04-06-2011

rozenwater

Van elke geurende roos kun je zelf prima rozenwater maken met materialen die je waarschijnlijk zelf al in de keuken hebt.


Je neemt een grote pan en legt daar een halve baksteen in.


De rozenblaadjes leg je rondom de steen en je vult de pan met (bron)water. Het niveau van het water mag niet boven de steen uitkomen.


Zet dan een schaaltje op de steen, zorg wel dat er rondom nog ruimte is.



Leg een passende deksel omgekeerd op de pan en vul de holle deksel met koud water.

Breng het dan aan de kook en laat het een half uurtje zachtjes doorkoken. Het gaat heerlijk ruiken in de keuken. De stoom slaat tegen het koude deksel en drupt dan in het schaaltje. Je hebt nu water met een klein beetje rozen etherische olie.



 Bewaar het in een bruin, steriel flesje, tussen de 10 en 13 graden is ideaal.

Je kunt rozenhydrolaat gebruiken als:
  • lotion (voor elk huidtype)
  • verkoeling na het zonnebaden
  • basis voor een crème
  • luchtverfrisser in een sprayflacon
  • smaakmaker in verschillende gerechten als toetjes, cakeglazuur

19 opmerkingen:

  1. Dit moet ik onthouden, leuk weetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh gaaf dat je dat ook zelf kunt maken, dat ga ik zeker proberen als de rozen straks weer bloeien!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze ga ik ook onthouden, leuk om eens te proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het al geprobeerd met de 1ste lading rozeblaadjes. Werkt prima, fluitje van een cent ;)!
    Ik had geen baksteen, maar een aardewerk schaaltje op z'n kop, met een bordje erop, gaat ook goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat een geweldig en eenvoudig recept. En heerlijk als gezichtslotion, hoef ik het niet meer te kopen in de Marokkanse winkel. Een tip: je kunt in de deksel beter een lading ijsklonten leggen, dan heb je nog meer condens.

    Andere tips: in de pan blijft een restant kookvocht achter met rozenbladen: giet dat in een zeef, doe de gekookte rozenbladen in een wasnetje, het kookvocht in een fles. Voeg enkele verse rozenbladen toe aan het wasnetje. Laat het bad vollopen, giet er gekookt rozenwater bij (de kleur van het water wordt wat bruinachtig, maar is niet erg. Doe het wasnet in het bad en stap in bad. Heerlijk met die rozengeur en met het wasnet kun je je body heerlijk en zonder problemen scrubben, zelfs je gezicht. Dompel je helemaal onder, knijp het wasnet uit over je hoofd,masseer je hoofdhuid, stap uit bad droog je af met een zachte handdoek en smeer je in met de rozenbodycream van Rituals. Je had nog een paar rozenblaadjes in je bad kunnen strooien voor het ultieme wellness-gevoel. Alleen veel goedkoper dan
    dan die dure wellness behandelingen.

    Al met al het proberen waard. Kan volgens mij ook met lavendel en ik ga volgend voorjaar eens proberen of het mijn mijn lelietjes van dalen lukt.

    happy wellness.

    johanna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals jij dat beschrijft......klinkt allemaal geweldig.
      Ik wil het deze zomer eens proberen met rozemarijn.
      Het kan natuurlijk met allerlei geurende planten, alleen even afwachten of de geur niet veranderd. Na één jaar is de geur van het rozenwater nog even sterk!

      Verwijderen
    2. Hou je goed in de gaten dat Lelietjes van Dalen bijzonder giftig zijn?! Het wordt o.a. gebruikt voor medicijnen voor het hart; de giftige dosis, die dodelijk kan zijn, ligt vlak bij de therapeutische dosis. Dus niet op je lijf smeren of in taart verwerken, alleen van de geur genieten.

      Verwijderen
  6. Klinkt helemaal geweldig zoals jij dat beschrijft.
    Ik ga dat eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb het geprobeerd, en kreeg wel aardig wat rozenwater, maar ik vond het heel lastig om de deksel gekoeld te houden, die werd op gegeven moment toch wel aardig heet en dat condenseert het vocht dus minder. Misschien gebruik ik de verkeerde soort pan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe dieper de deksel hoe meer water en dus hoe langer het koel blijft.
      Je zou ook ijsblokjes of een koelelement in het water kunnen leggen.

      Verwijderen
  8. fantastisch om dit allemaal te lezen, bedankt voor alle goede tips, ga er gelijk mee aan de slag! grtz

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk recept. Ik ga het zeker proberen als de rozen weer gaan bloeien. Heeft iemand dit ook wel eens geprobeerd met appel bloesem? Zou het appel water gebruikt kunnen worden voor gebak? groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of het ook met appels kan is mij in ieder geval niet bekend. Oranjebloesem wel.....maar dat hebben we hier niet. De bloesems van heel fruitbomen zijn wel eetbaar maar er moet dan ook een geur=smaak aanzitten. Eerlijk gezegd weet ik niet eens of appelbloesem lekker ruikt.
      Wie weet komt hier iemand langs die het wel weet?

      Verwijderen
    2. Zou dit ook mbv een sappan kunnen?

      Verwijderen
    3. Moeilijke vraag....met deze methode gaat de e.o. van de roos "omhoog", slaat tegen het koude deksel en condenseert. In een sappan is het eerste stukje gelijk maar omdat het deksel niet koud is valt het na verloop van tijd terug op je rozenblaadjes en moet dan hier doorheen voor het in de opvangbak komt. Als het al zou lukken denk ik dat je maar een heel klein beetje krijgt, want in rozen zit natuurlijk niet zoveel sap. Maar......als je genoeg rozen hebt zou je best eens een "gokje kunnen wagen" toch?

      Verwijderen
  10. Kan je het ook bij je wasmiddel doen voor de rozengeur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan wel, maar ik denk dat de geur dan te subtiel wordt, dus eigenlijk is dat dan "zonde".

      Verwijderen
  11. Wat leuk Hanneke al jou blogs! Ik kan heel wat van je leren...groetjes marijke

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips