften en keelpijn. Gebruik wat over is ook eens als een huidreinigende lotion.
Een hele sterke thee kun je gebruiken als depmiddel voor aambeien.

Ben je wat avontuurlijker ingesteld dan kan je 75 gram gedroogde zilverschoonwortel 1 week laten trekken in een fles rode port. Hiervan mag je dan, bij diarree, 3 maal daags een borrelglaasje.

Deze wortel is ook eetbaar, en smaakt, met wat fantasie, naar pastinaak. Je kan hem bakken, koken en rauw eten en hij werd vroeger zelfs speciaal voor dit doel gekweekt. Koester op dit punt echter geen al te hoge verwachtingen, wil je je buikje ervan rond eten dan moet je nogal wat rooien, de wortels zijn namelijk erg klein. Waarschijnlijk zijn de wortels in de winter iets sappiger, je moet ze dan wel weten te vinden.


Ook al is Zilverschoon een heel veilig kruid om te gebruiken, je moet natuurlijk wel altijd je gezonde verstand gebruiken en bij twijfel (diarree die langer dan 3-4 dagen aanhoudt bijvoorbeeld) altijd een huisarts raadplegen.
Ook van dit kruid moet je niet wekenlang drie kopjes per dag drinken.

4 opmerkingen:

 1. Tormentilla is mijn wondermiddel tegen diarrhee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi artikel! Knap eigenlijk dat zo'n klein plantje lekker zijn eigen weg kiest en gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helpt zilverschoon tegen teveel aan ijzer in het bloed ?
  Carine

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips