26-06-2011

knoflooktinctuur voor de kippen


Kippen zijn misschien wel één van de nuttigste dieren om zelf te houden dankzij hun dagelijkse eitje.
En dat wij dat eitje graag gebruiken blijkt wel uit het feit dat er voor elk mens op deze aardbol 9 kippen rondlopen. Daarmee is de kip dus de meest voorkomende vogelsoort ter wereld.

Ben je ook in het bezit van zo'n eiermachientje dan zou je eens kunnen overwegen om een knoflooktinctuur te maken ter preventie van veel kippenellede. De algehele conditie wordt, bij regelmatig gebruik, beter waardoor ze beter bestand zijn tegen worm- en luchtweginfecties, (kippen hebben geen middenrif, luchtweginfecties kunnen dus heel snel en makkelijk overslaan naar de buikorganen). Ook zouden bloedluizen een hekel hebben aan knoflookkippen maar of dit ook bewezen is weet ik niet.

Je maakt het zo:
Snij een aantal knoflooktenen in stukjes en doe ze in een pot. Overgieten met een alcohol naar keuze, b.v. jenever, en laat het een aantal weken staan. Regelmatig even omschudden.


Schrik niet als na een aantal dagen de inhoud een beetje groen wordt, dit is normaal.
Als het klaar is kun je de knoflook eruit zeven en je kippen regelmatig, 2 à 3 keer per week, een scheutje door het drinkwater geven. Maar overdaad schaadt ook hier, te veel  is niet goed want stoffen in de knoflook beschadigen de rode bloedcellen die vervolgens door het lichaam afgebroken worden en dan bloedarmoede kan veroorzaken.

Wil je je kippen extra verwennen dan kun je ze ook nog regelmatig een handje vol van de volgende kruiden geven: 
  • duizendblad
  • lavas
  • zilverschoon
  • bijvoet
  • ganzevoet
  • brandnetels
Nog een weetje: het schijnt dat de kippentaal veel uitgebreider is dan de meeste mensen denken, er zijn 30 tot 40 verschillende kippenwoordjes!
Voeg dus knoflooktinctuur snel toe aan je pluimveeapotheek.

16 opmerkingen:

  1. Interessant om te weten en heel makkelijk om te maken. Bedankt voor deze goede tip.

    Groetjes - Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. You have many interesting posts here. I love to grow many herbs to, we live in the tropics so they are different. I have Rosemary Gladstar's herbology course. So much abundance mother earth gives us. Is that a field of dandelions in your header photo.. beautiful. Your photos and blog are presented so beautifully. It all seems so interesting.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit ga ik aan mijn zus doorgeven. Die heeft een paar van die kippetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar zo'n blog dat had 'k nu een keertje nodig! Dat ziet er hier allemaal heel interessant uit! En dit recept proberen we eerst en vooral!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel waardevol recept!

    Het schijnt dat een bos citroenmelisse aanplanten voor de opening van het kippenhok ook zou helpen tegen bloedluis. Weet jij daar iets van als houder van kippen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @aukjesatelier: Citroenmelisse heeft een insectenwerend (behalve de bijen) effect door de geur, of deze geur sterk genoeg en vervelend genoeg is voor de bloedluizen betwijfel ik eerlijk gezegd. Ik denk dat ze dan gewoon een ander plekje in het hok opzoeken. Bloedluizen, of eigenlijk bloedmijten zijn erg hardnekkig en moeilijk te bestrijden. Maar... vroeger noemde men Melisse een toverkruid dus je weet het maar nooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens m'n zwager helpt houtas uit de kachel/openhaard ontzettend goed tegen bloedluis. Ik weet het (gelukkig) niet aangezien we wél kippen ed. hebben maar geen bloedluis.

    Je neemt gewoon as uit de aslade en strooit dat door het hok heen en in de legnesten. De luizen gaan dan of dood of ze vertrekken. Volgens m'n zwager helpt het ook goed tegen honden/kattenvlooien. Gewoon je dier "wassen" met de houtas en een tijdje laten rondlopen. Dit af en toe herhalen.
    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé, dat klinkt erg interessant. En met onze eigen asproductie is het niet moeilijk om eens te proberen. Zodra ze er weer zijn gaat dat zeker gebeuren.
      Dank je wel voor je reactie.

      Verwijderen
    2. Er is net een onderzoek geweest dat er veel meer dioxines in de eieren zitten bij mensen thuis. Oorzaak zou verbranden achter t huis zijn...

      Verwijderen
  8. Knoflook helpt bij honden ook tegen teken en vlooien dus je kan het ook aan je hond geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als de inhoud ruim twee weken na het samenvoegen nog best-donker-gif-groen is, gaat t dan nog steeds goed?
    Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn ervaring is dat knoflook maar even werkt. Als de luizen een te erge honger krijgen gaan ze alsnog door de geur heen...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb net 1 grote teen look met 1 liter heet kokend water ik een pot gedaan, dat zou 24uur moeten trekken en dan zou dat ook moeten helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Is de alcohol niet schadelijk voor de kippen?

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips